Ελλάδα

Φωτιά Βαρυμπόμπη – Λέκκας: Οι παράγοντες που βοήθησαν στην εξάπλωση της

Οι τελευταίες εξελίξεις στο πύρινο μέτωπο της Αττικής.

Parallaxi
φωτιά-βαρυμπόμπη-λέκκας-οι-παράγοντ-795708
Parallaxi
Εικόνα Twitter

Στην πυρόπληκτη περιοχή της Βαρυμπόμπης στην Αττική, η οποία δίνει μάχη με τις φλόγες τις τελευταίες εννιά ώρες τουλάχιστον, βρίσκεται ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμης Λέκκας.  

Ο ίδιος βρίσκεται εκεί με σκοπό τη διερεύνηση των συνθηκών, οι οποίες οδήγησαν στην εξάπλωση της πυρκαγιάς. Σε ανακοίνωσή του τονίζει:

«Εκτός από τις κλιματολογικές συνθήκες (χαμηλή σχετική υγρασία και υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα) ο καθηγητής επισημαίνει τρεις επιπλέον παράγοντες που επέδρασαν καταλυτικά στην ανάπτυξη της πυρκαγιάς:

1. Ο μικτής ζώνης χαρακτήρας της περιοχής (οικιστική & δασική)

2. Το υψηλό φορτίο καύσιμης ύλης

3. Η μορφολογία της περιοχής, η οποία σε μεγάλη κλίμακα προσομοιάζει με χοάνη μεταξύ Πάρνηθας και Πεντέλης

Ο συνδυασμός των παραπάνω οδήγησε, σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα του καθηγητή, στην ταχεία και καταστροφική εξάπλωση της πυρκαγιάς σε μία περιοχή περιβαλλοντικά κομβική για το λεκανοπέδιο».

Η τελευταία ανακοίνωση της Πυροσβεστικής:

«Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα, τις μεσημβρινές ώρες, στην περιοχή Άνω Βαρυμπόμπη, του δήμου Αχαρνών είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 520 πυροσβέστες, με 17 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ, το κινητό επιχειρησιακό κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ και μέχρι το τελευταίο φως επιχείρησαν 9 Ε/Π (7 για αεροπυρόσβεση και 2 για συντονισμό) και 7 Α/Φ. Συνδρομή παρέχει ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα και εναέρια μέσα πυρόσβεσης. Επίσης, συνδράμουν η ΕΛ.ΑΣ., πολυάριθμες εθελοντικές ομάδες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης. Κλιμάκιο της ΔΑΕΕ έχει ενεργοποιηθεί στην περιοχή για την διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς».

ΕΥΔΑΠ: Εκτός λειτουργίας το αντλιοστάσιο στο ρέμα της Χελιδονούς

Η ΕΥΔΑΠ ενημέρωσε ότι η μεγάλη πυρκαγιά που εξελίσσεται στην περιοχή της Βαρυμπόμπης τις τελευταίες ώρες, είχε ως αποτέλεσμα να τεθεί εκτός λειτουργίας το αντλιοστάσιο στο ρέμα της Χελιδονούς λόγω διακοπής ηλεκτροδότησης στην περιοχή.

Ειδικότερα, μέσω της συγκεκριμένης εγκατάστασης υδροδοτούνται οι περιοχές: Αγία Παρασκευή, Χολαργός, Γέρακας, Παλλήνη, Παιανία, Γλυκά Νερά, Κάτζα, Κορωπί, Κερατέα, Λαυρεωτική, Μαρούσι, Χαλάνδρι και περιοχές του Δήμου Διονύσου.

Τα συνεργεία της ΕΥΔΑΠ από την πρώτη στιγμή καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες, θέτοντας σε λειτουργία εναλλακτικούς τρόπους υδροδότησης, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η τροφοδότηση των παραπάνω περιοχών. Ωστόσο, η πυρκαγιά βρίσκεται προς το παρόν σε πλήρη εξέλιξη με απροσδιόριστο χρόνο αποκατάστασης της βλάβης ηλεκτροδότησης του αντλιοστασίου. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΥΔΑΠ συνιστά στους κατοίκους των παραπάνω περιοχών να καταναλώνουν νερό με τη μέγιστη δυνατή σύνεση.

Η Εταιρεία βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία και πλήρη συνεργασία με τις επιχειρησιακές δυνάμεις που δρουν στην περιοχή, επιδιώκοντας την τάχιστη αποκατάσταση λειτουργίας του αντλιοστασίου.

Η Ελλάδα ένα τεράστιο πύρινο μέτωπο – Οι τελευταίες εξελίξεις

Ενεργοποίηση του παρατηρητηρίου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης της Περιφέρειας Αττικής

Σε πλήρη κινητοποίηση βρίσκεται, με εντολή του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, όλος ο Μηχανισμός της Περιφέρειας Αττικής για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της μεγάλης φωτιάς της Βαρυμπόμπης.

Κατόπιν σχετικής συνεννόησης ενεργοποιείται το παρατηρητήριο Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης της Περιφέρειας Αττικής προκειμένου να ξεκινήσουν από νωρίς το πρωί οι μετρήσεις. Επιπλέον, ο Περιφερειάρχης απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας τους (ακολουθούν παρακάτω σχετικές οδηγίες).

Τις δράσεις έχει αναλάβει να συντονίσει ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Β. Κόκκαλης, σε συνεργασία με τη Γενική Διευθύντρια Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κλιματικής Αλλαγής Α. Παρασκευοπούλου και τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής.

Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης επισήμανε τα εξής:

«Προτεραιότητά μας είναι η προστασία της υγείας των πολιτών. Το παρατηρητήριο Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης της Περιφέρειας θα ξεκινήσει από νωρίς το πρωί μετρήσεις. Από την πρώτη στιγμή η κινητοποίηση της Περιφέρειας ήταν άμεση, προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία των πολιτών. Με τη συνδρομή έγκριτων επιστημονικών φορέων θα ξεκινήσουμε τη διερεύνηση της επίδρασης της πυρκαγιάς, στην ποιότητα της ατμόσφαιρας, με στοχευμένες δειγματοληψίες. Παρακολουθούμε στενά το φαινόμενο και θα κάνουμε ό,τι απαιτείται για την καλύτερη θωράκιση της υγείας των πολιτών. Παρακαλούνται οι πολίτες να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμοδίων».

Μέτρα προστασίας των Πολιτών

Λόγω της ρύπανσης που έχει δημιουργηθεί από τις φλόγες απευθύνεται έκκληση προς τους πολίτες να λάβουν μέτρα για την καλύτερη προστασία της υγείας τους.

Μεταξύ άλλων οι πολίτες παρακαλούνται:

1. Να αποφεύγουν την έκθεσή τους στη ροή και στα ρεύματα του καπνού, προκειμένου να προστατευτούν από τις συνέπειες των αναθυμιάσεων.

2. Εφόσον αντιμετωπίζουν αναπνευστικά ή άλλα συναφή προβλήματα υγείας να επικοινωνούν άμεσα με το θεράποντα ιατρό τους.

3. Να διατηρούν ερμητικά κλειστά πόρτες, παράθυρα και τυχόν αλλά ανοίγματα των κτιριακών τους εγκαταστάσεων.

4. Να παραμένουν σε ανοιχτούς ή αεριζόμενους χώρους που δεν επηρεάζονται από το συμβάν και τις συνέπειές του.

5. Να προβαίνουν σε καλό αερισμό κάθε χώρου ή εγκατάστασης που θα χρησιμοποιούν μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Στο Τατόι η Μενδώνη – Μεταφέρονται πολύτιμα αντικείμενα από τα πρώην βασιλικά κτήματα

Στο Τατόι μεταβαίνει η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Θα μεταφερθούν κάποια από τα πολύτιμα αντικείμενα που βρίσκονται στα πρώην Βασιλικά Κτήματα, καθώς μία από τις εστίες της φωτιάς καίει κοντά στην περιοχή. Η μεταφορά γίνεται με την αρωγή του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Τηλεφωνική επικοινωνία Σακελλαροπούλου – Χρυσοχοΐδη

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, είχε νωρίτερα απόψε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ενημέρωσε την Πρόεδρο για την εξέλιξη στο μέτωπο της μεγάλης πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη, καθώς και σε άλλες περιοχές της χώρας. Η κ. Σακελλαροπούλου εξέφρασε τη συμπαράστασή της σε όσους δοκιμάζονται αυτές τις ώρες και την ευγνωμοσύνη της σε όσους με αυτοθυσία δίνουν τη δύσκολη μάχη.

Σε εξέλιξη η επιχείρηση μεταφοράς των αλόγων που κινδυνεύουν από τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη

Συνεχίζεται η προσπάθεια απομάκρυνσης των αλόγων που βρέθηκαν σε κίνδυνο από τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη, ενώ παράλληλα γίνεται και προσπάθεια συγκέντρωσης των αλόγων που κατάφεραν να διαφύγουν από ιππικούς ομίλους για να αποφύγουν τον κίνδυνο και εθεάθησαν να τρέχουν ελεύθερα, ακόμα και μέσα στην πλατεία της Βαρυμπόμπης.

Όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η διευθύντρια της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιππασίας, Λίλιαν Ντιντή, ήδη έχουν μεταφερθεί στο Ολυμπιακό Κέντρο Μαρκοπούλου περίπου 200 άλογα και δεκάδες άλλα βρίσκονται μέσα σε φορτηγά αλόγων και είναι καθ’ οδόν. Το έργο της μεταφοράς είναι δύσκολο καθώς κλείνουν συνεχώς οι δρόμοι κι έτσι η Ομοσπονδία βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις αρχές. «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν για παράδειγμα άλογα σε φορτηγά που δεν μπορούν να διασχίσουν την Κύμης που βρίσκεται δίπλα στο αεροδρόμιο Δεκελείας και πρέπει να πάνε μέσα από Αχαρνές, από Μενίδι. Ελπίζουμε σήμερα το βράδυ να ολοκληρωθεί η μεταφορά των αλόγων στο Μαρκόπουλο», εξηγεί μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Ντιντή.

Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια περισυλλογής των ελεύθερων αλόγων. Ήδη, έχουν ειδοποιηθεί και έχουν προσεγγίσει και διασώσει κάποια άλογα και ταυτόχρονα η Ελληνική Ομοσπονδία Ιππασίας, απευθύνει έκκληση σε όποιους πολίτες βλέπουν ένα ελεύθερο άλογο να καλούν στο τηλέφωνο 22990-49350 προκειμένου να στέλνεται φορτηγό μεταφοράς ζώων καθώς και κάποιος ειδικός για να γίνεται η περισυλλογή του ζώου.

Όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Ντιντή τα άλογα μόλις φτάσουν στο Ολυμπιακό Κέντρο Μαρκοπούλου δέχονται την φροντίδα κτηνιάτρων και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν τραυματισμένα άλογα.

Για την απομάκρυνση των αλόγων που βρέθηκαν σε κίνδυνο έγινε μεγάλη κινητοποίηση λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Στέλιος Σταυρουλάκης του Αθλητικού Κέντρου Ιππασίας Βαρυμπόμπη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, news247.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα