Ελλάδα

Ανυπολόγιστες καταστροφές στον Βόλο – Πάνω από 200.000 άνθρωποι χωρίς νερό και ρεύμα

Ολόκληρες συνοικίες είναι βυθισμένες στη λάσπη

Parallaxi
ανυπολόγιστες-καταστροφές-στον-βόλο-82-1053143
Parallaxi

Με δύο ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους, τρεις να αγνοούνται και χιλιάδες άλλους να βιώνουν καταστάσεις μεγάλης καταστροφής σε υποδομές και σε παροχές υπηρεσιών, είναι η εικόνα που αντιμετωπίζουν η πόλη του Βόλου, στο σύνολό της η Μαγνησία και κυρίως το Πήλιο, αλλά και η Σκιάθος.

Πρώτο θύμα ήταν ένας 50χρονος που καταπλακώθηκε χθες το πρωί από τοίχο σε περιοχή του Άνω Βόλου, δεύτερο θύμα μια 87χρονη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή σήμερα μέσα σε σωρούς χωμάτων στην Πάλτση του Νοτίου Πηλίου.

Αγνοούνται δύο ακόμη άνθρωποι στην περιοχή Πάλτση και ένας 42χρονος που τα ίχνη του χάθηκαν χθες κοντά στον Βόλο.

Η κακοκαιρία που σαρώνει την περιοχή έχει αφήσει ανυπολόγιστες καταστροφές, πάνω από 200.000 ανθρώπους στον Βόλο και τα προάστιά του χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για περισσότερες από 30 ώρες, δεν υπάρχει πόσιμο νερό, τηλεπικοινωνίες και ίντερνετ και δεν λειτουργούν οι συγκοινωνίες.

Μάχη δίνεται όπου εντοπίζονται κάποιες φιάλες εμφιαλωμένου νερού για να τις αγοράσει ο κόσμος.

Η αγορά του Βόλου παραμένει κλειστή για δεύτερη μέρα, τα σούπερ μάρκετ δεν άνοιξαν καθόλου, ψωμί δεν παράγουν οι φούρνοι λόγω της διακοπής του ηλεκτρικού και της έλλειψης νερού.

Οι δρόμοι είναι λασπότοποι, ολόκληρες συνοικίες, όπως η Νεάπολη, τα Παλαιά, οι Άγιοι Ανάργυροι και το Παλαιό Λιμεναρχείο είναι βυθισμένες στη λάσπη και τα νερά και μεγάλες λεωφόροι βρίσκονται σε μη προσπελάσιμη κατάσταση.

Ο χείμαρρος Κραυσίδωνας που υπερχείλισε σε πολλά σημεία, μετέφερε τόνους λάσπης σε σπίτια και επιχειρήσεις. Στη Χιλιαδού, το Οινόπνευμα, τα Παλαιά και μέχρι τις πολυτεχνικές σχολές στη λεωφόρο Αθηνών, ενώ τα ορμητικά νερά του παρέσυραν πολλές γέφυρες.

Στον Βόλο, που τυπικά κα όχι ουσιαστικά ισχύει για δεύτερο εικοσιτετράωρο απαγόρευση της κυκλοφορίας, δεν υπάρχουν βασικές συγκοινωνίες. Δεν εκτελούνται υπεραστικά δρομολόγια, δεν κινούνται τα τρένα, αλλά ούτε και τα ταξί.

Μεγάλες ζημιές έχουν υποστεί τα υπόγεια και ισόγεια του Αγγελοπούλειου νοσοκομείου, καθώς και το μουσείο του συγκροτήματος Τσαλαπάτα.

Δεν υπάρχει πρόσβαση προς το νότιο Πήλιο, αφού στον δρόμο Βόλου-Νεοχωρίου, έχει διαλυθεί το οδικό δίκτυο στο ύψος της Παιδόπολης, στην Αγριά, στα Λεχώνια και κατέρρευσε η μεγάλη γέφυρα κοντά στην Μπούφα, πριν από την διασταύρωση προς τις Μηλιές.

Μεγάλες καταστροφές έχουν υποστεί όλα τα θέρετρα της περιοχής, ενώ απόλυτη καταστροφή έχει σημειωθεί στην Μηλίνα, όπως και στο Χόρτο και τον Πλατανιά, όπου οι χείμαρροι παρέσυραν και διέλυσαν τα πάντα.

Ανυπολόγιστες καταστροφές υπάρχουν και στο ανατολικό Πήλιο όπου ξεχείλισαν ρέματα και παρέσυραν τεράστιους όγκους χωμάτων και αυτοκίνητα στη θάλασσα, όπως στον Άγιο Ιωάννη, Παπά Νερό και Χορευτό.

Στην Σκιάθο η κατάσταση είναι επίσης εξαιρετικά δύσκολη, αφού το νησί είναι χωρίς ρεύμα, νερό και τηλέφωνο, τη στιγμή που κατακλύζεται από χιλιάδες τουρίστες. Έχουν σημειωθεί μεγάλες καταστροφές λόγω της καταρρακτώδους βροχής και από τα βουνά κατέβηκαν τεράστιες ποσότητες νερού, που έκλεισαν και κατέστρεψαν τμήματα του δρόμου Σκιάθου- Κουκουναριών και μετέτρρεψαν σε ποτάμι τον πεζόδρομο της οδού Παπαδιαμάντη.

Τέλος, έχουν γίνει πολλές ακυρώσεις πτήσεων από το αεροδρόμιο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης.

Απίστευτες εικόνες στη Λάρισα: Απέραντη θάλασσα εκτάσεις έξω από την πόλη

Εικόνες βγαλμένες από κάποια δυστοπική ταινία έρχονται από τη Λάρισα, μία από τις πόλεις και περιοχές της κεντρικής Ελλάδας που «πνίγηκε» από τις καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις που έφερε η κακοκαιρία Daniel.

Έντονη κακοκαιρία και προβλήματα σε όλη τη Φθιώτιδα

Ισχυρή βροχόπτωση εκδηλώνεται από μεσημβρινές ώρες της Τετάρτης (6/9) και στη Λαμία, με τους μετεωρολογικούς σταθμούς να καταγράφουν ραγδαιότητα που ξεπέρασε τα 25 mm την ώρα, που σημαίνει ότι μέσα σε 60 λεπτά ένα τετραγωνικό γέμιζε μέχρι περίπου τον αστράγαλο.

Διπλάσιας έντασης βροχόπτωση είχαμε επίσης στις Θερμοπύλες, όπου ο σταθμός του meteo καταγράφει άνω των 30 χιλιοστών σύνολο βροχής μέσα σε λίγες ώρες, ωστόσο ακραία κατάσταση καταγράφεται στη Στυλίδα με 102 mm/h στις 14:10’!

Εξίσου δραματική είναι η κατάσταση που βιώνει από το πρωί η Γλύφα.

Στην Αμφίκλεια επίσης η βροχή ξεπέρασε τα 57 χιλιοστά.

Τα μεγαλύτερα πάντως προβλήματα εντοπίζονται στο Δήμο Δομοκού, όπου κινδύνευσαν κάτοικοι στη Σοφιάδα, καταστράφηκαν καλλιέργειες και κόπηκε γέφυρα που έχει αποκλείσει και τη σύνδεση της Κοινότητας Αχλαδιάς.

Ο χάρτης με την τελευταία πρόγνωση για την περιοχή της Φθιώτιδας (ECMWF):

Σημαντική κακοκαιρία δίπλα και ακριβώς στο Δήμο Δομοκού, αρκετή ένταση στις Θερμοπύλες και πάνω από το Δήμο Μακρακώμης καθώς πλήττει τους ορεινούς όγκους των Αγράφων.

Η κακοκαιρία μετά την Ανατολική Φθιώτιδα, έχει επεκταθεί γύρω από τη Λαμία, στον ορεινό όγκο Οίτης, Καλλιδρόμου, Παρνασσού και θα φτάσει μέχρι Λιδωρίκι και Λιβαδειά.

Λαμία: Αγνοούμενος κτηνοτρόφος στο Δομοκό – Φουσκώνει απειλητικά ο Σπερχειός

Ακαρπες παραμένουν οι προσπάθειες για τον εντοπισμό ενός κτηνοτρόφου στο χωριό Πετρωτό του Δομοκού, που τα ίχνη του χάνονται από σήμερα το πρωί.

Ο κτηνοτρόφος, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, αγνόησε τις προειδοποιήσεις και κάτω από έντονη βροχόπτωση, κατευθύνθηκε με το τρακτέρ του προς τις κτηνοτροφικές του εγκαταστάσεις για να φροντίσει τα ζώα του.

Από τότε κανείς δεν γνωρίζει κάτι, ενώ οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, αλλά και κατοίκων του χωριού του να τον βρουν απέβησαν άκαρπες.

Εξάλλου, στην περιοχή του Δομοκού, την τελευταία στιγμή σώθηκαν δύο πυροσβέστες που εγκατέλειψαν το πυροσβεστικό τους όχημα λίγα δευτερόλεπτα πριν αυτό παρασυρθεί από έναν ορμητικό χείμαρρο.

Ωστόσο, υπάρχει φόβος για υπερχείλιση του Σπερχειού ποταμού, καθώς την τελευταία ώρα, σε ένα κρίσιμο σημείο μέτρησης στη Δυτική Φθιώτιδα, η στάθμη του ποταμού έχει ανέβει κατά 20 εκατοστά. Παράλληλα έχουν φουσκώσει όλοι οι χείμαρροι στην περιοχή της Υπάτης και κατεβάζουν μεγάλο όγκο νερού και φερτά υλικά που καταλήγουν στο ποτάμι, ενώ η βροχόπτωση συνεχίζεται καταρρακτωδώς. Εκείνο που φοβούνται οι αρμόδιοι είναι ότι μετά από 5 ή 6 ώρες και μέσα στη νύχτα ενδεχομένως ο ποταμός Σπερχειός να απειλήσει κατοικημένες περιοχές νότια της Λαμίας που βρίσκονται «στο πόδι» το τελευταίο 24ωρο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και οι εγκαταστάσεις της αεροπορίας μετακινήθηκαν πριν από δύο μέρες στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου για λόγους ασφαλείας, λόγω του κινδύνου να πλημμυρίσει η περιοχή του αεροδρομίου, νότια της Λαμίας.

Έπεσε γέφυρα στα Φάρσαλα – Αποκομμένη η πόλη

Τα ορμητικά νερά του Ενιπέα έκοψαν σήμερα στα δύο τη γέφυρα της Αμπελιάς στα Φάρσαλα καθώς από τη νύχτα βρέχει καταρρακτωδώς σε όλη τη Θεσσαλία.

Η συγκεκριμένη γέφυρα ενώνει την Καρδίτσα και τα Φάρσαλα με τον Βόλο.

Στο νομό Τρικάλων βρέχει ακατάπαυστα με αποτέλεσμα ποτάμια και ρέματα να έχουν φουσκώσει.

Στα Φάρσαλα, ο Ενιπέας ξεχείλισε και τα νερά έχουν φτάσει σε ύψος που δύσκολα μπορούν να προσεγγίσουν οι δυνάμεις πολιτικής προστασίας.

Η πόλη είναι εντελώς αποκλεισμένη σύμφωνα με την ΕΡΤ καθώς η πρόσβαση είναι αδύνατη είτε από Αγίους Αναργύρους, είτε από τη Νίκαια είτε ακόμα κι από τον Βόλο.

350 διασώσεις και απομακρύνσεις ατόμων

Συνολικά 1.500 κλήσεις έχει λάβει από χθες, Τρίτη, στις 07.00 το πρωί το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος. Οι περισσότερες απ’ αυτές αφορούν κυρίως αντλήσεις υδάτων, κοπές δέντρων και απομακρύνσεις ατόμων προς ασφαλή σημεία, με τα μεγαλύτερα προβλήματα να αντιμετωπίζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Οι πυροσβέστες αλλά και όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, επιχειρούν στα πλημμυρισμένα πεδία και προσπαθούν να προσεγγίσουν ακόμη και τις πιο απομακρυσμένες περιοχές, παρόλο που σε κάποιες περιπτώσεις το οδικό δίκτυο έχει καταστραφεί και η πρόσβαση πραγματοποιείται με σωστικές λέμβους αλλά και από πεζοπόρα τμήματα.

Μέχρι στιγμής, σε όλη την επικράτεια έχουν πραγματοποιηθεί 350 διασώσεις και απομακρύνσεις ατόμων προς ασφαλή σημεία. Η άντληση υδάτων πραγματοποιείται στις περιπτώσεις που αυτό είναι εφικτό και μέχρι στιγμής ενέργειες έχουν γίνει σε περισσότερες από 320 περιπτώσεις.

Κάτοικος στο Σωτήριο Λάρισας: «Όλο το χωριό έχει εγκλωβιστεί – Είναι επικίνδυνα, θα πνιγούμε»

Ώρες αγωνίας για τους 100 κατοίκους του Σωτηρίου στη Λάρισα, που λόγω του απίστευτου όγκου νερού που έχει την ευρύτερη περιοχή, βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Κοινότητα του χωριού.

Εγκλωβισμένος σοκάρει μιλώντας στο onlarissa.gr από τον τόπο της καταστροφής. «Έχει εγκλωβιστεί όλο το χωριό στο κτίριο της Κοινότητας. Έχει απομακρυνθεί η Πυροσβεστική. Μόνο βάρκες και ελικόπτερα μπορούν να έρθουν εδώ. Τα τρακτέρ δε μπορούν να προχωρήσουν. Είναι επικίνδυνα, θα πνιγούμε» τονίζει, κάνοντας έκκληση για βοήθεια.

Νωρίτερα, αγρότες της περιοχής βγήκαν στους δρόμους για να βοηθήσουν με τα τρακτέρ και τις «φαγάνες» τους, με τις οποίες μάλιστα απεγκλώβισαν αρκετά άτομα και τα μετέφεραν στο κτίριο της κοινότητας.

Κικίλιας: «Πρωτόγνωρο φαινόμενο η κακοκαιρία Daniel – Η ένταση μάς έχει βάλει σε μεγάλη πίεση»

Ο Βασίλης Κικίλιας παραχώρησε συνέντευξη για τα όσα απίστευτα βλέπουμε, το τελευταίο 24ωρο από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που προκαλεί η κακοκαιρία Daniel.

«Το 112 έχει στείλει 14 μηνύματα»

Ο υπουργός πολιτικής προστασίας και κλιματικής κρίσης μίλησε για φαινόμενο που δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά στα ελληνικά δεδομένα. «Άνοιξαν στην κυριολεξία οι ουρανοί», σημείωσε ο Βασίλης Κικίλιας.

«Η φράση άνοιξαν οι ουρανοί είναι κυριολεκτική. Η ένταση αυτής της κατάστασης για τα δεδομένα της χώρας μας, μας έχει βάλει σε μεγάλη πίεση. Οι Αρχές, καταβάλουν τεράστιες προσπάθειες. Έχουμε ιεραρχήσει τις προτεραιότητές μας για τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη. Καταβάλλεται προσπάθεια αποκατάστασης κρίσιμων υποδομών που έχουν υποστεί ζημιές. Είχαμε αποστείλει έγκαιρα σχετική προειδοποίηση και οδηγίες στους δήμους. Έχουν πραγματοποιηθεί 552 αντλήσεις και έχουν σωθεί 417 συμπολίτες μας. Το 112 έχει στείλει 14 μηνύματα», τόνισε.

Πηγές: larissanet.gr / magnesianews.gr / gegonotanews.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα