Ελλάδα

Ένα ιστορικό ξύλινο σκάφος ψάχνει το δρόμο του στη Θεσσαλονίκη

Το αίτημα του δήμου Θερμαϊκού προς την υπουργό Πολιτισμού.

Parallaxi
ένα-ιστορικό-ξύλινο-σκάφος-ψάχνει-το-δ-40814
Parallaxi

Να παραχωρηθεί στον δήμο Θερμαϊκού ένα από τα συνολικά δεκαεπτά ιστορικά ξύλινα αλιευτικά σκάφη, που, με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού, Μυρσίνης Ζορμπά, εξαιρέθηκαν από την οριστική καταστροφή, ζητάει ο δήμαρχος Γιάννης Μαυρομάτης, με επιστολή του προς την υπουργό.

Στην επιστολή του, ο κ. Μαυρομάτης συνεχάρη την κ. Ζορμπά για την απόφασή της και ζήτησε να παραχωρηθεί το αλιευτικό σκάφος, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι ο δήμος Θερμαϊκού είναι τουριστικός, κατοικείται κυρίως από ψαράδες – ειδικά στον πρώην δήμο Μηχανιώνας – διαθέτει τον μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο μέσης αλιείας στα Βαλκάνια, έχει τη μεγαλύτερη ιχθυόσκαλα της χώρας στη διακίνηση εγχώριων αλιευμάτων, διαθέτει περίπου 60χλμ. ακτογραμμή και σύντομα αποκτά χώρο παραδοσιακού καρνάγιου.

Αναλυτικά το αίτημα:

«Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

με ικανοποίηση, αλλά πιότερο από βαθιά συγκίνηση πληροφορηθήκαμε από δημοσίευση ημερήσιου τύπου, την απόφασή σας να εξαιρεθούν απ’ την «καταστροφική δράση» «Διάλυση αλιευτικού σκάφους», 17 ψαροκάικα, χειροπιαστά έργα της παραδοσιακής ναυπηγικής τέχνης.

Εντυπωσιασθήκαμε  με την ευαισθησία σας και την πολιτιστική, πολιτισμική ιδέα σας.

Και ναι, μας ενδιαφέρει πάρα πολύ και μας ενθουσιάζει, κι επιθυμούμε πάρα πολύ ένα ξύλινο σκάφος αυτού του «βεληνεκούς» – αναφερόμαστε στην ιστορικότητα και την ομορφιά που περικλείει – να κοσμήσει το δήμο μας.

Αφού ο αναπτυσσόμενος δήμος Θερμαϊκού:

  • Κατοικείται κυρίως από ψαράδες, ειδικά στον πρώην δήμο Μηχανιώνας.
  • Διαθέτει το μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο μέσης Αλιείας στα Βαλκάνια.
  • Έχει τη μεγαλύτερη Ιχθυόσκαλα της Χώρας στη διακίνηση εγχώριων αλιευμάτων, η οποία σφύζει από ζωή και επεκτείνεται διαρκώς.
  • Υπάρχει μεγάλος αριθμός παράκτιων αλιέων και οστρακαλλιέων.
  • Διαθέτει περίπου 60χλμ. ακτογραμμή.
  • Είναι τουριστικός δήμος.
  • Σύντομα αποκτά χώρο παραδοσιακού καρνάγιου.
  • Έχει θαλάσσια συγκοινωνία που συνδέει το δήμο με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και σύντομα προχωρούμε να γίνει αστική.
  • Είναι δήμος όμορφος. Σε αυτό το σημείο δεν θα επεκταθούμε. Είναι κοινή ομολογία και θα χαρούμε να μας επισκεφθείτε.

Για όλους τους παραπάνω λόγους και αφού αφουγκραστούμε την αγωνία στα λόγια του μεγάλου συγγραφέα Ν. Καζαντζάκη : «η θητεία μας στη ράτσα, εκτελώντας το χρέος μας σ’ αυτή είναι να νιώσουμε μέσα σε όλους τους προγόνους και να συνεχίσουμε το έργο τους…»,

παρακαλούμε να ικανοποιήσετε το αίτημά μας και να μας παραχωρήσετε ένα ξύλινο ιστορικό σκάφος και να είστε βεβαία ότι και σε περίοπτη θέση θα τοποθετηθεί – όπως εξάλλου του αρμόζει – αγναντεύοντας το Θερμαϊκό και τις κορφές του Ολύμπου, και θα γίνει το καμάρι μας!

Περιμένουμε τη θετική σας απάντηση, σας ευχαριστούμε».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ναυπηγός από κούνια…

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα