Ελλάδα

Εντοπίστηκαν δύο ακόμα σοροί στη Μεταμόρφωση- Νεκροί μητέρα και γιος

Μεγάλες ζημιές στο οδικό δίκτυο του θεσσαλικού κάμπου.

Parallaxi
εντοπίστηκαν-δύο-ακόμα-σοροί-στη-μετα-1055025
Parallaxi

Eικόνα: Πλημμύρες στη Θεσσαλία/ Μιχάλης Καραγιάννης, Εurokinissi 

H τραγωδία στη Θεσσαλία δεν έχει τέλος μετά τις φονικές πλημμύρες.

Όπως έγινε γνωστό, εντοπίστηκαν πριν από λίγο ακόμα δύο σοροί στη Μεταμόρφωση Καρδίτσας. 

Σύμφωνα με το Mega, το μεσημέρι της Κυριακής (10/09), βρέθηκαν άλλες δύο σοροί στη Μεταμόρφωση.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ μεταδίδει πως πρόκειται για τη μητέρα και το γιο της.

Τι ακριβώς λέει το ΑΠΕ- ΜΠΕ:

“Αυξήθηκε στους 14 ο αριθμός των νεκρών από την κακοκαιρία Daniel, καθώς εντοπίστηκαν πριν από λίγο οι σοροί δύο ανθρώπων που αγνοούνταν από τις 9/9

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, νεκροί βρέθηκαν σε σπίτι στη Μεταμόρφωση Καρδίτσας μια 88χρονη και ο 65χρονος γιος της.

Οι αγνοούμενοι είναι πλέον τρεις”.

Νωρίτερα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, η σορός ενός 58χρονου εντοπίστηκε ανάμεσα στα χωριά Πέτρινο και Άγιος Δημήτριος στην Καρδίτσα. Ακόμα, χθες (09/09), βρέθηκε η σορός ενός άνδρα που εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή Τουρκονέρι της Εύβοιας, αναγνωρίστηκε πως πρόκειται για 77χρονο αγνοούμενο από την κακοκαιρία από την περιοχή Πάλτση Πηλίου.

Συνολικά, έχουν γίνει 4.250 διασώσεις και απομακρύνσεις ατόμων, που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία, από τις 7 το πρωί της Τρίτης 5 Σεπτεμβρίου έως τις 7 το πρωί της Κυριακής 10 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής. Παράλληλα, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 9.047 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων.

Αγαπηδάκη από Λάρισα: Μόνο εμφιαλωμένο νερό για κάθε είδους εργασία

Να μην καταναλώνουν νερό από το δίκτυο υδροδότησης, ούτε από άλλη πηγή, πάρα μόνο εμφιαλωμένο κάλεσε τους πολίτες στις πληγείσες περιοχές η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη. Κατά την ενημέρωση που πραγματοποίησε το πρωί από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας στη Λάρισα, υπογράμμισε ότι οι πολίτες στις πληγείσες περιοχές πρέπει για κάθε είδους εργασία, για την προσωπική τους υγιεινή, για να πιουν νερό, για να μαγειρέψουν, ενδεχομένως ακόμα και για εργασίες που πρέπει να κάνουν μέσα στο σπίτι να χρησιμοποιούν εμφιαλωμένο νερό.

Όλα τα στάσιμα και λιμνάζοντα ύδατα πρέπει να τα αντιμετωπίζουν ως δυνητικά μολυσμένα, τόνισε η κ. Αγαπηδάκη.

«Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι πολίτες ότι σε όλες τις πληγείσες περιοχές διενεργούνται έλεγχοι από το αρμόδιο Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε σχέση με την ποιότητα του νερού και οι κατά τόπους αρχές ανακοινώνουν πότε είναι ασφαλές να έχουν οι πολίτες πρόσβαση και να δώσουν σε κυκλοφορία το δίκτυο υδροδότησης. ‘Αρα, μέχρι να έχουν οι πολίτες επίσημη ενημέρωση από τις τοπικές αρχές ότι το νερό της περιοχής είναι ασφαλές, θα πρέπει να χρησιμοποιούν εμφιαλωμένο νερό».

Σημείωσε επίσης ότι είναι εξίσου σημαντικό οι πολίτες να αποφεύγουν την επαφή με τα μολυσμένα ύδατα, τις λάσπες, να μην αφήνουν τα κατοικίδιά τους να παίζουν μέσα στις λάσπες ή να πίνουν νερό από αυτό. Όλα αυτά τα στάσιμα ύδατα έχουν φερτά υλικά, νεκρά ζώα και είναι μολυσμένα. Πρόσθεσε επίσης ότι είναι σημαντικό να απομονωθούν τα ζωντανά κατοικίδια ζώα εκτροφής από τις περιοχές στις οποίες υπάρχουν νεκρά ζώα.

Οι πολίτες που εντοπίζουν νεκρά ζώα που έχουν παρασυρθεί από τις πλημμύρες σε διάφορες περιοχές είναι σημαντικό να ειδοποιούν την Περιφέρεια, τους δήμους, τις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να γίνεται άμεσα η συλλογή των ζώων και να προχωρήσουν στις διαδικασίες καύσης και ταφής. Έχουν ήδη ξεκινήσει επιχειρήσεις σε αυτό τον τομέα, ανέφερε η κ. Αγαπηδάκη. Ενημέρωσε ότι έχει ξεκινήσει από σήμερα τα χαράματα εντατική επιχείρηση συλλογής των νεκρών ζώων, τόσο αυτών που βρίσκονται σε κτηνοτροφικές μονάδες όσο και αυτών που βρίσκονται διάσπαρτα στις διάφορες περιοχές. Εξίσου σημαντικό είναι όταν οι πολίτες επιχειρούν να προσεγγίσουν τα σπίτια τους για να ξεκινήσουν εργασίες αποκατάστασης, να έχουν κατά νου ότι ενδεχομένως νεκρά ζώα, όπως τρωκτικά, ερπετά ή και κατοικίδια, τα οποία δυστυχώς παρασύρθηκαν από την πλημμύρα και είναι νεκρά, μπορεί να βρίσκονται μέσα στα σπίτια τους μαζί με άλλα φερτά υλικά.

Επομένως, χρειάζεται να χρησιμοποιούν ειδικό εξοπλισμό, αδιάβροχα ρούχα, γαλότσες, να μην έρχονται σε επαφή με λάσπες και ιδιαίτερη προσοχή, καθώς σε κάποιες περιοχές υπάρχει ηλεκτροδότηση. Μπορεί όμως μέσα στα σπίτια να υπάρχουν γυμνά καλώδια και πρέπει να αποφύγουμε τον κίνδυνο ηλεκτροπληξίας.

Επισήμανε επίσης ότι το Κέντρο Αναφοράς, το Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, έχει ήδη εγκαταστήσει σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης προκειμένου να εντοπίσει κρούσματα όπως γαστρεντερίτιδας ή άλλων μολυσματικών ασθενειών εξαιτίας των στάσιμων υδάτων και της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί από τις πλημμύρες.

Αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, είπε. «Είναι όμως σημαντικό οι πολίτες να καταναλώνουν εμφιαλωμένο νερό, ασφαλή, τρόφιμα σφραγισμένα, να προσέχουν ιδιαίτερα τα τρόφιμα και το νερό, να μην έχουν έρθει σε επαφή με λάσπες, αν οι συσκευασίες είναι τσακισμένες ή μερικώς κατεστραμμένες, να απορρίπτουν τα τρόφιμα και το νερό αυτό και να μην τα χρησιμοποιούν σε σχέση με τα κουνούπια.

Έχουμε ήδη εγκαταστήσει σημεία δειγματοληψιών για να ξέρουμε ακριβώς το είδος που υπάρχει στις πληγείσες περιοχές. Παρακολουθούμε την κατάσταση, έχουμε ήδη λάβει μέτρα και αν χρειαστεί θα ληφθούν επιπλέον μέτρα».

Πρόσθεσε επίσης ότι οποιαδήποτε είδους ιατρική βοήθεια παρέχεται ήδη από τις κατά τόπους ιατρικές υπηρεσίες στα Κέντρα Υγείας, τα νοσοκομεία, ενώ κινητοποιούνται και οι κινητές ομάδες του ΕΟΠΥΥ για να παρέχουν επιπλέον βοήθεια στους πληγέντες όπου υπάρχει ανάγκη. Καλύπτονται ήδη οι ανάγκες σε φάρμακα, σε κατά τόπους παροχή υπηρεσιών υγείας, σε ηλικιωμένους, σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως είναι για παράδειγμα δερματικά εξανθήματα, γαστρεντερίτιδα κλπ.

Τόνισε ότι εάν οι πολίτες στις πληγείσες περιοχές παρατηρήσουν εξανθήματα, πυρετό, βήχα, πονοκέφαλο, διάρροια, θα πρέπει να απευθυνθούν αμέσως στις ιατρικές υπηρεσίες της περιοχής τους, οι οποίες κατ’ αναλογία αντίστοιχα ενημερώνουν το Κέντρο Δημόσιας Υγείας και γίνεται διερεύνηση της αιτιολογίας των ασθενειών, προκειμένου να γνωρίζουμε αν κάτι οφείλεται σε κάποιο ιογενή αίτιο ούτως ώστε να ληφθούν και σε ευρύτερη κλίμακα τα μέτρα που χρειάζεται.

Πτώση πυλώνων στη Λάρισα

Πτώση δυο πυλώνων στην περιοχή της Θεσσαλίας εξαιτίας της διάβρωσης του εδάφους λόγω των ακραίων πλημμυρικών φαινομένων

Κανένα πρόβλημα στη λειτουργία του Συστήματος Μεταφοράς

Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) ενημερώνει ότι λόγω της κακοκαιρίας “Daniel” και των έντονων πλημμυρικών φαινομένων που ακολούθησαν στη Θεσσαλία, σημειώθηκε πτώση πυλώνα στη Γραμμή Μεταφοράς 400 kV Λάρισας-Λάρυμνας, στην περιοχή της Λάρισας και πτώση πυλώνα στη Γραμμή Μεταφοράς 150 kV Δομοκού-Φαρσάλων.

Η πτώση των πυλώνων που οφείλεται σε καθιζήσεις του εδάφους λόγω των συνεχιζόμενων πλημμυρών δεν έχει επηρεάσει τη λειτουργία του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, καθώς το Σύστημα στην περιοχή είναι πυκνό και χρησιμοποιούνται άλλοι ηλεκτρικοί δρόμοι. Από την πρώτη στιγμή που επιτράπηκε η πρόσβαση από τις αρχές, τεχνικά κλιμάκια του ΑΔΜΗΕ έχουν σπεύσει στην περιοχή και εργάζονται για την ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση των Γραμμών.

Παράλληλα, συνεργεία του Διαχειριστή, σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία για την ασφαλή πρόσβαση τους σε δυσπρόσιτα σημεία λόγω των πλημμυρών, εξετάζουν τη στατικότητα όλων των πυλώνων στην ευρύτερη περιοχή. Η επισκόπηση των Γραμμών γίνεται ταυτόχρονα με drones και στις πλημμυρισμένες περιοχές στις οποίες υπάρχουν Γραμμές Μεταφοράς εκτός λειτουργίας η μηχανική κατάσταση των πυλώνων εξετάζεται με ελικόπτερα.

Ο ΑΔΜΗΕ παραμένει σε επαγρύπνηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών του πρωτοφανούς αυτού φαινομένου.

Mια συγκλονιστική μαρτυρία από το Πήλιο

Μια συγκλονιστική μαρτυρία εντοπίζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από χρήστη από τη Μακρινίτσα.

Παρακάτω η μαρτυρία:

“Λοιπόν παιδιά, τώρα που έκατσε η σκόνη απ’ την τεράστια καταστροφή που βρήκε το χωριό της Μακρινίτσας αρχίζουμε κ βλέπουμε την νέα πραγματικότητα με πιο καθαρό βλέμμα. Η κατάσταση έχει ως εξής, όλο το χωριό ζει απ’ τον τουρισμό, όλα τα επαγγέλματα είναι αλυσίδα κ οδηγούν στον τουρισμό, η σεζόν για μας ξεκινούσε τον Σεπτέμβρη ,οι εκτιμήσεις είναι πως θα μπορέσουμε να δεχτούμε κόσμο με ασφάλεια μετά από ένα χρόνο, η οικονομική καταστροφή για όλους μας είναι ανυπολόγιστη. Ταβέρνες, καφέ, ξενοδοχεία, μαγαζιά με αγροτικά προϊόντα όπως το δικό μου σβήσανε απ’ τον χάρτη ,(δεν μιλάω για τα σπίτια μας κ τις υποδομές μέσα στο χωριό, αποχέτευση, νερό, καλντερίμια γιατί θα χρειαστούν χρόνια)θα κινηθούμε συλλογικά κ αν χρειαστεί για την επιβίωση μας θα τρέξουμε μέχρι την βουλή .Πολλοί θα φύγουν απ’ το χωριό για το Βόλο, άλλοι σκέφτονται να ακολουθήσουν τον αδερφό μου στη Γερμανία.Όσοι φίλοι μου κ κάτοικοι του χωριού θα χρειαστούν δουλειές στο Βόλο θα κάνω σχετικό ποστ να τους βοηθήσουμε, εγώ έχω τέτοιο πείσμα κ δεν θα φύγω από δω, θα το παλέψω μέχρι να πεθάνω ,θα δουλέψω από δω κ πέρα μόνο με αποστολές σε όλη την Ελλάδα, ίσως σε δέκα μέρες θα είμαι έτοιμος κ θα δημοσιεύσω τον κατάλογο με τις τιμές με τα προϊόντα , ευχαριστούμε όλοι οι κάτοικοι για το μεγάλο ενδιαφέρον κ την αλληλεγγύη που έχετε δείξει μέχρι τώρα, προσπαθούμε να μείνουμε ψύχραιμοι κ τα δάκρυα μας είναι η δύναμη κ το πείσμα μας”.

Τρίκαλα: Γέφυρα τύπου «Μπέιλι» στον κεντρικό άξονα Τρικάλων – Άρτας

Μετά από αυτοψία δύο ημερών από κλιμάκιο του στρατού, όπως τονίζεται από τον Δήμο Πύλης, αποφασίστηκε η δημιουργία γέφυρας τύπου «Μπέιλι» στον κεντρικό άξονα Τρικάλων – ‘Αρτας και συγκεκριμένα στη θέση «Ποταμιά» Στουρναραίικων εντός των επόμενων ημερών προκειμένου να δοθεί σε κυκλοφορία το οδικό δίκτυο Τρικάλων – ‘Αρτας. Μέχρι να ολοκληρωθεί η κατασκευή της εν λόγω γέφυρας η κυκλοφορία θα γίνεται προσωρινά μέσω Βλάχας – Σακάτικο – Διάσελο – Στουρναραίικα.

Μεγάλες ζημιές στο οδικό δίκτυο του θεσσαλικού κάμπου – Με παρακάμψεις από εθνικό σε επαρχιακό δίκτυο, η κυκλοφορία Αθήνας – Θεσσαλονίκης

Εικόνα εκτεταμένης καταστροφής εμφανίζουν μεγάλα τμήματα του οδικού δικτύου στον θεσσαλικό κάμπο, μετά το πέρασμα της φονικής καταιγίδας Daniel, η οποία έπληξε τις προηγούμενες μέρες την περιοχή.

Εκτός από τα χωριά και δρόμοι που τα συνδέουν έχουν βυθιστεί στο νερό, σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων και οι περισσότερες καταστροφές στο δίκτυο και τις υποδομές αναμένεται να αποκαλυφθούν όταν τραβηχτούν τα νερά. Ακόμη και περιμετρικά της πεδιάδας, από χωριό σε χωριό και από πόλη σε πόλη, μεγάλα κομμάτια ασφάλτου και πρανών που τα υποστήριζαν, μαζί με γεφύρια, έχουν παρασυρθεί από τα φουσκωμένα ποτάμια και τους χείμαρρους.

Χιλιόμετρα, χιλιόμετρα, χιλιόμετρα….

Η οδική συγκοινωνία από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη και αντιστρόφως απαιτεί υπομονή και γεμάτο ρεζερβουάρ…

Από την Αθήνα ως τη Λάρισα έχει δοθεί η κυκλοφορία των οχημάτων, μέσω της εθνικής οδού, αλλά εκεί είναι και το τέλος της διαδρομής. Από χθες, η εθνική οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης, στο τμήμα Λάρισα – Θεσσαλονίκη είναι κλειστή στα όρια των νομών Λαρίσης – Πιερίας, στο ύψος των Νέων Πόρων. Κομμένος είναι και ο παράδρομος και οι παρακάμψεις στα ίδια σημεία.

Η κατεύθυνση προς τη Λαμία είναι η μόνη διέξοδος από τη Λάρισα προς την υπόλοιπη Ελλάδα. Από τη Λαμία οι οδηγοί μπορούν να κινηθούν είτε προς την Καρδίτσα, μέσω του Ε65, ο οποίος όμως έχει κλείσει προς τα Τρίκαλα.

Η πρόσβαση στα Τρίκαλα, από την Καρδίτσα, γίνεται μόνο μέσω του επαρχιακού δικτύου, από Μουζάκι και Πύλη.

Η συγκοινωνία Αθήνα – Θεσσαλονίκη διεξάγεται μόνο μέσω Λαμίας. Είτε από Μπράλο, με έξοδο στην Εγνατία οδό στα Ιωάννινα, είτε προς την Καρδίτσα, μέσω του Ε65, και από εκεί Μουζάκι, Πύλη, Τρίκαλα, Καλαμπάκα και Γρεβενά, με έξοδο στην Εγνατία Οδό στα Γρεβενά. Σε όλο το μήκος της Εγνατίας οδού, μέχρι και τη Θεσσαλονίκη η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά (Ιωάννινα, Γρεβενά, Κοζάνη, Βέροια, Θεσσαλονίκη). Χθες το βράδυ άνοιξαν τα διόδια σε όλο το εθνικό οδικό δίκτυο της περιοχής και στην Εγνατία μέχρι τη Θεσσαλονίκη για να αποφευχθούν ουρές και καθυστερήσεις. Αυτή τη διαδρομή χρησιμοποιούν και οχήματα πολιτικής προστασίας για να μεταφέρουν εξοπλισμό και προμήθειες στους κατοίκους στις πληγείσες περιοχές.

Κομμένο το επαρχιακό δίκτυο γύρω από τη Λάρισα

Αδιάβατη είναι η εθνική οδός από τη Λάρισα προς την Ελασσόνα. Μετά την κοινότητα Τερψιθέας, η γέφυρα στο Κουτσόχερο και μαζί της και ο κόμβος έχουν εξαφανιστεί κάτω από τα νερά. Η περιοχή έχει μετατραπεί σε λίμνη και οι πινακίδες οδοποιίας, όπως και οι στύλοι του ΔΕΔΔΗΕ είναι βυθισμένοι σε ύψος έως και δύο μέτρα.

Ίδια η εικόνα και στον επαρχιακό δρόμο Μαυροβουνίου – Λουτρού, ο οποίος κόβεται κυριολεκτικά στη μέση στο ύψος του ποταμού. Στο σημείο, το γεφυράκι έχει καταρρεύσει, όπως και οι στύλοι της ηλεκτροδότησης και όλα έχουν θαφτεί μέσα σε χώμα και λάσπη.

Στο τοπικό οδικό δίκτυο του νομού Λαρίσης, ο πιο σύντομος δρόμος για την Καρδίτσα, αντί της καθόδου προς τη Λαμία, είναι ένας και είναι κατάλληλος μόνο για επιβατικά αυτοκίνητα. Και για οδηγούς, εξοπλισμένους με θέληση και υπομονή….

Νίκαια – ‘Αγιοι Ανάργυροι – ‘Αγιος Γεώργιος – Κυπάρισσος – Χαρά και Φάρσαλα – Βρυσιά – το Νέο Μοναστήρι Δομοκού – Δομοκός και από εκεί στον Ε65 για Σοφάδες – Καρδίτσα.

Ωστόσο, η ανωτέρω διαδρομή από Λάρισα προς Φάρσαλα – Δομοκό δεν είναι προσβάσιμη σε μεγάλα οχήματα, αφού σε δύο σημεία, μετά την κοινότητα Χαράς, υπάρχει δυσκολία διέλευσης.

Στα Τρίκαλα, η κοίτη του Πηνειού παρουσιάζει εικόνα βομβαρδισμού τοπίου και έχουν στηθεί προειδοποιητικές πινακίδες και κώνοι για περιορισμό της ταχύτητας και κυκλοφορίας σε μια λωρίδα. Ο δρόμος από εκεί μέχρι την Καλαμπάκα σηκώνει σκόνη από το χώμα που κάλυψε το οδόστρωμα τις προηγούμενες μέρες.

Σε όλα τα σημεία των δρόμων που έχουν καταστραφεί υπάρχουν σημάνσεις και προειδοποιητικά σήματα της τροχαίας που κατευθύνουν τους οδηγούς προς τους ανοιχτούς δρόμους για να αποφεύγονται μποτιλιαρίσματα και να διευκολύνεται η κυκλοφορία.

Με πληροφορίες από Mega,  ΑΠΕ- ΜΠΕ/ Φάνης Γρηγοριάδης

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα