Ελλάδα

Αγόρια και κορίτσια των 20 ετών αποκαλύπτουν γιατί (δεν) θα πάνε στις κάλπες

Μιλήσαμε με 5 νέους της πόλης - Θα ψηφίσουν αυτήν τη φορά;

Βασίλης Παπουτσής
αγόρια-και-κορίτσια-των-20-ετών-αποκαλύπ-1007374
Βασίλης Παπουτσής

Την Κυριακή 8 Οκτωβρίου οι Έλληνες πολίτες θα οδηγηθούν για μια ακόμη φορά φέτος στις κάλπες. Δε θα είναι πάλι για τις βουλευτικές εκλογές, που διεξήχθησαν Μάιο και Ιούνιο, αλλά για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Πολίτες κάθε ηλικίας θα εισέλθουν στις “εκλογικές κουρτίνες” για να εκλέξουν τους δημοτικούς συμβούλους, τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες της αρεσκείας τους.

Πολλά ακούγονται και λέγονται όμως, πως οι νέοι “σνομπάρουν” και επιλέγουν να αγνοούν αυτή την εκλογική διαδικασία, διότι δε βρίσκεται στην υψηλή κλίμακα των ενδιαφερόντων τους.

Μιλήσαμε με 5 νέους και νέες και μας ανέφεραν στην parallaxi τη δικιά τους οπτική για το θέμα αυτό:

«Θα ψηφίσω και γιατί το θεωρώ καθήκον μου αλλά και γιατί είμαι σίγουρος που θέλω να καταλήξει η ψήφος μου»

«Θα ψηφίσω στις εκλογές της επόμενης εβδομάδας. Θα το κάνω και γιατί το θεωρώ καθήκον μου, αλλά και γιατί είμαι σίγουρος που θέλω να καταλήξει η ψήφος μου για τις δημοτικές εκλογές. Για τις περιφερειακές δε γνωρίζω πολλά, θα το δω ίσως την τελευταία στιγμή.

Θεωρώ πως η τελευταία διακυβέρνηση του τόπου, ο δήμαρχος και οι σύμβουλοί του κάνανε δουλειά και πραγματοποίησαν αρκετά έργα. Αντίθετα η αντιπολίτευση που είχε τις τύχες του Δήμου τα προηγούμενα χρόνια δεν ήταν και πολλή πρόθυμη για την ορθή λειτουργία του τόπου μου.

Παρόλο που δεν είμαι μόνιμα πλέον στο πατρικό μου, μαθαίνω τα νέα από τα τοπικά site, βλέπω διαδικασίες γεγονότα και έργα στο YouTube και έχω συχνή επαφή με άτομα της περιοχής. Οπότε ναι θα ψηφίσω και οφείλουν να το κάνουν πολλά παιδιά της ηλικίας μας, γιατί παρατηρώ να κλίμα αδιαφορίας όταν δεν έχουμε βουλευτικές εκλογές. Άλλωστε το ενδιαφέρον ή όχι σε αυτές, αποτελεί μικρογραφία της κοινωνίας μας».

* Χρήστος, 24 ετών

«Πολλοί θέλουν να “βολευτούν” και για αυτό τρέχουν να ψηφίσουν τους “εξυπηρετητές” τους»

«Παρόλο που είμαι κάτοικος Θεσσαλονίκης τα χαρτιά μου είναι σε ένα χωριό λίγο έξω από εδώ, οπότε οι Κυριακές μου το επόμενο διάστημα θα είναι εκεί. Θα ψηφίσω στις δημοτικές εκλογές τον παρόντα δήμαρχο και γιατί θεωρώ πως είναι αξιόλογος, αλλά και γιατί ο θείος μου κατεβαίνει υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος και θέλω φυσικά να τον στηρίξω.

Αντίθετα στις περιφερειακές θα καταψηφίσω τον περιφερειάρχη γιατί κατά τη γνώμη μου δεν έκανε σωστά τη δουλειά του. Πώς θα τον καταψηφίσω; Θα κοιτάξω πρόγραμμα και υποψήφιους των άλλων συνδυασμών και στο τέλος θα δώσω την ψήφο μου κάπου, αρκεί να μην πάει στον παρόντα περιφερειάρχη.

Εγώ να σου πω την αλήθεια θεωρώ πως οι νέοι θα πάνε να ψηφίσουν στις εκλογές, γιατί φέτος βλέπω πολλούς νεαρούς δημοτικούς συμβούλους. Έπειτα μην ξεχνάμε πως πολλοί θέλουν να “βολευτούν” και για αυτό τρέχουν να ψηφίσουν τους “εξυπηρετητές” τους».

* Νίκος, 30 ετών 

«Δυο μέρες πριν τις εκλογές θα αποφασίσω τι να ψηφίσω βλέποντας προγράμματα και πρόσωπα»

«Θα πάω να ψηφίσω στις εκλογές που έρχονται γιατί πιστεύω πως κάθε πολίτης αφού έχει τη δυνατότητα, πρέπει να το κάνει.

Πιστεύω πως θα ψηφίσω μάλλον τον δήμαρχο που έχουμε τώρα γιατί είδα πως φέρεται με σοβαρότητα και ευθύτητα στις ανάγκες μας, ενώ μάλιστα επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην πολιτιστική κληρονομιά της πόλης μας και τα αρχαία που διαθέτει η πόλη. Στο σημείο αυτό θέλω να αναφέρω πως επιπλέον κίνητρο είναι και 2 φίλοι μου, οι οποίοι κατεβαίνουν δημοτικοί σύμβουλοι με την παράταξη του, οπότε η ψήφος μου έχει κλειδώσει. 

Για την Περιφέρεια από την άλλη δε γνωρίζω και πολλά γεγονότα, οπότε δυο μέρες πριν τις εκλογές θα αποφασίσω τι να ψηφίσω βλέποντας προγράμματα και πρόσωπα. Επίσης κατά τη γνώμη μου, η νεολαία ψηφίζει πολύ περισσότερο στις τοπικές εκλογές παρά στις εθνικές για δυο λόγους.

Πρώτον γνωρίζει άτομα που είναι υποψήφιοι και είναι σημαντικό να υπάρχει οικειότητα και δεύτερον επειδή αφορά τον τόπο που αγαπάνε. Έχουν άμεσο και πιο γρήγορο αντίκτυπο οι αποφάσεις της δημαρχίας και Περιφέρειας σε σχέση με τους νόμους μιας κυβέρνησης που αργούν να νομοθετηθούν». 

Εικόνα: Ελπίδα Νικολαΐδου

* Νικολέτα, 28 ετών

«Με φοβίζει ότι δεν ακούω πολύ νέο κόσμο ότι θα πάει στις κάλπες. Αντιλαμβάνομαι αδιαφορία δυστυχώς»

«Είμαι από τη Λάρισα και παρόλο που μένω Θεσσαλονίκη, μετά από όλα αυτά που έγιναν φυσικά και θα πάω να ψηφίσω. 

Υπάρχει πολλή οργή στον τόπο μου για τον περιφερειάρχη και όσους έχω ακούσει που θα πάνε να ψηφίσουν έχουν την ίδια διάθεση με έμενα, να αλλάξουμε οπωσδήποτε κεφαλή στην Περιφέρεια γιατί δεν έκανε απολύτως τίποτα όχι μόνο για την πόλη μου αλλά και για όλη τη Θεσσαλία που καταστράφηκε ολοσχερώς. Απλά με φοβίζει ότι δεν ακούω πολύ νέο κόσμο ότι θα πάει στις κάλπες. Αντιλαμβάνομαι αδιαφορία δυστυχώς.

Λέω δυστυχώς διότι, εγώ με τον μπαμπά μου καθημερινά μιλάμε για τα τοπικά πολιτικά δρώμενα και βλέπω πως η δικιά του ηλικία ενδιαφέρεται πολύ περισσότερο και μου μοιάζει πιο δραστηριοποιημένη από τη δικιά μου. Ελπίζω να αλλάξει αυτό αν και δεν το πιστεύω. Για τη δημαρχία δεν έχω κατασταλάξει ακόμα που θα κατευθυνθώ. Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα δεν είναι τόσο βαριά όσο για την Περιφέρεια». 

* Μαρία, 25 ετών

«Ίσως μπορεί να πάω αν με πει η μαμά μου τι να ψηφίσω, αλλά δε με πολύ ενδιαφέρει κιόλας »

«Εμένα δε με πολύ ενδιαφέρουν οι εκλογές, όποιος είναι να βγει θα βγει στο τέλος πιστεύω και χωρίς τη δικιά μου συμμετοχή. Ίσως μπορεί να πάω αν με πει η μαμά μου τι να ψηφίσω αλλά δε με πολύ ενδιαφέρει κιόλας. 

Δε μαθαίνω και από κάπου τα νέα γιατί μου φαίνονται αρκετά αδιάφορα και βαρετά αυτά που γίνονται. τα αφήνω για αυτούς που ξέρουν. Σίγουρα δεν θα πάω να ψηφίσω».

* Αφροδίτη, 19 ετών

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα