Featured

Επαγγελματίες Εστίασης: Επιδοτήστε την εργασία και όχι την ανεργία

Ζητούν επέκταση των ΚΑΔ για την αναστολή των συμβάσεων εργασίας – Κρίσιμη συνάντηση με τον Θ. Σκυλακάκη

Φίλιππος Δεργιαδές
επαγγελματίες-εστίασης-επιδοτήστε-τ-869630
Φίλιππος Δεργιαδές

 

Δύσκολο χειμώνα διάγει ο κλάδος της εστίασης μετά τα περιοριστικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση μέσα στις γιορτές, προκειμένου να ελεγχθεί η διασπορά του κορονοϊού. Οι τζίροι έχουν μειωθεί κατακόρυφα, πολλές επιχειρήσεις έχουν κάνει απολύσεις και βρίσκονται ένα βήμα πριν το οριστικό λουκέτο ενώ η παύση πληρωμών είναι μία διέξοδος, που όμως τελικά οδηγεί σε αδιέξοδα.

Η κυβέρνηση μαζί με τα περιοριστικά μέτρα, δηλαδή λειτουργία έως τις 12 τα μεσάνυχτα, μόνο για καθήμενους σε τραπέζια 6 ατόμων, χωρίς όρθιους και χωρίς μουσική, ανακοίνωσε και το μέτρο της αναστολής των συμβάσεων εργασίας για το μήνα Ιανουάριο, με επιδότηση 534 ανά εργαζόμενο, αλλά μόνο για συγκεκριμένες επιχειρήσεις.

Πιο ειδικά, από το μέτρο εξαιρούνται όλες οι επιχειρήσεις εστίασης που λειτουργούν αμιγώς ή κυρίως ως εστιατόρια ενώ επωφελούνται μόνο οι επιχειρήσεις που οι δραστηριότητες τους συνδέονται με την μουσική ψυχαγωγία. Δηλαδή οι επιχειρήσεις που μπορούν να εφαρμόσουν την αναστολή σύμβασης εργασίας, είναι κυρίως νυχτερινά κέντρα που λειτουργούν με ζωντανή μουσική, όπως κέντρα με μπουζούκια και ρεμπετάδικα, καφωδεία, μπουάτ, καμπαρέ, νάιτ κλαμπ και χώροι συναυλιών ή ακόμα και ντισκοτέκ και μπαρ με dj. Μαγαζιά που λειτουργούν με «Κώδικα Αριθμού Δραστηριότητας», κυρίως ως χώροι φαγητού αλλά ταυτόχρονα διοργανώνουν, τακτικά ή περιοδικά, μουσικά events, ή στον ίδιο χώρο λειτουργεί μπαρ με μουσική, αποκλείονται από το μέτρο, εκτός και αν η δεύτερη δραστηριότητα (ΚΑΔ), έχει καταγράψει περισσότερα έσοδα από την πρώτη κύρια δραστηριότητα.

Πρακτικά δηλαδή αν μία επιχείρηση έχει έσοδα 10 χιλιάδες ευρώ και δηλώσει 5.100 από την εστίαση – εστιατόριο και 4.900 από τη λειτουργία του μπαρ, δεν μπορεί να θέσει το προσωπικό της σε αναστολή. Το μέτρο ισχύει για τον μήνα Ιανουάριο και πιθανά να επεκταθεί και τον Φεβρουάριο. Η σχετική απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί στις 16 Ιανουαρίου.

Αυτός ο διαχωρισμός που ενισχύει μόλις το 15% των επιχειρήσεων της εστίασης, καθιστά το μέτρο της αναστολής, επί της ουσίας, δώρο – άδωρο για τον κλάδο. Η μεγάλη πλειοψηφία των επαγγελματιών και των εργαζομένων το στερείται και μάλιστα σε μία περίοδο που τα περιοριστικά μέτρα «απομακρύνουν» τον κόσμο από την εστίαση, με αποτέλεσμα οι τζίροι να έχουν μειωθεί μέχρι και 70% ενώ και τα λειτουργικά έξοδα και οι υποχρεώσεις προς τρίτους τρέχουν, και τα κόστη, όπως η ενέργεια, έχουν εκτιναχτεί στα ύψη.

Στο νομό Θεσσαλονίκης υπάρχουν περίπου 6000 επιχειρήσεις

«Η κατάσταση μας είναι απελπιστική, η πανδημία και τα μέτρα μας έχουν γονατίσει», τονίζει στην Parallaxi ο πρόεδρος της  Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ νομού Θεσσαλονίκης, Γιάννης Ψιλοκώστας, ιδιοκτήτης της ψαροταβέρνας «Ιππόκαμπος», στη Χαριλάου. Όπως τονίζει «η κυβέρνηση πρέπει να εντάξει όλους τους ΚΑΔ της εστίασης στο μέτρο της αναστολής, ώστε οι επιχειρήσεις να μην υποχρεωθούν να κάνουν απολύσεις ή ακόμα και να κλείσουν» και αναφέρει ότι στο νομό Θεσσαλονίκης υπάρχουν περίπου 6000 επιχειρήσεις που απασχολούν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους.

«Το μέτρο όπως εφαρμόζεται είναι άδικο για μας», τονίζει ο Θωμάς Μούτσελος, που διατηρεί το εστιατόριο «Πόρτα Ανοιχτή», στην περιοχής της Μονής Λαζαριστών. «Αυτός ο διαχωρισμός με τους ΚΑΔ, όταν ήδη έχει μειωθεί το ωράριο λειτουργίας και μειώνονται τα τραπέζια και οι καθήμενοι, είναι ακατανόητος, λειτουργεί επιλεκτικά και δεν βοηθά παρά ένα μικρό μέρος των επιχειρήσεων του κλάδου», τονίζει και επισημαίνει ότι το ζήτημα δεν τίθεται ανταγωνιστικά προς τις επιχειρήσεις που μπορούν να εφαρμόσουν το μέτρο.

«Περιμένουμε από την κυβέρνηση να ανταποκριθεί στο αίτημα μας για επέκταση των ΚΑΔ, ώστε το μέτρο να ισχύσεις για όλους», τονίζει και ο γ.γ. της  Ένωσης, Μιχάλης Επιτροπίδης, ιδιοκτήτης του μεζεδοπωλείου ”Στο Δέντρο”, στην Άνω Ηλιούπολη. Όπως σημειώνει, ήδη κάποιες επιχειρήσεις μέσα στις γιορτές, αναγκαστικά, έχουν κάνει μειώσεις στο προσωπικό, καθώς τα έξοδα τρέχουν και συσσωρεύονται ενώ πολλοί επαγγελματίες υποχρεωτικά έχουν προχωρήσει σε παύση πληρωμών, τακτική όμως που τελικά διογκώνει τα προβλήματα.

Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ):  να διευρυνθεί η λίστα των ΚΑΔ για αναστολή συμβάσεων εργασίας

Για το θέμα έχει ήδη εκδώσει ανακοίνωση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), η οποία εντός των ημερών θα έχει συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη, ο οποίος φέρεται θετικός να επεκτείνει το μέτρο της αναστολής σε όλους του ΚΑΔ της εστίασης, αλλά σε ποσοστό 25%.

Στην ανακοίνωση της η ΠΟΕΣΕ, μεταξύ άλλων, τονίζει πως «η κίνηση στην αγορά έχει μειωθεί δραματικά κι όσο αυξάνονται τα κρούσματα τόσο περισσότεροι πολίτες μειώνουν ή αποφεύγουν εντελώς τις εξόδους. Η προοπτική αύξησης των κρουσμάτων για τις επόμενες τουλάχιστον ημέρες θα οδηγήσει σε αδιέξοδο δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες που είχαν προετοιμαστεί για την αυξημένη κίνηση των εορτών. Στο πλαίσιο των συγκεκριμένων δραματικών κι έκτακτων συνθηκών, με τις επιχειρήσεις της εστίασης να αναγκάζονται να καταστρέψουν παραγγελίες μεγάλης αξίας, καλούμε την πολιτική ηγεσία να επεκτείνει την Κοινή Υπουργική Απόφαση. Ζητούμε συγκεκριμένα να διευρυνθούν οι ΚΑΔ για τους οποίους ισχύει η αναστολή των συμβάσεων εργασίας που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Εργασίας, ώστε να συμπεριλάβουν όλες τις επιχειρήσεις της εστίασης που θίγονται από την καθίζηση της κίνησης. Η διεύρυνση των ΚΑΔ θα αποτρέψει την χρεοκοπία χιλιάδων επιχειρήσεων εστίασης που θα εκτίνασσε την ανεργία, σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία».

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα