Featured

Έρχεται, ίσως, ένα υπέροχο καλοκαίρι

Οι οικογένειες θα συναντηθούν, τα εστιατόρια θα ανοίξουν, ο κόσμος θα ταξιδέψει. Η πανδημία αρχίζει να μοιάζει παρελθόν, ακόμα και αν δεν είναι.

Parallaxi
έρχεται-ίσως-ένα-υπέροχο-καλοκαίρι-454845
Parallaxi
Εικόνα: Unsplash

Το καλοκαίρι του 2021 προβλέπεται να είναι ιστορικό. Μετά από όλους αυτούς τους δύσκολους μήνες, τα κρούσματα στις ΗΠΑ έχουν αρχίσει πλέον να μειώνονται, σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι περίμεναν οι ειδικοί. Αυτό αναμένεται να συνεχιστεί καθώς οι πληθυσμοί υψηλού κινδύνου συνεχίσουν να εμβολιάζονται.

Ο Άντονι Φάουτσι ανέφερε πώς μέχρι τον Αύγουστο θα έχει εμβολιαστεί στην Αμερική το 70 έως 80 τοις εκατό του πληθυσμού, με αποτέλεσμα να επιτευχθεί η ασυλία της αγέλης. Αν όλα αυτά ισχύσουν σημαίνει ότι πολλές πτυχές της προ-πανδημικής ζωής θα έχουν επιστρέψει πριν από το καλοκαίρι.

Τα σχολεία, οι εκκλησίες και τα εστιατόρια θα μπορούν να επιστρέψουν στην κανονικότητα. Ο αθλητισμός, το θέατρο και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις θα μπορούν να ξαναρχίσουν. Οι άνθρωποι θα μπορούν να ταξιδεύουν και να διασκεδάζουν σε εσωτερικούς χώρους ενώ ο κόσμος θα μπορεί να αγκαλιάζεται και πάλι άφοβα. Στο μεγαλύτερο μέρος των ΗΠΑ το καλοκαίρι μπορεί να γίνει και πάλι «φυσιολογικό».

Το προσδόκιμο ζωής στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι τώρα ένα έτος μικρότερο από ό, τι ήταν πριν από τη COVID-19. Καμία άλλη χώρα δεν υπέφερε τόσο πολύ από τον ιό. Όμως, παρά τις αποτυχίες που οδήγησαν σε αυτό το σημείο, οι ΗΠΑ φαίνεται τελικά να βλέπουν κάποια αποτελέσματα σε επίπεδο πληθυσμού.

Λόγω των ελάχιστων τεστ, ο ερευνητής Jeff Shaman είπε ότι, ο πραγματικός αριθμός λοιμώξεων στις ΗΠΑ ήταν πιθανότατα περίπου πέντε φορές υψηλότερος από ό, τι είχε αναφερθεί. Αυτό σημαίνει ότι περίπου ένας στους τρεις Αμερικανούς έχει ήδη μολυνθεί από το SARS-CoV-2, οπότε τα ποσοστά μετάδοσης ενδέχεται να μειωθούν πολύ πιο γρήγορα.

Στη Βόρεια και Νότια Ντακότα, όπου οι ηγέτες αρχικά ήταν απρόθυμοι να πάρουν προληπτικά μέτρα, οι θάνατοι ήταν περίπου 34% υψηλότεροι από τον εθνικό μέσο όρο, ενώ το 13% του πληθυσμού είχε επιβεβαιωμένα κρούσματα. «Αυτό σημαίνει πιθανώς ότι 60 ή 65 τοις εκατό του πληθυσμού έχει μολυνθεί», είπε ο Shaman. Bοηθούν έτσι στην επίτευξη της ασυλίας της αγέλης. Η μάσκα δεν είναι πλέον υποχρεωτική στην πολιτεία αυτή, εδώ και έναν μήνα. Τις τελευταίες έξι ημέρες, η πολιτεία δεν είχε καθόλου θανάτους από COVID-19.

Ο πιο θερμός καιρός και η μέρα που όλο και μεγαλώνει, μειώνουν επίσης την διάδοση. Στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, τα καλοκαίρια έχουν αποδειχθεί πιο ασφαλή από τους χειμώνες κατά τη διάρκεια μίας πανδημίας.

Αν και οι περισσότεροι ειδικοί διστάζουν να κάνουν αναλυτικές προβλέψεις σχετικά με το πότε ακριβώς οι ΗΠΑ θα βγουν από την κρίση, τα προσωπικά σχέδια κάποιων ειδικών μπορεί να είναι αποκαλυπτικά. Για παράδειγμα, η ειδική της πανδημίας και η πρώην βοηθός γραμματέας της εσωτερικής ασφάλειας, Juliette Kayyem, είπε τον περασμένο μήνα: «Έχω σχέδια να ταξιδέψω στο εξωτερικό τον Αύγουστο. Νιώθω ότι ο κόσμος θα αρχίσει να κυκλοφορεί κανονικά και πριν από τότε».

Δεν είναι καθόλου βέβαιο προς τα πού ακριβώς πηγαίνει η κατάσταση. Ένα καλοκαίρι χωρίς COVID μπορεί να αποτελεί όραμα για τους περισσότερους αλλά οι αισιόδοξες προβλέψεις για τους επόμενους μήνες για τις ΗΠΑ μπορεί να σημαίνουν ότι, καθώς τα πράγματα καλυτερεύουν, ο κόσμος θα επιστρέψει στις συνήθειες που οδήγησαν τόσους θανάτους. «Αισθάνομαι γενικά αισιόδοξος για τις ΗΠΑ αυτό το καλοκαίρι», είπε ο Shaman. «Αλλά έχω επίσης και εφιάλτες».

Σε καμία περίπτωση δεν θα εξαφανιστεί τελείως ο κορονοϊός. Θα μειωθούν τα κρούσματα και θα αρθούν τα μέτρα σε πολλά μέρη, όμως οι επόμενοι μήνες θα μοιάζουν περισσότερο με την αρχή μίας ασταθής επιδημίας παγκοσμίως. Το πώς θα μοιάζει και πόσο θα διαρκέσει, εξαρτάται από το πώς θα συνεργάζονται και θα συντονίζονται μεταξύ τους τα έθνη.

Ακόμη και αν υποθέσουμε ότι σχεδόν όλος ο πληθυσμός εμβολιαστεί το συντομότερο δυνατό, οι ερευνητές της Κολούμπια εκτιμούν ότι, μόνο στις ΗΠΑ, μπορεί να εμφανιστούν ακόμη περίπου 29 εκατομμύρια επιπλέον περιπτώσεις από τώρα έως τον Ιούλιο, ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο οι Αμερικανοί θα αποφασίσουν να ενεργήσουν και ποιοι περιορισμοί θα επιλέξουν να άρουν. «Πρέπει πραγματικά να διπλασιάσουμε την προσπάθειά μας για τον έλεγχο του ιού», είπε ο Shaman.

Οι μεταλλάξεις του ιού θα μπορούσαν επίσης να απορρίψουν τις εκτιμήσεις αυτές. Καθώς ο ιός μεταλλάσσεται, αλλάζει και η αξιοπιστία την ανοσίας. Το πρόσφατο ξέσπασμα στο Manaus της Βραζιλίας υποδηλώνει ότι ακόμη και τα υψηλά επίπεδα προηγούμενης λοίμωξης δεν προστατεύουν απαραίτητα έναν πληθυσμό για πολύ. «Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι η ασυλία της αγέλης είναι δυνατή μόνο εάν έχουμε εμβόλιο που εμποδίζει τη μετάδοση», είπε η Shweta Bansal, βιολόγος στο Πανεπιστήμιο Georgetown.

Εάν τα επίπεδα ανοσίας διαφέρουν κατά πολύ μεταξύ των πόλεων ή των πολιτειών, οι παγκόσμιες ανισότητες γίνονται χάσματα. Το Βιετνάμ, για παράδειγμα, είναι μία χώρα 97 εκατομμυρίων ανθρώπων που είχε λιγότερες από 1.600 περιπτώσεις κορονοϊού και 35 θανάτους. Έχει γίνει μία υποδειγματική δουλειά για τον έλεγχο του ιού και το πιθανό είναι να υπάρχουν πολύ χαμηλά επίπεδα ανοσίας, εφόσον δεν κόλλησαν πολλά άτομα τον ιό. Ωστόσο, το τρέχον σχέδιο παραγωγής των εμβολίων, σύμφωνα με το οποίο η κάθε χώρα αναλαμβάνει την παραγωγή ή την προμήθειά της από ιδιωτικές εταιρείες, δημιουργεί εσφαλμένη κατανομή μεταξύ των εθνών.

Αυτή η τυχαία προσέγγιση μπορεί να φέρει θανάτους μεταξύ ατόμων υψηλού κινδύνου σε όλο τον κόσμο που θα μπορούσαν να σωθούν από δόσεις εμβολίων που είχαν δοθεί σε εφήβους Αμερικανούς. «Όσο υπάρχουν μεγάλες ομάδες ανθρώπων που δεν προστατεύονται, τότε θα δούμε μεταλλάξεις να συνεχίζουν να εμφανίζονται», λέει ο Faden.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να το αλλάξουν αυτό. «Πρέπει να ενώσουμε τους κατασκευαστές εμβολίων και να αυξήσουμε την παραγωγή», είπε ο Jha, ο πρύτανης της Brown, «και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν πρόκειται να το κάνει». Ο ΠΟΥ συνεργάζεται με άλλες ομάδες για να σχηματίσει ένα δίκτυο υπεράσπισης που ονομάζεται COVAX, το οποίο βασίστηκε σε δωρεές δόσεων από χώρες όπως η Ρωσία και η Ινδία, ενώ οι ΗΠΑ και ο Καναδάς επικεντρώνονται στη δημιουργία των δικών τους προμηθειών.

Αφού ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εγκατέλειψε την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και παραιτήθηκε από την ευθύνη του προς την παγκόσμια κοινότητα, ο Μπάιντεν υποσχέθηκε ως ηγέτης να ανοικοδομήσει τη φήμη της χώρας στις προσπάθειες υγείας και ανθρωπιστικής βοήθειας.

Σε αντίθεση με τη απλή δωρεά χρημάτων ή έναν ορισμένο αριθμό εμβολίων, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να οικοδομήσουν έναν συνασπισμό που μπορεί στην πραγματικότητα να λύσει αυτό το πρόβλημα, έτσι ώστε να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τυχόν αναδυόμενες μεταλλάξεις τους επόμενους μήνες. Αυτό θα μπορούσε πραγματικά να κάνει το καλοκαίρι αξέχαστο. Αντί να επιδιώκουμε να επιστρέψουμε στον τρόπο που ήταν τα πράγματα πριν, μπορούμε να το πάμε παραπέρα και να προχωρήσουμε στο πώς μπορεί η κατάσταση να γίνει.

Αυτό το καλοκαίρι θα μπορούσε να είναι εορταστικό, όχι μόνο επειδή καταφέραμε να περάσουμε αυτόν τον δύσκολο χειμώνα, αλλά έχοντας δημιουργήσει ένα σύστημα που μπορεί να τερματίσει αυτήν την πανδημία και να προλάβει μία επόμενη.

Με πληροφορίες: www.theatlantic.com

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα