Top

Κορονοϊός: Η Φινλανδία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως. 

Parallaxi
κορονοϊός-η-φινλανδία-σε-κατάσταση-έκ-729624
Parallaxi

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως. 

Η κυβέρνηση της Φινλανδίας κήρυξε σήμερα κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των αυξανόμενων μολύνσεων από COVID-19, ένα βήμα που θα επιτρέψει στη χώρα να κλείσει τα εστιατόρια και να επιβάλει και άλλα μέτρα προκειμένου να αναχαιτίσει την πανδημία.

Η απόφαση λαμβάνεται καθώς παραλλαγμένα στελέχη συμβάλλουν σε μια απότομη αύξηση των μολύνσεων στη χώρα, η οποία έχει κλείσει ήδη τα σύνορά της. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα επιτρέψει επίσης στην κυβέρνηση να κλείσει τα σχολεία και να περιορίσει τις μετακινήσεις μεταξύ περιοχών.

«Η κυβέρνηση θεωρεί απαραίτητο να έχουμε όλοι λιγότερες επαφές», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν. «Ο καθένας τώρα έχει την ευκαιρία να επηρεάσει το πώς θα είναι η άνοιξη και το καλοκαίρι».

Πολλές φινλανδικές περιοχές έχουν δει μια ταχεία αύξηση των μολύνσεων από τον κορονοϊό SARS-CoV-2 που προκαλεί την COVID-19 τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με ξεσπάσματα σε σκιέρ στη Λαπωνία και εργαζομένους σε ναυπηγεία και εργοτάξια.

Η Φινλανδία, που είναι μία από τις χώρες της Ευρώπης που έχουν επηρεαστεί λιγότερο μέχρι τώρα από τον ιό, έχει καταγράψει 58.064 μολύνσεις και 742 θανάτους αφότου ξεκίνησε η πανδημία, με 210 ανθρώπους να νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή.

Γερμανία-Covid-19: Ο υπ. Υγείας στο στόχαστρο για συμμετοχή σε δείπνο χορηγών του μία μέρα πριν βρεθεί θετικός στον κορονοϊό

Στο επίκεντρο κριτικής βρίσκεται για μία ακόμη φορά ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, αυτή τη φορά για την συμμετοχή του σε δείπνο πολιτικών υποστηρικτών του τον περασμένο Οκτώβριο, μία ημέρα πριν ο ίδιος βρεθεί θετικός στον κορονοϊό.

Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, ο κ. Σπαν ήταν το τιμώμενο πρόσωπο σε δείπνο που διοργανώθηκε στη Λειψία και στο οποίο παρίσταντο περισσότεροι από 10 επιχειρηματίες, από τους οποίους ζητήθηκε να στηρίξουν οικονομικά την προεκλογική του εκστρατεία για τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Λίγες ώρες πριν από το δείπνο ο κ. Σπαν είχε απευθυνθεί από την τηλεόραση στους πολίτες, ζητώντας τους να απέχουν από κοινωνικές συγκεντρώσεις: «Ξέρουμε ποιες είναι οι βασικές εστίες μετάδοσης. Είναι τα πάρτι, οι συγκεντρώσεις στο σπίτι, οι κοινωνικές εκδηλώσεις», είχε δηλώσει.

Κατά τη διαδρομή της επιστροφής από την Λειψία στο Βερολίνο, ο υπουργός Υγείας αισθάνθηκε άσχημα και λίγο αργότερα υποβλήθηκε σε τεστ για κορονοϊό, το οποίο ήταν θετικό και ο κ. Σπαν τέθηκε σε καραντίνα.

Όλοι οι συνδαιτημόνες του υπουργού εξετάστηκαν και ήταν αρνητικοί, επισήμανε ο Γενς Σπαν, επιβεβαιώνοντας το δημοσίευμα και τόνισε ότι κατά την συγκέντρωση τηρήθηκαν αυστηρά οι κανόνες υγιεινής. «Θα λυπόμουν πολύ αν είχα κολλήσει κάποιον χωρίς να γνωρίζω ότι είμαι θετικός. Αυτό όμως φαίνεται ότι δεν συνέβη, χάρη στα προληπτικά μέτρα που ελήφθησαν», δήλωσε.

«Δείπνα χορηγών, είτε με μάσκες και αποστάσεις είτε χωρίς, προκαλούν κάτι παραπάνω από ερωτηματικά σε σχέση με το πώς θέτει ο υπουργός Υγείας τις προτεραιότητες για το πρόγραμμά του», δήλωσε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του συγκυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Κάρστεν Σνάιντερ, ενώ από τους Πράσινους, η Μπρίτα Χέρμαν σημείωσε ότι «ο Γενς Σπαν φαίνεται να έχει χάσει το πολιτικό του ένστικτο».

Το νέο περιστατικό έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από αφορμές για κριτική που έχει δώσει το τελευταίο διάστημα ο υπουργός Υγείας και Αντιπρόεδρος του Χριστιανοδημοκραστικού Κόμματος (CDU). Την περασμένη εβδομάδα συγκρούστηκε με την Καγκελάριο ‘Αγγελα Μέρκελ για την δωρεάν διάθεση «γρήγορων» τεστ για κορονοϊό που ο ίδιος είχε ανακοινώσει ότι θα ξεκινούσε από την 1η Μαρτίου. Η κυρία Μέρκελ φέρεται να «πάγωσε» το εγχείρημα, λόγω προβλημάτων που δεν είχαν διευθετηθεί.

Ο κ. Σπαν αντιμετωπίζει επιπλέον το τελευταίο διάστημα και πολλά ερωτηματικά σε σχέση με την ακίνητη περιουσία του, μία μονοκατοικία σε ακριβό προάστιο του δυτικού Βερολίνου και ένα διαμέρισμα σε κεντρική και δημοφιλή περιοχή της πρωτεύουσας. Ο 41χρονος υπουργός αρνήθηκε πρόσφατα να απαντήσει ερωτήσεις που αφορούν τα δάνεια που έχει λάβει από τράπεζα, στης οποίας το Διοικητικό Συμβούλιο υπήρξε μέλος. Η αξία της μονοκατοικίας υπολογίζεται σε «μερικά εκατομμύρια» ευρώ, ενώ το διαμέρισμα κόστισε σχεδόν ένα εκατομμύριο και ανήκε στον επικεφαλής της εταιρίας, η οποία έχει τώρα αναλάβει το σχέδιο του ψηφιακού ιατρικού φακέλου, στο οποίο θα στηριχτεί και η δημιουργία του πιστοποιητικού εμβολιασμού. Οι δικηγόροι του υπουργού Υγείας απορρίπτουν οποιαδήποτε εικασία παρατυπίας, ταυτόχρονα όμως έχουν με ασφαλιστικά μέτρα απαγορεύσει στον Τύπο να αναφέρεται στην τιμή αγοράς των ακινήτων.

Σκεπτικισμός σε διάφορες χώρες για το αν πρέπει να χαλαρώσουν τα μέτρα

Ρωσία-Covid-19: Η Ρωσία ανακοίνωσε 11.571 νέα κρούσματα και 333 θανάτου

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 11.571 νέα κρούσματα κορονοϊού, συμπεριλαμβανομένων 2.097 στην Μόσχα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας στα 4.257.650.

Οι αρμόδιες ρωσικές αρχές για την αντιμετώπιση του κορονοϊού ανακοίνωσαν επίσης ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 333 θάνατοι, ενώ συνολικά από την έναρξη της πανδημίας έχουν καταγραφεί 86.455 θάνατοι.

Βρετανία-Covid-19: Αναζητείται ένα άτομο που έφθασε στη χώρα με τη βραζιλιάνικη παραλλαγή του κορονοϊού

Οι βρετανικές αρχές απηύθυναν σήμερα έκκληση για να βρεθεί ένα πρόσωπο το οποίο εισήγαγε στο Ηνωμένο Βασίλειο το παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊου που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Βραζιλία και φέρεται ότι αντιστέκεται στα εμβόλια περισσότερο από τα άλλα γνωστά στελέχη.

Η παραλλαγή P.1, που εμφανίσθηκε στο Μανάους, στη βόρεια Βραζιλία, έχει ήδη ανιχνευθεί σε τρεις ανθρώπους στη Σκωτία και σε τρεις άλλους στην Αγγλία, ένας από τους οποίους δεν μπορεί να εντοπισθεί επειδή δεν ανέφερε στοιχεία διεύθυνσης και επικοινωνίας στο έντυπο που συνδέεται με το διαγνωστικό τεστ που έκανε.

«Εργαζόμαστε για να προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε το πρόσωπο αυτό», δήλωσε στο BBC ο υφυπουργός αρμόδιος για τα εμβόλια Ναντίμ Ζαχάουι ζητώντας να δώσουν το παρών στις αρχές όλοι όσοι έκαναν διαγωνιστικό τεστ στις 12 Φεβρουαρίου και δεν έχουν λάβει μέχρι τώρα το αποτέλεσμα.

Ο ίδιος ανακοίνωσε εξάλλου πως μια «ενισχυμένη εκστρατεία διαγνωστικών τεστ» θα πραγματοποιηθεί στο νότο του Γκλόστερσαϊρ (νότια Αγγλία), όπου εντοπίσθηκαν τα δύο άλλα κρούσματα της παραλλαγής P.1.

Αντιμέτωπη με την πανδημία που στοίχισε τη ζωή σε σχεδόν 123.000 ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κυβέρνηση θέλει να προστατεύσει τα οφέλη από τη μαζική εκστρατεία εμβολιασμού, η οποία επέτρεψε να εμβολιασθούν περισσότεροι από 20 εκατομμύρια άνθρωποι με μια πρώτη δόση και από τις θυσίες στις οποίες υποβλήθηκαν οι Βρετανοί, οι οποίοι ζουν από τις αρχές Ιανουαρίου για τρίτη φορά σε συνθήκες lockdown.

Από τα μέσα Ιανουαρίου, οι αφίξεις από τη Νότια Αμερική απαγορεύθηκαν, εκτός αν πρόκειται για κατοίκους Βρετανίας, οι οποίοι μπαίνουν υποχρεωτικά σε καραντίνα σε ξενοδοχείο.

Καθώς τα πρόσωπα που επέστρεψαν με τη βραζιλιάνικη παραλλαγή έφθασαν από το Σάο Πάολο με πτήση που πέρασε από τη Ζυρίχη, η βρετανική αντιπολίτευση καταγγέλλει ελλείψεις στο σύστημα ελέγχου στα σύνορα.

Ενώ η Αγγλία ετοιμάζεται να ανοίξει και πάλι τα σχολεία της την ερχόμενη εβδομάδα, οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει πως το παραλλαγμένο στέλεχος που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Βραζιλία είναι πιθανό να μπορεί να αντιστέκεται καλύτερα στα εμβόλια, σε σχέση με την παραλλαγή που επικρατεί τώρα στη χώρα, η οποία εμφανίσθηκε το φθινόπωρο στη νοτιοανατολική Αγγλία.

Ο Ντάνι Όλτμαν, καθηγητής ανοσιολογίας στο Imperial College του Λονδίνου, υποστηρίζει πως δεν υπάρχει λόγος πανικού.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η παραλλαγή «δεν εξαφανίζει κάθε ανοσία», παραόλο που καθιστά «τα εμβόλια πολύ λιγότερο ισχυρά», εξήγησε στον ραδιοσταθμό Times Radio, παραδεχόμενος πάντως ότι «αυτό κάνει τα πράγματα πολύ πιο δύσκολα».

Γαλλία-κορονοϊός: Ο πρόεδρος Μακρόν ζητά υπομονή “4 έως 6 εβδομάδες” ακόμη για τη χαλάρωση των περιορισμών

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε σήμερα τους πολίτες να «αντέξουν» ακόμα «4 έως 6 εβδομάδες» προτού καταστεί δυνατό να χαλαρώσουν ορισμένοι περιορισμένοι που επιβλήθηκαν λόγω της επιδημίας του κορονοϊού.

Απαντώντας σε ερώτηση στη διάρκεια συζήτησης με σπουδαστές σε ένα κέντρο επαγγελματικής κατάρτισης σε βιομηχανικά επαγγέλματα στη Σταν, στην περιοχή του Παρισιού, ο Μακρόν τους κάλεσε να «αντέξουν μερικές εβδομάδες ακόμη», μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο. «Τέσσερις έως έξι εβδομάδες», πρόσθεσε, στη διάρκεια μιας επίσκεψης σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

Ενώ οι δείκτες της επιδημίας έχουν ξαναπάρει την ανιούσα στη Γαλλία, νέα περιοριστικά μέτρα μπορεί να υιοθετηθούν προσεχώς σε περίπου 20 διαμερίσματα που έχουν τεθεί υπό «αυξημένη επιτήρηση».

Αυτή τη στιγμή διεξάγονται συζητήσεις ανάμεσα σε νομάρχες και εκλεγμένους αξιωματούχους των διαμερισμάτων αυτών, που βρίσκονται κυρίως στο Ιλ-ντε-Φρανς και γύρω από μεγάλες μητροπόλεις. Τοπικά λοκντάουν το Σαββατοκύριακο, όπως αυτά στη Νίκαια (νοτιοανατολικά) και στη Δουνκέρκη (βόρεια), μπορεί να αποφασιστούν ως αποτέλεσμα αυτών των διαβουλεύσεων.

Παράλληλα, η κυβέρνηση υπολογίζει στην αύξηση του ρυθμού των εμβολιασμών, κυρίως των πιο ευπαθών ομάδων και των προσώπων που φροντίζουν αυτές τις ομάδες, προκειμένου να προσπαθήσει να μετριάσει την πίεση στα νοσοκομεία. Ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ ανακοίνωσε την Πέμπτη (25/2) πως στα μέσα Μαΐου «στο σύνολο των ατόμων άνω των 50 ετών θα προταθεί μια πρώτη» δόση εμβολίου κατά της COVID-19.

Μέχρι τα τέλη Μαρτίου, «τα δύο τρίτα των ατόμων ηλικίας άνω των 75 ετών θα έχουν εμβολιαστεί» είπε ακόμη ο Καστέξ.

Ο Γάλλος πρόεδρος θα έχει επίσης αυτή την εβδομάδα συνάντηση με μέλη της κυβέρνησης προκειμένου να ετοιμάσουν την εφαρμογή ενός «υγειονομικού πάσου», που δεν θα είναι «διαβατήριο εμβολιασμού», ενόψει του ανοίγματος χώρων πολιτισμού και εστιατορίων που έχουν κλείσει λόγω της πανδημίας.

Ιταλία-ΕΕ-Covid-19: Ο επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι τάσσεται υπέρ του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού τονίζοντας ότι «χρειάζεται μια ευρωπαϊκή απόφαση»

Σε αναλυτική δήλωσή του στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa, o ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πάολο Τζεντιλόνι τάχθηκε υπέρ της υιοθέτησης ενός ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Πιο αναλυτικά, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και νυν επίτροπος της ΕΕ τόνισε:

«Είναι θετικό το να μπορέσει να δημιουργηθεί ένα ενιαίο πιστοποιητικό εμβολιασμού. Δεν πρέπει να περιέχει πολλά στοιχεία. Απλά το όνομα και επώνυμο του εμβολιασθέντα και, ενδεχομένως, αν του χορηγήθηκε μόνον η πρώτη ή και η δεύτερη δόση. Υπάρχει, βέβαια, ένα λεπτό σημείο στο όλο αυτό θέμα, το οποίο αφορά την ανάγκη να εξισορροπηθούν η βούληση για ανάκαμψη των διαφόρων οικονομικών τομέων, με την αποφυγή διακρίσεων. Εργαζόμαστε για την επίτευξη αυτού του στόχου. Πρέπει να ληφθεί μια ευρωπαϊκή απόφαση, διότι ο κίνδυνος ο καθένας να προχωρήσει μόνος του, είναι κίνδυνος που θέλουμε να αποφύγουμε».

https://www.youtube.com/watch?v=PWKLAsNFlXM

Αυστρία-ΕΕ-Covid-19: Ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς ζητά την έγκριση του εμβολίου της Johnson & Johnson από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων

Την επείγουσα έγκριση από τις αμερικανικές αρχές του εμβολίου της αμερικανικής εταιρείας Johnson & Johnson κατά της Covid-19 λαμβάνει ως αφορμή ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς και ζητά την ταχύτερη έγκριση του εμβολίου αυτού από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

“Ο ΕΜΑ καλείται τώρα να εγκρίνει το εμβόλιο Johnson & Johnson όσο το δυνατόν γρηγορότερα και χωρίς γραφειοκρατία – με τήρηση όλων των επιστημονικών πρoδιαγραφών”, τόνισε ο Σεμπάστιαν Κουρτς σε δηλώσεις του στη Βιέννη.

Ο ίδιος επέκρινε και πάλι τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να συνεχίζεται για πολύ το να εγκρίνονται εμβόλια σε άλλες χώρες ταχύτερα από ό,τι από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Τόνισε ταυτόχρονα πως το εμβόλιο της αμερικανικής εταιρείας “αλλάζει το παιγνίδι στον αγώνα κατά της πανδημίας, καθώς η χορήγηση μόνο μίας δόσης του είναι επαρκής για πλήρη ανοσοποίηση, ενώ το εμβόλιο μπορεί επίσης εύκολα να αποθηκευτεί στο ψυγείο και επιπλέον, σύμφωνα με μελέτες, το εμβόλιο είναι πολύ αποτελεσματικό κατά της σοβαρής Covid-19”.

Οι αρχές της ΕΕ εξετάζουν επί του παρόντος το εμβόλιο των ΗΠΑ με ταχεία διαδικασία. Η Johnson & Johnson υπέβαλε αίτηση για έγκριση έκτακτης ανάγκης για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA) και η αίτηση στον EMA ακολούθησε στα μέσα Φεβρουαρίου.

Όπως αναφερόταν σχετικά, η αρμόδια επιτροπή θα μπορούσε να ανακοινώσει την αξιολόγηση της στα μέσα Μαρτίου. Μέχρι στιγμής, τρία εμβόλια κατά της Covid-19 έχουν εγκριθεί στην ΕΕ: αυτά των Biontech / Pfizer, Moderna και AstraZeneca.

Αξιώσεις για ταχεία έγκριση περαιτέρω εμβολίων κατά του νέου κορονοϊού ο Σεμπάστιαν Κουρτς είχε διατυπώσει ήδη τον περασμένο Ιανουάριο τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι “εδώ, πραγματικά μετράει κάθε εβδομάδα, προκειμένου να σωθούν ανθρώπινες ζωές και θέσεις εργασίας. Η Ευρώπη δεν επιτρέπεται να μείνει πίσω”.

Επίσης, ο Αυστριακός καγκελάριος και οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις και της Δανίας Μέτε Φρεντερίκσεν, σε κοινή επιστολή τους προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ , ζητούσαν πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Ιανουάριο, μία ταχεία διαδικασία έγκρισης νέων εμβολίων.

Συρία-κορονοϊός: Οι εμβολιασμοί κατά της COVID-19 ξεκινούν με τους υγειονομικούς εργαζομένους

Το υπουργείο Υγείας της Συρίας ανακοίνωσε σήμερα ότι ξεκίνησε να χορηγεί εμβόλια κατά της COVID-19 σε υγειονομικούς εργαζομένους πρώτης γραμμής.

«Για δεύτερη ημέρα εμβόλια κατά της COVID-19 χορηγούνται σε υγειονομικούς εργαζομένους πρώτης γραμμής που εργάζονται μέσα σε κέντρα απομόνωσης κρουσμάτων κορονοϊού στα κυβερνεία», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου.

Η ανακοίνωση δεν διασαφηνίζει ποιά εμβόλια έχει αποκτήσει η Συρία ούτε την ποσότητά τους.

Η Συρία είχε πει την Πέμπτη (25/2) ότι έλαβε εμβόλια από μια «φιλική χώρα», την οποία δεν κατονόμασε.

Υγειονομικοί αξιωματούχοι έχουν πει πως η Συρία συνεννοείται με τη Ρωσία και την Κίνα για εμβόλια, αλλά δεν έχουν ανακοινωθεί οιεσδήποτε διμερείς συμφωνίες.

Το υπουργείο Υγείας εντόπισε πρόσφατα αύξηση των μολύνσεων, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Συρία είχε καταγράψει 15.588 μολύνσεις από κορονοϊό και 1.027 θανάτους έως χθες, Κυριακή.

Ιταλία-ΕΕ-Covid-19: “Θετική πρωτοβουλία το διαβατήριο εμβολιασμού”, δήλωσε ο Πάολο Τζεντλόνι

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι αναφέρθηκε σήμερα στην προσπάθεια να υιοθετηθεί ένα ευρωπαϊκό πιστοποιητικό ή διαβατήριο εμβολιασμού.

“Το διαβατήριο εμβολιασμού είναι είναι μια θετική πρωτοβουλία. Είναι ένα λεπτό θέμα και εργαζόμαστε πάνω σε αυτό”, τόνισε ο ευρωπαίος επίτροπος μιλώντας στο ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa.

Παράλληλα, ο Πάολο Τζεντιλόνι πρόσθεσε ότι “σε σχέση με την πανδημια κορονοϊού βρισκόμαστε ακόμη σε μια δύσκολη φάση, αλλά θα τα καταφέρουμε”.

“Οι χώρες μέλη της Ένωσης πρέπει να στηρίξουν τις οικονομίες τους, αλλά με δημιουργία ‘καλού χρεους'” δήλωσε, τέλος, ο Ευρωπαίος επίτροπος.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα