Top

Η Ελλάδα ένα τεράστιο πύρινο μέτωπο – Οι τελευταίες εξελίξεις

Μεγάλη μάχη με τις φλόγες σε Αττική, Ρόδο, Κω, Εύβοια, Μεσσηνία και Καλάβρυτα

Parallaxi
η-ελλάδα-ένα-τεράστιο-πύρινο-μέτωπο-ο-795682
Parallaxi
Εικόνα Twitter

Σε πύρινο κλοιό βρίσκονται πολλές περιοχές στη χώρα μας, πέρα από το μέτωπο της Βαρυμπόμπης που μοιάζει να είναι ανεξέλεγκτο, ενώ η νύχτα προβλέπεται δύσκολη.

Χαρδαλιάς: 40 ενεργά μέτωπα σε όλη την Ελλάδα – 520 πυροσβέστες στη φωτιά στη Βαρυμπόμπη

Έκτακτη ενημέρωση για την τεράστια πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη, η οποία καίει ανεξέλεγκτη από το μεσημέρι της Τρίτης, αλλά και τις υπόλοιπές φωτιές που κατακαίνε σήμερα την Ελλάδα, πραγματοποίησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως είπε, σε μια μέρα σημειώθηκαν 81 δασικές πυρκαγιές, ενώ αυτή τη στιγμή υπάρχουν 40 ενεργά μέτωπα.

Όπως είπε η μεγαλύτερη πυρκαγιά ήταν αυτή στη Βαρυμπόμπη, στην οποία αυτή τη στιγμή επιχειρούν 512 πυροσβέστες, 150 οχήματα, 9 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα τρία διέθεσε ο στρατός και επτά αεροσκάφη.

Παράλληλα, ο υφυπουργός έκανε λόγο για «κρίσιμες ώρες».

Σε ξενοδοχεία με έξοδα του κράτους η διανυκτέρευση των πυρόπληκτων

Να απευθύνονται στο τηλεφωνικό κέντρο του ΟΕΔΥ, στο 1135 κάλεσε o Νίκος Χαρδαλιάς όσους από τους κατοίκους των πυρόπληκτων περιοχών δεν έχουν που να διανυκτερεύσουν προκειμένου να φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία με έξοδα του κράτους.

Όπως τόνισε κατά την έκτακτη ενημέρωση πριν από λίγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας για το ζήτημα της διαμονής όσων έχουν πληγεί οι κατοικίες τους και δεν έχουν που να διανυκτερεύσουν, υπάρχει συνεννόηση και με το ξενοδοχειακο επιμελητήριο.

Νέο μήνυμα από το 112 για Αχαρνές, Μεταμόρφωση, Λυκόβρυση, Κάτω Κηφισιά

Νέο μήνυμα εστάλη στις 21:00 από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας μέσω τους αριθμού έκτακτης ανάγκης 112, στους κατοίκους και όσους κινούνται στις περιοχές Κάτω Κηφισιά, Αχαρνές, Λυκόβρυση, Μεταμόρφωση.

Το μήνυμα καλεί τους κατοίκους να κλείσουν πόρτες, παράθυρα και καμινάδες και να παραμείνουν σε ετοιμότητα.

Σε επιφυλακή νοσοκομεία και κέντρα υγείας για Βαρυμπόμπη και Εύβοια

Σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας βρίσκονται από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης των πυρκαγιών, το ΕΚΑΒ και οι υγειονομικές δομές στην περιοχή της Βαρυμπόμπης και στο Μαντούδι Ευβοίας

Πιο συγκεκριμένα έχουν τεθεί σε επιφυλακή:

• Το Νοσοκομείο Σισμανόγλειο • Το Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» (Παθολογική Κλινική, Μονάδα Εγκαυμάτων και Πλαστικής Χειρουργικής) • Το ΓΟΝΚ Κηφισιάς «Άγιοι Ανάργυροι» • Το Νοσοκομείο Χαλκίδας • Το Κέντρο Υγείας Μαντουδίου

Στην περιοχή της Βαρυμπόμπης βρίσκονται αυτή τη στιγμή 2 Κινητές Ιατρικές Μονάδες του ΕΚΑΒ, 2 μηχανές, 1 όχημα του Ειδικού Τμήματος ιατρικής Καταστροφών και 10 ασθενοφόρα.

Συναγερμός στην Πολιτική Προστασία για εκδήλωση πυρκαγιών αύριο

Υπό έλεγχο η φωτιά στην Κω
Εικόνα vimatisko.gr

Ύστερα από επίπονες προσπάθειες, οι πυροσβεστικές δυνάμεις του νησιού, σε συνεργασία με τον δήμο Κω και εθελοντές, κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά που είχε εκδηλωθεί νωρίτερα και απειλούσε δασικές περιοχές του νησιού.

«Ευτυχώς προλάβαμε την επέκτασή της και η πυρκαγιά είναι υπό έλεγχο», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Κω, Σταμάτης Καμπουράκης, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα.

Στην περιοχή, πάντως, παραμένουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και θα μείνουν εκεί καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, για να αντιμετωπίσουν τυχόν αναζωπυρώσεις,

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, είχε μεταβεί στο νησί ελικόπτερο από τη Ρόδο, που πραγματοποιούσε ρίψεις νερού, έτσι ώστε να ανακοπεί η πορεία της φωτιάς και να μην επεκταθεί σε παρακείμενη δασική περιοχή.

Μεγάλη κινητοποίηση υπάρχει και από την πλευρά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του δήμου Κω, ενώ στην περιοχή μετέβησαν και ιδιωτικά μηχανήματα για να συνδράμουν στην όλη προσπάθεια.

Φωτιά στην περιοχή των Καλαβρύτων

Φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη σε δασική έκταση στην Αχαΐα και συγκεκριμένα κοντά στην περιοχή Αγράμπελα των Καλαβρύτων.

Στο σημείο σπεύδουν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής με περίπου 30 άνδρες και 13 οχήματα, ενώ έχει ζητηθεί και η συνδρομή εναέριων μέσων.

Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας: Έχει περάσει μέσα από σπίτια η φωτιά στην περιοχή Βασιλίτσι

«Είναι μεγάλη η φωτιά στην περιοχή Βασιλίτσι και έχει περάσει μέσα από σπίτια, αλλά ακόμα δεν έχουμε εικόνα, για το αν έχουν προκληθεί ζημιές, αφού έχουν εκκενωθεί οι περιοχές» ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος, περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί.

Όπως πρόσθεσε, «επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής και δύο ελικόπτερα, αλλά στην Μεσσηνία υπάρχει μία ακόμη φωτιά σε αγροτοδασική δασική έκταση στην περιοχή Βλαχόπουλο του δήμου Πύλου – Νέστορος».

Σχετικά με την συγκεκριμένη φωτιά, ο Στάθης Αναστασόπουλος είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «επιχειρούν δυνάμεις της Πυροσβεστικής και εμείς στείλαμε μηχανήματα έργου, ώστε να ανοίξουν αντιπυρικές ζώνες και να βοηθήσουμε το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων, ενώ το ίδιο έχουμε πράξει από χθες και στην φωτιά στο Βασιλίτσι».

Δυτικά της Λίμνης Ευβοίας προς τις Ροβιές κινείται το πύρινο μέτωπο – Έκκληση του δημάρχου για ενίσχυση των δυνάμεων πυρόσβεσης
Εικόνα Facebook

Συναγερμός έχει σημάνει για τους οικισμούς δυτικά της Λίμνης Ευβοίας και ιδιαίτερα εκείνους που βρίσκονται στην παραλιακή ζώνη στο δρόμο από την Λίμνη ως τις Ροβιές.

Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής πριν από λίγο η φωτιά βοηθούμενη από τους ισχυρούς ανέμους πήρε δυτική κατεύθυνση και κινείται προς τον οικισμό Χρόνια που είναι ανάμεσα σε Λίμνη και Ροβιές και οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις αλλά και οι κάτοικοι της περιοχής προσπαθούν να κάνουν μία ζώνη προστασίας, όμως οι ισχυροί άνεμοι δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια ενώ οι παραθεριστές που βρίσκονται στην περιοχή προσπαθούν να κινηθούν σε περιοχές κοντά στη θάλασσα για λόγους ασφαλείας.

«Είμαστε σε επιφυλακή αλλά ακόμη δεν μας έχουν ζητήσει κάτι που να έχει σχέση με μεταφορά ανθρώπων που είναι εγκλωβισμένοι» δηλώνει στο ΑΠΕ ΜΠΕ το Λιμεναρχείο της Αιδηψού.

Στην περιοχή επιχειρούν 62 πυροσβέστες και 3 ομάδες πεζοπόρου 24 πυροσβεστικά οχήματα και 3 αεροσκάφη που παρεμβαίνουν ανάλογα τις ανάγκες και κυρίως σε μέτωπα που απειλούν οικισμούς στην παραλιακή ζώνη.

Έκκληση δημάρχου Λίμνης Ευβοίας για ενίσχυση των δυνάμεων πυρόσβεσης

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες στην παραλιακή ζώνη στα Δυτικά της Λίμνης Εύβοιας.

Ο δήμαρχος Μαντουδίου -Λίμνης – Αγίας Άννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, απευθύνει έκκληση για ενίσχυση των επίγειων και εναέριων δυνάμεων. «Η κατάσταση είναι τραγική. Κάνω έκκληση όσο είναι το φως της μέρας για την ενίσχυση των εναέριων δυνάμεων καθώς καίγονται περιουσίες, καίγονται σπίτια, κινδυνεύουν άνθρωποι» τόνισε χαρακτηριστικά.

Η ανακοίνωση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας

Εικόνα evima.gr

Συνεχίζονται οι προσπάθειες κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε νωρίτερα σήμερα, Τρίτη 3 Αυγούστου 2021, στην περιοχή της Δάφνης του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. Άννας.

Προκειμένου να μην τεθούν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, εκκενώθηκαν αμέσως τα χωριά και οι οικισμοί Χρόνια, Σηπιάδα, Ρετσινόλακκος, Καλαμούδι, Παλιοχώρι και Δαμιά.

Καθώς η φωτιά έχει μεγάλη ανάπτυξη σε δασική έκταση, έχει ήδη ζητηθεί να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η ευρύτερη περιοχή, με εισήγηση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Από την πρώτη στιγμή επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, με τη συνδρομή υδροφόρων και μηχανημάτων έργου της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. Άννας και φυσικά όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Στην περιοχή βρίσκεται ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο οποίος δήλωσε: «Δίπλα στην Πυροσβεστική δίνουμε με όλες μας τις δυνάμεις τη μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς. Δυστυχώς, όμως, έχει ήδη συντελεστεί άλλη μια τεράστια οικολογική καταστροφή, καθώς η φωτιά αποτεφρώνει ένα μοναδικό παρθένο πευκοδάσος.

»Αυτές τις ώρες δίνεται απόλυτη προτεραιότητα στην προστασία της ανθρώπινης ζωής. Είμαστε εδώ και θα παραμείνουμε μέχρι τέλους για να προστατευτούν οι άνθρωποι και να περιοριστεί η καταστροφή στις περιουσίες και το φυσικό περιβάλλον».

Εγκαταλείπουν άρον άρον τις Αδάμες και τους Θρακομακεδόνες

Ρόδος: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις δίνουν πυροσβέστες και εθελοντές στο νησί

Συνεχίζεται μέχρι αυτή την ώρα η μάχη για να αντιμετωπιστούν οι αναζωπυρώσεις στο μέτωπο της φωτιάς, οι οποίες αναπτύχθηκαν από το μεσημέρι λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα σύμφωνα με πληροφορίες, εντοπίζεται και σήμερα, στην περιοχή του Κερωνιάτη στα Μαριτσά, όπου παρά τις επίπονες προσπάθειες και τις απανωτές ρίψεις νερού που πραγματοποιήθηκαν, οι εστίες φωτιάς, δεν κατέστη δυνατόν να αντιμετωπιστούν, λόγω κυρίως του δύσβατου της περιοχής.

Στα Μαριτσά, αλλά και σε όλο το μέτωπο στο οποίο εκδηλώθηκε η πυρκαγιά εξακολουθούν να βρίσκονται πυροσβεστικές δυνάμεις αλλά και εθελοντές, οι οποίοι θα εξακολουθήσουν να βρίσκονται εκεί σε όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Αυτή την ώρα, συνεδριάζει στην Περιφέρεια, το συντονιστικό όργανο πολιτικής προστασίας της Δωδεκανήσου, παρουσία και των βουλευτών του νομού, προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση, τόσο για το νησί της Ρόδου όσο και για το νησί της Κω.

Πληροφορίες: ΑΠΕ, in.gr

Δείτε επίσης

Πολύ μεγάλη φωτιά στις Ροβιές στην Εύβοια

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα