Ελλάδα

Ανεπιθύμητοι οι τσιγγάνοι από τα άρματα των καφέ μπαρ στο καρναβάλι του Τυρνάβου

Σοβαρές καταγγελίες για την αντιμετώπιση που δέχονται από τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων - Τι λένε οι εμπλεκόμενες πλευρές για το θέμα

Γιώργος Τσιτιρίδης
ανεπιθύμητοι-οι-τσιγγάνοι-από-τα-άρμα-1128453
Γιώργος Τσιτιρίδης

Σε περιοχές που το καρναβάλι αποτελεί περίοδος που συρρέουν επισκέπτες και ο εορτασμός του είναι ένα καθιερωμένο ετήσιο έθιμο έχουν ξεκινήσει εντατικές προετοιμασίες για τις εκδηλώσεις των επόμενων ημερών.

Ο Τύρναβος είναι μια από τις πόλεις που οι αποκριές είναι συνδεδεμένες με το Μπουρανί, που όμοιο του δεν θα συναντήσει κανείς στην Ελλάδα.

Για πρώτη φορά φέτος είναι πολλοί αυτοί που κάνουν λόγο για διακρίσεις από τα καταστήματα εστίασης σε βάρος των Ρομά κατά την προετοιμασία των αρμάτων που θα παρελάσουν.

Η αρχή έγινε όταν γνωστή TikToker κατήγγειλε τους διοργανωτές για διακρίσεις σε βάρος νέων Ρομά που τους απαγορεύουν με διάφορες δικαιολογίες τη συμμετοχή στην μεγάλη καρναβαλική παρέλαση.

@fotiboecherer #ρομά #τσιγγάνοι #fy #τυρναβος #καρναβαλι #γιαγιαφωτη #ταπαιδιατησκαρδιας #ταυπεροχαπαιδιαμου ♬ πρωτότυπος ήχος – ΦΩΤΗ

Την ίδια ημέρα έλαβα προσωπικό μήνυμα από τουλάχιστον τρείς οικογένειες των οποίων τα παιδιά αποκλείστηκαν από την μεγάλη καθιερωμένη γιορτή.

«Μεγάλωσα στον Τύρναβο, είμαι 37 ετών, έκανα οικογένεια, έχω δύο παιδιά. Θυμάμαι τον εαυτό μου από τότε που ήμουν στο δημοτικό να βιώνω τον ρατσισμό. Εγώ το ξεπέρασα αλλά δεν ήθελα ποτέ να νιώσουν τα παιδιά μου το ίδιο πράγμα που ένιωσα και εγώ και μάλιστα για ένα απλό καρναβάλι. Κατά τα άλλα θέλουν να ενταχθούμε, να γίνουμε ένα. Πώς θα γίνει αυτό όταν εμείς προσπαθούμε και κανείς δεν μας δέχεται» μας εκμυστηρεύτηκε μια από τις μητέρες που τα παιδιά της, όπως μας είπε, πήγαν σε όλες τις επιχειρήσεις της πόλης που έχουν αναλάβει με ιδιωτική πρωτοβουλία την δημιουργία ομάδων καρναβαλιστών και τους αρνήθηκαν την συμμετοχή.

Πράγματι αν αναζητήσει κανείς στο facebook θα βρει την σελίδα «Τυρναβίτικο Καρναβάλι – Μπουρανί» κάποιες δημοσιεύσεις καλούν όσους το επιθυμούν να πάρουν τηλέφωνο και να παραγγείλουν τις στολές τους.

Όπως μας λένε όμως οι οικογένειες, ενώ τους ζήτησαν να περάσουν για να αφήσουν προκαταβολή, στην δια ζώσης συνάντηση τους κοιτούσαν καχύποπτά και ρωτούσαν πληροφορίες για την ζωή τους.

Κάποιο από τα παιδιά είπε πως είναι τσιγγάνοι και αμέσως άλλαξε η στάση απέναντι τους και τους ενημέρωσαν πως οι θέσεις δυστυχώς έχουν κλείσει.

Το περίεργο είναι πως όταν τηλεφωνούσαν άλλες οικογένειες, τους έλεγαν ότι υπάρχουν διαθέσιμες στολές, αλλά και πάλι αν καταλάβαιναν ότι είναι από τον οικισμό Ρομά του Τυρνάβου τους αρνούνταν την συμμετοχή.

«Από το τηλέφωνο μου έλεγαν περάστε για την προκαταβολή και την παραγγελία. Αποφάσισα να στείλω τα παιδιά και τους ζήτησα να μην πουν ότι είναι Ρομά, εκεί καταντήσαμε να κάνω τα παιδιά μου να ντρέπονται που είναι τσιγγάνοι ενώ πρέπει να είμαστε περήφανοι. Όταν πήγαν εκεί αρχίσαν να τους κοιτάνε περίεργα να ρωτάνε από ποια περιοχή είναι, ποια η καταγωγή τους και ο μεγάλος μου γιός τελικά είπε ότι είναι Ρομά. Τότε του είπαν ότι δεν έχουν στολές».

Κάποιες χρονιές οι ίδιοι οι Ρομά αποφάσισαν να κάνουν δικό τους γκρουπ για να αποφύγουν την άρνηση και την δυσπιστία αυτών που τους κοιτούσαν καχύποπτα.

«Μας έβλεπαν και έλεγαν μπροστά μας στον κόσμο να προσέχει τις τσάντες του. Έλεγαν “έρχονται οι γύφτοι”, μας κοιτούσαν με μισό μάτι, ακούγαμε πολύ άσχημα πράγματα. Ξέρω γιατί δεν μας δέχονται, μας φοβούνται, εμείς όμως κάνουμε το καλύτερο για τα παιδιά μας. Έκανα μαθήματα ελληνικών για να μάθω γράμματα να βοηθάω τα παιδιά μου στο σχολείο και έφτασαν στο Λύκειο»

Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση μαθητή λυκείου που του αρνήθηκαν την συμμετοχή:

«Πήγαμε τέσσερα άτομα, δύο αγόρια και δύο κορίτσια, όλοι Ρομά σε μια καφετέρια και μας είπαν ότι θα μας πάρουν τηλέφωνο αφού πρώτα τους επιβεβαιώσει ο Δήμος ότι υπάρχουν κενές θέσεις και για άλλους συμμετέχοντες. Στην επόμενη που πήγαμε μας είπαν πως τους επιτρέπουν να έχουν μόνο εκατό συμμετέχοντες και έκλεισαν οι θέσεις. Όταν μπήκα όμως στο Instagram είδα μια δημοσίευση που καλούσε το κόσμο να συμμετέχει για να μεγαλώσει το γκρουπ τους άρα είχαν στολές και μας έλεγαν ψέματα.

Έζησα το ρατσισμό από μικρή, δεν με έκανε κακό άνθρωπο, πιστεύω ότι έγινα καλύτερη, είμαι όμως μέρες τώρα στεναχωρημένη γιατί τα παιδιά μου ρωτάνε μαμά γιατί έγινε αυτό, τι κάναμε γιατί δεν μας θέλουνε. Τι να τους εξηγήσω και τι να τους πω. Η λέξη είναι μία. Ρατσισμός. Σκέφτηκα να σου πω να μην ανεβάσεις το άρθρο να πάρεις τηλέφωνο να μας παραγγείλεις εσύ που είσαι μπαλαμός τις στολές και εγώ θα σου βάλω τα χρήματα στην τράπεζα».

Ο σκοπός και ο στόχος είναι η συμμετοχή των νέων τσιγγάνων στο καρναβάλι, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει με τους ίδιους να αποκρύπτουν την ταυτότητα τους σαν να είναι στιγματισμένοι εγκληματίες.

Επικοινωνήσαμε με κάποια από τα καφέ μπαρ και οι διοργανωτές μας διαβεβαίωσαν πως σε καμία περίπτωση δεν θα αρνούνται την συμμετοχή σε Ρομά, απλά όπως τόνισαν οι κανονισμοί φέτος γίνονται αυστηροί και ο Δήμος επιτρέπει συγκεκριμένο αριθμό συμμετεχόντων, τον μισό από τις άλλες χρονιές και οι θέσεις έχουν καλυφθεί.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία υποδυόμενοι τους τουρίστες που θα επισκεφθούν την παρέλαση τα ίδια μαγαζιά που επέμεναν πως έχουν μόνο εκατό θέσεις και έχουν καλυφθεί, μας διαβεβαίωσαν πως τα γκρουπ θα είναι 400 ατόμων και υπάρχουν σε κάθε ένα από αυτά τουλάχιστον 200 κενές θέσεις και μπορούμε ανά πάσα στιγμή να πάμε να αφήσουμε προκαταβολές και να παραγγείλουμε όσες στολές θέλουμε.

Την επομένη ημέρα ρωτήσαμε για τις φήμες που ακούστηκαν πως αποκλείουν τους τσιγγάνους υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχουν θέσεις, ενώ σε εμάς δίνουν όσες στολές χρειαζόμαστε.

Μας είπαν πως οι Ρομά είναι άλλη περίπτωση!

Αναφέραμε ότι αυτό που κάνουν είναι ξεκάθαρη ρατσιστική διάκριση και θα απευθυνθούμε στον Δήμο για εξηγήσεις. Αυτή ήταν και η στιγμή που ο υπεύθυνος έχασε την ψυχραιμία του και ανέφερε: «να πάρετε στο Δήμο και να πάτε και να γ@μηθείτε».

Η άρνηση των επιχειρήσεων να δεχτούν τσιγγάνους στα άρματα τους οδήγησε τελικά στην απόφαση να κατέβουν με δικό τους γκρουπ.

Εφόσον τα καταστήματα τους αποκλείουν, θα κατέβουν ως ξεχωριστή ομάδα κάτι που κάνει ξεκάθαρο τον διαχωρισμό σε ομάδες Μπαλαμών και στο πλήρωμα των Τσιγγάνων σαν να πρόκειται για πολίτες Β κατηγορίας που δεν ανήκουν στην κυρίαρχη ομάδα.

Σε επικοινωνία με την αντιδημαρχία Πολιτισμού, μας ενημέρωσαν πως έγινε πράγματι αίτηση από τον οικισμό Ρομά για συμμετοχή 120 ατόμων με δική τους ομάδα και έγινε δεκτή.

Ο Δήμος Τυρνάβου ουδέποτε απέκλεισε τους τσιγγάνους από το να κατέβουν ως γκρουπ στο καρναβάλι. Ο τρόπος που λειτουργούν και αποφασίζουν τα καφέ μπαρ της πόλης για τις δικές τους ομάδες δεν είναι ευθύνη του Δήμου και δεν μπορεί να την ελεγχθεί με κάποιο τρόπο.

Ο αντιτσιγγανισμός είναι ιδιαίτερα αυξημένος στην Ελλάδα. Ο όρος πριν από μερικά χρόνια ήταν σχετικά άγνωστος μιας και δεν έφταναν καταγγελίες διακρίσεων σε βάρος των Ρομά στην δημοσιότητα.

Μετά την δολοφονία Σαμπάνη, Φραγκούλη ήταν που η λέξη άρχισε να κάνει την εμφάνιση της σε όλο και περισσότερα άρθρα στο διαδίκτυο.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει ήδη καταδικάσει την Ελλάδα μετά από προσφυγές που υποβλήθηκαν από Ρομά σχετικά με παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της αστυνομικής βίας χωρίς να υπάρχουν δυστυχώς σημάδια βελτίωσης στα ζητήματα διακρίσεων.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα