Top

Ένας στους δέκα κατοίκους του Λονδίνου πιθανώς να έχει μολυνθεί από κορονοϊό

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις για την πανδημία σε όλον τον κόσμο

Parallaxi
ένας-στους-δέκα-κατοίκους-του-λονδίνο-712812
Parallaxi
Στιγμιότυπο Βίντεο

Περίπου ένα στους δέκα Λονδρέζους είναι πιθανό να είχε μολυνθεί από την COVID-19 έως την περασμένη Κυριακή, σύμφωνα με νέες επίσημες εκτιμήσεις που υπογραμμίζουν την αδιάκοπη προέλαση της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού.

Ημερήσιες εκτιμήσεις βάσει μοντέλων του Εθνικού Γραφείου Στατιστικής (ONS) έδειξαν πως περίπου το 9,5% των Λονδρέζων είχαν COVID-19 έως την Κυριακή, με 95% διάστημα εμπιστοσύνης 8,43% έως 10,69%.

Χθες η Βρετανία κατέγραψε αριθμό ρεκόρ νέων μολύνσεων από κορονοϊό καθώς η παραλλαγή Όμικρον σαρώνει όλη τη χώρα, με τον ημερήσιο απολογισμό να φθάνει τις 119.789 από 106.122 μία ημέρα νωρίτερα.

Τα μοντέλα του ONS δείχνουν πως άλλοι 600.000 άνθρωποι στην Αγγλία μολύνθηκαν από COVID σε διάστημα μόλις πέντε ημερών έως την Κυριακή, με αποτέλεσμα οι μολύνσεις να ξεπεράσουν το όριο των δύο εκατομμυρίων. Κατά συνέπεια η αναλογία μόλυνσης στην Αγγλία είναι ένας στους 25 ανθρώπους από έναν στους 40 στις 14 Δεκεμβρίου.

Η επίπτωση αυξήθηκε σε όλα τα τμήματα του Ηνωμένου Βασιλείου μέχρι την Κυριακή, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις, δείχνουν τα στοιχεία, με τη Σκωτία να εμφανίζει τη χαμηλότερη αναλογία μολύνσεων — ένας στους 65 ανθρώπους.

Πολλές βιομηχανίες και δίκτυα μεταφορών προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα αντιμέτωπα με ελλείψεις προσωπικού καθώς οι ασθενείς εργαζόμενοι αυτοαπομονώνονται, ενώ τα νοσοκομεία στη Βρετανία προειδοποίησαν για τον κίνδυνο επιπτώσεων στην ασφάλεια των ασθενών.

Η ταχεία εξάπλωση της Όμικρον έχει προκαλέσει μια αύξηση των μολύνσεων στη Βρετανία τις τελευταίες επτά ημέρες, με τον συνολικό αριθμό τους να φθάνει τις 676.165, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες, Πέμπτη.

Επίσης, νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων στην Βρετανία – Ξεπέρασαν τα 122.000 σε ένα 24ωρο

Πιο συγκεκριμένα, καταγράφτηκαν 122.186 μολύνσεις μέσα σε ένα 24ωρο, από 119.789 την Πέμπτη.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, αναφέρθηκαν επίσης 137 νέοι θάνατοι από Covid-19. Συνολικά, από την αρχή της πανδημίας έχουν χάσει τη ζωή τους 147.857 άνθρωποι.

Νωρίτερα σήμερα έγινε γνωστό ότι η βρετανική κυβέρνηση θα προσφέρει 12μηνες βίζες εργασίας σε υγειονομικό προσωπικό από άλλες χώρες αφού η πανδημία του νέου κορονοϊού επιδείνωσε τις ελλείψεις στον τομέα της υγείας.

Το μέτρο αυτό θα είναι προσωρινό και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στις αρχές του επόμενου έτους. Ο ελάχιστος ετήσιος μισθός ώστε να πληροί κάποιος τις προϋποθέσεις για να λάβει βίζα θα είναι 20.480 λίρες (περίπου 28.000 ευρώ).

  • Ολλανδία: Ο πρωθυπουργός Ρούτε παραδέχεται λάθη «επικοινωνίας»

Ενώ η Ολλανδία ετοιμάζεται να γιορτάσει τα δεύτερα Χριστούγεννα κάτω από αυστηρούς υγειονομικούς περιορισμούς, ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε παραδέχθηκε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα De Telegraaf, “λάθη” στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.

Ο φιλελεύθερος Ρούτε, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα, αναγνωρίζει πως διέπραξε λάθη “επικοινωνίας” και παραδέχεται πως η εκστρατεία αναμνηστικού εμβολιασμού “θα μπορούσε να είχε αρχίσει νωρίτερα”.

“Δεν κατάφερα να πείσω επαρκώς τους ανθρώπους για τα βασικά μέτρα”, υπογράμμισε μιλώντας στην Telegraaf.

“Στην αρχή της πανδημίας επέμεινα υπερβολικά πολύ στην ευθύνη των προσώπων και υπερβολικά λίγο στα υποχρεωτικά μέτρα”, δήλωσε επίσης, ανανγωρίζοντας πως έγιναν “λάθη επικοινωνίας”.

“Θα μπορούσαμε να αρχίσουμε τον αναμνηστικό εμβολιασμό νωρίτερα”, παραδέχθηκε επίσης.

Επιπλέον τα μέτρα κατά της Covid, που επιβλήθηκαν στα μέσα Νοεμβρίου και αυστηροποιήθηκαν μετά, “πιθανόν δεν ήταν αρκετά αυστηρά”, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό.

Μια εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα, ένα νέο λοκντάουν επιβλήθηκε στον πληθυσμό μπροστά σε ένα νέο κύμα της Covid-19 και στη διάδοση της παραλλαγής Όμικρον.

Όλα τα καταστήματα που δεν πωλούν προϊόντα πρώτης ανάγκης, τα εστιατόρια, τα μπαρ, οι κινηματογράφοι, τα μουσεία και τα θέατρα έκλεισαν τις πόρτες τους μέχρι τις 14 Ιανουαρίου και τα σχολεία τουλάχιστον μέχρι τις 9 Ιανουαρίου.

Στους εξωτερικούς χώρους επιτρέπονται συγκεντρώσεις μόνο δύο ατόμων, εκτός από εξαιρέσεις όπως οι κηδείες. Όμως δεν αποφασίσθηκε κανένας περιορισμός στην κυκλοφορία.

Την ημέρα των Χριστουγέννων, την επομένη της και για την περίοδο του Νέου Έτους, οι πολίτες θα μπορούν να υποδέχονται κατ’ εξαίρεσιν στο σπίτι τέσσερις προσκεκλημένους άνω των 13 ετών. Τις άλλες ημέρες, ο αριθμός αυτός μειώνεται στους δύο.

Στη διάρκεια συζήτησης στο κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα, οι ολλανδοί βουλευτές επέκριναν την έλλειψη μακροπρόθεσμου οράματος εκ μέρους της κυβέρνησης, τη βραδύτητα της εκστρατείας εμβολιασμού και ζήτησαν περισσότερες επενδύσεις στον τομέα της υγείας.

“Είμαστε όλοι μέσα στο ίδιο πλοίο στην Ευρώπη (…) εξαιτίας της εξάπλωσης της Όμικρον”, δήλωσε στην Telegraaf ο Ρούτε.

Η Ολλανδία κατέγραψε την περασμένη εβδομάδα πτώση των νοσηλειών κατά 33% την περασμένη εβδομάδα καθώς και μείωση κατά 27% των εισαγωγών στις μονάδες εντατικής και κατά 19% στα θετικά διαγνωστικά τεστ, σύμφωνα με το ολλανδικό ινστιτούτο δημόσιας υγείας RIVM.

Στο αρχείο η έρευνα περί “παράλληλου συστήματος καταγραφής κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ”

  • Ρωσία: Στο 60,4% ανέρχεται το επίπεδο συλλογικής ανοσίας ως προς τον κορονοϊό

Το επίπεδο συλλογικής ανοσίας ως προς τον κορονοϊό στη Ρωσία, στο διάστημα μιας εβδομάδας έφθασε από το 58,2% στο 60,4%, ανακοίνωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Τατιάνα Γκόλικοβα.

Σύμφωνα με την ίδια μέχρι σήμερα 24 Δεκεμβρίου, 77.876.905 άτομα έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου, ενώ πλήρως έχουν εμβολιασθεί με τις δύο δόσεις 73.106.249 άτομα. Οι αριθμοί αυτοί επιτυγχάνουν ένα επίπεδο ανοσίας της τάξεως του 60,4% , δήλωσε η ίδια, επισημαίνοντας ότι στην Σεβαστούπολη το επίπεδο ανοσίας έχει φθάσει το 90%.

«Όπως υπογράμμισε χθες ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, αυτό δεν είναι αρκετό ώστε να θεωρούνται οι κάτοικοι της χώρας μας αρκετά προστατευμένοι από τον κορονοϊό. Κάντε ένα δώρο σε εσάς και στους οικείους σας το Νέο Έτος: δωρίστε του ανοσία από την νόσο, αυτό είναι δωρεάν και ασφαλές», πρόσθεσε η Γκόλικοβα.

Η ίδια έχει δηλώσει ότι για να επιτευχθεί συλλογική ανοσία θα πρέπει να εμβολιασθεί τουλάχιστον το 80% του ενήλικου πληθυσμού, δηλαδή περισσότεροι από 90 εκατομμύρια άνθρωποι.

Η Γκόλικοβα τόνισε ότι η κατάσταση με το επιδημιολογικό φορτίο βελτιώθηκε σε 17 περιοχές της Ρωσίας, ενώ επιδεινώθηκε μόνο σε δύο. «Στη Ρωσία σε αντίθεση με την Ευρώπη, προς το παρόν καταφέρνουμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία χωρίς μεγάλους περιορισμούς, είναι σημαντικό να διατηρήσουμε αυτήν την ισορροπία, τηρώντας τα μέτρα προστασίας την περίοδο των εορτών», είπε η αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης.

Στη Μόσχα το επίπεδο ανοσίας μειώθηκε μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας στο 72% από το 72,2%. Με βάση τα στοιχεία της 24ης Δεκεμβρίου, 6.670.105 άτομα έχουν λάβει την πρώτη δόση και 6.268.959 άτομα έχουν λάβει και τις δύο δόσεις.

24.703 νέα κρούσματα και 998 θανάτους σε ένα 24ωρο

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι για πρώτη φορά από την 1η Οκτωβρίου τα ημερήσια κρούσματα δεν υπερέβησαν τις 25.000, καθώς το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 24.703 νέα κρούσματα κορονοϊού, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας στα 10.343.353.

Ο αρμόδιος κυβερνητικός φορέας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού ανακοίνωσε επίσης ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 998 θάνατοι, έναντι 1.002 την προηγούμενη μέρα, επισημαίνοντας ότι για πρώτη φορά από τις 18 Οκτωβρίου οι θάνατοι δεν υπερέβησαν τους 1.000. Συνολικά από την αρχή της πανδημίας έχουν καταγραφεί 302.269 θάνατοι.

Στην Μόσχα το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 2.126 νέα κρούσματα έναντι 3.062 την προηγούμενη μέρα και 75 θάνατοι έναντι 77 την προηγούμενη μέρα.

  • Γαλλία: Πράσινο φως για αναμνηστική δόση μετά το τρίμηνο – Αφορά και παιδιά 12-17 ετών

Η Ανώτατη Αρχή Υγείας της Γαλλίας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι αναμνηστικές δόσεις του εμβολίου κατά της Covid-19 μπορεί να χορηγείται τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της εξάπλωσης της παραλλαγής Ομικρον στην Γαλλία.

Η χορήγηση της αναμνηστικής δόσης του εμβολίου μετά την παρέλευση του τριμήνου αφορά και την ηλικιακή κατηγορία 12-17 ετών.

ΕΟΔΥ: Πάνω από 90 οι νέοι θάνατοι – 624 οι διασωληνωμένοι

  • Αυστρία – Το συμβούλιο εμβολιασμών προτείνει τέταρτη δόση εμβολιασμών

Η Αυστρία θα πρέπει να προσφέρει σε ορισμένους υγειονομικούς και άλλους εργαζόμενους σε κρίσιμους τομείς μια τέταρτη δόση εμβολίου κατά της COVID-19, ανέφερε το Εθνικό Συμβούλιο Εμβολιασμού σε επικαιροποιημένες οδηγίες που εξέδωσε, επικαλούμενο κινδύνους από την παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού η οποία εξαπλώνεται ραγδαία.

Το συμβούλιο ανέφερε, ωστόσο, πως δεν διαθέτει επαρκή επιστημονικά δεδομένα προκειμένου να συστήσει τη χορήγηση τέταρτων δόσεων ευρύτερα.

“Ενόψει ενός επικείμενου κύματος της Όμικρον, μπορεί να προσφερθεί (ένας τέταρτος εμβολιασμός) σε τομείς υψηλού κινδύνου (π.χ. σε υγειονομικούς που εκτίθενται στον ιό) και σε συστηματικά κρίσιμους τομείς έξι μήνες μετά τον τρίτο εμβολιασμό”, ανέφερε το συμβούλιο.

Η Αυστρία δήλωσε την Τετάρτη πως θα επαναφέρει αυστηρότερους περιορισμούς από τις 27 Δεκεμβρίου προκειμένου να επιβραδύνει την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον.

Τον Νοέμβριο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τέταρτο εθνικό lockdown και είπε πως θα καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για όλους τους Αυστριακούς, η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που το κάνει.

Αν και το διάρκειας τριών εβδομάδων lockdown μείωσε δραστικά τον ημερήσιο αριθμό νέων μολύνσεων COVID-19 από επίπεδα-ρεκόρ, η χώρα ετοιμάζεται για άλλη μία αύξηση των μολύνσεων. Εκατοντάδες μολύνσεις Όμικρον έχουν ήδη επιβεβαιωθεί.

Στις επικαιροποιημένες οδηγίες του, το Εθνικό Συμβούλιο Εμβολιασμού ανέφερε πως οι τέταρτες δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19 μπορούν να δοθούν “εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων” σε ομάδες στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και άλλους κρίσιμους τομείς έπειτα από ιατρική διαβούλευση.

«Εξακολουθούν να μην υπάρχουν στοιχεία ότι αυτός ο επιπρόσθετος εμβολιασμός μπορεί να αποτρέψει τις μολύνσεις. Ωστόσο μπορεί να θεωρηθεί ότι οι σοβαρές νοσήσεις μπορούν να αποτραπούν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

  • ΗΠΑ: Ακυρώθηκαν περισσότερες από 2.000 πτήσεις, κυρίως λόγω της πανδημίας

Οι αεροπορικές εταιρείες σε όλον τον κόσμο αναγκάστηκαν να ακυρώσουν περισσότερες από 2.000 πτήσεις –το ένα τέταρτο από αυτές στις ΗΠΑ– κυρίως λόγω της παραλλαγής Όμικρον του νέου κορονοϊού που διαταράσσει τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Flightaware, μέχρι τις 17.40 σήμερα (ώρα Ελλάδας) οι ακυρώσεις πτήσεων έφταναν τις 2.116. Τα 499 από αυτά τα δρομολόγια αφορούσαν τις ΗΠΑ και ήταν διεθνείς αλλά και εσωτερικές πτήσεις. Την Πέμπτη ακυρώθηκαν συνολικά 2.231 πτήσεις.

Πολλές εταιρείες επικαλέστηκαν ως αιτία των ακυρώσεων την πανδημία που έχει αποδεκατίσει τα πληρώματά τους.

Η United Airlines αναγκάστηκε να ακυρώσει περισσότερες από 170 πτήσεις σήμερα, δηλαδή το 9% όσων ήταν προγραμματισμένες για σήμερα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Η αύξηση των κρουσμάτων της Όμικρον σε όλη τη χώρα αυτήν την εβδομάδα είχε άμεσες επιπτώσεις στα πληρώματα και στα πρόσωπα που διαχειρίζονται τη λειτουργία» της εταιρείας, ανέφερε η United Airlines, διαβεβαιώνοντας ότι προσπαθεί να βρει λύσεις για να εξυπηρετήσει τους επιβάτες της.

Η Delta Air Lines ακύρωσε 145 πτήσεις, επικαλούμενη τόσο την Όμικρον όσο και τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες. «Τα πληρώματα εξάντλησαν όλες τις επιλογές και τους πόρους» τους για να καταλήξουν σε αυτήν την απόφαση, τόνισε.

Στην Alaska Airlines ακυρώθηκαν περισσότερες από δέκα πτήσεις επειδή τα πληρώματα ενδέχεται να εκτέθηκαν στον νέο κορονοϊό και αναγκάστηκαν να μπουν σε καραντίνα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της American Automobile Association περισσότεροι από 109 εκατομμύρια Αμερικανοί (+34% σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά) αναμενόταν να ταξιδέψουν φέτος για τις γιορτές, με αεροσκάφη, τρένα ή αυτοκίνητα. Όμως τα περισσότερα από αυτά τα ταξίδια είχαν προγραμματιστεί πριν εμφανιστεί η παραλλαγή Όμικρον που εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα και ανάγκασε πολλούς ανθρώπους να μπουν σε καραντίνα, ακόμη και αν δεν εμφανίζουν συμπτώματα.

Χιλή: Tέταρτη δόση εμβολίου από τον Φεβρουάριο ανακοίνωσαν οι αρχές

  • Νότια Αφρική: Ενέκρινε την αναμνηστική δόση με εμβόλιο Johnson & Johnson 

Οι αρχές της Νότιας Αφρικής θα αρχίσουν να προσφέρουν αναμνηστική δόση του εμβολίου Johnson & Johnson κατά της covid-19 ήδη από σήμερα Παρασκευή, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας μετά την έγκριση του σκευάσματος για χρήση ως ενισχυτικού εμβολίου από την αρμόδια ρυθμιστική αρχή.

Τόσο το J&J όσο και το Pfizer έχουν λάβει έγκριση για να χρησιμοποιηθούν ως αναμνηστικά εμβόλια από τη Ρυθμιστική Αρχή Ιατρικών Προϊόντων της Νότιας Αφρικής (SAHPRA), όμως με την σημερινή ανακοίνωση ανοίγει για πρώτη φορά η χορήγηση τρίτης δόσης στον γενικό πληθυσμό της χώρας.

Μέχρι στιγμής οι ενισχυτικές δόσεις με J&J ήταν διαθέσιμες για τους υγειονομικούς. Ωστόσο η εμφάνιση του παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον του κορωνοϊού έχει εντείνει την ανάγκη να αυξηθεί η προστασία των ανθρώπων.

«Από τις 24 Δεκεμβρίου 2021 το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού θα προσφέρει ενισχυτικές δόσεις του J&J σε όποιον έχει λάβει την τελευταία δόση εμβολίου κατά της covid-19 τουλάχιστον δύο μήνες νωρίτερα», επεσήμανε η ανακοίνωση, ενώ πρόσθετε ότι ιδανικά η ενισχυτική δόση θα πρέπει να χορηγείται μέσα σε έξι μήνες από την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα