Ελλάδα

H Ελλάδα στη δίνη του δεύτερου κύματος

Συνεχίζεται η αύξηση των κρουσμάτων και η ανησυχία για την επόμενη μέρα στη χώρα. Κεραμέως: Μόλις το 0,2% των σχολείων είναι κλειστά λόγω κορωνοϊού Μόλις το 0,2% των σχολείων και το 0,3% των σχολικών τμημάτων είναι κλειστά λόγω κορωνοϊού, σημείωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Βερναρδάκη με […]

Parallaxi
h-ελλάδα-στη-δίνη-του-δεύτερου-κύματος-671535
Parallaxi

Συνεχίζεται η αύξηση των κρουσμάτων και η ανησυχία για την επόμενη μέρα στη χώρα.

Κεραμέως: Μόλις το 0,2% των σχολείων είναι κλειστά λόγω κορωνοϊού

Μόλις το 0,2% των σχολείων και το 0,3% των σχολικών τμημάτων είναι κλειστά λόγω κορωνοϊού, σημείωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Βερναρδάκη με θέμα «Εισηγήσεις επιτροπών εμπειρογνωμόνων για την επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών δομών της χώρας».

Αναφέροντας τα τελευταία στοιχεία, η κα Κεραμέως είπε ότι μετά από πέντε εβδομάδες λειτουργίας των σχολείων, και για λόγους πρόληψης και προφύλαξης από τον Covid-19, είναι κλειστό το 0,2% των σχολείων χώρας, δηλαδή 32 σχολεία σε σύνολο άνω 14.000 σχολικών μονάδων. Επίσης, ανέφερε ότι είναι κλειστό το 0,3% των σχολικών τμημάτων της χώρας, για την ακρίβεια 246 τμήματα σε σύνολο 80.000 σχολικών τμημάτων. Για όσα τμήματα έκλεισαν, η κα Κεραμέως είπε ότι λειτούργησε άμεσα η τηλεκπαίδευση, όπως στην Πέλλα, τη Λέσβο και σε μεμονωμένα σχολεία ή τμήματα, με περισσότερες από 2.000 τηλεδιασκέψεις, 78.000 χρήστες και πάνω από 79.000 μαθήματα στην ασύγχρονη εκπαίδευση. Όσο για την απόφαση για επαναλειτουργία των σχολείων, η κα Κεραμέως είπε ότι η σχετική απόφαση της αρμόδιας επιτροπής ήταν ομόφωνη: “Υπάρχουν πάρα πολλά πεδία για να ανταλλάξουμε ιδεολογικά επιχειρήματα […] αλλά ας μην σπεκουλάρουμε πάνω στον κορονοϊό και στα σχολεία” είπε η κα Κεραμέως. Από την πλευρά του, κ. Βερναρδάκης παρατήρησε ότι η κυβέρνηση δεν έδωσε στη Βουλή τη γνωμοδότηση των ειδικών, ούτε αιτιολόγησε γιατί δεν την κατέθεσε. Επίσης ζήτησε να μάθει “ποιο είναι το συνολικό άθροισμα των σχολείων που έχουν κλείσει και όχι απλώς πόσα κλείνουν κάθε μέρα, μιας και φαίνεται πως η καμπύλη είναι απολύτως ανοδική”.

Εξάλλου, στο πλαίσιο συζήτησης άλλης επίκαιρης ερώτησης, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Ιω. Δελής, έθεσε το θέμα της κράτησης μαθητών στη ΓΑΔΑ, ζητώντας από την κα Κεραμέως να τοποθετηθεί. Η υπουργός Παιδείας παρέπεμψε τον βουλευτή στην ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη τη Δευτέρα, στην οποία γίνεται αναφορά στην απόφαση της α’ ανακρίτριας του τμήματος ανηλίκων.

Ο κ. Δελής είχε μιλήσει για δύο εικόνες που προσβάλλουν βάναυση το κοινό περί δικαίου αίσθημα του λαού μας – η μία με την προσαγωγή 14χρονου μαθητή στη ΓΑΔΑ επί πενθήμερο, επειδή “συμμετείχε στο μαζικότατο συλλαλητήριο της περασμένης Πέμπτης για καλύτερες συνθήκες στα σχολεία” και η άλλη με την πρόταση της εισαγγελέως για “ουσιαστική απαλλαγή των κατηγορουμένων της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, αφού προτείνει η ποινή τους να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα”.

Ηράκλειο: Κρούσμα κορωνοϊού σε εκπαιδευτικό δημοτικού σχολείου

Σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ενεργοποιήθηκαν, δύο τμήματα του σχολείου αναστέλλουν τη λειτουργία τους, μέχρι τις 30 Οκτωβρίου, ενώ οι μαθητές θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα 14 ημερών! Πρόκειται για τμήμα της ΣΤ Τάξης αλλά και ενός τμήματος στο Ολοήμερο του 28ου Δ.Σ.Η.

Από το σχολείο εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

“Σας ενημερώνουμε ότι αναστέλλεται από αύριο μέχρι και τις 30 Οκτωβρίου η λειτουργία του Στ2 τμήματος του 28ου Δ.Σ. διότι η δασκάλα τους είναι θετική στο τεστ Covid-19. Αναστέλλεται επίσης η λειτουργία του 4ου τμήματος του ολοήμερου, αίθουσα 12, διότι η ίδια εκπαιδευτικός, είχε κάνει μάθημα στους μαθητές αυτούς, την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου.

Φυσικά οι μαθητές του συγκεκριμένου ολοήμερου τμήματος, δεν θα έρχονται στο σχολείο ούτε στην πρωινή ζώνη, μπαίνουν σε καραντίνα και εκείνοι για 14 μέρες. Θα πρέπει να απέχουν από τις εξωσχολικές τους δραστηριότητες, φροντίζοντας να ενημερώσουν τους αρμόδιους.

ΠΡΟΣΟΧΗ όμως: όσοι μαθητές του 4ου τμήματος ολοήμερου απουσίαζαν για κάποιο λόγο τη συγκεκριμένη ημερομηνία, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ – 16/10/20 θα έρχονται κανονικά στο σχολείο. Για οτιδήποτε νεότερο θα σας ενημερώσουμε”.

Στο λιμάνι του Πειραιά το «Blue Star Delos» μετά από επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού

Στο λιμάνι του Πειραιά επιστρέφει το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο “Blue Star Delos”, καθώς μία Γαλλίδα που συνοδεύει 24 Γάλλους μαθητές και επιβαίνει στο συγκεκριμένο πλοίο με προορισμό τη Σαντορίνη, βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό.

Από τη Γαλλίδα είχε ληφθεί δείγμα κατά την άφιξή της στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Οι Γάλλοι μαθητές μαζί με τη συνοδό θα μεταφερθούν σε ξενοδοχείο καραντίνας και σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, κλιμάκιο του οποίου θα μεταβεί στο λιμάνι του Πειραιά.

Το πλοίο πραγματοποιεί το δρομολόγια Πειραιάς – Θήρα – Νάξο – Πάρο και επιστροφή. Στο λιμάνι του Πειραιά αναμένεται να καταπλεύσει περίπου στις 11:30 μμ.

Συνολικά 438 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου, από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), εκ των οποίων τα 62 συνδέονται με γνωστές συρροές και 42 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου.

Παράλληλα, 85 συμπολίτες μας βρίσκονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, ενώ έχουν καταγραφεί 11 νέοι θάνατοι το τελευταίο 24ωρο.

Μιχαηλίδου: Επιπλέον κρατική βοήθεια για υλικά προστασίας και για τεστ στις μονάδες ηλικιωμένων

Επιπλέον βοήθεια και στις ιδιωτικές δομές φροντίδας ηλικιωμένων για προμήθεια γαντιών, μασκών αλλά και τεστ, προανήγγειλε η υφυπουργός Εργασίας για θέματα Πρόνοιας, Δόμνα Μιχαηλίδου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρλέτη με θέμα “Αναποτελεσματικά μέτρα στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων”.

“Είμαστε στη φάση ωρίμανσης της πρόσκλησης, στην οποία θα μπουν και τεστ μέσα, για να βοηθήσουμε τις ιδιωτικές δομές, έτσι ώστε με τη βοήθεια του κράτους, του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αλλά και του Υπουργείου Ανάπτυξης να μπορέσει να δοθεί μια έξτρα βοήθεια (σε αυτές τις δομές), είτε είναι ως προς τα γάντια και τις μάσκες που φοράνε, είτε είναι ως προς τα τεστ τα οποία πρέπει να διενεργούν με αρκετά υψηλή συχνότητα” είπε η κυρία Μιχαηλίδου.

Αναφερόμενη στους ελέγχους που γίνονται στις δομές, είπε ότι από τις 31 Αυγούστου μέχρι σήμερα έχουν γίνει 208 έλεγχοι ως προς την τήρηση πρωτοκόλλων και ότι – με σημερινά στοιχεία – σε τριάντα περιπτώσεις έχουν εντοπιστεί παραβάσεις, κυρίως ως προς την αρχειοθέτηση του αρχείου θερμομέτρησης, αλλά και του καθημερινού ερωτηματολογίου “που έχουμε ζητήσει σε όλους τους εργαζομένους και στις διοικήσεις να καταθέτουν”. Σε αυτές τις δύο περιπτώσεις έχουν βρεθεί παραβάσεις και έχουν επιβληθεί πρόστιμα 145.000 ευρώ, είπε η κυρία Μιχαηλίδου, η οποία υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ “διπλασίασε τα πρόστιμα με την τελευταία νομοθετική παρέμβαση που κάναμε”. Για τους μοριακούς ελέγχους είπε ότι από 31 Αυγούστου μέχρι σήμερα έχουν γίνει από τον ΕΟΔΥ μοριακά τεστ σε διακόσιες πενήντα δύο δομές, ενώ έχουν ξεκινήσει και τα «rapid test».

Από την πλευρά του, ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι τα τηλεοπτικά ρεπορτάζ έδειχναν ότι δεν τηρούνται τα μέτρα πρόληψης, ενώ ζήτησε στοιχεία για το πόσα τεστ έγιναν από τον Αύγουστο, και τι στοιχεία έδωσαν. “Εγώ βλέπω ότι όταν μαθαίνουμε ένα κρούσμα, τότε ερχόμαστε «πυροσβεστικά», εκ των υστέρων να το αντιμετωπίσουμε” είπε χαρακτηριστικά. Ζήτησε επίσης να μάθει εάν οι υπάρχουσες μονάδες πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου καθώς και εάν υπάρχουν και άλλα παράνομα γηροκομεία όπως αυτό των Σερρών.

Πτολεμαΐδα: Επεισόδιο σε σούπερ μάρκετ με αρνητή μάσκας

Επεισόδιο για μία μάσκα σημειώθηκε τη Δευτέρα σε σούπερ μάρκετ στην Πτολεμαΐδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του kozan.gr, που αποκαλύπτει το συγκεκριμένο περιστατικό, τη Δευτέρα 19/10, γύρω στις 11 το πρωί, άνδρας ηλικίας περίπου 30-35 ετών, εισήλθε, χωρίς μάσκα, στο εσωτερικό του σούπερ μάρκετ.

Αρχικά του έγινε παρατήρηση από υπάλληλο, η οποία του ζήτησε να βάλει τη μάσκα, ενώ αντίστοιχη παρατήρηση τού έκανε και πελάτισσα του σούπερ μάρκετ. Ο εν λόγω άνδρας επιτέθηκε φραστικά και στις δύο ενώ φέρεται πάνω στην αντιπαράθεση να έσπρωξε κάποια από αυτές. Αμέσως ειδοποιήθηκε η αστυνομία, άνδρες της οποίας προχώρησαν στη σύλληψή του.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες που μεταδίδει το kozan.gr, θα κατατεθεί μήνυση εναντίον του.

Κοροναϊός : Με τον τρόμο δεύτερου lockdown ζει η Ευρώπη- Τι σημαίνει στην οικονομία να «κλείσει» η Αττική

Τελευταία λύση αποτελεί η επιβολή ενός γενικού lockdown για τα ευρωπαϊκά κράτη και οι κυβερνήσεις βρίσκονται σε συναγερμό προκειμένου να αποφύγουν με κάθε άλλο τρόπο το δραστικότερο μέτρο: νέος εγκλεισμός του συνολικού πληθυσμού.

Η οικονομία της Ευρώπης κινείται προς νέα “βουτιά”, με τους οικονομολόγους να προειδοποιούν ότι τα αυξανόμενα κρούσματα και οι νέοι κυβερνητικοί περιορισμοί ενδεχομένως να καθυστερήσουν την ανάκαμψη και θα αυξήσουν την ανεργία. Ο αντίκτυπος, της νέας έξαρσης στην Ευρώπη, αναμένεται ισχυρός για την ελληνική οικονομία, λόγω του υψηλού βαθμού εξάρτησης από τις τουριστικές εισπράξεις, καθιστώντας πιθανή μία συρρίκνωση του ΑΕΠ, το τρίτο τρίμηνο, υψηλότερη του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, η Ισπανία και οι Κάτω Χώρες έχουν ανακοινώσει νέα μέτρα για τον περιορισμό της αύξησης των μολύνσεων (και αναμένεται αυστηροποίηση). Το Βέλγιο ανακοίνωσε την Κυριακή το κλείσιμο όλων των μπαρ και καφέ για τέσσερις εβδομάδες, ενώ η Ελβετία επέκτεινε το μέτρο της χρήσης μάσκας. Η Γαλλία, από το Σάββατο, έθεσε σε ισχύ την απαγόρευση από τις 9 μ.μ. έως τις 6 π.μ. στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις. Το δεύτερο κύμα της πανδημίας έχει προκαλέσει “πάγωμα” στην ανάκαμψη και οι αναλυτές προβλέπουν ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα βρεθεί υπό πίεση το επόμενο εξάμηνο. Εκτιμάται ότι η οικονομία της Ισπανίας πιθανότατα να συρρικνωθεί στο 4ο τρίμηνο, ενώ η Γερμανία είναι πολύ πιθανό να παραμείνει, συγκριτικά, η ισχυρότερη της περιοχής.

Ως εκ τούτου, αναμενόμενο, οι κυβερνήσεις να παρέχουν περισσότερη δημοσιονομική στήριξη από ό, τι αναμενόταν. Ακρως δυσάρεστη είναι η πρόβλεψη πως τα μέτρα στήριξης δεν θα μπορέσουν να αποτρέψουν την αύξηση της ανεργίας, η οποία με τη σειρά της θα επιβαρύνει την κατανάλωση. Με τον πληθωρισμό να έχει κολλήσει πολύ κάτω από τον στόχο, η ΕΚΤ θα κάνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων πιο γενναιόδωρο και πιθανότητα να το επεκτείνει χρονικά.

Τί μας κοστίζει ένα lockdown στην Αττική

Από την κυβέρνηση ξορκίζουν το ενδεχόμενο ενός γενικού lockdown και στο οικονομικό επιτελείο τις προβλέψεις για διψήφια ύφεση το 2020. Χωρίς αμφιβολία η επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης έχει σημάνει συναγερμό, ειδικά το ενδεχόμενο να μπει σε “καραντίνα” η Αττική, με το υπουργείο Οικονομικών να εκτιμά πως το δεύτερο κύμα κοροναϊού, προς το παρόν, δεν φέρνει ανατροπές στους οικονομικούς σχεδιασμούς.

Αν κριθεί αναγκαίο η Περιφέρεια της Αττικής να “κλείσει”, οι επιπτώσεις του μέτρου θα είναι σημαντικές στην οικονομία. Η συμβολή της Περιφέρειας Αττικής στην οικονομία αγγίζει τα 86 δισ. ευρώ -και ειδικά του κέντρου της Αθήνας ξεπερνά τα 30 δισ. ευρώ που σημαίνει ότι περισσότερο από το 47% του ΑΕΠ παράγεται στο Λεκανοπέδιο. Εκτιμάται πως ένα ενδεχόμενο 15ήμερο lockdown στην Αττική θα έχει κόστος στην οικονομία 500 – 600 εκατ. ευρώ, σε μία περίοδο που οι κλάδοι της εστίασης και του λιανεμπορίου έχουν ήδη «γονατίσει». Σύμφωνα με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά ένα πολύ προσεκτικά σχεδιασμένο δεκαπενθήμερο lockdown στην Αττική, που θα αφορά τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες, όπως εμπόριο, υπηρεσίες και εστίαση, θα κοστίσει μια μείωση τουλάχιστον 0,5% του ετήσιου ΑΕΠ, δηλαδή απώλειες τζίρου περίπου 1 δισ. ευρώ. Προειδοποιεί πως αυτές οι δεκαπέντε ημέρες θα σημαίνουν υψηλότερη ανεργία, θέτοντας σε κίνδυνο επιπλέον 110.000 θέσεις εργασίας και πολύ πιθανόν νέα λουκέτα. Ταυτόχρονα τα μέσα εισοδήματα θα χάσουν άλλα 800 εκ. ευρώ και τα κόκκινα δάνεια θα αυξηθούν κατά 8 δις ευρώ, ενώ οι οφειλές κατά 1,5 δισ. ευρώ.

Από το υπουργείο Οικονομικών έχουν υπολογίσει το μηνιαίο κόστος επιβολής ενός καθολικού lockdown περίπου στο 2,5%-3% του ΑΕΠ, διαβεβαιώνοντας, όμως, πως έχουν προβλεφθεί τα πολεμοφόδια (τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονται περίπου σε 37,5 δισ. ευρώ) για να χρηματοδοτηθούν τα μέτρα στήριξης της οικονομίας σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης ανέφερε πως αυτό θα εξαρτηθεί από το αν θα χρειαστεί να πάμε σε μαζικά lockdown που θα διαρκέσουν πολύ χρόνο ή όχι, και βεβαίως από το εμβόλιο, δηλαδή από το πότε θα έρθει και πότε θα μπορέσει να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Ασφαλώς όμως, όπως ανέφερε ο υπουργός, η αβεβαιότητα υπάρχει και πρόκειται για ένα φαινόμενο που δεν έχουμε δει πώς θα λήξει. Αναφορικά με τις εκτιμήσεις για την πορεία του ΑΕΠ, σημείωσε ότι οι εκτιμήσεις για το 2020 δεν διαφέρουν πολύ, καθώς η κυβέρνηση κάνει λόγο για ύφεση 8,2%, το ΔΝΤ προβλέπει 9,5%, η Κομισιόν αναφέρει 9,2% κι άλλοι λένε γύρω στα 7,9%. «Δεν πρόκειται για σημαντικές διαφορές στη φάση που είμαστε στο πλαίσιο αυτής της πολύ αβέβαιης περιόδου».

Οι προβλέψεις για το 2020, αλλά και για το 2021 ακροβατούν, πάντως, σε τεντωμένο σχοινί. Υπό αυτό το κλίμα οι προβλέψεις του ελληνικού οικονομικού επιτελείου δείχνουν ύφεση στο 8,2% για το 2020. Η κυβέρνηση έχει θέσει ψηλά τον πήχη για τη συμβολή των κοινωνικών πόρων στην ανάκαμψη όπου η ελληνική οικονομία αναμένεται να ωφεληθεί με 32 δισ. ευρώ έως το 2026 (70% έως το 2022) και το οικονομικό επιτελείο προβλέπει αρχική ανάπτυξη 5,5% και τελική δύο μονάδες ψηλότερα στο 7,5%, λόγω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει συρρίκνωση για την Ελλάδα 9,5% το 2020 και για το 2021 ανάκαμψη 4,1%, μία εκτίμηση πιο απαισιόδοξη από το δυσμενές σενάριο του υπουργείου Οικονομικών που κάνει λόγο για ανάπτυξη 4,5% με 5%.

«Βράζουν» Αττική και Βόρεια Ελλάδα – Φόβοι για χιλιάδες κρούσματα

Η έξαρση της πανδημίας και ο κοροναϊός εντείνει την ανησυχία τόσο της κυβέρνησης όσο και των λοιμωξιολόγων

Η έξαρση της πανδημίας και ο κοροναϊός εντείνει την ανησυχία τόσο της κυβέρνησης όσο και των λοιμωξιολόγων.

Η Αττική συνεχίζει να συγκεντρώνει τα περισσότερα ημερήσια κρούσματα, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται σημαντική αύξηση και στη Βόρεια Ελλάδα.

Ήδη, η Κοζάνη έγινε η πρώτη περιφέρεια, στην οποία επιβλήθηκε τοπικό lockdown και είναι πολύ πιθανό να υπάρξει συνέχεια με άλλες περιφέρειες, αν δεν περιοριστεί η εξάπλωση του κοροναϊού με τα υπάρχοντα μέτρα.

Άλλωστε τον κώδωνα του κινδύνου για τον κοροναϊό και την αύξηση των κρουσμάτων έκρουσε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Στην Ελλάδα ξεπεράσαμε τα 20.000 τεστ και ο δείκτης θετικότητας είναι στο 2% ενώ στο Βέλγιο είναι 10%, είπε αναφερόμενος στον κοροναϊό και πρόσθεσε ότι η εικόνα σε γειτονιές της Αττικής, των Ιωαννίνων και της Θεσσαλονίκης είναι στο πορτοκαλί.

«Ήδη, η επιδημιολογική εικόνα σε ορισμένες γειτονιές της Αττικής, αλλά και στις Περιφερειακές Ενότητες της Καστοριάς, των Ιωαννίνων και της Θεσσαλονίκης, βρίσκεται στο πορτοκαλί. Και αυτό επισημαίνει με τον πιο έντονο τρόπο ότι δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός. Αντιθέτως, απαιτείται απ’ όλους πιστή τήρηση των μέτρων που εισηγούνται οι ειδικοί και θεσπίζει η Πολιτεία. Αλλά δεν είναι μόνο οι πολίτες», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κοροναϊός και ο… εχθρός των ειδικών «Εχθρός» των λοιμωξιολόγων και… σύμμαχος του κοροναϊού είναι ο καιρός, καθώς η θερμοκρασία έχει ήδη αρχίσει να πέφτει και οι ειδικοί ανησυχούν πως μαζί με τα πρώτα κρύα, θα έρθει και «εκτόξευση» των κρουσμάτων, από τη στιγμή που ο κόσμος θα συνωστίζεται στους κλειστούς χώρους.

Χθες ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση με τον κοροναϊό στη Θεσσαλονίκη.

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας με βάση τα στοιχεία, εκτός από την εκτίμηση για την εξέλιξη της πανδημίας στις περιοχές που ήδη βρίσκονται στη ζώνη αυξημένης επιτήρησης, διαπιστώθηκε ότι αρχίζουν και παρατηρούνται κάποιες αυξητικές τάσεις στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Σχετικά με τις εκτιμήσεις που θέλουν χιλιάδες κρούσματα μέχρι τα Χριστούγεννα ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος μιλώντας στην εκπομπή LIVE NEWS εκτίμησε ότι αυτές θα επιβεβαιωθούν ή όχι αναλόγως με την τήρηση των προληπτικών μέτρων.

«Στην πλειοψηφία ο κόσμος προσπαθεί να κάνει ό,τι μπορεί περισσότερο και να αποφύγει τον συγχρωτισμό όπου αυτός δεν είναι υποχρεωτικός».

Άλλωστε και η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά Ματίνα Παγώνη έχει αναφέρει αρκετές φορές ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε ρεβεγιόν Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, αυτό σημαίνει συνωστισμός, εν μέσω κοροναϊού. Αλλαγή χρονιάς μπορούμε να κάνουμε και μόνοι μας».

Δεν μειώνονται τα κρούσματα και οι διασωληνωμένοι

Στα ίδια επίπεδα με την Κυριακή και για ακόμη μια φορά πάνω από 400 είναι τα κρούσματα κοροναϊού που καταγράφονται στη χώρα το τελευταίο 24ωρο. Δηλαδή, εντοπίζονται 438 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 62 συνδέονται με γνωστές συρροές και 42 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου. Παράλληλα, καταγράφηκαν 11 νέοι θάνατοι ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό σε 520.

Σε ό,τι αφορά στους διασωληνωμένους παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, καθώς 85 άτομα βρίσκονται σε ΜΕΘ. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 25.802, εκ των οποίων το 55.6% άνδρες. Από αυτά, 3.560 (13.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 10.337 (40.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

85 διασωληνωμένοι Την ίδια στιγμή, 85 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. Από αυτούς, 26 (30.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 94.1% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Στο μεταξύ, 258 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Ακόμη 11 νεκροί Τέλος, έχουμε 11 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 520 θανάτους συνολικά στη χώρα. 197 (37.9%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Συρροή κρουσμάτων ύστερα από κηδεία στη Φιλιππιάδα

Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί τις τελευταίες ώρες οι υγειονομικές αρχές της Ηπείρου καθώς ύστερα από ελέγχους που διενεργήθηκαν, εντοπίστηκαν νέα κρούσματα κορονοϊού τόσο στο Μέτσοβο όσο και στη Φιλιππιάδα.

Πιο συγκεκριμένα από τα 23 κρούσματα που ανακοινώθηκαν την Κυριακή, τα επτά εντοπίζονται στο Μέτσοβο. Μάλιστα ανάμεσά τους βρίσκονται ένας γιατρός και μία νοσηλεύτρια του Κέντρου Υγείας.

Την ίδια ώρα, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ιωαννίνων η Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Αγνή Νάκου, τα έξι κρούσματα που ανακοινώθηκαν το Σάββατο και την Κυριακή στην ΠΕ Πρέβεζας, συνδέονται με κηδεία που έγινε τις προηγούμενες ημέρες στη Φιλιππιάδα.

Στην ίδια τελετή συμμετείχαν, και δύο ηλικιωμένοι που εντοπίστηκαν θετικοί στη Θεσπρωτία, ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των κρουσμάτων που συνδέεται με τη συγκεκριμένη τελετή στους 8 και ενώ η ιχνηλάτηση συνεχίζεται.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης για τη διασπορά του κορονοϊού έχει ανασταλεί η λειτουργία όλων των Δημοτικών Αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου Εορδαίας μέχρι και τις 29 Οκτωβρίου 2020. Έτσι, κλειστά θα παραμείνουν το Δημοτικό Κολυμβητήριο, το Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο και το Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο, Πτολεμαΐδας.

Ελασσόνα: Εξι αθλήτριες με κορονοϊό, 150 άτομα σε καραντίνα

Συναγερμός έχει σημάνει και στην Ελασσόνα καθώς έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον δέκα κρούσματα κορονοϊού που σχετίζονται (άμεσα ή έμμεσα) με αθλητικές ακαδημίες. Μάλιστα σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ της ΕΡΤ εκτιμάται ότι περίπου 150 άτομα έχουν μπει σε καραντίνα! Οπως μετέδωσε η ΕΡΤ έξι αθλήτριες του βόλεϊ σε γυμναστικό σύλλογο της Ελασσόνας, δύο συγγενείς της μιας εξ αυτών και δύο προπονητές -ο ένας της ομάδας μπάσκετ- διαγνώσθηκαν θετικοί σε Covid-19.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ μπήκαν σε καραντίνα οι ομάδες βόλεϊ και μπάσκετ του Γυμναστικού Συλλόγου Ενωση Ελασσόνας αλλά και όλα τα παιδιά που έκαναν γυμναστική στις εγκαταστάσεις του συλλόγου ή είχαν γυμναστές τους προπονητές του συλλόγου που νοσούν. Παράλληλα όμως, έχει ανασταλεί και η λειτουργία 13 σχολικών τμημάτων που σχετίζονται με παιδιά που αθλούνται στον εν λόγω γυμναστικό σύλλογο. Επίσης, ο Δήμος Ελασσόνας απηύθυνε έκκληση προς όσους χρησιμοποίησαν το κλειστό γυμναστήριο της πόλης να παραμείνουν σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Δυο νέοι θάνατοι

Κατέληξαν από κορωνοϊό δύο ασθενείς που νοσηλεύονταν στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης το βράδυ της Δευτέρας.

Πρόκειται για έναν άνδρα 94 ετών με υποκείμενα νοσήματα, ο οποίος νοσηλευόταν από τις 4 Οκτωβρίου σε απλή κλίνη.

Επίσης, στις 10 το βράδυ απεβίωσε ένας 82χρονος διασωληνωμένος στη ΜΕΘ. Η εισαγωγή του στο νοσοκομείο έγινε στις 4 Οκτωβρίου και έπασχε από υποκείμενα νοσήματα.

Πηγές: ekriti.gr/ΑΠΕ/in.gr/ethnos.gr

Διαβάστε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα