Top

Γάλλος υπ. Υγείας: Τα νοσοκομεία μας θα νιώσουν τον αντίκτυπο της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων σε δύο εβδομάδες

Οι νεότερες εξελίξεις του κοροναϊού σε όλο τον κόσμο.

Parallaxi
γάλλος-υπ-υγείας-τα-νοσοκομεία-μας-θα-670499
Parallaxi

Τα γαλλικά νοσοκομεία δεν μπορούν να αποφύγουν τον αντίκτυπο της ραγδαίας εξάπλωσης του νέου κορονοϊού, προειδοποίησε σήμερα ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας.

Η διασπορά του ιού στη Γαλλία επιταχύνθηκε ραγδαία τις τελευταίες εβδομάδες, με το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων να ξεπερνά το 1 εκατομμύριο χθες Παρασκευή.

“Τα σοβαρά περιστατικά που φθάνουν στα νοσοκομεία μας σήμερα είναι το αποτέλεσμα των μολύνσεων που συνέβησαν πριν από 15 ημέρες”, είπε ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν, μετά την επίσκεψή του σε νοσοκομείο της Μασσαλίας.

“Λαμβάνοντας υπόψη τη διασπορά της επιδημίας σήμερα, γνωρίζουμε ότι ό,τι κι αν κάνουμε, σε 15 ημέρες θα δούμε τις συνέπειες αυτών των μολύνσεων”, σημείωσε.

Πριν από δύο εβδομάδες, η Γαλλία κατέγραφε περίπου 20.000 νέα κρούσματα ημερησίως με περίπου 20 ανθρώπους να εισέρχονται στις μονάδες εντατικής θεραπείες την ημέρα. Χθες Παρασκευή, 122 ασθενείς εισήχθησαν σε ΜΕΘ.

Τα ποσοστά μολύνσεων έχουν αυξηθεί από το καλοκαίρι, με τον μέσο όρο επτά ημερών των ημερήσιων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων να ξεπερνάει τα 10.000 στα τέλη Σεπτεμβρίου, σε σύγκριση με περίπου 5.000 στα τέλη Αυγούστου. Έως τα μέσα Οκτωβρίου, ο μέσος όρος επτά ημερών των ημερήσιων κρουσμάτων ανερχόταν σε 20.000 και τώρα είναι σχεδόν 30.000.

Ο αριθμός των ασθενών στις ΜΕΘ ανέρχεται αυτή τη στιγμή σε 2.441 σε σύγκριση με περίπου 400 στα τέλη Αυγούστου.

“Η εξάπλωση της επιδημίας δεν έχει τελειώσει. Θα μας περιμένουν δύσκολοι καιροί”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ.

Γαλλική Εθνοσυνέλευση: Παράταση κατάστασης έκτακτης λόγω κορωνοϊού στη χώρα

Η γαλλική Εθνοσυνέλευση ψήφισε σήμερα, σε πρώτη ανάγνωση, την παράταση έως τις 16 Φεβρουαρίου στη Γαλλία της κατάστασης έκτακτης υγειονομικής ανάγκης, ένας ειδικό καθεστώς που επιτρέπει στην κυβέρνηση να εφαρμόσει περιορισμούς ενώπιον της κρίσης Covid-19.

Το νομοσχέδιο, που εγκρίθηκε με 71 ψήφους υπέρ έναντι 35 κατά, αναμένεται στη Γερουσία την Τετάρτη, για να πάρει το οριστικό πράσινο φως στις αρχές Νοεμβρίου.

Σε σύγκριση με την προηγούμενη Άνοιξη, η αντιπολίτευση, της αριστεράς όπως και της δεξιάς, ύψωσε τους τόνους στο κοινοβούλιο, εκφράζοντας ανησυχία για το γεγονός ότι «τίθενται μεταξύ παρενθέσεων οι ατομικές ελευθερίες» από αυτή την «ατομική βόμβα» της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Η κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης τέθηκε σε ισχύ μέσω διατάγματος πριν από μία εβδομάδα, όμως προκειμένου να παραταθεί περάν του ενός μήνα είναι απαραίτητο ένα νομοσχέδιο. Μπορεί να αρθεί πρόωρα σε περίπτωση βελτίωσης των δεδομένων.

Όμως, οι προοπτικές είναι ζοφερές: ο απολογισμός θα «επιδεινωθεί τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, ό,τι κι αν κάνουμε», λόγω της δυναμικής της επιδημίας, διαβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν. Ο ίδιος ευχήθηκε να επικρατήσει «εθνική ενότητα», κάτι το δύσκολο εντός της Εθνοσυνέλευσης.

«Δεν είναι ένα κείμενο πεποιθήσεων», αλλά «ένα κείμενο ευθύνης που μας επιτρέπει να προστατεύσουμε ενεργά τους Γάλλους σε αυτήν την περίοδο που θα είναι μακρά και δύσκολη», υπογράμμισε.

Γαλλία-Covid-19: Ρεκόρ άνω των 45.000 νέων κρουσμάτων κορονοϊού σε μία ημέρα

Η Γαλλία ανακοίνωσε σήμερα 45.422 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού για τις τελευταίες 24 ώρες, ένα νέο ρεκόρ, αφού κατέγραψε 42.032 χθες Παρασκευή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της χώρας, 138 άνθρωποι πέθαναν από επιπλοκές της νόσου Covid-19 τις τελευταίες 24 ώρες, με αποτέλεσμα το σύνολο των θανάτων να ανέρχεται σε 34.645.

Το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανήλθε σε 1.086.497, αφότου πέρασε το ορόσημο του 1 εκατομμυρίου μολύνσεων για πρώτη φορά χθες.

Επιπλέον, το υπουργείο Υγείας της χώρας ανέφερε πως το 16% όλων των τεστ που διεξάγονται για κορονοϊό είναι θετικό, ένα νέο υψηλό και ένας αριθμός διπλάσιος από τα επίπεδα πριν από έναν μήνα.

Σχεδόν 2.500 ασθενείς με Covid-19 νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και υπό μηχανική υποστήριξη σήμερα.

Ιταλία: Περιορισμένη η αύξηση των κρουσμάτων, μεγάλη εκείνη των νεκρών

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ιταλία καταγράφεται περιορισμένη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, ενώ σε σχέση με χθες είναι μεγάλη εκείνη των νεκρών.

Σήμερα, διαγνώσθηκαν 19.644 νέοι θετικοί στον ιό και 151 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Σε όλη την χώρα, πραγματοποιήθηκαν πάνω από 177.00 διαγνωστικά τεστ. Χθες, τα περιστατικά ήταν 19.143, με 91 νεκρούς. Από την αρχή της πανδημίας, στην Ιταλία έχασαν την ζωή τους 37.210 άνθρωποι.

Συνολικά, 11.287 ασθενείς έχουν εισαχθεί σε νοσοκομειακούς θαλάμους, 190.767 ετέθησαν σε κατ΄οίκον περιορισμό και 1.118 βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Σε ό,τι αφορά τις περιοχές με τα περισσότερα κρούσματα, στη Λομβαρδία το τελευταίο εικοσιτετράωορο προέκυψαν 4.956 θετικοί στον ιό, στην Καμπανία με κύρια πόλη την Νάπολη 1.718, στο Βένετο 1.729, στο Πεδεμόντιο με πρωτεύουσα το Τορίνο 1.548 και στην κεντρική περιφέρεια Τοσκάνη 1.726.

Kύπρος: 130 νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας

130 νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε το απόγευμα του Σαββάτου (24/10) το υπουργείο Υγείας Κύπρου.

Τα περιστατικά προέρχονται από σύνολο 4.285 εργαστηριακών διαγνώσεων.

Συνεπώς και με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Κύπρο ανέρχεται στα 3.444.

Επιπρόσθετα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται 23 άτομα θετικά στον ιό SARS-CoV-2, εκ των οποίων τα τέσσερα στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Επιπλέον, στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας δύο ασθενείς, ενώ άλλα τρία άτομα νοσηλεύονται σε θάλαμο COVID-19.

Σε καραντίνα οι ΥΠΕΞ τριών χωρών της Βαλτικής

Οι υπουργοί Εξωτερικών τριών χωρών της Βαλτικής και η επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια τέθηκαν σήμερα σε καραντίνα, αφού συναντήθηκαν με τον υπουργό Εξωτερικών της Σλοβενίας, ο οποίος διαγνώστηκε θετικός στον νέο κορονοϊό.

Ο Άνζε Λόγκαρ υποβλήθηκε χθες σε τεστ, αφού ολοκλήρωσε την Πέμπτη μια περιοδεία σε βαλτικές χώρες, όπου συναντήθηκε με τους ομολόγους του στη Λετονία Έντγκαρς Ρίνκεβιτς, στην Εσθονία Ούρμας Ρέινσαλου, στη Λιθουανία Λίνας Λινκεβίτσιους και επιπλέον τη Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια.

Η επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία, που ζει αυτοεξόριστη στη Λιθουανία, “διέκοψε κάθε άμεση επαφή” και θα υποβληθεί σε εξετάσεις, είπε η εκπρόσωπος τύπου της Άννα Κρασούλινα.

Ο πρόεδρος της Αλγερίας σε καραντίνα για 5 ημέρες

Ο πρόεδρος της Αλγερίας Αμπντελμαντζίντ Τεμπούν τέθηκε «οικειοθελώς» σε καραντίνα για πέντε ημέρες, αφότου υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της προεδρίας και της κυβέρνησης εκδήλωσαν συμπτώματα Covid-19, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του.

«Αφού διαπιστώθηκε πως διάφορα ανώτερα στελέχη της προεδρία της Δημοκρατίας και της κυβέρνησης παρουσίασαν συμπτώματα μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό, το ιατρικό προσωπικό της προεδρίας συνέστησε στον πρόεδρο να τεθεί οικειοθελώς σε αυτοαπομόνωση για ένα διάστημα 5 ημερών, από σήμερα Σάββατο 24 Οκτωβρίου», αναφέρεται στο σχετικό δελτίου τύπου.

Σχεδόν 56.000 κρούσματα Covid-19 έχουν επισήμως καταγραφεί στην Αλγερία, μια χώρα με πληθυσμό 44 εκατομμυρίων κατοίκων, μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος την 25η Φεβρουαρίου. Τουλάχιστον 1.900 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τη νόσο και σχεδόν 40.000 έχουν αποθεραπευτεί.

Ισπανία-Covid-19: Συνεδριάζει αύριο εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο για να εξετάσει το ενδεχόμενο να κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ολόκληρη τη χώρα

Η ισπανική κυβέρνηση θα συνεδριάσει εκτάκτως αύριο το πρωί για να εξετάσει το ενδεχόμενο να κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν που εξέδωσε σήμερα.

Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ «συγκάλεσε εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο στις 10.00 το πρωί τοπική ώρα προκειμένου να εξεταστούν οι συνθήκες ώστε να τεθεί σε ισχύ μια νέα κατάσταση έκτακτης ανάγκης», αναφέρεται στο κείμενο, όπου προστίθεται πως αυτή η πρωτοβουλία έγινε «δεκτή από την πλειονότητα των αυτόνομων κοινοτήτων της Ισπανίας, οι οποίες τη ζήτησαν».

Το μέτρο αυτό θα δώσει στις 17 περιφέρειες τα απαραίτητατ νομικά εργαλεία για να επιβάλουν αυστηρότερους περιορισμούς, μεταξύ άλλων απαγορεύσεις κυκλοφορίας, προκειμένου να αναχαιτίσουν την εξάπλωση του ιού.

Η έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου διεξάγεται ημέρες αφότου η Ισπανία πέρασε το όριο του ενός εκατομμυρίου κρουσμάτων νέου κορονοϊού.

Οι περισσότερες ισπανικές επαρχίες καλούν την κεντρική κυβέρνηση να εξαγγείλει μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που θα τους επιτρέψει να επιβάλλουν περιορισμούς στην κυκλοφορία των ανθρώπων, κατά της εξάπλωσης της COVID-19

Οι επαρχίες της Ισπανίας παροτρύνουν την κεντρική κυβέρνηση να λάβει μέτρα που θα τους δώσουν νομική υποστήριξη, ώστε να επιβάλλουν απαγόρευση της κυκλοφορίας, καθώς η χώρα δίνει μάχη για να περιορίσει την αναζωπύρωση της εξάπλωσης των μολύνσεων από την COVID-19.

Μέχρι σήμερα 10 από τις 17 επαρχίες της Ισπανίας, μεταξύ αυτών, η Βαλένθια, η Αστούριας, η Καστίγια-Λα Μάντσα και η Χώρα των Βάσκων, έχουν καλέσει την κυβέρνηση να εξαγγείλει μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία θα επιτρέψει στις επαρχίες να περιορίσουν την κυκλοφορία των ανθρώπων.

Οι επαρχίες αναμένουν από την κυβέρνηση να συγκαλέσει αύριο ένα έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για την έγκριση του μέτρου, όπως αναφέρουν ισπανικά ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένης και της εφημερίδας “El Pais.”

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα