Χάθηκαν πολλά φάρμακα μετά τις πλημμύρες στη Θεσσαλία

44 νέα κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 54 λοιμώξεις αναπνευστικού

Parallaxi
χάθηκαν-πολλά-φάρμακα-μετά-τις-πλημμύ-1054649
Parallaxi

Εικόνα: Eurokinissi

Χιλιάδες είναι τα νεκρά ζώα, από την καταστροφική επέλαση της κακοκαιρίας Daniel, στα χωριά του κάμπου της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, οδηγώντας σε απόγνωση τους κτηνοτρόφους των πληγεισών περιοχών. Οι αγροτικές οικογένειες αυτών των περιοχών, εδώ και δεκαετίες είχαν και έχουν μια ιδιαίτερη σχέση αγάπης – έδιναν σε αυτά και ονόματα- με αυτά τα ζώα, πρόβατα, αγελάδες, γίδια αλλά και τους σκύλους που βρίσκονται κοντά στα κοπάδια, όπως επίσης και με τη γη, καθώς εξασφάλιζαν για αυτούς το βασικό εισόδημα για να επιβιώσουν.

Φύλακες – άγγελοι των σπιτιών

Παλιότερα, φρόντιζαν να διατηρούν μεγάλα ζώα για το όργωμα των χωραφιών, το κουβάλημα των προϊόντων, τις μετακινήσεις τους, για να έχουν εξασφαλισμένα τα κτηνοτροφικά προϊόντα για τη διατροφή της οικογένειας αλλά και να εξασφαλίζουν, από την πώληση κάποιων ζώων, τα απαραίτητα, τα οποία προμηθεύονταν από το παζάρι. Αυτά ήταν τα άλογα, τα γαϊδούρια, τα βουβάλια, οι αγελάδες, και τα πρόβατα για το καθημερινό γάλα αλλά και για να φτιάχνουν το τυρί της χρονιάς, τη μυζήθρα, τη γιαούρτη, το βούτυρο και τα διάφορα ξινοτύρια. Οδηγό σε αυτό το ταξίδι στο παρελθόν, έχουμε το βιβλίο που έχει τίτλο «Καταγραφή και ανάδειξη της αγροτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Καρδίτσας» έκδ. Κέντρου Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας Καρδίτσας «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ».

Τελείως απαραίτητο, σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, οι άνθρωποι του κάμπου, θεωρούσαν το γουρούνι, από το οποίο έπαιρναν τη λίπα για το καθημερινό μαγείρεμα της χρονιάς, αφού το λάδι δεν το παρήγαγαν και ήταν ακριβό, γι’ αυτό το έριχναν με το «σταγονόμετρο». Το κρέας δε του γουρουνιού το παστρούμιαζαν και το διατηρούσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσης, με το κρέας του γουρουνιού και τα έντερα έφτιαχναν τα λουκάνικα και τις τσιγαρίδες. Από το στομάχι του γουρουνιού και τα πόδια του εξασφάλιζαν αντίστοιχα τα μικρά παιδιά μια μπάλα και τα κότσια, με τα οποία έπαιζαν ατέλειωτες ώρες. Επίσης, απαραίτητα θεωρούσαν τα κοτόπουλα, τα παπιά και τα χηνάρια, για να εξασφαλίζουν το κρέας και τα αυγά της χρονιάς. Μαζί με όλα τα παραπάνω πολλά νοικοκυριά είχαν και περιστέρια, για τα οποία έκτιζαν περιστερώνες πλίθινους στο οικόπεδό τους. Επίσης, πολλοί εξέτρεφαν κουνέλια και μισίρια, τα οποία πωλούσαν στο παζάρι, αφού πρώτα κρατούσαν κάποια για την οικογένειά τους. Κάθε αγροτικό σπίτι απαραιτήτως είχε τον φύλακα – άγγελο του σπιτιού, τον σκύλο και τον κυνηγό των ποντικιών, τη γάτα. Όπως τονίζει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η πρόεδρος του Κέντρου Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» Καρδίτσας, και συγγραφέας του παραπάνω βιβλίου Βασιλική Κοζιού-Κολοφωτιά, η αναφερόμενη στη σημερινή κατάσταση της Θεσσαλίας είπε μεταξύ άλλων: «Δυστυχώς, όλα αυτά τα κτηνοτροφικά ζώα που εξασφάλιζαν την οικιακή οικονομία και τα γνήσια και υγιεινά προϊόντα για την οικογένειά τους, όπως και αυτά των πολλών πρότυπων κτηνοτροφικών μονάδων που πολλοί νέοι έστησαν με κόπο, ώστε να παραμείνουν στα χωριά τους, ο Ντάνιελ, που βρήκε τον τόπο μας ανοχύρωτο, τα εξαφάνισε κάτω από τα λασπωμένα νερά μαζί με τους κόπους και τα όνειρά τους. Εύχομαι στους νέους αγρότες να μην απογοητευτούν, να μην εγκαταλείψουν τον τόπο τους. Να μείνουν στην απέραντη και εύφορη Θεσσαλική πεδιάδα και ν’ αγωνιστούν απαιτώντας από την πολιτεία τα αυτονόητα: τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα ώστε να καταφέρουν να δώσουν ζωή στην “αρίστη” κατά τον Θουκυδίδη, “ευδαιμονεστάτη” κατά τον Στράβωνα και “εύκαρπον” κατά τον Ευριπίδη Θεσσαλία μας».

Στις 70.935 ο αριθμός των δηλωθέντων νεκρών αιγοπροβάτων

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των δηλωθέντων νεκρών ζώων, ενημέρωσε ότι μέχρι σήμερα το μεσημέρι 70.935 αιγοπρόβατα, 6.136 βοοειδή, 20.326 χοιρινά και 131.795 πτηνά. Επιπροσθέτως, σημείωσε ότι υπάρχουν περιοχές στις οποίες δεν υπάρχει πρόσβαση για να γίνει περισυλλογή των νεκρών ζώων. Οι περιπτώσεις αυτές εντοπίζονται κυρίως στις Περιφερειακές Ενότητες Τρικάλων και Λάρισας.

Εν συνεχεία, ανέφερε τους αριθμούς των συλλεχθέντων νεκρών ζώων μέχρι σήμερα το μεσημέρι. Έχουν συλλεχθεί 37.007 νεκρά αιγοπρόβατα, 16.460 χοιρινά, 148 βοοειδή, 50.515 πτηνά.

Ξεκαθάρισε πως σε καμία περίπτωση δεν τίθεται ζήτημα ποιότητας των θαλάσσιων υδάτων ή καταλληλότητας των αλιευμάτων του Παγασητικού. ‘Όπως πρόσθεσε, το μόνο πρόβλημα που υφίσταται είναι η στέρηση της δυνατότητας στους αλιείες να ασκήσουν την αλιευτικούς δραστηριότητα απρόσκοπτα, λόγω της αδυναμίας χρήσης των αλιευτικών εργαλείων τους.

Τέλος, γνωστοποίησε πως ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου αύριο ξεκινά σειρά επαφών προκειμένου να προωθήσει τις διαδικασίες για την παροχή βοήθειας στη χώρα μας. Επίσης, θα συναντήσει τον Επίτροπο Γεωργίας της ΕΕ, τον οποίο θα προσκαλέσει στη Θεσσαλία.

Αγαπηδάκη στην ενημέρωση για τους πλημμυροπαθείς: 44 νέα κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 54 λοιμώξεις αναπνευστικού

Ξεκίνησε ο εμβολιασμός έναντι του τετάνου. Οι κινητές μονάδες θα πηγαίνουν σπίτι – σπίτι, από χωριό σε χωριό χωρίς να ταλαιπωρούνται οι πολίτες, διευκρίνισε η Ειρήνη Αγαπηδάκη, στην ενημέρωση για τους πλημμυροπαθείς.

1300 πολίτες επισκέφθηκαν τις δομές υγείας. 44 νέα κρούσαματα γαστρεντερίτιδας και 54 λοιμώξεων αναπνευστικού.

Παρουσιάζουν σταδιακή μείωση, επισήμανε η κ. Αγαπηδάκη. Συνέχισε: «278 κρούσαματα γαστρεντερίτιδας και 308 λοιμώξεις του αναπνευστικού συνολικά».

Που είναι κατάλληλο το νερό για ανθρώπινη χρήση

Η μόνη διαφορά με τη χθεσινή ενημέρωση είναι ότι στον Δήμο Κιλελέρ, στην περιοχή της Νίκαιας το νερό είναι κατάλληλο για ανθρώπινη χρήση.

Ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων, στη Λάρισα τόνισε οτι συνεζίχονται οι αυτοψίες.

Τις καταβολές των αποζημιώσεων θα λάβουν τις επόμενες μέρες με τις προβλεπόμενες ενισχύσεις, αυτοί που τις δικαιούνται. «Στεκόμαστε στον πολίτη που τον έχει ανάγκη».

Παράταση δωρεάν διέλευσης από τα διόδια στον Ε65 και στο τμήμα του Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου από Νίκαια μέχρι τον Μαλιακό Κόλπο

Παρατείνεται έως τις 6 π.μ της Τετάρτης 20 Σεπτεμβρίου 2023 η δωρεάν διέλευση όλων των οχημάτων από τα διόδια στον αυτοκινητόδρομο Ε65 και στο τμήμα του Αυτοκινητοδρόμου Αιγαίου από τη Νίκαια μέχρι τον Μαλιακό Κόλπο, συμπεριλαμβανομένων και των πλευρικών διοδίων στην εν λόγω περιοχή, με εντολή του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σταϊκούρα και του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιου για τις Υποδομές, Νίκου Ταχιάου.

Επίσης, με σκοπό τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας εξαιτίας των επιπτώσεων της κακοκαιρίας «Daniel», παρατείνεται για το ίδιο διάστημα, η δωρεάν διέλευση από τα διόδια για τα οχήματα άνω των 3,5 τόνων στη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης», στα διόδια της Εγνατίας Οδού μεταξύ Θεσσαλονίκης και διασταύρωσης με Ιόνια Οδό και κατά μήκος της Ιόνιας Οδού, ανεξαρτήτως κατευθύνσεως.

Οι παραχωρησιούχοι οφείλουν να τηρήσουν αρχείο με αναλυτική καταγραφή των διελεύσεων. Το κόστος θα αναλάβει το Δημόσιο, δυνάμει των Συμβάσεων Παραχώρησης, ενώ θα ακολουθήσει νέα ενημέρωση εάν απαιτηθεί τυχόν παράταση του έκτακτου αυτού μέτρου.

Άνοιξε ο δρόμος από Λάρισα προς Αγιά

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας ανακοινώθηκε, ότι αίρεται η διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας επί της Επαρχιακής Οδού Λάρισας – Αγιοκάμπου, από το ύψος της Διασταύρωσης «ΤΕΜΚΑ» (γέφυρα ΤΕΜΚΑ) έως το ύψος της Τ.Κ. Δήμητρας του Δήμου Αγιάς.

Σαρηγιάννης: «Απολυμάνσεις σε σπίτια και έλεγχοι σε χωράφια»

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στην ΕΡΤ και τον Δημήτρη Κοτταρίδη.

Μεταξύ άλλων ο καθηγητής σημείωσε πως «πρέπει να περιμένουμε λίγο ακόμη για να δοθεί δυνατότητα οι κάτοικοι να δουν από κοντά ποια είναι η κατάσταση των και μαζί με τις αρχές και τους υγειονομικούς φορείς να δούμε το επίπεδο επιμόλυνσης των ίδιων των σπιτιών και των οικοσκευών». Μάλιστα έκανε λόγο για μια διαδικασία απολύμανσης των σπιτιών πριν προσπαθήσουν να μπουν και χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε κομμάτι της οικοσκευής τους.

Επιπλέον ο κ. Σαρηγιάννης έθεσε και το ζήτημα ελέγχου των σπιτιών για το εάν είναι κατοικήσιμα «γιατί όταν έχει μπει το νερό μέχρι το ταβάνι – και μάλιστα παραπάνω – στην πραγματικότητα αρχίζουν να τίθενται αμφιβολίες και για την ικανότητα των σπιτιών να κατοικηθούν» σημείωσε ενώ παράλληλα απέτρεψε τους κατοίκους των χωριών που ακόμη είναι σε κακή κατάσταση να έρθουν σε επαφή με τα σπίτια, «γιατί μπαίνουν στο νερό, γιατί έχουμε τα λιμνάζοντα ύδατα με πολύ μεγάλο αριθμό των νεκρών ζώων, την κινητοποίηση μιας σειράς από χημικά προϊόντα, φυτικά φυτοφάρμακα, πετρέλαια, βιομηχανικά λάδια από τα μηχανήματα δημιουργούν ένα κοκτέιλ το οποίο σε επίπεδο τοξικολογικό μπορεί να γίνει επικίνδυνο, ειδικά αν έρθουν σε επαφή είτε δερματική υπάρχουν εκδορές, είτε αν μπει στον οργανισμό τους μέσω της πόσης».

Ερωτηθείς για την κατάσταση του εδάφους και αν θα μπορούν να καλλιεργηθούν ξανά τα χωράφια ανέφερε πως «θα πρέπει να φύγουν τα νερά, να κάνουμε αντίστοιχες δειγματοληψίες και αναλύσεις για να δούμε και στο έδαφος και μετά στα υπόγεια ύδατα αν υπάρχει συσσωρευμένη επιμόλυνση, κάποιου είδους επιμόλυνση υπάρχει, αλλά το θέμα είναι ότι είναι και μεγάλος όγκος του νερού, άρα υπάρχει αντίστοιχη αραίωση» και πρόσθεσε πως «το θέμα είναι κατά πόσον υπάρχουν σημεία υψηλής συγκέντρωσης τέτοιων μολυσματικών παραγόντων». Μάλιστα πρόσθεσε πως σε μια τέτοια περίπτωση «θα πρέπει να γίνει αντίστοιχη ανάλυση για τον υδροφόρο ορίζοντα και αν υπάρχουν, υπάρχουν τεχνικές για να μπορέσει κανείς να αναμορφώσει την κατάσταση, να εξυγιάνει την ποιότητα του εδάφους και βεβαίως αντίστοιχα του νερού. Αν όχι, τότε φυσικά μπαίνουμε σε μια διαδικασία ομαλοποίησης σταδιακά. Θέλει όμως κάποιο χρόνο και για να γίνουν αυτές οι αναλύσεις και οι εκτιμήσεις και για να γίνει, όπου χρειαστεί, η διαδικασία της ανάταξης της υγείας του εδάφους, το οποίο θα πάρει τουλάχιστον ένα τετράμηνο, ίσως και λίγο παραπάνω.

Πρόεδρος φαρμακοποιών Λάρισας: «Χάθηκαν πολλά φάρμακα»

Ο πρόεδρος φαρμακευτικού συλλόγου Λάρισας, Αθανάσιος Κουτσούκης μετέφερε την κατάσταση στην περιοχή η οποία είναι δύσκολη. «Είχαμε καταστροφές σε φαρμακεία σε όλη τη Θεσσαλία, σε αποθήκες που κάνουν την διανομή των φαρμάκων στις φαρμακαποθήκες για μια σειρά από εταιρείες με πολύ σημαντικά φάρμακα. Αυτό έγινε σε κεντρικές αποθήκες στην περιοχή του Βόλου στη Λάρισα. Πολλές διακοπές ρεύματος χάθηκαν φάρμακα ψυγείου από πολύ περισσότερα φαρμακεία από όσα είχαν πρόβλημα με το νερό, φάρμακα που καταστράφηκαν στα σπίτια των ανθρώπων που είχαν ήδη προμηθευτεί τα φάρμακά τους και θα τα ξαναπάρουν αλλά πολλά από αυτά τα φάρμακα είναι ούτως ή άλλως σε έλλειψη στην ελληνική αγορά» ενώ υπογράμμισε πως η Ελλάδα έτσι και αλλιώς αντιμετωπίζει πρόβλημα στη ροή των φαρμάκων, ενώ «πλέον στην περιοχή θα είναι ακόμη περισσότερο το πρόβλημα, όταν έχουν χαθεί και φάρμακα ψυγείου, όπως ινσουλίνες όπως εμβόλια κλπ, τα οποία δεν ξέρω πώς μπορούν να αντικατασταθούν. Θα πρέπει να αυξηθεί η ροή προς την περιοχή της Θεσσαλίας σε ορισμένα σκευάσματα».

Μάλιστα σημείωσε πως έχουν δοθεί οδηγίες για αυτούς που έρχονται σε επαφή με τα νερά τα μολυσμένα, είτε εθελοντές, πυροσβέστες, κάτοικοι κλπ, ενώ ανέφερε «ζητούν αντιτετανικούς ορούς και αντιβιώσεις, που πιάνουν ένα ευρύ φάσμα μικροβίων και έχουμε έλλειψη και στα δύο».

Τέλος , ο κ. Κουτσούκης περιέγραψε την κατάσταση λέγοντας πως σε πολλές περιοχές τα φαρμακεία δεν έχουν ανοίξει ακόμη αφού παραμένουν πλημμυρισμένα, ενώ σημείωσε πως τον πρώτο καιρό υπήρχε ζήτημα ακόμη και με το πώς θα μεταφερθούν φάρμακα ακόμα και στα φαρμακεία.

Εθελοντές στέλνουν ανθρωπιστική βοήθεια στους πληγέντες στην Θεσσαλία – Καθημερινές αποστολές από το Humanity Greece

Στην πρώτη γραμμή, μαζί με πολλούς αλληλέγγυους πολίτες που έσπευσαν να βοηθήσουν τα θύματα αυτής της τεράστιας καταστροφής στις περιοχές της Θεσσαλίας, στέκεται το Humanity Greece.

Εικόνες ολοκληρωτικής καταστροφής αντικρίζουν οι εθελοντές μαζί με τους κατοίκους που ήδη έχουν καταφέρει να επιστρέψουν στα σπίτια τους μετά το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας, ενώ η οσμή από τα νεκρά ζώα είναι διάχυτη στην ατμόσφαιρα.

Από το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου έως την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου, έχει δημιουργηθεί η μεγαλύτερη αλυσίδα στήριξης στη χώρα για τους συνανθρώπους μας με καθημερινές αποστολές φορτηγών στη Θεσσαλία συνοδευμένα από εθελοντές τα οποία ξεφορτώνονται απευθείας στις κοινότητες των πιο απόμερων χωριών που έχουν κυριολεκτικά πνιγεί. Με μεγάλη δυσκολία αφού μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου είναι κατεστραμμένο, εθελοντές καταφθάνουν στις πλατείες των χωριών και προσφέρουν μαζί με τα αγαθά μια αγκαλιά ανθρωπιάς και ελπίδας.

Άνθρωποι όλων των ηλικιών βρίσκονται στο Εθελοντικό Συντονιστικό Κέντρο – Μυλλέρου 76, Μεταξουργείο όπου εκεί προσφέρουν χειρωνακτική στήριξη κάνοντας συλλογή, διαλογή, πακετάρισμα ενώ φορτώνουν καθημερινά φορτηγά και βαν για να ταξιδεύουν στα χωριά.

*Με πληροφορίες από ΕΘΝΟΣ, ΕΡΤ, ieidiseis

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα