Εξαπλώνονται οι μεταλλάξεις προκαλώντας ανησυχία – Ουρές για αγορά κολχικίνης

Τι λένε οι ειδικοί και ποια τα σενάρια για αγορά και εστίαση;

Parallaxi
εξαπλώνονται-οι-μεταλλάξεις-προκαλώ-652338
Parallaxi

corona

Δείτε όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας.

Κικίλιας: Οι εμβολιασμοί γίνονται οργανωμένα, δομημένα και με σεβασμό στον πολίτη

Τα Κέντρα Υγείας Αλεξάνδρας και Πατησίων, τα οποία λειτουργούν και ως εμβολιαστικά κέντρα στο πλαίσιο της Επιχείρησης «Ελευθερία», επισκέφθηκε σήμερα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

«Η δουλειά που γίνεται είναι εξαιρετική. Χαίρομαι πάρα πολύ που βλέπω ευχαριστημένους πολίτες, γιατί το κύριο νόημα της υπηρεσίας του ΕΣΥ στην Πρωτοβάθμια και στα Νοσοκομεία είναι να εξυπηρετούμε τους πολίτες, κυρίως αυτούς που δε μπορούν και δεν έχουν» δήλωσε μετά την επίσκεψη του ο υπουργός Υγείας, ο οποίος αναφέρθηκε στον εμβολιασμό τονίζοντας: «χαίρομαι που η στρατηγική μας υλοποιείται. Μια στρατηγική που είναι λελογισμένη σε ό,τι έχει να κάνει με το πώς εμβολιάζουμε, οργανωμένα, δομημένα, με σεβασμό στον πολίτη, με εξασφάλιση της δεύτερης δόσης για τον καθένα και την καθεμία από τους πολίτες. Και πάντα με τη σκέψη ότι μιλάμε για απρόβλεπτες καταστάσεις σε ένα τεράστιο υγειονομικό και επιχειρησιακό σχέδιο, που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στην Ελλάδα και που χαίρομαι πάρα πολύ και χαιρόμαστε ως οργανωμένη Πολιτεία που το βλέπουμε να υλοποιείται. Από τη μία πλευρά με εξαιρετικούς επαγγελματίες που αγαπάνε αυτό που κάνουν και από την άλλη με συμπολίτες μας που έχουν υπομονή, που συνεργάζονται».

Και κατέληξε: «Όλοι μαζί έχουμε καταφέρει η χώρα να έχει μείνει όρθια εν μέσω Covid και να ελπίζουμε ότι θα τα καταφέρουμε να κλείσει αυτό το κεφάλαιο και να ξαναπάρουμε τις ζωές μας πίσω».

Ο κ. Κικίλιας συνοδευόταν από τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους και τον διοικητή της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Παναγιώτη Στάθη.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης στο Κέντρο Υγείας Αλεξάνδρας, ακολούθησαν δηλώσεις του κ. Θεμιστοκλέους και της διευθύντριας του ΚΥ Αλεξάνδρας, Κυριακής Ζαμάγια.

Θεμιστοκλέους: Ο κεντρικός άξονας στον εμβολιασμό ήταν η ασφάλεια

Όταν σχεδιάσαμε το επιχειρησιακό σχέδιο για τους εμβολιασμούς, οι δύο του άξονες ήταν η ασφάλεια στη διανομή και στη διενέργεια του εμβολιασμού και η μείωση της ταλαιπωρίας και η εξυπηρέτηση του κοινού, επισήμανε ο κος Θεμιστοκλέους.

Τόνισε πως «το προσωπικό έχει συμβάλει σε τόσο μεγάλο βαθμό και μπορεί κάποιος να δει ότι δεν ταλαιπωρούνται οι πολίτες, αλλά κυρίως τον ενθουσιασμό του προσωπικού που συμμετέχει σε αυτή την προσπάθεια. Μια προσπάθεια που ειδικά εδώ, στο Κέντρο Υγείας Αλεξάνδρας, από την πρώτη στιγμή, και στο testing και στη συμμετοχή του κατά της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά και τώρα στους εμβολιασμούς, συμμετέχει με όλες του τις δυνάμεις και με όλο τον ενθουσιασμό του».

Δίνουμε μάχη κάθε ημέρα

Η κ. Ζαμάγια, από την πλευρά της, είπε: «Δίνουμε τη μάχη μας κάθε μέρα για τον στόχο που βάζουμε και νομίζω ότι έχουμε και τα ανάλογα αποτελέσματα. Με αυταπάρνηση όλοι οι εργαζόμενοι εδώ, από την καθαρίστρια μέχρι τους γιατρούς, τις νοσηλεύτριες και το παραϊατρικό προσωπικό, με αποτέλεσμα να είμαστε εντάξει, να φτάνουμε το στόχο μας, ακόμα και να τον προσπεράσουμε».

Θεσσαλονίκη: Ουρές και παρακάλια σε φαρμακεία για κολχικίνη

Στα φαρμακεία της πόλης συρρέουν οι Θεσσαλονικείς για να την προμηθευτούν ακόμη και με…παρακάλια την κολχικίνη καθώς γνωρίζουν πως απαιτείται συνταγή γιατρού.

Η κολχικίνη αποτελεί μια θεραπευτική προσέγγιση για όσους ασθενείς έχουν διαγνωσθεί με κοροναϊό και παραμένουν στο σπίτι τους.

Η κολχικίνη που αποτελεί αντιφλεγμονώδες φάρμακο χρησιμοποιείται κυρίως σε ρευματικά νοσήματα (ουρική αρθρίτιδα) και σε καρδιολογικά προβλήματα (περικαρδίτιδα).

Μάλιστα όπως αποκάλυψε σε συνέντευξη του ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, που διαγνώστηκε θετικός στον κοροναϊό, λαμβάνει κολχικίνη.

Αν και η σημερινή ημέρα, δεν μοιάζει με τη χθεσινή όποτε καταγράφηκε αυξημένη ζήτηση για την κολχικίνη, όπως εξηγεί μιλώντας στη Voria.gr ο γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Κιοσές, εντούτοις δεν είναι λίγοι εκείνοι που και σήμερα αναζητούν το πολυπόθητο φάρμακο, προκειμένου να το… προμηθευτούν για παν ενδεχόμενο.

Τα άτομα που ζητούν το συγκεκριμένο φάρμακο είναι κυρίως 60 – 65 ετών, τα οποία αν και είναι ενημερωμένα για το ότι χρειάζεται συνταγή γιατρού, εντούτοις σπεύδουν σε φαρμακοποιούς, των οποίων είναι πελάτες, και σε κάποιες περιπτώσεις, καταφεύγουν, ακόμη και σε παρακάλια. Σε αυτό συμβάλει και η οικονομική του τιμή, που είναι στα 5,20 ευρώ το κουτί, ποσό που δεν είναι αποτρεπτικό για κάποιον που θέλει να το έχει… προληπτικά στο σπίτι του.

Εξαδάκτυλος: Φοβήθηκα πολύ όταν βρέθηκα θετικός

Σε καμία περίπτωση δεν δίνεται χωρίς συνταγή γιατρού

Όπως εξηγεί ο κ. Κιοσές σε καμία περίπτωση η κολχικίνη δεν δίνεται χωρίς ιατρική συνταγή, η οποία μάλιστα φυλάσσεται για δυο χρόνια καθώς αποτελεί φάρμακο ελεγχόμενης διάθεσης, όπως τα ναρκωτικά και κάποια βαριά αντιβιοτικά.

Από το μικροσκόπιο πάντως των Θεσσαλονικέων, δεν έχει ξεφύγει και η αζιθρομυκίνη, που αποτελεί αντιβίωση για το αναπνευστικό. Η συγκεκριμένη αντιβίωση, για την οποία δεν απαιτείται συνταγή γιατρού, αναφέρεται πως ενδείκνυται στα σχετικά πρωτόκολλα για τον κορωνοϊό, με αποτέλεσμα να έχει σημαντική ζήτηση από άτομα άνω των 50 ετών, που φαίνεται να είναι τα πιο αγχωμένα για το ενδεχόμενο νόσησης από κορωνοϊό.

Στο πλαίσιο αυτό δεν είναι λίγοι και εκείνοι που ρωτούν για το πόσο ασφαλές και αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα οι φαρμακοποιοί να μετατρέπονται και σε συμβούλους των πελατών τους.

ΕΟΦ: Υπό ποιες προϋποθέσεις χορηγείται η κολχικίνη

Στην οδηγία για τη χορήγηση της κολχικίνη που εξέδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) επισημαίνεται ότι «η από του στόματος χορηγούμενη κολχικίνη πήρε έγκριση μετά από τα αποτελέσματα της πρόσφατης καναδικής μελέτης στην οποία υποδεικνύεται σημαντικό θεραπευτικό όφελος για τους ασθενείς».

Η κολχικίνη χορηγείται υπό τη μορφή χαπιού, έπειτα από ιατρική εκτίμηση και συνταγογράφηση και έπειτα από θετικό μοριακό τεστ κορωνοϊού. Θεραπεία με κολχικίνη μπορούν να λαμβάνουν ασθενείς άνω των 60 ετών- ανεξαρτήτως εάν έχουν υποκείμενα νοσήματα- και ασθενείς ηλικίας 18-60 ετών με τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα ή πυρετό μεγαλύτερο από 38οC.

Παγώνη: Σε 15 ημέρες θα φανούν τα αποτελέσματα του συνωστισμού

Σε περίπου 15 ημέρες εκτιμά πως θα δούμε τα αποτελέσματα του συνωστισμού η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Η κ. Παγώνη τόνισε πως θα πρέπει να αυξηθούν τα τεστ και πρέπει να γίνει καλή ιχνηλάτηση.

«Πρέπει να ξεπεράσουμε τις 30-35 χιλιάδες τεστ, γιατί τώρα ανοίγουμε σταδιακά και δεν θέλουμε να φτάσουμε τα χάλια της Ευρώπης και της Αμερικής» τόνισε.

Αναφορικά με την πλατφόρμα για τα δωρεάν τεστ σημείωσε ότι υπάρχει επιφυλακτικότητα και φόβος, σχετικά με το αν βγουν θετικοί.

«Είναι ο στιγματισμός και ο φόβος του ότι δεν θα ήθελα να είμαι. Δεν έχουμε ξεπεράσει πολλά πράγματα» σημείωσε.

Σχολιάζοντας το θέμα των εμβολίων η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ σχολίασε πως έχουμε αρχίσει να χάνουμε την εμπιστοσύνη μας.

«Ενώ τα περιμέναμε λένε μείον 60% στην παραγωγή της Pfizer. Αν ισχύει η είδηση για την AstraZeneca ότι στους πάνω από 65 ετών έχει 6% αποτελεσματικότητα είναι σοβαρό. Μας έχουν μπερδέψει. Έχει δημιουργηθεί άγχος σε όλους μας. Όταν έχουμε στόχο 20-30 Ιουνίου να έχουμε 60% για να κάνουμε σχετική ανοσία και ξαφνικά λένε ότι δεν θα υπάρχουν εμβόλια, καταλαβαίνετε πόσο πίσω πηγαίνουν τα πράγματα» τόνισε.

Οι υφασμάτινες μάσκες

Σχετικά με τις υφασμάτινες μάσκες υπογράμμισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ότι είναι από συγκεκριμένα υφάσματα και αυτές που μοιράστηκαν στα σχολεία πέρασαν από επιτροπή, ελέγχθηκαν και είδαν τα στρώματα που πρέπει να υπάρχουν στο ύφασμα και τις έστειλαν.

«Επειδή το θέμα το ξεκίνησε η Γαλλία, ο ΠΟΥ είπε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τις υφασμάτινες μάσκες. Είναι ασφαλείς. Αν υπάρχουν αυτοσχέδιες μάσκες, μπορεί να μην είναι σωστές. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι πρέπει να αλλάζουν δύο φορές τη μέρα και πρέπει πλένονται και να σιδερώνονται. Τα ΜΜΜ χρειάζονται μεγάλη προσοχή. Είναι δύσκολος παράγοντας, δεν είναι εύκολο να τον ελέγξεις. Χρειάζονται περισσότερα λεωφορεία και δρομολόγια μετρό» είπε χαρακτηριστικά

Τέλος, για τις μεταλλάξεις του ιού είπε πως «αυτό που έχει σημασία είναι ότι οι μεταλλάξεις μετά τις αναλύσεις που γίνονται, δείχνουν ότι δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για το θέμα του εμβολίου.

«Αν χρειαστεί μπορεί να γίνει προσαρμογή μέσα σε λίγες ημέρες. Αυτό είναι ενθαρρυντικό. Άρα παρακολουθούμε βλέπουμε και αναπροσαρμοζόμαστε. Δεν χρειάζεται αυτός ο πανικός».

Αρκουμανέας: Διασπορά της μετάλλαξης – Ενδείξεις για κρούσματα και σε Βόρεια Ελλάδα

Γώγος: Η επιτροπή επέτρεψε συγκεντρώσεις μέχρι 100 άτομα μετά από ερώτημα της πολιτείας

Στην απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων, που ανακοινώθηκε σήμερα από την ΕΛ.ΑΣ. με απόφαση του αρχηγού, αναφέρθηκε ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών για τον κοροναϊό, Χαράλαμπος Γώγος, σημειώνοντας πως το ζήτημα έφτασε στην επιτροπή ως ερώτημα.

Ο κ. Γώγος συμπλήρωσε πως, στη διάρκεια της πανδημίας, για «πρώτη φορά επιτρέπονται μέχρι 100 άτομα».

«Εμείς επιτρέψαμε συγκεντρώσεις μέχρι 100 άτομα μετά από ερώτημα της πολιτείας», δήλωσε.

Μεταλλάξεις και μάσκες

Ο καθηγητής αναφέρθηκε και στις μεταλλάξεις του κοροναϊού, σημειώνοντας πως είναι περισσότερο μεταδοτική η μετάλλαξη του Ηνωμένου Βασιλείου.

Παράλληλα, σημείωσε πως οι μάσκες FFP2 είναι πιο αποτελεσματικές αλλά πως και οι υφασμάτινες με τρεις στρώσεις και οι χειρουργικές μάσκες μπορούν να προφυλάξουν.

Είμαστε στην κόψη του ξυραφιού

Διευκρίνισε, ωστόσο, πως οι υφασμάτινες είναι χρήσιμες στην καθημερινότητα κυρίως όταν είμαστε σε εξωτερικούς χώρους.

Αναφορικά με την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, ο καθηγητής υπήρξε ξεκάθαρος πως «είμαστε στην κόψη του ξυραφιού», κάνοντας λόγο για «ακροβασία» και συμπλήρωσε: «Εμείς δίνουμε πράσινο φως αλλά η πολιτεία αποφασίζει».

Τέλος ο Χαράλαμπος Γώγος δήλωσε στο OPEN πως οποιοδήποτε άνοιγμα επηρεάζει τα δεδομένα και πως μέρα με την ημέρα εξετάζουν την κατάσταση.

Μετακίνηση εκτός νομού: Σενάρια για άρση από 8 Φεβρουαρίου – Οι προϋποθέσεις

Το ενδεχόμενο να ανοίξουν και άλλες δραστηριότητες στη χώρα αλλά και να επιτραπεί η μετακίνηση εκτός νομού, υπό αυστηρές προϋποθέσεις, εξετάζουν οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι αλλά και η κυβέρνηση καθώς σε λιγότερο από δύο εβδομάδες συμπληρώνονται 3 μήνες από την επιβολή του δεύτερου lockdown για τον περιορισμό του κορονοϊού.

Μετά το άνοιγμα των σχολείων την 1η Φεβρουαρίου, όλα δείχνουν πως το επόμενο βήμα είναι το να ανοίξουν τα χιονοδρομικά κέντρα. Ωστόσο, προκειμένου να μην υπάρξει ραγδαία διασπορά του κορονοϊού στην επαρχία, το άνοιγμα των χιονοδρομικών πιθανότατα θα συνδυαστεί με αυστηρούς όρους, ενώ η μετακίνηση εκτός νομού θα επιτρέπεται μόνο για όσους θέλουν να κάνουν σκι. Στο τραπέζι μάλιστα είναι το σενάριο να αποδεικνύουν όσοι μετακινούνται για σκι με έγγραφη βεβαίωση κράτησης σε ξενοδοχείο.

Σε κάθε περίπτωση η εβδομάδα που διανύουμε θεωρείται καθοριστική για την άρση της απαγόρευσης για μετακίνηση εκτός νομού, καθώς οι εισηγήσεις των ειδικών και οι αποφάσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων θα εξαρτηθούν από τα επιδημιολογικά δεδομένα και την εξέλιξή τους εντός των επόμενων ημερών. Μια πιθανή ημερομηνία για άρση του μέτρου για τη μετακίνηση εκτός νομού είναι η 8η Φεβρουαρίου, αλλά μόνο για χιονοδρομικά κέντρα, ενώ ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο να επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό για ψάρεμα και κυνήγι.

Το σενάριο αυτό όμως θα έχει και περιορισμούς, καθώς είναι πιθανό να υπάρξουν απαγορεύσεις για μετακινήσεις πολιτών από «κόκκινες» περιοχές προς νομούς που είναι «πράσινοι».

Προθεσμία 72 ωρών για φοιτητές

Εξάλλου, με τα νέα δεδομένα που τέθηκαν σε ισχύ από τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου στις 6:00 το πρωί, οι Αρχές έδωσαν την ευκαιρία να μετακινηθούν εκτός νομού οι φοιτητές, παρά την απαγόρευση της συγκεκριμένης μετακίνησης. Συγκεκριμένα δίνεται η δυνατότητα σε φοιτητές που έχουν νοικιασμένα σπίτια στον τόπο σπουδών τους, να μετακινηθούν εντός 72 ωρών προκειμένου να αδειάσουν και ξενοικιάσουν τις φοιτητικές τους κατοικίες, εφόσον το επιθυμούν. Θα πρέπει να έχουν απαραιτήτως ως αποδεικτικό τη λήξη του μισθωτηρίου από το Taxisnet, αλλιώς κινδυνεύουν με πρόστιμο για παραβίαση των μέτρων του lockdown.

Oι εξαιρέσεις για τη μετακίνηση εκτός νομού

Πάντως, η μετακίνηση εκτός νομού επιτρέπεται μόνο για συγκεκριμένες περιπτώσεις και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις:

  • Μετάβαση από και προς την εργασία, που πιστοποιείται με σχετική έγγραφη βεβαίωση του εργοδότη ή άλλα κατάλληλα έγγραφα ή, εφόσον πρόκειται για αυτοαπασχολούμενο, με έγγραφη δήλωση του ιδίου.
  • Μετακίνηση για λόγους υγείας που πιστοποιείται με σχετική ιατρική βεβαίωση.
  • Μετακίνηση για τελετή (π.χ. κηδεία συγγενών πρώτου ή δευτέρου βαθμού) που πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.
  • Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, που πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.
  • Για μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας σε περίπτωση των φοιτητών
  • Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας που πιστοποιείται με Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης ή με αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Ε1

Βόλος: Εισαγγελική έρευνα για τα 35 κρούσματα στο “Σουρλίγκειο” Γηροκομείο

Lockdown: Τα σενάρια για εστίαση – Οι επικίνδυνες ημερομηνίες του Μαρτίου

Τα «μπλοκάκια» τους έχουν βγάλει οι ειδικοί επιστήμονες αλλά και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, σημειώνοντας όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα ώστε να μπορούν σιγά σιγά να σχεδιάσουν ένα πιθανό επόμενο άνοιγμα σε κάποια οικονομική δραστηριότητα της χώρας. Παράλληλα αυξάνονται οι πιέσεις προς την κυβέρνηση για το άνοιγμα της εστίασης.

Οι ειδικοί μελετούν μέρα μέρα τα κρούσματα κορονοϊού αλλά και την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, ώστε να μπορέσουν να διαπιστώσουν εάν υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις στην πανδημία από το άνοιγμα κυρίως του λιανεμπορίου. Εάν τα πρώτα δείγματα έως την Παρασκευή δεν δείξουν εκθετική αύξηση με βάση το μοντέλο υπολογισμού που χρησιμοποιείται, τότε θα συζητηθεί το επόμενο βήμα. Ένα βήμα που σχετίζεται κυρίως με το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων, τα οποία βρίσκονται κοντά στην οικονομική κατάρρευση.

Μετά την 1η Φεβρουαρίου που θα ανοίξουν τα σχολεία, όλα δείχνουν πως τα χιονοδρομικά κέντρα πιθανώς να ανοίξουν αλλά με αυστηρούς όρους και χωρίς να επιτραπεί γενικώς η μετακίνηση των πολιτών από νομό σε νομό αλλά μόνο για το σκι.

Η εστίαση

Ταυτόχρονα, αυξάνονται οι πιέσεις προς τα κυβερνητικά στελέχη για το άνοιγμα της εστίασης αλλά στο σύνολο των καταστημάτων και όχι μόνο στους εξωτερικούς χώρους. Άλλωστε, οι επιχειρηματίες της εστίασης έχουν διαμηνύσει στην κυβέρνηση ότι δεν προτίθενται να ανοίξουν μόνο με τους εξωτερικούς χώρους, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν ασύμφορο.

Στόχος είναι να ανοίξουν κάποια στιγμή τα εστιατόρια και στους εσωτερικούς χώρους αλλά με ελάχιστα τραπέζια και με τη δυνατότητα καλού εξαερισμού. Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές προσδιόριζαν στο ethnos.gr το άνοιγμα μετά το τέλος Μαρτίου, παρά τον κίνδυνο οι μισές επιχειρήσεις να μην ανοίξουν ποτέ, λόγω των οικονομικών δυσκολιών. Άλλωστε όσο τα καταστήματα μένουν κλειστά τα πάγια έξοδα τρέχουν, παρά τη μείωση των ενοικίων.

Όλα αυτά βέβαια μπορεί να ανατραπούν καθώς υπάρχουν ειδικοί της επιτροπής του υπουργείου Υγείας – αναφέρουν πληροφορίες του ethnos.gr – που εκτιμούν ότι τον Μάρτιο θα υπάρξει νέα μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, που θα εξαφανίσει από το τραπέζι όλα αυτά τα σενάρια περί ανοίγματος της εστίασης.

Οι «επικίνδυνες» ημερομηνίες

Πάντως, και διαφορετική να είναι τον Μάρτιο η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, υπάρχουν κάποιες ημερομηνίες που φοβίζουν τα στελέχη της κυβέρνησης αλλά και τους ειδικούς επιστήμονες. Ημερομηνίες που θα ήθελαν να αποφύγουν σε κάθε περίπτωση.

Πρόκειται για τις γιορτές και τα τριήμερα που πέφτουν εντός του Μαρτίου και θα μπορούσαν να οδηγήσουν μαζικά τους πολίτες σε καταστήματα εστίασης μετά τους μήνες εγκλεισμού. Ειδικότερα οι αρμόδιοι προβληματίζονται δεόντως για τρεις ημερομηνίες:

  • Την 4η Μαρτίου είναι η Τσικνοπέμπτη που στη χώρα μας έχει συνδυασθεί με εξόδους και πολυκοσμία. Κάτι που επιχειρούν με κάθε τρόπο να αποφύγουν οι ειδικοί, καθώς δεν θα αποφευχθούν οι συνωστισμοί στην περίπτωση που ανοίξουν εστιατόρια και διάφορα άλλα κέντρα διασκέδασης.
  • Επίσης στις 14 Μαρτίου είναι η Κυριακή της Αποκριάς και την επόμενη 15 Μαρτίου η Καθαρά Δευτέρα, ημερομηνίες που αποτελούν ένα τριήμερο για τους Έλληνες που έχουν συνηθίσει να εκδράμουν για φαγητό με παρέες. Μετά από τόσους μήνες lockdown οι επιστήμονες αλλά και η κυβέρνηση φοβούνται πως θα πρέπει να υπάρχουν μέτρα περιορισμού των συναθροίσεων ειδικά σε αυτό το τριήμερο.
  • Από την άλλη η 25η Μαρτίου μπορεί να πέφτει Πέμπτη, όμως και σε αυτήν την περίπτωση θα μπορούσε να μετατραπεί σε τριήμερο/ τετραήμερο με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για μία πιθανή διασπορά.
  • Με βάση τα σενάρια που εξετάζονται αυτήν τη στιγμή, η εστίαση δεν μπαίνει για άνοιγμα στο τραπέζι πριν το τέλος Μαρτίου. Εκτός βέβαια κι αν τα κρούσματα παρουσιάσουν σημαντική κάμψη και η επιδημία μπορεί να ελεγχθεί πλήρως στη χώρα μας. Κάτι που βέβαια δεν θεωρείται πιθανό.

Χαρούμενος για τον εμβολιασμό του πεθερού του ο Άλμπερτ Μπουρλά

Τη φωτογραφία του πεθερού του, ο οποίος στα 84 του χρόνια εμβολιάστηκε στην Ελλάδα, ανάρτησε ο CEO της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά.

Την ανάρτηση συνοδεύσει με ένα κείμενο που δείχνει τη συγκίνηση του επικεφαλής του φαρμακευτικού κολοσσού, που πρώτος έδωσε στην κυκλοφορία το εμβόλιο κατά της Covid-19.

«Αυτός είναι ο πεθερός μου, είναι το πρώτο μέλος της οικογένειας μας που έλαβε την πρώτη δόση του εμβολίου. Στα 84 του χρόνια, είναι σε ομάδα υψηλού κινδύνου και υπομονετικά περίμενε την σειρά του στην Ελλάδα. Έχω ακούσει πολλές ιστορίες από ανθρώπους που γέμισαν με αισθήματα στην όψη του εμβολιασμού των αγαπημένων τους. Τώρα γνωρίζω το συναίσθημα», σημειώνει ο Άλμπερ Μπουρλά.

«Καμπανάκι» από Λινού για δείκτη θετικότητας και μεταλλάξεις

Απομακρύνεται η αγορά με χρονόμετρο – Δυσοίωνη έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών

Καμία σχέση δεν έχει σήμερα η αγορά της Ερμού, με τις εικόνες συνωστισμού που καταγράφηκαν τις προηγούμενες ημέρες σε έναν από τους κεντρικότερους δρόμους της Αθήνας.

Από την πλευρά τους, οι καταστηματάρχες δηλώνουν ότι τα πραγμάτα το σαββατοκύριακο δεν πήγαν τόσο καλά σχετικά με τον τζίρο, κάνοντς λόγο για εικόνα βόλτας και όχι αγοράς.

Σε ότι αφορά στις αγορές με το χρονόμετρο, ακόμα, δεν θα χρειαστεί, εκτιμούν από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αν και ο μηχανισμός είναι έτοιμος.

Την ίδια ώρα, η κατάσταση στην αγορά παραμένει δύσκολη. Σύμφωνα με έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, επτά στις 10 επιχειρήσεις δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα χρέη τους.

Ακόμα, στην ίδια έρευνα γίνεται λόγος, ότι 5/10 επιχειρήσεις ίσως δεν επιβιώσουν μετά τις εκπτώσεις.

Κορωνοϊός: Κλειστά σχολεία στη Βόρεια Ελλάδα λόγω κρουσμάτων

Νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία έχουν κλείσει στη Βόρεια Ελλάδα μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων κορονοϊού σε δασκάλους.

Γονείς και εκπαιδευτικοί είναι αναστατωμένοι, ωστόσο η πρωτοβάθμια δηλώνει ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Σημειώνεται ότι σε 109 εκπαιδευτικά ιδρύματα έχουν κλείσει τμήματα μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων σε αυτά.

Πηγή: ΑΠΕ, in.gr, ethnos.gr, Mega

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα