Ελλάδα

Γλυφάδα, Νέος Κόσμος, Μάνδρα – Τι συμβαίνει με τα περιστατικά πυροβολισμών και βίας;

Πληθαίνουν τα "κρούσματα" με δολοφονίες από όπλα στη χώρα το τελευταίο χρονικό διάστημα - Υπάρχει συσχέτιση;

Βασίλης Παπουτσής
γλυφάδα-νέος-κόσμος-μάνδρα-τι-συμβα-966983
Βασίλης Παπουτσής

Τραγωδία σημειώθηκε σε ναυτιλιακή εταιρεία στη Γλυφάδα τη Δευτέρα το πρωί (12/2), με τρεις εργαζόμενους να χάνουν τη ζωή τους από τα πυρά του 76χρονου πρώην εργαζομένου ο οποίος εισέβαλε στο κτίριο με όπλο και ξεκίνησε να πυροβολεί. Στη συνέχεια αποφάσισε να δώσει τέλος στη ζωή του και αυτοκτόνησε.

Αυτή η είδηση είναι μεν ανατριχιαστική αλλά δεν μπορεί να προκαλέσει από μόνη της έντονη ανησυχία στην ελληνική επικράτεια. Η ανησυχία και η ανασφάλεια έχει προκύψει καθώς από το καλοκαίρι και μετά τα κρούσματα βίας είναι πολλά και όλα έχουν κοινό παρανομαστή, τα όπλα.

Η δολοφονία του Μιχάλη στη Νέα Φιλαδέλφεια, το “ξεκαθάρισμα” των συμμοριών στη Λούτσα, τα οπαδικά επεισόδια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και στου Ρέντη, οι προσχεδιασμένες δολοφονίες σε Νέο Κόσμο και Μάνδρα, είναι μερικές από τις πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις που έχουν συμβεί τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα και αν μη τι άλλο φοβίζουν τον μέσο πολίτη για την ασφάλεια που έχει με το που βγει από το κατώφλι του σπιτιού του.

Όπως δήλωσε τον Δεκέμβριο ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου, στη χώρα μας κυκλοφορούν νόμιμα σχεδόν 1 εκατομμύριο καραμπίνες και περίπου 4.500 σκοπευτικά και όπλα προστασίας. Παρ′ όλα αυτά, σοβαρό ζήτημα έγκειται για τα παράνομα όπλα. Σύμφωνα με στοιχεία της διεθνούς οργάνωσης Small Arms Survey, εκτιμάται ότι στην Ελλάδα υπάρχουν 1.920.000 όπλα. Από αυτά τα 1.010.000 είναι αδήλωτα.

Η ανησυχία που “ανεβαίνει” όλο και περισσότερο στους Έλληνες πολίτες έχει βάση; Οι δολοφονίες είναι τυχαίες ή έχουν συγκεκριμένο αποδέκτη; Υπάρχει συσχέτιση περιστατικών όπως αυτό της Γλυφάδας με της Μάνδρας και των οπαδικών;

Πρώτα από όλα κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Ναι μεν ο κοινός παρονομαστής είναι η χρήση όπλων και ενδεχομένως θα πρέπει να εξεταστεί το πλαίσιο με βάση το οποίο πωλούνται όπλα αλλά και ποιος μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτά“, αναφέρει αρχικά στην parallaxi ο κ. Φώτης Σπυρόπουλος Επίκουρος καθηγητής Ποινικού Δικαίου στο Philips University, δικηγόρος και αντιπρόεδρος του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος.

Για να έχει κανείς όπλο θα πρέπει να έχει άδεια οπλοφορίας που εκδίδεται από την αστυνομία για λόγους αυτοπροστασίας. Επίσης είναι γνωστό πως πολλοί κυνηγοί έχουν καραμπίνες. Από εκεί και πέρα όμως δυστυχώς πωλούνται πολλά όπλα παρανόμως. Υπάρχει φυσικά και η νόμιμη διαδικασία αλλά δυστυχώς είναι συχνή και διαδικασία της παράνομης κτήσης όπλου. Το πλαίσιο πρέπει να αυστηροποιηθεί ούτως ώστε να «πέσει» το φως και στη νόμιμη κτήση όπλων αλλά και στο παράνομο εμπόριο“.

Τι οφείλει να κάνει η αστυνομία από την πλευρά της; “Οι έλεγχοι της αστυνομίας είναι αναγκαίο να ενταθούν. Αυτό θα βοηθήσει να γνωρίσουμε ποιος έχει όπλο και γιατί το έχει. Το ζήτημα που υπάρχει είναι και γιατί η αστυνομία στρέφεται σε τυχαίους ελέγχους, όσον αφορά φυσικά τη μεμονωμένη κατοχή. Υφίσταται όμως και το οργανωμένο έγκλημα. Εκεί οι αστυνομικές αρχές που γνωρίζουν ουσιαστικά ποιοι είναι και τους παρακολουθεί (εδώ βοηθάει και η Ε.Υ.Π.), οφείλει να έχει πιο επεμβατικό ρόλο“.

Υπάρχει στατιστική συσχέτιση των περιστατικών που εμπλέκονται πυροβολισμοί τους τελευταίους μήνες; Είναι αυξανόμενοι; Ο κ. Σπυρόπουλος απαντά: “Θα έλεγα ότι δεν μπορούμε να μιλήσουμε με στατιστικά στοιχεία, γιατί όποια στατιστικά στοιχεία κρατά ακόμα και η αστυνομία δεν αντικατοπτρίζουν πλήρως την πραγματικότητα. Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που δεν καταγράφονται, γιατί δεν φτάνουν ποτέ στις αρχές. Επομένως, δε γνωρίζουμε και την πλήρη έκταση του ζητήματος. Ενώ στις περιπτώσεις που καταγράφονται, υπάρχουν περιπτώσεις που δεν οδηγούν σε καταδικαστική απόφαση. Αρκετές φορές βλέπουμε να κατέχουν όπλο νόμιμα και να υπάρχει στο τέλος αθωωτική απόφαση. Αλλά και η παράνομη κατοχή όπλου είναι πλημμέλημα.

Το πρόβλημα είναι πως συνήθως η παράνομη κατοχή όπλου ευρίσκεται μετά από τη τέλεση ενός εγκλήματος, όταν έχει γίνει ήδη το κακό“.

Πυροβολισμοί σε ναυτιλιακή εταιρεία στην γλυφάδα, Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024. | (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Πώς ξεχωρίζουμε το οργανωμένο έγκλημα από τα μεμονωμένα περιστατικά; “Το οργανωμένο έγκλημα έχει συγκεκριμένη δομή και λόγους αλλά και τρόπους δράσης. Είναι μια ένωση ανθρώπων που τελεί κακουργήματα. Για αυτούς που συμμετέχουν επιδιώκουν φυσικά οικονομικό όφελος. Αυτό προκύπτει από παράνομες δραστηριότητες όπως λαθραία καύσιμα, τσιγάρα, ναρκωτικά, πορνεία. Αυτό είναι το προφίλ του οργανωμένου εγκλήματος“.

Πώς εμπλέκεται σε όλο αυτό η υπόθεση της «Greek Mafia»; “Η Greek Mafia για να ξεκαθαρίσουμε είναι ένας ορός δημοσιογραφικός και νομικός. Αναφαίρετα σε δράσεις του οργανωμένου εγκλήματος στην ελληνική επικράτεια. Αποτελείται από Έλληνες και αλλοδαπούς δράστες. Έχει συγκεκριμένη δομή και δραστηριότητα και στοχεύον σε συγκεκριμένα πράγματα” λέει ο καθηγητής ποινικού δικαίου και συμπληρώνει,

Σε αυτό σημείο καλό θα ήταν να τονίσουμε και τον διαχωρισμό μεταξύ εγκληματικής οργάνωσης και συμμορίας νομικά. Η εγκληματική οργάνωση συγκροτείται για να τελέσει κακουργήματα. Ενώ η συμμορία είναι πιο επιεικής έκφραση και νομικά με πιο «ήπια» δραστηριότητα“.

Με αφορμή αυτό που έγινε στη Γλυφάδα, θα έπρεπε να ανησυχούμε περαιτέρω ή είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό; “Θεωρώ ότι είναι μεμονωμένο περιστατικό. Θα πρέπει όμως να σημειώσουμε ότι το έγκλημα τα τελευταία χρονιά γίνεται όλο και πιο βίαιο. Και έχει ιδιαίτερη σημασία και αυτό.

Μέσα σε όλα αυτά θα πρέπει να κάνουμε και μια απαραίτητη σύνδεση και με τα περιστατικά της οπαδικής βίας. Έχουμε οργανωμένες ομάδες οπαδών που οπλοφορούν. Και όπλα δεν είναι μόνο τα αυτόματα και τα περίστροφα αλλά και σαν αυτά που σκότωσαν τον αδικοχαμένο Άλκη Καμπανό αλλά και πόσα άλλα παιδιά τα τελευταία χρόνια. Δρεπάνια, τσεκούρια, λοστοί. Και σε αυτό το πλαίσιο πάντως υπάρχει διαφοροποίηση μεταξύ εγκληματικών οργανώσεων και συμμοριών ανάλογα με τη δραστηριότητά τους“, καταλήγει ο κ. Σπυρόπουλος.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα