Ενδοοικογενειακή βία: «Νταής» με χαμηλή αυτοεκτίμηση το προφίλ του κακοποιητή
Η βία κατά των γυναικών, η βία κατά των παιδιών, είναι υπόθεση όλων… όπως και υπόθεση όλων είναι να μην κλείνουμε τα μάτια.
Η αδιανόητη δολοφονία της 28χρονης γυναίκας έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων με τα λάθη και τις παραλείψεις των αστυνομικών, εξακολουθεί να δοκιμάζει τα αντανακλαστικά της κοινωνίας.
«Μας πόνεσε και μας εξόργισε όλους», ανέφερε ο πρωθυπουργός στην εβδομαδιαία ανάρτησή του, σημειώνοντας πως οι ευθύνες θα καταλογιστούν και όποιοι από τους αστυνομικούς πρέπει να τιμωρηθούν, θα τιμωρηθούν. Άμεσα τίθενται σε εφαρμογή τα μέτρα που ανακοινωθήκαν, ώστε να αποτραπούν στο μέλλον παρόμοια τραγικά περιστατικά.
Οδύνη και αποτροπιασμό όχι μόνο για τη δολοφονία της Κυριακής αλλά και τον τόπο όπου αυτή διαπράχθηκε, εξέφρασε μέσω ανάρτησης ο Πρωθυπουργός.
«Είναι αδιανόητο να πέφτει νεκρή μια νέα γυναίκα από το χέρι του πρώην συντρόφου της λίγα μέτρα από το αστυνομικό τμήμα στο οποίο κατέφυγε για να ζητήσει προστασία από αυτόν. Μας πόνεσε και μας εξόργισε όλους, εμένα πρώτο. Το τι έγινε και τι δεν έγινε αποκαλύφθηκε από την ταχεία έρευνα που διενήργησε η ηγεσία της ΕΛΑΣ, οι ευθύνες θα καταλογιστούν και όποιοι από τους αστυνομικούς πρέπει να τιμωρηθούν, θα τιμωρηθούν, ενώ ο δράστης είναι ήδη αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη. Έχει σημασία όμως να βρούμε ακριβώς τι δεν λειτούργησε σωστά και πώς θα αποτρέψουμε να επαναληφθεί ένα τέτοιο τραγικό περιστατικό».
Από τον Ιανουάριο έως πρόσφατα αναφέρθηκαν στο ειδικό τηλεφωνικό κέντρο σχεδόν 6.500 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και η Άμεση Δράση ανταποκρίθηκε σε τουλάχιστον 4.800. Επίσης, 270 γυναίκες χρησιμοποίησαν το panic button και γλίτωσαν -με παρέμβαση της αστυνομίας- από μια πιθανή μοιραία κατάληξη.
Μήνυμα προς τις αστυνομικές αρχές, στέλνει η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και τις καλεί:
Να παρέχουν συνδρομή στα θύματα – ηθική και υλική – κάτι που αποτελεί υποχρέωσή τους. Να ενεργούν άμεσα ακόμα και χωρίς αίτημα των θυμάτων και να εξασφαλίζουν μέτρα ασφαλούς μεταφοράς και διαμονής των θυμάτων σε ενδεδειγμένους χώρους μακριά από τους δράστες.
Το προφίλ του κακοποιητή
Μέσα στο μυαλό του κακοποιητή, σύμφωνα με τους επιστήμονες, υπάρχει μία αχανής εσωτερική σύγκρουση. Ο άνδρας, ο «νταής» όπως λέμε, ψάχνει απεγνωσμένα για έναν τρόπο να αναδείξει την ταυτότητα, να επιβεβαιώσει τη δύναμή του.
Ο εν δυνάμει δράστης ενδοοικογενειακής βίας, λένε οι επιστήμονες, μπορεί να έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση και ανασφάλεια βαθιά κρυμμένη με αποτέλεσμα να φαίνονται ισχυροί και επιτυχημένοι αλλά εσωτερικά να νιώθουν ανεπαρκείς με αποτέλεσμα να νιώθουν την ανάγκη να συντρίψουν μία γυναίκα ώστε να επιβεβαιώσουν την εικόνα του δυνατού.
Ένα ακόμα χαρακτηριστικό τους είναι η έντονη επιθυμία ελέγχου. Κάθε εξωτερική συναναστροφή της γυναίκας με φίλους, συγγενείς, συναδέλφους, θεωρείται ως εισβολή, επικίνδυνη για τον δεσμό τους και προσπαθούν να την περιορίσουν.
Εκλογικεύουν τη συμπεριφορά τους αποδίδοντας την σε οικονομικά προβλήματα, στο αλκοόλ, στις ουσίες σε μία μόνιμη προσπάθεια να μειώσουν την αίσθηση της προσωπικής τους ευθύνης.
Σε αυτές τις απάνθρωπες συμπεριφορές, θύματα είναι και τα παιδιά που μπορεί να υπάρχουν που σε ορισμένες περιπτώσεις αναγκάζονται να αλλάξουν περιβάλλον.
Η βία κατά των γυναικών, η βία κατά των παιδιών, είναι υπόθεση όλων… όπως και υπόθεση όλων είναι να μην κλείνουμε τα μάτια.
Πηγή: ΕΡΤ