Top

Γκάγκα για Μακεδονία: Ο αριθμός των κρουσμάτων ανεβαίνει – Μειώθηκαν οι νοσηλείες σε σχέση με πέρυσι

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας. 

Parallaxi
γκάγκα-για-μακεδονία-ο-αριθμός-των-κρο-771754
Parallaxi

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας. 

Γκάγκα: Ο αριθμός των κρουσμάτων Covid-19 στη Μακεδονία ανεβαίνει ενώ οι νοσηλείες μειώθηκαν σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι

Το μήνυμα ότι η πανδημία υπάρχει και ότι για αυτό οι πολίτες πρέπει να είναι προσεκτικοί, να τηρούν τα μέτρα και να εμβολιαστούν έδωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα μιλώντας στους δημοσιογράφους. Αναφερόμενη στην κατάσταση στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στη Μακεδονία σημείωσε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων Covίd-19 στην περιοχή σήμερα είναι σχεδόν ίδιος με αυτόν που ήταν πέρσι την αντίστοιχη περίοδο ενώ οι νοσηλείες έχουν μειωθεί στο ¼ σε σύγκριση με πέρσι λόγω των εμβολιασμών.

«Πρέπει να είμαστε ακόμη πολύ προσεκτικοί, να ακολουθούμε τα μέτρα και θέλω επίσης και σαν γιατρός να πείσω τους ανθρώπους που φοβούνται ακόμη το εμβόλιο να εμβολιαστούν. Έχουμε ένα μεγάλο όπλο στα χέρια μας. Τα κρούσματα τη Θεσσαλονίκη έχουν αρχίσει και ανεβαίνουν .Στην περιοχή όλης της Μακεδονίας τα κρούσματα έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν. Θέλω να το έχετε υπόψη σας όλοι και να προσέξουμε. Τα μέτρα είναι πάρα πολύ σημαντικά. Θα δούμε τους φίλους, θα βγούμε, αλλά ας κρατήσουμε τη μάσκα, ας δούμε λίγους φίλους κάθε φορά, ας μην μπλεχτούμε με πολύ κόσμο, ας εμβολιαστούμε. Και όποιος έχει απορίες για τον εμβολιασμό ολόκληρο το ιατρικό σώμα είναι εδώ στη διάθεσή σας για να δώσουμε πληροφορίες να πείσουμε, να εξηγήσουμε πώς λειτουργούν τα εμβόλια και γιατί αυτό είναι η ασφάλειά μας και ο δρόμος για το μέλλον» πρόσθεσε η κ Γκάγκα.

Η κ. Γκάγκα αναφερόμενη στη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της Εταιρείας Αναισθησιολογίας και Εντατικής Ιατρικής Βορείου Ελλάδος επισήμανε ότι υπάρχουν ελλείψεις αναισθησιολόγων όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη και σημείωσε ότι στη χώρα μας προκηρύσσονται θέσεις αναισθησιολόγων αλλά δεν τις επιλέγουν και οι προκηρύξεις κηρύσσονται άγονες.

«Προχωράμε σε κάποιες λύσεις που θα επιτρέψουν και στους αναισθησιολόγους να αισθάνονται ότι έχουν γύρω τους τη στήριξη του κράτους και του Υπουργείου ,που την έχουν, και να μπορούν να αμείβονται καλύτερα για τη δουλειά που κάνουν που είναι εξοντωτική γιατί είναι πολύ λίγοι. Θέλουμε να δώσουμε κίνητρα στα νέα παιδιά να διαλέξουν την αναισθησιολογία και θέλουμε να δώσουμε κίνητρα και στους νέους γιατρούς που έχουν τελειώσει αναισθησιολογία να μπουν στο σύστημα υγείας. Μόλις έχουμε το ολοκληρωμένο σχέδιο θα σας το αναγγείλουμε» πρόσθεσε η κ. Γκάγκα.

Θεσσαλονίκη: Αυτόφωρο για γονείς αρνητές που στρέφονται κατά εκπαιδευτικών

Να τηρείται η αυτόφωρη διαδικασία και να σχηματίζεται δικογραφία για ψευδή καταμήνυση σε περιπτώσεις γονέων αντιεμβολιαστών που στρέφονται νομικά κατά εκπαιδευτικών επειδή εφαρμόζουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ζητεί η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης με εντολή προς την αστυνομία.

Η παραπάνω εντολή έρχεται σε συνέχεια της χθεσινής παραγγελίας του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος ζήτησε την άμεση παρέμβαση των εισαγγελέων εφετών και πρωτοδικών όλης της χώρας για αρνητές γονείς που με μηνύσεις κινούνται εναντίον εκπαιδευτικών που καλούνται να εφαρμόσουν το νόμο για την τήρηση των μέτρων στα σχολεία προς αποφυγή της μετάδοσης του κορονοϊού και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Σκάνδαλο με εικονικούς εμβολιασμούς- ΙΚΑ Αλεξάνδρας: Ο τρόπος δράσης της νοσηλεύτριας

Μια νοσηλεύτρια που εργάζεται στο ΙΚΑ Αλεξάνδρας και δυο γυναίκες που πήγαν να εμβολιαστούν φέρονται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο με τους εικονικούς εμβολιασμούς που αποκαλύφθηκε από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. η 59χρονη νοσηλεύτρια φέρεται να έχει κάνει εικονικούς εμβολιασμούς σε μια 76χρονη πλαστική χειρουργό και την 66χρονη γραμματέα της.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές κατόπιν καταγγελίας και έρευνας παρατηρήθηκε πως κατά την διάρκεια του εμβολιασμού δεν πιεζόταν το έμβολο της σύριγγας με το εμβόλιο και δεν φαινόταν να έχει γίνει έγχυση του υγρού στο οργανισμό ενώ στην συνέχεια βεβαιώθηκε αναληθώς σε δημόσιο έγγραφο ότι εμβολιάστηκαν κατά του κορωνοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό οι τρεις γυναίκες συνελήφθησαν και κατηγορούνται για τα κατά περίπτωση αδικήματα της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης, της άμεσης συνέργειας σε αυτή και για παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών.

Η υπόθεση διερευνήθηκε μετά από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριακών στοιχείων και δεδομένων, τα οποία τέθηκαν υπόψη αρμόδιου Εισαγγελέα και παραγγέλθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης θέτοντας υπό παρακολούθηση το συγκεκριμένο εμβολιαστικό κέντρο μετά από υποψίες για πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Από την επακόλουθη έρευνα και τη συνδυαστική αξιολόγηση και μελέτη του προανακριτικού υλικού που συγκεντρώθηκε, προέκυψε η συμμετοχή των προαναφερόμενων τριών γυναικών  στην υπόθεση του εικονικού εμβολιασμού.

Παράλληλα, από την έρευνα στον χώρο όπου πραγματοποιήθηκε ο εικονικός εμβολιασμός βρέθηκαν στο κάδο απορριμάτων και κατασχέθηκαν μια σύριγγα γεμάτη υγρό και ένα μισοάδειο φιαλίδιο εμβολίου τα οποία θα αποσταλούν για διενέργεια πραγματογνωμοσύνης.

Οι συλληφθείσες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

ΠΟΕΔΗΝ: Η πληρότητα στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης πλέον αγγίζει το 100%

Σχολεία: Σε αναστολή εργασίας 15 εκπαιδευτικοί – Δεν προσκόμισαν αποτέλεσμα από rapid test

Σε αναστολή καθηκόντων τέθηκαν 15 εκπαιδευτικοί σε όλη την χώρα, οι οποίοι δεν τήρησαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, οι 15 εκπαιδευτικοί πρώτου βαθμού, ήταν ανεμβολίαστοι και δεν προσκόμισαν το αποτέλεσμα του rapid test που απαιτείται για την είσοδο στον σχολικό χώρο.

Η παρατυπία αυτή των εκπαιδευτικών, όπως είχε ήδη εξαγγείλει η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, θα έχει ως συνέπεια την αναστολή εργασίας.

Σύστημα EVA: Πώς τεχνητή νοημοσύνη «έδειξε» διπλάσια ασυμπτωματικά κρούσματα στα ελληνικά σύνορα

Το «έξυπνο» σύστημα τεχνητής νοημοσύνης Eva που εφάρμοσε σε όλα τα σύνορα της η Ελλάδα – πιθανότατα η μόνη στην Ευρώπη που έκανε κάτι τέτοιο – για τον έλεγχο Covid-19 των εισερχόμενων ταξιδιωτών το καλοκαίρι του 2020, υπήρξε πολύ πιο αποτελεσματικό από ό,τι αν τα τεστ είχαν γίνει στην τύχη. Αυτό βοήθησε τη χώρα μας να διατηρήσει ανοικτά τα σύνορα της με μεγαλύτερη ασφάλεια και, επιπλέον, της επέτρεψε να αποτελέσει ένα πρωτοποριακό παράδειγμα διεθνώς.

Τα παραπάνω προκύπτουν από την αξιολόγηση του συστήματος και του αντίστοιχου αλγόριθμου ενισχυτικής μάθησης, που έγινε σε νέα δημοσίευση στο περιοδικό “Nature” και την οποία συνυπογράφουν, μεταξύ άλλων, ο βασικός δημιουργός της Eva Κίμων Δρακόπουλος (Πανεπιστήμιο Νότιας Καλιφόρνιας-Λος ‘Αντζελες) και οι καθηγητές Σωτήρης Τσιόδρας, Γκίκας Μαγιορκίνης, Δημήτρης Παρασκευής, Παγώνα Λάγιου και Χρήστος Χατζηχριστοδούλου (της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών οι τέσσερις πρώτοι και της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ο τελευταίος).

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι το Eva – που επέτρεψε πιο στοχευμένους ελέγχους με βάση συγκεκριμένα κριτήρια – εντόπισε σχεδόν διπλάσιους ασυμπτωματικούς ταξιδιώτες μολυσμένους με κορονοϊό (1,85 φορές περισσότερους) από ό,τι αν οι έλεγχοι στα σύνορα είχαν γίνει τελείως στην τύχη. Αν οι έλεγχοι είχαν γίνει τυχαία, εκτιμάται ότι θα είχε εντοπιστεί περίπου το 54% των κρουσμάτων που το “έξυπνο” σύστημα ανίχνευσε.

Ακόμη, το Eva εντόπισε 1,25 έως 1,45 φορές περισσότερους ασυμπτωματικούς μολυσμένους ταξιδιώτες από όσους θα είχαν βρεθεί αν η πολιτική των τεστ είχε βασιστεί σε επιδημιολογικά μόνο κριτήρια, όπως έκαναν οι άλλες χώρες. Μάλιστα στην αποκορύφωση της τουριστικής περιόδου εντόπισε δύο έως τέσσερις φορές περισσότερους ασυμπτωματικούς του αναμενομένου.

Επίσης, οι εκτιμήσεις του Eva σχετικά με την εξάπλωση του κορονοϊού σε άλλες χώρες αξιοποιήθηκαν για να γίνουν έγκαιρες προειδοποιήσεις όσον αφορά τις περιοχές υψηλού κινδύνου, τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση χρησιμοποίησε για να προσαρμόσει ανάλογα τα ταξιδιωτικά πρωτόκολλα της, απαιτώντας από τους ταξιδιώτες συγκεκριμένων χωρών να έχουν αρνητικό μοριακό τεστ (PCR) κατά την είσοδο τους στην Ελλάδα. Με αυτό τον τρόπο, η μελέτη εκτιμά ότι το Eva απέτρεψε ένα πρόσθετο ποσοστό 6,7% μολυσμένων με κορονοϊό ταξιδιωτών να εισέλθουν στη χώρα μας κατά την περυσινή τουριστική περίοδο.

Η μελέτη αναδεικνύει τη χρησιμότητα της «έξυπνης» ελληνικής στρατηγικής, καθώς ο αλγόριθμος Eva χρησιμοποίησε διάφορα δημογραφικά δεδομένα ταξιδιωτών (χώρα, περιοχή, ηλικία, φύλο, είδη ταξιδιωτών), μαζί με αποτελέσματα προηγούμενων τεστ ταξιδιωτών και άλλα δεδομένα, για να σκιαγραφήσει το “προφίλ” των ταξιδιωτών που θα έκαναν συνοριακά τεστ κατά προτεραιότητα. Προκειμένου να αποφύγει τα “τυφλά σημεία” του, το σύστημα επέλεγε περιοδικά να κάνει μερικά τεστ σε “προφίλ” ταξιδιωτών για τους οποίους υπήρχαν περιορισμένα δεδομένα, έτσι ώστε να μαθαίνει συνεχώς και να αυτοβελτιώνεται στην πορεία.

Σε σχετική ανάλυση του Eva στο “Nature’ o διακεκριμένος καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ζιάντ Ομπερμάγιερ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας-Μπέρκλεϊ επισημαίνει ότι το σύστημα βρέθηκε αντιμέτωπο με πολιτικές και νομικές προκλήσεις, καθώς – προκειμένου να συμμορφωθούν με τον Γενικό Κανονισμό περί Προστασίας Δεδομένων (GDPR) της ΕΕ – οι δημιουργοί του αλγόριθμου σκοπίμως περιόρισαν τα δεδομένα με τα οποία τον τροφοδότησαν, με συνέπεια αναπόφευκτα να περιοριστεί κάπως η ακρίβεια του. Αυτό δείχνει, όπως επισημαίνει, ότι καλοπροαίρετες νομοθεσίες όπως ο GDPR μπορούν να έχουν και αρνητικές συνέπειες πέρα από τις θετικές, καθώς περιορίζεται η ικανότητα μιας κυβέρνησης να προστατεύει την υγεία των πολιτών της.

Παρόλα αυτά, όπως τονίζει, τα αποτελέσματα του Eva υπήρξαν “εντυπωσιακά”, διπλασιάζοντας τον αριθμό των κρουσμάτων που ανιχνεύθηκαν ανά διενεργηθέν τεστ. Παράλληλα, όπως αναφέρει, “η επιτυχία του αλγόριθμου αυτού αναδεικνύει την ανεπάρκεια των συνοριακών πολιτικών σχεδόν όλων των άλλων χωρών”, οι οποίες συχνά κατέφυγαν σε πιο “χοντροκομμένες” πολιτικές, για παράδειγμα επιβάλλοντας το πλήρες κλείσιμο των συνόρων στους ταξιδιώτες ή τη διενέργεια τεστ σε όλους τους ταξιδιώτες από μια συγκεκριμένη χώρα, “παραγνωρίζοντας τις τεράστιες διαφορές ανάμεσα στους ανθρώπους μέσα στις χώρες”.

Όπως υπογραμμίζει, “αν οι υπεύθυνοι στα (ελληνικά) σύνορα είχαν αρνηθεί την είσοδο σε όλους τους επιβάτες από χώρες με ανησυχητικά επιδημιολογικά δεδομένα, τότε θα είχαν εμποδίσει τους ανθρώπους με Covid-19 να εισέλθουν στην Ελλάδα, αλλά με τίμημα την καταστροφή ενός πυλώνα της οικονομίας της (του τουρισμού)”. Γι’ αυτό, καταλήγει, ο αλγόριθμος Eva “θα μείνει στη μνήμη ως ένα από τα καλύτερα παραδείγματα χρήσης δεδομένων στη μάχη κατά της Covid-19. Πρόκειται για μια ιστορία επιτυχίας του πώς μια ομάδα ερευνητών συνεργάστηκε με φωτισμένους διαμορφωτές πολιτικής για να παράγουν ένα εργαλείο που έχει τεράστια κοινωνική αξία”. Αναδεικνύεται επίσης, όπως λέει, “η μεγάλη υπόσχεση της τεχνητής νοημοσύνης για τη λήψη καλών αποφάσεων, που σε πολλές περιπτώσεις μπορούν να κάνουν τη διαφορά ανάμεσα στη ζωή και στον θάνατο”.

Νέα παραφροσύνη από αρνητές – Ζητούν εκταφές νεκρών

Θύελλα αντιδράσεων πυροδότησε η αποκάλυψη του καθηγητή Μάριου Λαζανά πως αρνητές ζητούν ακόμη και εκταφή νεκρών επειδή δεν πιστεύουν πως κατέληξαν από κοροναϊό. «Ζητούν ακόμη και εκταφές νεκρών, επειδή δεν πιστεύουν ότι οι συγγενείς τους πέθαναν από COVID-19».

Σύμφωνα με πληροφορίες του LIVE NEWS, στην Αθήνα έχουν ληφθεί τουλάχιστον δύο αποφάσεις δικαστηρίου για εκταφές.

Η πρώτη αφορά μια γυναίκα 79 ετών που κατέληξε στις 18 Μαρτίου στο νοσοκομείο ΚΑΤ και η δεύτερη έναν άντρα 67 ετών ο οποίος επίσης κατέληξε στο ΚΑΤ από επιπλοκές του κοροναϊού.

«Είμαστε τρελοκομείο πια για να δηλωθεί ότι κάποιος πέθανε από κοροναϊό, δεν χρειάζεται απλά η υπογραφή γιατρού, αλλά και μια σειρά ιατρικών εγγράφων και εξετάσεων. Οι αρνητές του ιού, όμως, δεν λαμβάνουν υπόψη τίποτα από αυτά».

Η πρώτη εκταφή συντελέστηκε στην Πιερία μετά από μήνυση που κατέθεσε η κόρη του 79χρονου και τις υπόνοιες που είχε πως ο πατέρας της δεν κατέληξε από κοροναϊό αλλά από ιατρικό λάθος.

«Τα ευρήματα της νεκροτομής έδειξαν ότι υπήρχε ένα μεγάλο τραύμα στην τραχεία. Ήταν μεγάλο το τραύμα που σημαίνει ότι σε κάθε αναπνοή ο αέρας δεν πήγαινε στα πνευμόνια. Περνούσε κάτω από το δέρμα», λέει η Κατερίνα Αποστολίδου, ιατροδικαστής.

Όπως αποκαλύπτει στο LIVE NEWS η ιατροδικαστής, ο 79χρονος άνδρας αρνιόταν να διασωληνωθεί με τους γιατρούς να πασχίζουν να τον μεταπείσουν πως πρέπει να τον σώσουν.

«Ναι, δεν ήθελε γιατί ήταν καλά. Ανέπνεε καλά. Και τους έλεγε για ποιο λόγο αφού είμαι καλά. Ο άνθρωπος από ότι λέει η κόρη του ήταν καλά, δεν είχε δύσπνοια. Οι γιατροί του είπαν εμείς ξέρουμε καλύτερα, τον κατέβασαν κάτω και όταν ήρθαν οι συγγενείς τους είπαν ‘περιμένουμε να πεθάνει’ αμέσως μετά τη διασωλήνωση».

Στην επικινδυνότητα των περιστατικών όπου ασθενείς αρνούνται να διασωληνωθούν αναφέρθηκε και ο Μάκης Βόριδης.

«Μιλώ για περιπτώσεις που υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση από το περιβάλλον σε ασθενείς ώστε να οδηγούνται να μη δέχονται την νοσηλεία. Δεν είναι εύκολο νομικά θέμα. Απασχολεί πολύ την ιατρική κοινότητα κι έχει απασχολήσει και παλαιότερα τη νομολογία με ανθρώπους που λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων αρνούνταν θεραπείες».

Πέραν από τις εκταφές πάντως, φαίνεται πως τα περιστατικά αμφισβήτησης των ιατρικών γνωματεύσεων είναι πολλαπλάσιες. Μιλώντας αποκλειστικά στο LIVE NEWS, συγγενής θύματος κοροναϊού αμφισβητεί ακόμη και σήμερα πως ο θείος του κατέληξε από επιπλοκές του ιού.

«Θα σας πω την περίπτωση του θείου μου του Ευγένιου ο οποίος πέθανε καθαρά από την καρδιά του. Μπήκε αρνητικός και τελικά έγραψαν ότι πέθανε από Covid. Και ήταν σφραγισμένο το φέρετρο».

Οι ειδικοί πάντως τονίζουν σε όλους τους τόνους πως κανείς δεν πεθαίνει από τον ίδιο τον κοροναϊό αλλά από τις τρομακτικές επιπλοκές που προκαλεί στον ήδη εξασθενημένο οργανισμό του ασθενή.

ΠΟΕΔΗΝ: Η πληρότητα στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης πλέον αγγίζει το 100%

«Σταθερό μήνυμα της κυβέρνησης ότι ο εμβολιασμός είναι η μόνη διέξοδος από την πανδημία», δηλώνει ο Θανάσης Κοντογεώργης, Γενικός Γραμματέας Συντονισμού

Η σταθερή θέση της κυβέρνησης είναι ότι ο εμβολιασμός είναι η μόνη διέξοδος από την πανδημία αλλά και το πέρασμα σε πιο στοχευμένες δράσεις και προγράμματα ενημέρωσης για την ενίσχυση του εμβολιαστικού προγράμματος, ήταν τα βασικά σημεία της συνέντευξης που παραχώρησε ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού, Θανάσης Κοντογεώργης, σήμερα στον ΣΚΑΙ 100,3 και στον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης υπενθύμισε ότι μόνο επιτυχημένη μπορεί να χαρακτηριστεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα «Ελευθερία», το οποίο με ασφάλεια και διαφάνεια ανταποκρίθηκε εξαρχής στις προσδοκίες των πολιτών. «Αυτές τις μέρες συμπληρώνουμε 12 εκατ. εμβολιασμούς με πάνω από το 70% του ενήλικου πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί, ενώ για τις κρίσιμες ηλικίες άνω των 60, το ποσοστό εμβολιασμών φτάνει στο 80%» συμπλήρωσε, τονίζοντας ωστόσο ότι αυτό δεν αρκεί από μόνο του καθώς η μετάλλαξη Δ έχει αλλάξει τα επιδημιολογικά δεδομένα παγκοσμίως αλλά και στη χώρα μας.

Ειδικά για το θέμα των ευάλωτων ομάδων άνω των 60 ετών ο κ. Κοντογεώργης, αφού ανέφερε ότι πρόκειται πλέον για “πανδημία ανεμβολίαστων”, επικαλέστηκε τρεις αριθμούς: «9 στους 10 θανάτους από κορoνοϊό αφορούν ανθρώπους άνω των 60 ετών. Oκτώ στις 10 νοσηλείες σε ΜΕΘ αφορούν ανθρώπους άνω των 60 ετών. Εννέα στους 10 ανθρώπους που είναι άνω των 60 ετών και νοσηλεύονται στις ΜΕΘ, είναι δυστυχώς ανεμβολίαστοι».

Ως εκ τούτου, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση πλέον περνάει σε πιο στοχευμένες δράσεις όπως τους εμβολιασμούς στις εκκλησίες , τη συμμετοχή ιδιωτών γιατρών, τους εμβολιασμούς στις απομακρυσμένες περιοχές αλλά και τους κατ οίκον εμβολιασμούς, προκειμένου να αυξηθούν αυτά τα ποσοστά καθότι όπως προειδοποίησε «μπαίνουμε στους πιο δύσκολους επιδημιολογικά μήνες και θα πρέπει να ενισχύσουμε τόσο την εμβολιαστική κάλυψη των πιο ευάλωτων αλλά όσο και το ρυθμό προσέλευσης για την 3η δόση».

Όσον αφορά το σύστημα υγείας, προσέθεσε ότι η κυβέρνηση έχει ενισχύσει το ΕΣΥ από την αρχή της πανδημίας σε προσωπικό και υποδομές. «Όλα αυτά θεωρούμε ότι θα συλλειτουργήσουν ώστε το χειμώνα που θα διανύσουμε η κατάσταση να είναι αρκετά καλύτερη, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν», τόνισε.

Ερωτηθείς για το θέμα της υποχρεωτικότητας, ο Γενικός Γραμματέας ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τα μέτρα ενθάρρυνσης που έχουν ανακοινωθεί και ότι υπάρχει ένα μικρό χρονικό περιθώριο για να μετρηθεί η απόδοση των μέτρων στην κοινωνία. «Βεβαίως όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά αλλά αυτή τη στιγμή εφαρμόζεται μια συνδυαστική πολιτική που έχει να κάνει με την επέκταση του προγραμματισμού των εμβολιασμών αλλά και με αυξημένους διαγνωστικούς ελέγχους. Προφανώς ανάλογα και με τα επιδημιολογικά δεδομένα θα ληφθούν και οι κατάλληλες αποφάσεις», δήλωσε, υπενθυμίζοντας ότι η βιοπολιτική της επιδημίας είναι δυναμικό φαινόμενο και συνεχώς θα επαναξιολογούνται οι καταστάσεις.

Κληθείς να σχολιάσει το αντιεμβολιαστικό κύμα στην Ελλάδα, ο Γενικός Γραμματέας σημείωσε ότι στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί ένα μέτωπο, μικρό μεν αλλά υπαρκτό, νησίδων ανορθολογισμού που αντιστρατεύονται την κοινή λογική και την επιστήμη. Αυτό βρήκε μια νέα έκφραση στο εμβολιαστικό πρόγραμμα με μεμονωμένα περιστατικά και περιορισμένες περιπτώσεις. «Αυτό που ως πολιτεία οφειλουμε να κάνουμε είναι να συνεχίσουμε την ενημερωτική καμπάνια και τα μέτρα ενθάρρυνσης με αρωγούς την επιστημονική κοινότητα αλλά και τη συνδρομή των εισαγγελικών αρχών και της εκπαιδευτικής κοινότητας, προκειμένου να πείσουμε τους πολίτες που ακόμα είναι επιφυλακτικοί και νιώθουν ανασφαλείς ότι ο εμβολιασμός πέρα από ασφαλής αποτελεί το μόνο έγκυρο όπλο μας απέναντι στην πανδημία.

Επίσης, στάθηκε στις πολύ καλές σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί με την εκκλησία η οποία όπως είπε, έχει καθοριστική παρέμβαση στα τοπικά δρώμενα, ενώ τόνισε ότι η σύμπλευση κυβέρνησης και εκκλησίας στον τομέα των εμβολιασμών δείχνει ακριβώς πως η εκκλησία νοιάζεται για την ψυχική και σωματική υγεία πιστών και κλήρου.

Τέλος, σχετικά με την πιθανότητα αύξησης κρουσμάτων στα σχολεία, εξήγησε ότι μια αύξηση κρουσμάτων είναι αναμενόμενη αλλά, όπως επιβεβαιώνει και η επιστημονική κοινότητα, η μετάλλαξη Δ δεν φαίνεται να είναι τόσο επικίνδυνη στις μικρές ηλικίες. Επίσης συμπλήρωσε ότι η περσινή εμπειρία αξιοποιήθηκε επαρκώς με εκπόνηση κατάλληλου υγειονομικού σχεδίου, ενώ δήλωσε ικανοποιημένος καθώς φέτος παρατηρείται μια συμμόρφωση στους εκπαιδευτικούς κόλπους, και με τη συνδρομή του συχνού τέστινγκ που έχει επιβληθεί, θεωρεί η φετινή χρονιά θα κυλήσει ομαλά. Όπως τόνισε «για την κυβέρνηση είναι στοίχημα να διατηρηθεί φέτος η δια ζώσης εκπαίδευση στα σχολεία και στα πανεπιστήμια», όχι μόνο σε γνωσιακό επίπεδο αλλά και για τη διατήρηση της ψυχικής υγείας των νέων της χώρας.

Κοζάνη: «Η παρουσία μου στην Κοζάνη δεν συνδέεται με την λήψη περιοριστικών μέτρων» δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης

“Η παρουσία μου στην Κοζάνη δεν συνδέεται με την λήψη περιοριστικών μέτρων κατά της εξάπλωσης της νόσου,τα περιοριστικά μέτρα δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης” τόνισε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης κατά την έναρξη της ομιλίας του στην Κοζάνη σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του περιφερειάρχη Γ. Κασαπίδη, των αντιπεριφερειαρχών, των δημάρχων και των επικεφαλής των Κέντρων Υγείας της Δυτ. Μακεδονίας.

Ο κ. Πλεύρης επεσήμανε ότι “η Βόρεια Ελλάδα και ορισμένες περιοχές της υπολείπονται του πανελλαδικού ποσοστού των εμβολιασμένων και με την συνεργασία των ανθρώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ευελπιστούμε ότι θα βελτιώσουμε ορισμένους από τους δείκτες που στη Δυτική Μακεδονία είναι πίσω”.

Σε ότι αφορά τα συνολικά ποσοστά των εμβολιασμών ανέφερε ότι στις ηλικίες των 60 ετών και άνω το ποσοστό εμβολιασμένων είναι 80%, και στους ενήλικες το ποσοστό είναι μεταξύ του 69-70% του πληθυσμού.

Ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι” το 92% των νοσηλευομένων στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι” ενώ απεύθυνε έκκληση στους πολίτες να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα. Σημείωσε ότι η εμπειρία να νοσηλευτεί κάποιος στην ΜΕΘ είναι εντελώς βιωματική και πρόσθεσε ότι “το ποσοστό του 30 % των ανεμβολίαστων πολιτών παράγει το 92% των ασθενών στις ΜΕΘ”. Τέλος διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να επεκτείνει το μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού.

Στο κτίριο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας μια μικρή ομάδα υγειονομικών που έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας (λόγω μη εμβολιασμού τους) υποδέχτηκαν με πανό και συνθήματα τον Yπουργό Yγείας ενώ μετά το τέλος της σύσκεψης ο κ. Πλεύρης είχε ολιγόλεπτη συνάντηση μαζί τους.

Πηγή: ΑΠΕ, skai.gr, in.gr

Δείτε επίσης:

Κορονοϊός: ΕΛ.ΑΣ και Δικαιοσύνη ενάντια στους αρνητές-Κατά των rapid tests οι οδοντίατροι

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα