Γιατί όλοι πηγαίνουν στο πανηγύρι του Αιγινίου

Το Αιγίνιο για 10 ημέρες γίνεται ένας μεγάλος τόπος συνάντησης, χορού, αγορών, γεύσεων και γλεντιού - Πρέπει να πας για να καταλάβεις...

Parallaxi
γιατί-όλοι-πηγαίνουν-στο-πανηγύρι-του-1214725
Parallaxi

Η ξακουστή εμποροπανήγυρη του Αιγινίου ανοίγει τις πύλες της από την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου και περιμένει στους χώρους της να υποδεχτεί και φέτος χιλιάδες επισκέπτες από κάθε γωνιά της Β. Ελλάδας, αλλά και της Θεσσαλίας.

Περισσότεροι από 300 εκθέτες θα πάρουν μέρος στη φετινή διοργάνωση που θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου.

«Καλό φαγητό, φθηνές αγορές, παιδικά παιχνίδια, χορός – διασκέδαση, ανθρώπινες σχέσεις, πολιτισμός, εξυπηρέτηση, φιλοξενία, παράδοση και ανάπτυξη».

Όλα τα παραπάνω υπόσχονται οι διοργανωτές για όσους βρεθούν στο Αιγίνιο τις επόμενες ημέρες.

Η πληρότητα όσον αφορά τους εκθέτες αγγίζει το 100%. Σε αντίθεση με τα όσα έγιναν στον Άγιο Μάμα, όπου η φετινή εμποροπανήγυρη λειτούργησε χωρίς τις… παραδοσιακές ψησταριές και το λούνα παρκ, κάτι τέτοιο δε θα συμβεί στην περίπτωση του Αιγινίου.

306145611-477778950898035-2420204407686026284-n.jpg

Οι διοργανωτές διαβεβαιώνουν ότι το λούνα παρκ που υπάρχει στο χώρο θα λειτουργήσει κανονικά με όσα προβλέπονται από το νόμο, ενώ το ίδιο θα γίνει και με την εστίαση, καθώς όλοι όσοι θα βρίσκονται στο πανηγύρι κάθε χρόνο εξασφαλίζουν τις απαραίτητες άδειες.

Το πανηγύρι του Αιγινίου πλησιάζει τα 100 του χρόνια, καθώς για πρώτη φορά ξεκίνησε το 1926 ως ζωοπανήγυρη.

«Η Εμποροπανήγυρη Αιγινίου (μια από τις πρώτες που λειτούργησαν στη χώρα) ξεκίνησε το 1926 από τους πρόσφυγες της Αν. και Βορ. Θράκης (Αν. Ρωμυλία), φέρνοντας μαζί τους τις αναμνήσεις από το πανηγύρι της πατρίδας τους που γινόταν στις 14 Σεπτεμβρίου» σημειώνουν οι διοργανωτές.

Το γεγονός αυτό έγινε αμέσως γνωστό. Από παντού άρχισαν να καταφθάνουν άνθρωποι με εμπορεύματα πάσης φύσεως. Η αρχική μορφή του πανηγυριού ήταν εμποροζωοπανήγυρης, με την πάροδο του χρόνου εξελίχθηκε στη σημερινή της μορφή.

Το τότε Κοινοτικό Συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε να γίνει στο χωριό μια Εμποροπανήγυρη, ένα κοινώς αποκαλούμενο «παζάρι». Μετά από τις σχετικές ενέργειες επέτυχε την κυβερνητική έκδοση αδείας της ίδρυσης της Εμποροπανήγυρης.

Σήμερα λειτουργεί σ’ ένα ειδικά διαμορφωμένο με περίπτερα χώρο περίπου 40 στρεμ. συγκεντρώνοντας πλήθος εκθετών και επισκεπτών από όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για μια εικόνα που συνδυάζει το παραδοσιακό στοιχείο με τις σύγχρονες εγκαταστάσεις και υποδομές.

307153181-777592150127182-7419575438850288824-n.jpg

Έτσι, οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν τα ψώνια τους, ενώ πόλο έλξης αποτελούν οι ταβέρνες και τα υπαίθρια κλαμπ που υπάρχουν στο χώρο.

Λίγο μετά την είσοδο ξεκινούν οι πάγκοι. Ρούχα, παπούτσια, κάλτσες, χαλιά, κουβέρτες, κουζινικά σκεύη, παντόφλες, εσώρουχα, από θήκες κινητών, μαξιλάρια, είδη ταξιδιού, μέχρι μπιζού σε τιμές ευκαιρίας. Ανάμεσα στα ρούχα και τα υφάσματα θα βρεις πάγκους με τρόφιμα, ξηρούς καρπούς, χαλβάδες, λουκουμάδες, που σου φέρνουν στην μύτη τις πιο γλυκές μυρωδιές.

Στο λούνα παρκ οι παιδικές φωνές και τα χαμόγελα γίνονται ένα με τα πολύχρωμα φώτα από τις κούνιες.

Οι ταβέρνες με τα ζουμερά κρέατα της περιοχής, όλες του χωριού που στήνουν για 10 μέρες εκεί τα τραπέζια τους. Καρό τραπεζομάντιλα, χάρτινα πιάτα, οδοντογλυφίδες, στυμμένο λεμόνι, αλοιφές και σούβλες στην λαδόκολλα. Τύμπανα, κλαρίνα και νταούλια περνούν από τραπέζι σε τραπέζι, παρέες σηκώνονται και στήνουν.

Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα λουκάνικα Αιγινίου.

Και μετά τη βόλτα και το φαγητό, το πανηγύρι του Αιγινίου προσφέρει και… νυχτερινή διασκέδαση.

Πρώτη φορά θα βρεθείς σε χώρο πανηγυριού που έχει μέσα του… club! Stands κάτω από λαμαρινένια υπόστεγα, με φωτορυθμικά, djs, άφθονο ποτό και νέα παιδιά να χορεύουν.

Διάφορες πολιτιστικές μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί για τις επόμενες ημέρες στο χώρο του πανηγυριού.

Στα εγκαίνια της Παρασκευής στις 20:00 τον ρυθμό θα δώσει το ανδρικό σύνολο «Canto Καντάδα» Δημοτικής Χορωδίας Αιγινίου, υπό τη διεύθυνση του Καρυοφυλλίδη Μιχαήλ.

Την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου στις 21:00 τη… σκυτάλη παίρνει ο dj Αντώνης Τσολογιάννης με ένα party με ρυθμούς 80s και 90s.

Την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου στις 21:00 χορεύουμε παρέα με τα χάλκινα της Γουμένισσας με την ομάδα του Καρατζόβαλη Πέτρου.

Την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου στις 21:00 το παραδοσιακό μουσικό σχήμα «Καφαντάρδες» υπόσχονται πολύ χορό και τραγούδι με τη «Θράκη του Ορφέα».

Γιατί γίνεται τον Σεπτέμβριο

Πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις αρχές Σεπτεμβρίου για τον εορτασμό της Υψώσεως του Τίμιου Σταυρού και αποτελεί κορυφαίο κοινωνικό και οικονομικό γεγονός του τόπου και για την ευρύτερη περιοχή.

Οι ντόπιοι το ορίζουν ως γιορτή, ως ένα δεκαήμερο γλέντι που έχουν την ευκαιρία ν’ ανταμώσουν. Τα παιδιά του Αιγινίου σαν μια παρηγοριά τώρα που ξεκίνησαν τα σχολεία. Οι μεγαλύτεροι θυμούνται πως οι χώροι του πανηγυριού παλιότερα γινόταν τόπος συνάντησης για τα σόγια και τα γλέντια που στήνονταν κρατούσαν μέχρι το επόμενο πρωί.

Πώς μπορείς να πας

Από Κατερίνη Με Λεωφορείο

Αλεξάνδρεια – Αιγίνιο

Από Αλεξάνδρεια Με Αυτοκίνητο

Στον χάρτη που ακολουθεί μπορείτε να δείτε την διαδρομή που θα πρέπει να ακολουθήσετε με τον αυτοκίνητο σας από την Αλεξάνδρεια μέχρι την περιοχή του Αιγινίου όπου διεξάγεται η εμποροπανήγυρη Αιγινίου. Για να δείτε τον χάρτη σε μεγαλύτερο μέγεθος ακολουθήστε τον σύνδεσμο “Προβολή μεγαλύτερου χάρτη”.

Δείτε τον χάρτη

Από Αλεξάνδρεια Με Λεωφορείο

Βέροια – Αιγίνιο

Από Βέροια Με Αυτοκίνητο

Στον χάρτη που ακολουθεί μπορείτε να δείτε την διαδρομή που θα πρέπει να ακολουθήσετε με τον αυτοκίνητο σας από την Βέροια μέχρι την περιοχή του Αιγινίου όπου διεξάγεται η εμποροπανήγυρη Αιγινίου. Για να δείτε τον χάρτη σε μεγαλύτερο μέγεθος ακολουθήστε τον σύνδεσμο “Προβολή μεγαλύτερου χάρτη”.

Δείτε τον χάρτη

Θεσσαλονίκη – Αιγίνιο

Από Θεσσαλονίκη Με Αυτοκίνητο

Στον χάρτη που ακολουθεί μπορείτε να δείτε την διαδρομή που θα πρέπει να ακολουθήσετε με τον αυτοκίνητο σας από την Θεσσαλονίκη μέχρι την περιοχή του Αιγινίου όπου διεξάγεται η εμποροπανήγυρη Αιγινίου. Για να δείτε τον χάρτη σε μεγαλύτερο μέγεθος ακολουθήστε τον σύνδεσμο “Προβολή μεγαλύτερου χάρτη”.

Δείτε τον χάρτη

Από Θεσσαλονίκη Με Προαστιακό/Τρένο

Η πρόσβαση στην εμποροπανήγυρη Αιγινίου γίνετε ακόμη πιο εύκολη με την χρήση του προαστιακού ή τρένου, όπου σας αποβιβάζει ακριβώς στην περιοχή που διεξάγεται η Εμποροπανήγυρη Αιγινίου.

Τα διαθέσιμα Δρομολόγια μπορείτε να τα βρείτε στην ιστοσελίδα του ΟΣΕ πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση.

tickets trainose

Από Θεσσαλονίκη Με Λεωφορείο

Κατερίνη – Αιγίνιο

Από Κατερίνη Με Αυτοκίνητο

Στον χάρτη που ακολουθεί μπορείτε να δείτε την διαδρομή που θα πρέπει να ακολουθήσετε με τον αυτοκίνητο σας από την Κατερίνη μέχρι την περιοχή του Αιγινίου όπου διεξάγεται η εμποροπανήγυρη Αιγινίου. Για να δείτε τον χάρτη σε μεγαλύτερο μέγεθος ακολουθήστε τον σύνδεσμο “Προβολή μεγαλύτερου χάρτη”.

Δείτε τον χάρτη

Από Κατερίνη Με Προαστιακό/Τρένο

Η πρόσβαση στην εμποροπανήγυρη Αιγινίου γίνετε ακόμη πιο εύκολη με την χρήση του προαστιακού ή τρένου, όπου σας αποβιβάζει ακριβώς στην περιοχή που διεξάγεται η  εμποροπανήγυρη Αιγινίου.

Τα διαθέσιμα Δρομολόγια μπορείτε να τα βρείτε στην ιστοσελίδα του ΟΣΕ πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση .

tickets trainose

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα