Φωτιά στον Έβρο: Εκκενώνονται οι οικισμοί Αύρα, Ατάρνη και Πλάκα

Οι εξελίξεις από τα πύρινα μέτωπα που καίνε στη χώρα

Parallaxi
φωτιά-στον-έβρο-εκκενώνονται-οι-οικισ-1046614
Parallaxi

Συνεχίζει το καταστροφικό της έργο η μεγάλη φωτιά που καίει στον Έβρο. Το απόγευμα του Σαββάτου εστάλη SMS από το 112 για εκκένωση των περιοχών Ατάρνη και Πλάκα προς την Αλεξανδρούπολη.

Νωρίτερα εστάλη πάλι SMS για εκκένωση του οικισμού Αύρα που βρίσκεται στα σύνορα Ροδόπης και Έβρου, προς την Κομοτηνή.

Σε Λεπτοκαρυά, Δαδιά και Τρεις Βρύσες τα ενεργά μέτωπα

Η φωτιά που κατακαίει τον Έβρο, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη: Οι δυνάμεις πυρόσβεσης μετατοπίζονται στο μέτωπο της πυρκαγιάς στη Λεπτοκαρυά, προκειμένου να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς προς το βόρειο δασικό σύμπλεγμα.

Οι φλόγες καίνε δρυοδάσος αλλά με το πύρινο μέτωπο να κινείται κόντρα στον αέρα. Το συγκεκριμένο είναι ένα από τα τελευταία ενεργά μέτωπα των πυρκαγιών στον Έβρο με τα άλλα δύο να εντοπίζονται στη Δαδιά και τις Τρεις Βρύσες.

Στο τελευταίο μέτωπο, 30 υλοτόμοι με το προσωπικό του Δασαρχείου Αλεξανδρούπολης και πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να ελέγξουν τη φωτιά ώστε να μην περάσει προς το Καταφύγιο Άγριας Ζωής που υπάρχει εκεί.

Κρίσιμο το επόμενο 48ωρο στον Έβρο

Την επιπλέον ενίσχυση των εναέριων και επίγειων μέσων κατάσβεσης των πύρινων μετώπων στη Δαδιά αποφάσισε να ζητήσει το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας μετά τη σημερινή έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Πέτροβιτς εξήγησε πως «Αποφασίστηκε από το Συντονιστικό να ζητηθεί επιπλέον ενίσχυση των εναέριων και επίγειων μέσων για τον περιορισμό και την επέκταση της πυρκαγιάς με στόχο να προφυλαχθούν οι δύο οικισμοί Κοτρωνιάς και Γιαννούλη για να μη γίνει διασπορά της πυρκαγιάς προς άλλες κατευθύνσεις και απειληθεί ο ορεινός όγκος προς την περιοχή του Μεγάλου Δερείου. Γίνονται αντιπυρικές ζώνες αλλά φαίνεται ότι πρέπει να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο».

Ο κ. Πέτροβιιτς χαρακτηρίζει ιδιαίτερα κρίσιμο το επόμενο 48ωρο καθώς αυτή τη στιγμή ο αέρας είναι σύμμαχος και πνέει κόντρα στο πύρινο μέτωπο, σύμφωνα όμως με τις καιρικές προβλέψεις τη Δευτέρα αναμένεται οι άνεμοι να γυρίσουν σε νοτιάδες αυξάνοντας τον κίνδυνο η πυρκαγιά να κινηθεί προς τον ορεινό όγκο της Ροδόπης.

Συναγερμός για νέα μέτωπα σε Αρχαία Ολυμπία και Μεσσηνία

Συναγερμός έχει σημάνει στην Πυροσβεστική για 2 νέες φωτιές που ξέσπασαν στην Λάσδικα Αρχαίας Ολυμπίας και στην περιοχή Λαδά Μεσσηνίας.

Στην πρώτη φωτιά, στην Ηλεία που καίει σε δύσβατο σημείο, έσπευσε και επιχειρεί δύναμη με 7 οχήματα και 15 πυροσβέστες, ενώ συνδράμει και πεζοπόρο τμήμα.

Στις φωτιές στη Μεσσηνία που ξέσπασαν σύμφωνα με την ΕΡΤ από κεραυνούς, δεν απειλείται προς ώρας κατοικημένη περιοχή. Στις προσπάθειες της πυροσβεστικής υπηρεσίας για να περιορίσουν άμεσα τα μέτωπα συνδράμουν η εθελοντική ομάδα ΟΑΚ 4χ4 Μεσσηνίας, εθελοντές από τον Ταΰγετο καθώς και υδροφόρες των ΟΤΑ.

Φωτιά στη Φθιώτιδα – Σηκώθηκαν 4 αεροσκάφη

Φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου (26/8) στη θέση Γκάτζα του δήμου Λοκρών Φθιώτιδας.

Σύμφωνα με ενημέρωση της ΠΥροσβεστικής, η φωτιά εκδηλώθηκε σε δασική έκταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πυρκαγιά στην Φθιώτιδα

Για την κατάσβεσή της έσπευσαν 24 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 8 οχήματα και 4 αεροσκάφη, ενώ παρέχεται συνδρομή από υδροφόρες ΟΤΑ.

Η εικόνα σε Βάρη, Βούλα, Κορωπί, Γραμματικό και Χίο

Υπό μερικό έλεγχο έθεσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις τις φωτιές που εκδηλώθηκαν τις πρωινές ώρες σήμερα σε Βάρη, Βούλα, Κορωπί και Γραμματικό Αττικής μετά από πτώση κεραυνών.

Στα σημεία επιχειρούν επιχειρούν 100 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 38 οχήματα συμπεριλαμβανομένων 18 πυροσβεστών με 4 οχήματα από Γαλλία και 16 πυροσβεστών από Κύπρο, ενώ επιχείρησαν 4 ελικόπτερα. Επιπρόσθετα παρέχουν συνδρομή εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες της Περιφέρειας Αττικής.

Παράλληλα σύμφωνα με ενημέρωση από την Αστυνομία άρθηκαν οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που είχαν τεθεί σε εφαρμογή στην περιοχή του Μαραθώνα λόγω της πυρκαγιάς στο Γραμματικό.

Επίσης υπό μερικό έλεγχο τέθηκε και η πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίτερα στη περιοχή Καμπιά Χίου όπου επιχειρούν 23 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 9 οχήματα και εθελοντές πυροσβέστες ενώ επιχείρησε και ένα ελικόπτερο.

Η Πυροσβεστική απευθύνει έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών, δεδομένου ότι καταγράφεται έντονη κεραυνική δραστηριότητα σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Το φαινόμενο της «ξηρής καταιγίδας»

Στο φαινόμενο της «ξηρής καταιγίδας» φαίνεται πως αποδίδονται οι πυρκαγιές που ξέσπασαν, το πρωί του Σαββάτου (26/08), σε Βάρη, Γραμματικό και Άνδρο.

Ειδικότερα, «ξηρή καταιγίδα» είναι καταιγίδα η οποία συνοδεύεται από αστραπές και βροντές με καθόλου ή ελάχιστη βροχή (0 έως 2,5 mm). Όλη η βροχή – ή έστω η περισσότερη – εξατμίζεται προτού φτάσει στο έδαφος. Αυτό το φαινόμενο είναι συχνό στην περιοχή μας κατά την μεταβατική περίοδο από χειμώνα σε καλοκαίρι, δηλαδή τους μήνες της άνοιξης και σπανιότερα το φθινόπωρο.

Οι «ξηρές καταιγίδες» εκδηλώνονται στην περιοχή μας όταν επηρεαζόμαστε από ξηρές και σχετικά θερμές αέριες μάζες από τη βόρεια Αφρική, όπου τα ποσοστά υγρασίας στην ατμόσφαιρα είναι περιορισμένα και ταυτόχρονα υπάρχει αρκετή αστάθεια για την εκδήλωση τους.

Ακόμα, η βάση των νεφών των «ξηρών καταιγίδων» βρίσκεται σε μεγάλα ύψη, συνήθως από τα 2.500 μέτρα και άνω. Όσο μεγαλύτερη η απόσταση της βάσης της καταιγίδας από την επιφάνεια του εδάφους, τόσο μεγαλύτερη είναι και η εξάτμιση. Για παράδειγμα, εάν μια «ξηρή καταιγίδα» περάσει με την ίδια ένταση πάνω από όλες τις περιοχές της Κύπρου, στα πεδινά είναι πιθανό να μην πέσει καθόλου βροχή ή μόνο κάποιες σταγόνες, ενώ στα ορεινά – που είναι πιο κοντά στη βάση της καταιγίδας – είναι πιο πιθανό να καταγραφεί λίγη βροχόπτωση. Eπίσης, όσο πιο χαμηλή είναι η υγρασία από περίπου τα μέσα έως τα κατώτερα στρώματα της τροπόσφαιρας, τόσο μεγαλύτερη είναι και η εξάτμιση.

Πού υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα (26/08)

Σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, για το Σάββατο (26/08) προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) σε τέσσερις περιφέρειες.

Αυτές είναι οι εξής:

  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Π.Ε. Βοιωτίας, Π.Ε. Εύβοιας συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου)
  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (Π.Ε. Κορινθίας)
  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Π.Ε. Ροδόπης, Π.Ε. Έβρου συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σαμοθράκης)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες (π.χ. δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης), η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων κ.ά. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Δύο πύρινα μέτωπα στην Άνδρο μετά από πτώση κεραυνών – Συναγερμός στην Πυροσβεστική και εκκένωση περιοχής

Σε εξέλιξη βρίσκονται δύο φωτιές σε χαμηλή βλάστηση στο νησί της Άνδρου, που ξέσπασαν το πρωί από πτώσεις κεραυνών.

Το μέτωπο που απασχολεί περισσότερο την Πυροσβεστική είναι αυτό στο Βιτάλι, για το οποίο στάλθηκε μήνυμα στις 14:32 από το 112 σε όσους βρίσκονται στην περιοχή Γίδες, με την οδηγία να την εκκενώσουν και να κατευθυνθούν προς το λιμάνι του Γαυρίου.

Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκεται και δεύτερη πυρκαγιά στο νησί κοντά στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής, η οποία όμως σύμφωνα με την Πυροσβεστική παρουσιάζει βελτιωμένη εικόνα.

Συνολικά και στις δύο πυρκαγιές επιχειρούν 21 πυροσβέστες με 7 οχήματα, ενώ πραγματοποιούν ρίψεις νερού 1 ελικόπτερο και 2 αεροσκάφη. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες ΟΤΑ.

Να προσέχουν ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα – Ποια συμπτώματα πρέπει να χτυπήσουν «καμπανάκι»

Για τις επιπτώσεις και τα μέτρα που πρέπει να λάβουν όσοι εισέπνευσαν καπνό από τις φωτιές αναφέρθηκε ο πρόεδρος της πνευμονολογικής εταιρείας, Στέλιος Λουκίδης, επισημαίνοντας τους κινδύνους για τις ευπαθείς ομάδες.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Λουκίδης τόνισε πως: «Αυτό που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πρώτα είναι ότι οι ασθενείς, με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, οι αλλαγές στο περιβάλλον είναι είναι αίτιο, παροξύνσης. Άρα μπορεί οποιοσδήποτε ασθενής με χρόνιο νόσημα ο οποίος εκτεθεί σε αυτές τις συγκεντρώσεις, οι οποίες, θα ήθελα να σας πω ότι με βάση τα στοιχεία και του Εθνικού Αστεροσκοπείου, υπήρχαν μέρες και ώρες που ήταν 15 φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο που είναι για τους χρόνιους ασθενείς και φυσικά και για τους υγιείς».

Συνεχίζοντας ο κ. Λουκίδης, επισήμανε πως: «Τα συμπτώματα μπορεί να είναι για τους υγιείς ένα απλό τσούξιμο στα μάτια ή μια καταρροή ή ένα αίσθημα σαν αυτό που νιώθουμε όταν έχουμε φαρυγγίτιδα στο λαιμό μας και από κει και πέρα μπορεί να εμφανιστεί και ένας παροξυσμικός βήχας. Τώρα για τους χρόνιους ασθενείς αυτό μπορεί να είναι μια αποσταθεροποίηση της νόσου που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε μια έντονη δυσκολία στην αναπνοή και να οδηγηθεί ακόμα και στην υποστήριξη από κάποια δομή υγείας. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι αυτό είναι το περιβάλλον, για μας τουλάχιστον που ασχολούμεθα με τα αναπνευστικά νοσήματα, μια παράμετρος η οποία μπορεί να τα αποσταθεροποιήσει ανά πάσα στιγμή και γι αυτό και επικεντρωνόμαστε εκεί».

Αναφερόμενος στις μακροχρόνιες επιπτώσεις, δήλωσε πως: «Θέλουμε να πούμε και κάτι για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις. Δηλαδή αυτή τη στιγμή, αν σκεφτούμε την κλιματική αλλαγή και όλα αυτά που συμβαίνουν, ας σκεφτούμε τα παιδιά τα οποία εκτίθενται σε αυτές τις περιβαλλοντικές συνθήκες, ότι θα επιβεβαιώσουν ίσως στο μέλλον την ανάπτυξη νοσημάτων του αναπνευστικού, όπως είναι το άσθμα, που θα αυξήσει τη νοσηρότητά του εξαιτίας αυτών των αλλαγών του περιβάλλοντος. Άρα είναι μια μεγάλη ευθύνη την οποία πρέπει να αναλάβουμε όλοι για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε τις νέες γενιές από τις αλλαγές του περιβάλλοντος, οι οποίες θα επηρεάσουν σημαντικά τη νοσηρότητα τους».

Ως προς την επιστροφή ανθρώπων στις οικίες τους σε πυρόπληκτες περιοχές και με το δεδομένο ότι δεν έχουν καεί μόνο δάση, αλλά και άλλα υλικά (πχ πλαστικά, αλουμίνια, κλπ), τόνισε ότι: «Είναι σίγουρο ότι δεν είναι η απόλυτη ασφάλεια, όπως δεν είναι και η απόλυτη ασφάλεια όταν έχεις μια έντονη φωτιά και παρουσία μικροσωματιδίων σε μεγάλο βαθμό και είσαι μέσα σε αυτό.

Παραδείγματος χάρη, αστυνομικοί που έβλεπα ότι φορούσαν μάσκες υψηλής προστασίας για να προστατευτούν, που είναι λογικό να τις φοράνε γιατί οι χειρουργικές δεν κάνουν κάτι σε αυτή την περίπτωση, αλλά από την άλλη πλευρά και αυτές, δεν μπορεί κανείς με τίποτα να πει ότι είναι απολύτως ασφαλής όταν είναι μεγάλη η έκθεση και για μεγάλο χρονικό διάστημα. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι αυτό και για τον άνθρωπο που θα πάει στο σπίτι του πίσω είναι πάρα πολύ δύσκολο τον πρώτο καιρό να μην μπει κανένας ότι δεν θα εκτίθεται καθημερινά σε αυτά τα πράγματα».

Απαντώντας σε ερώτηση για το πόσες ημέρες πρέπει να προσέχουμε, απάντησε ότι: «Πρέπει να βλέπουμε πάντα τα επίπεδα που αναφέρει το Εθνικό Αστεροσκοπείο και τα πανεπιστήμια, τα οποία πάντα όταν είναι πάνω από το όριο ασφαλείας, καταλαβαίνετε ότι αυτό σημαίνει προσοχή. Φανταστείτε ότι στο Χαϊδάρι, στην ημέρα που έκαιγε η φωτιά της Πάρνηθας με όριο το 10, να σας το πω πολύ απλά για τους χρόνιους ασθενείς, είχαμε φτάσει σε ένα σημείο να έχουμε 144. Καταλαβαίνετε λοιπόν 15 φορές επάνω, ότι αυτό το πράγμα μέχρι να απομειωθεί χρειάζεται μεγάλη προσοχή».

Meteo: Το 33% των δασών της Αττικής κάηκε μέσα στα 7 τελευταία χρόνια

Εντυπωσιακά αποτελέσματα προκύπτουν από την επικαιροποιημένη ανάλυση των καμένων εκτάσεων από τις δασικές πυρκαγιές των τελευταίων επτά ετών (2017-σήμερα) στην Περιφέρεια Αττικής.

Από το 2017 μέχρι και τις 25 Αυγούστου 2023, 12 μεγάλες πυρκαγιές έχουν κάψει περισσότερα από 600.000 στρέμματα σύμφωνα με τις αναφορές από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus και το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS). Η περίμετρος των καμένων εκτάσεων δίνεται στο χάρτη που ακολουθεί.

Ο παρακάτω πίνακας παραθέτει τον αριθμό των καμένων στρεμμάτων ανά έτος από το 2017:

Η συνολική επιφάνεια της Περιφέρειας Αττικής (χωρίς την περιοχή της Τροιζηνίας, των νησιών και του Λεκανοπεδίου) είναι 2.500.000 στρέμματα, οπότε τα τελευταία 7 έτη το 25% της συνολικής επιφάνειας έχει καεί από δασικές πυρκαγιές. Στην Περιφέρεια Αττικής η επιφάνεια των δασικών εκτάσεων είναι περίπου 1.230.000 στρέμματα και τα τελευταία 7 χρόνια έχουν καεί 405.000 στρέμματα δάσους, δηλαδή το 33% της επιφάνειας των δασών.

Τα παραπάνω ανησυχητικά στοιχεία για την Αττική υπογραμμίζουν την ανάγκη συνολικού επαναπροσδιορισμού της στρατηγικής διαχείρισης των δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας.

Ειδικότερα, η διαχείριση των δασικών πυρκαγιών απαιτεί μία ολοκληρωμένη προσέγγιση που θα ενσωματώνει γνώση αιχμής από διαφορετικές επιστήμες, μεταξύ αυτών και η πυρομετεωρολογία. Είναι χαρακτηριστικό πως η εκδήλωση ακραίων δασικών πυρκαγιών περιλαμβάνει τη σύζευξη, την αλληλεπίδραση φωτιάς και ατμόσφαιρας, οπότε είναι αδύνατο να χαραχθεί οποιαδήποτε στρατηγική διαχείρισης δίχως την ενεργό συνεισφορά της μετεωρολογικής γνώσης.

Επιπροσθέτως, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες καθορίζουν εάν και πότε τα δασικά καύσιμα θα καταστούν εύφλεκτα, επηρεάζοντας επίσης τα χαρακτηριστικά της εξάπλωσης και της συμπεριφοράς της φωτιάς.

Κ. Λαγουβάρδος: «Πρέπει να προετοιμαστούμε»

Όπως σχολίασε ο Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος σην ΕΡΤ, διευθυντής των ερευνών του αστεροσκοπείου Αθηνών: «Αυτή τη στιγμή στην Αττική υπολογίζουμε ότι και με την πυρκαγιά της Πάρνηθας έχουμε χάσει τα τελευταία χρόνια πάνω από το 35% των δασών της Αττικής, με τεράστιο εύρος πάνω από το ένα τρίτο, μέσα σε επτά χρόνια».

Όσο για το τι μπορούμε να κανουμε μελλοντικά για να μην οδηγηθούμε ξανά σε τέτοια φαινόμενα, ο κ. Λαγουβάρδος είπε πως πρέπει να προετοιμαστούμε. «Πρέπει να προετοιμαστούμε από την πλευρά τη δική μας, των μετεωρολόγων, ώστε να παρέχουμε τις καλύτερες υπηρεσίες που μπορούμε στους ανθρώπους που επιχειρούν στο πεδίο πριν και κατά τη διάρκεια. Αυτό δεν το κάνουμε σήμερα», δήλωσε.

*Με πληροφορίες από ΕΘΝΟΣ, ieidiseis, meteo, ertnews
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα