Η Θεσσαλία χαμένη στη λάσπη και το νερό
Οι μέρες περνάνε και η ελπίδα πεθαίνει στον κάμπο
Κεντρική εικόνα: Γιώργος Νιάκας
Πληγές μετρούν οι κάτοικοι της Θεσσαλίας κι ενώ συνεχίζονται οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στις πλημμυρισμένες περιοχές , με τους φόβους για την ύπαρξη κι άλλων αγνοουμένων να αναζωπυρώνονται καθώς είναι δύσκολο να προσεγγιστούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες έξι χωριά.
Ο Θεσσαλικός κάμπος έχει μετατραπεί σε μια απέραντη λίμνη λάσπης μετά την επέλαση της κακοκαιρίας Daniel, που άφησε πίσω της τουλάχιστον 15 νεκρούς, δύο αγνοούμενους ( σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση), αλλά και ένα νεκροταφείο ζώων που αποτελεί μία εν δυνάμει υγειονομική βόμβα.
Πόλεις και χωριά, εξακολουθούν να είναι χωρίς ρεύμα και νερό, δρόμοι, σπίτια και περιουσίες έχουν καταστραφεί, χωράφια έχουν πλημμυρίσει και καλλιέργειες έχουν χαθεί.
Παράλληλα χιλιάδες έχουν μείνει άστεγοι και φιλοξενούνται προσωρινά σε σχολεία και γήπεδα.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής, Γιάννη Αρτοποιό, υπάρχουν δυσκολίες προσέγγισης σε Βλοχό, Φαρκαδώνα, Μεταμόρφωση, Πηνειάδα, Ομορφόχωρι και Πλατύκαμπο, ενώ τόνισε ότι «συνεχίζονται οι έρευνες πόρτα-πόρτα σε άλλα χωριά».
Ενδεικτικό του μεγέθους της καταστροφής, είναι το γεγονός ότι σε χωριά όπως Αγία Τριάδα, Μεταμόρφωση και Μαραθέα, στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, συνέδραμε η Μονάδα Υποβρύχιων Αποστολών (ΜΥΑ) του Λιμενικού.
Όπως φαίνεται, οι επιχειρήσεις πραγματοποιούνται κάτω από αντίξοες συνθήκες, καθώς μέσα στα σπίτια που επλήγησαν από τα πλημμυρικά φαινόμενα, το νερό σε αρκετές περιπτώσεις φτάνει μέχρι το ταβάνι, ενώ έπιπλα και αντικείμενα «κολυμπάνε» στα πλημμυρισμένα δωμάτια.
Μια εβδομάδα μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, στις οποίες 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και ένα ζευγάρι αυστριακών εξακολουθεί να αγνοείται, χωριά παραμένουν αποκλεισμένα, ενώ συνεχίζονται και τα προβλήματα υδροδότησης και ηλεκτροδότησης για χιλιάδες νοικοκυριά.
Μέχρι στιγμής οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας έχουν προχωρήσει στη διάσωση 4.543 ανθρώπων, ανέφερε χθες το απόγευμα ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός.
Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν δυσκολίες προσέγγισης σε Βλοχό, Φαρκαδόνα, Μεταμόρφωση, Πηνειάδα, Ομορφοχώρι, Αμφιθέα και Πλατύκαμπο.
Σε άλλες περιοχές, όπως Παλαμάς, Μαραθέα, Κόρδα, Κοσκινάς, Καλογριανά, Πεδινό, Μεγάλα Καλύβια, οι έρευνες διεξάγονται πόρτα-πόρτα και αναμένεται να ολοκληρωθούν σύντομα.
Επιπρόσθετα, στις περιοχές Ομόλιο, Κουλούρα, Μεσάγγαλα, Αλεξανδρινή και Στόμιο οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας βρίσκονται σε επιφυλακή, παρακολουθώντας τυχόν εξέλιξη των πλημμυρικών φαινόμενων.
Στον Πηνειό η στάθμη του νερού έπεσε στα 8,2 μέτρα με όριο επιφυλακής τα 6,6 μέτρα.
Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές σε σπίτια, επιχειρήσεις, καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες. Όλος ο θεσσαλικός κάμπος έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο βασίλειο λάσπης, ενώ σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και ο κίνδυνος μολυσματικών ασθενειών.
Εν τω μεταξύ, στις πληγείσες περιοχές μεταβαίνει ο Ειδικός Διακλαδικός Λόχος Αντιμετώπισης Πυρηνικής – Βιολογικής – Χημικής Άμυνας του ΓΕΕΘΑ με κατάλληλο υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Αποστολή του είναι η εγκατάσταση πέντε σταθμών απολύμανσης προσωπικού και μέσων στην ευρύτερη περιοχή, στα οποία θα πραγματοποιηθεί απολύμανση των συνεργείων του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων που επιχειρεί στις πληγείσες περιοχές.
Θα δύναται επίσης να απολυμανθούν και πολίτες σε συνεννόηση με τις τοπικές αρχές.
Στα 15 μέτρα το νερό στο Κεραμίδι Τρικάλων – Εγκλωβισμένοι οι κάτοικοι Μεγάλα παραμένουν τα προβλήματα σε χωριά των Τρικάλων. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ, Χρήστο Στρατουλάκο, τα δύο τρίτα των σπιτιών στη Φαρκαδόνα Τρικάλων έχουν υποστεί ζημιές ενώ 16 σπίτια έχουν καταρρεύσει. Την ίδια στιγμή, στο χωριό Κεραμίδι, το ύψος του νερού έχει φτάσει τα 15 μέτρα με αποτέλεσμα να έχει καλύψει ολοκληρωτικά τα σπίτια. Οι Αρχές προσπαθούν με τα μέσα που διαθέτουν να φτάσουν στο χωριό καθώς παραμένουν εγκλωβισμένοι 25 με 30 κάτοικοι οι οποίοι έχουν βρει προσωρινό καταφύγιο στο ξωκλήσι του Αγίου Χαραλάμπους.
Αδύνατη συνεχίζει όμως να παραμένει η πρόσβαση σε δεκάδες χωριά. Σε ορισμένα η πρόσβαση είναι μόνο με βάρκες και μεγάλα μηχανήματα, σε άλλα μόνο από αέρος ενώ στο χωριό Μεταμόρφωση Καρδίτσας δεν έχει φτάσει ακόμη ο κρατικός μηχανισμός.
Διασώσεις σε Λάρισα και Καρδίτσα – Χωρίς ρεύμα χιλιάδες νοικοκυριά Στη Γιάννουλη της Λάρισας αλλά και στον Κοσκινά Καρδίτσας δεν σταματούν λεπτό, ακόμη και με βάρκες. Συγκεκριμένα, στη Γιάννουλη μηχάνημα έργου μετέφερε σήμερα ανθρώπους που αντιμετώπιζαν σοβαρά περιστατικά.
Στην Ν. Σμύρνη Λάρισας το νερό παραμένει στο 1,5 μέτρο. Επίσης, 3.000 νοικοκυριά στη Λάρισα παραμένουν χωρίς ρεύμα, 200 σε Πήλιο και 1.700 σε Τρίκαλα και Καρδίτσα. Επίσης, μπουλντόζες δουλεύουν νυχθημερόν και απομακρύνουν μπάζα αλλά και νεκρά ζώα την ώρα που οι κάτοικοι παίρνουν ρούχα από αυτά που έχουν συγκεντρώσει οι εθελοντές.
Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ, ο ανταποκριτής Μιχάλης Τεζάρης, 30 σπίτια έχουν καταρρεύσει στον Κοσκινά Καρδίτσας ενώ ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα είναι ο κίνδυνος ανάπτυξης μολυσματικών ασθενειών από τα νεκρά ζώα που εξακολουθούν να παραμένουν σε νερά και λάσπες.
Κομμένη στα δύο η χώρα Τα νερά έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα και στην Εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης αφού εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας επί του Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου λόγω εκτεταμένων πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή Γυρτώνης-Συκουρίου (Χ.Θ. 366) ενώ σοβαρά είναι τα προβλήματα υδροδότησης και ηλεκτροδότησης. Η κυκλοφορία είναι εφικτή μόνο στο τμήμα Θεσσαλονίκη – Λεπτοκαρυά και από κόμβο Νίκαιας Λάρισας έως Αθήνα και το αντίστροφο.
Προβλήματα υπάρχουν και στο σιδηροδρομικό δίκτυο Αθήνας – Θεσσαλονίκης.
Δημιουργήθηκε νέα κοίτη Την ίδια στιγμή οι έντονες πλημμύρες έχουν δημιουργήσει μια νέα κοίτη του ποταμού σε περιοχές που βρίσκονται πίσω από τη Λάρισα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες η κακοκαιρία Daniel έχει αλλάξει τον υδρογραφικό χάρτη της περιοχής.
Συνεχίζεται η έλλειψη πόσιμου νερού στο Βόλο – Αγώνας για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου στο Πήλιο Σοβαρά προβλήματα συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν για 6η ημέρα και πολλά χωριά του Πηλίου. Για ακόμη μία ημέρα η Ζαγορά μοιάζει με βομβαρδισμένο τοπίο. Βράχια έχουν αποκολληθεί και έχουν κόψει στη μέση το οδικό δίκτυο που ένωνε τον Βόλο με το Βόρειο Πήλιο. Χώματα, ακόμα και δέντρα έχουν παρασυρθεί ενώ οι δρόμοι έχουν υποχωρήσει.
Χαώδης είναι η εικόνα και στη Μηλίνα. Αυτοκίνητα αναποδογυρισμένα παραμένουν στο παραλιακό μέτωπο ενώ ορισμένα που παρασύρθηκαν εξακολουθούν να βρίσκονται στη θάλασσα. Ωστόσο, αποκαταστάθηκε η οδική σύνδεση Μηλίνας – Τρικερίου στο Νότιο Πήλιο και τα μηχανήματα της Περιφέρειας Μαγνησίας και τα μηχανήματα της Περιφέρειας Μαγνησίας προσπαθούν να φθάσουν στη Ζαγορά και στη συνέχεια ως το Χορευτό ώστε να αποκαταστήσουν τη σύνδεση με τον Βόλο. Ανάλογες προσπάθειες καταβάλλονται και για την σύνδεση της Μακρυνίτσας.
Σοβαρό πρόβλημα με την υδροδότηση συνεχίζουν να έχουν οι κάτοικοι αρκετών χωριών της Μαγνησίας με την κανονικότητα να αναμένεται να επανέλθει μετά 15 – 20 ημέρες. Το νερό δεν είναι πόσιμο και φτάνει στα σπίτια ορισμένων περιοχών του Βόλου με ωράριο. Στη συνέχεια διακόπτεται και πολλοί υγειονομικοί φορείς και επιστήμονες μιλούν για ακατάλληλο νερό ακόμη και για οικιακή χρήση. Δεκάδες συνεργεία του Δήμου Βόλου εργάζονται για να καθαρισθούν συνοικίες όπως τα Παλιά, η Νεάπολη, το Παλαιό Λιμεναρχείο, το Οινόπνευμα και περιοχές γύρω από το Εμπορικό Κέντρο “Old City” που έχουν κατακλυσθεί από λάσπη και ανάλογες προσπάθειες γίνονται σε οδούς και γέφυρες που σάρωσε ο χείμαρρος Κραυσίδωνας όταν υπερχείλισε και παρέσυρε τα πάντα πλημμυρίζοντας την πόλη του Βόλου.
Ανυπολόγιστες καταστροφές, που δεν έχουν αποτιμηθεί, έχουν υποστεί το Συγκρότημα Τσαλαπάτα που αποτελεί ένα Πολυχώρο Μουσείων Πολιτισμού και Βιομηχανικής Παράδοσης, και με πολλά πολυτελή καταστήματα εστίασης και διασκέδασης, αλλά και το κτιριακό συγκρότημα των 1ου και 4ου ΕΠΑΛ της Νέας Ιωνίας που συστεγάζει και το 1ο Δημόσιο ΙΕΚ Βόλου. Ειδικά το σχολικό συγκρότημα έχει καταστραφεί ολοσχερώς τόσο κτιριακά, όσο και ο εξοπλισμός που υπήρχε.
Από την πλευρά του το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου με ανακοινώσεις του εφιστά την προσοχή σε όσα σκάφη κινούνται εντός του Παγασητικού διότι από τη θεομηνία και τις πλημμύρες οι χείμαρροι που εκβάλλουν στον Παγασητικό κατέβασαν από τις πλαγιές των βουνών τεράστιες ποσότητες φερτών υλών και μεγάλους κορμούς δένδρων που επιπλέουν στη θάλασσα και μπορεί να προκαλέσουν ζημιές σε περίπτωση πρόσκρουσης σε αυτούς.
Απειλεί ο Πηνειός Την ίδια ώρα ο Πηνειός συνεχίζει να απειλεί τα Τέμπη και συνοικίες της Λάρισας, ενώ ένα κομμάτι της εθνικής οδού είναι μια αδιάβατη λίμνη.
Η στάθμη του νερού του Πηνειού παραμένει σταθερή, αλλά αρκετά υψηλή αφού φτάνει τα 8 μέτρα και 20 εκατοστά και σε αρκετά σημεία το ύψος του νερού πιέζει ακόμη τα αναχώματα.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το νερό έχει φτάσει μόλις 20 μέτρα από τα πρώτα σπίτια, ενώ έχει κλείσει ο δρόμος που οδηγεί στα διπλανά χωριά, το Ομάλιο και το Στόμιο.
Τα πανοραμικά πλάνα που δημοσιεύει ο Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής.
Οι κάτοικοι κάνουν έκκληση για άντληση των υδάτων από τους δρόμους και τα σπίτια τους. Οι επείγουσες μετακινήσεις προς άλλες περιοχές και προς το κέντρο της πόλης γίνονται με φορτωτικά μηχανήματα και εκσκαφείς.
Ώρες αγωνίας και για τους κατοίκους των χωριών πέριξ της λίμνης Κάρλα που δίνουν «μάχη» για να καθαρίσουν σπίτια, επιχειρήσεις και να προστατεύσουν τα ζώα τους.
Αποκαλύπτεται η φρίκη Στην ευρύτερη περιοχή το νερό σταδιακά υποχωρεί, κι έρχονται στην επιφάνεια τα απομεινάρια της καταστροφής.
Βυθισμένο στη λάσπη το χωριό Βλοχός
Σπίτια και οικοσκευές είναι κατεστραμμένα από το νερό και τη λάσπη, καλλιέργειες παραμένουν βυθισμένες και οι κάτοικοι βρίσκονται σε απόγνωση. Η έντονη δυσοσμία από τα νεκρά ζώα κάνει την ατμόσφαιρα αποπνικτική.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που σκέφτονται να εγκαταλείψουν την περιοχή τους
Οι κάτοικοι ακόμα δεν μπορούν να συλλάβουν το μέγεθος της καταστροφής που έπληξε, όχι μόνο τα σπίτια, αλλά και την παραγωγή τους. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις για να αποκατασταθεί η γεωργική παραγωγή και οι επιχειρήσεις θα χρειαστούν πολλά χρήματα και πολύς χρόνος.
Το σίγουρο είναι ότι οι πληγέντες δεν θα μπορέσουν να ορθοποδήσουν εάν το κράτος δεν σταθεί ουσιαστικά δίπλα τους. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που σκέφτονται ότι δεν θα μπορούν να βρουν διέξοδο μένοντας στην περιοχή.
Βλοχός στην Καρδίτσα
Δεν έχει μείνει τίποτα από τα χωριά στα Τρίκαλα Επιστρέφουν μέρα με τη μέρα στα χωριά τους στα Τρίκαλα οι κάτοικοι, καθώς το νερό υποχωρεί, ελπίζοντας ότι μέρος των υπαρχόντων τους μπορεί να διασωθεί. Ωστόσο, αυτό που αντικρίζουν είναι η απόλυτη καταστροφή.
Πολλά είναι τα σπίτια που δεν πλημμύρησαν, αλλά διαλύθηκαν είτε κατέρρευσαν, ενώ οι καλλιέργειες καταστράφηκαν.
Τα ζώα πνίγηκαν και οι αρχές απομακρύνουν τα κουφάρια τους, τα οποία αποτελούν υγειονομική «βόμβα».
Νεκρά ζώα
Συνολικά στη Θεσσαλία συνεχίζεται και θα συνεχίζεται για μέρες το πρόβλημα με την υδροδότηση ενώ ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και για την εμφάνιση λοιμώξεων ελλοχεύει στις πλημμυρισμένες περιοχές.
Οι αρχές με ανακοινώσεις τους συστήνουν στους πολίτες μέτρα προστασίας, με την απειλή για τη δημόσια υγεία να είναι η νέα πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι.
Οι κάτοικοι κάνουν έκκληση για άντληση των υδάτων από τους δρόμους και τα σπίτια τους. Οι επείγουσες μετακινήσεις προς άλλες περιοχές και προς το κέντρο της πόλης γίνονται με φορτωτικά μηχανήματα και εκσκαφείς.
Η καταστροφή σε αριθμούς Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γεωργικών και κτηνοτροφικών συνεταιρισμών, ήδη σε ολόκληρη τη Θεσσαλία η καταστροφή που έχει καταμετρηθεί ανέρχεται σε 1 εκατομμύριο στρέμματα καλλιεργειών, περισσότερα από 10.000 ζώα έχουν πνιγεί, ενώ από τις αποθήκες της περιοχής το νερό παρέσυρε το 30% του αποθηκευμένου σιταριού της χώρας.
Και τα αστικά κέντρα χτυπήθηκαν σκληρά. Εκτιμάται ότι επλήγησαν σε ολόκληρη τη Θεσσαλία περισσότερες από 5000 επιχειρήσεις εμπορίου και μεταποίησης.
H κατάσταση είναι απολύτως επείγουσα και ο δημοσιονομικός Γολγοθάς μεγάλος. Πέρα από το πόσο κοστίζει στον κάθε πληγέντα να ξαναρχίσει την ζωή του και πόσο θα κοστίσει η αποκατάσταση των δημόσιων υποδομών, τεράστιο είναι το κόστος και στην οικονομία.
Ένας νέος προϋπολογισμός έρχεται πολύ νωρίτερα από κάθε άλλη φορά μετά τις καταστροφές που προήλθαν από την κακοκαιρία Daniel.
Τι δίνει ο θεσσαλικός κάμπος Ο Θεσσαλικός κάμπος, δίνει:
52,8% βιομηχανικής ντομάτας 38% βαμβακιού 54,7% αχλάδια 51,7% αμύγδαλα 39,5% κάστανα 26,3% καρύδια 19,4% εγχώριου πρόβειου γάλακτος 13,7% εγχώριου αιγείου γάλακτος 18,5% βόειου κρέατος 19,7% βόειου γάλακτος 10% χοιρινού κρέατος 40% των μαλακών τυριών 25% των σκληρών τυριών
Θέμα ωρών η πλήρης κατάρρευση της κρεμαστής γέφυρας των Τεμπών
Θέμα ωρών θεωρείται η κατάρρευση της ιστορικής, κρεμαστής γέφυρας γέφυρας των Τεμπών, καθώς νέο συγκλονιστικό ντοκουμέντο από χθες το απόγευμα αποκαλύπτει πως έχει ήδη σπάσει σε αρκετά σημεία.
Στις εικόνες αποτυπώνεται η ραγδαία δυναμική της ροής του ποταμού Πηνειού, να υποστηρίζεται πια από μια ντίζα. Την ίδια ώρα οι αρμόδιοι φορείς εκφράζουν δημόσια την έντονη ανησυχία τους, πως, εάν συνεχιστεί η ροή αυτή και τις επόμενες ώρες, τότε θεωρείται σίγουρο πως η γέφυρα δεν θα αντέξει την πίεση και θα παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά.
«Δεν νομίζω ότι θα μείνει όρθια – Έχει καταστραφεί τελείως»
Κάτοικοι της περιοχής που καταγράφουν την εικόνα συγκλονίζουν με τις μαρτυρίες τους.
Συγκλονιστικό βίντεο: Κτηνοτρόφος στην Λάρισα μπήκε με βάρκα στη μονάδα του και αντίκρισε την ολική καταστροφή – Πνίγηκαν 800 πρόβατα!
Συγκλονίζουν οι εικόνες μέσα από πλημμυρισμένη κτηνοτροφική μονάδα στην περιοχή της Τερψιθέας στη Λάρισα.
Μία μονάδα που προσέγγισαν οι ιδιοκτήτες της με βάρκα (!) για να αντικρίσουν ένα αποτρόπαιο θέαμα: Νεκρά ζώα παντού να επιπλέουν, κατεστραμμένες ζωοτροφές, εγκαταστάσεις, οι κόποι μίας ζωής.
Ο κτηνοτρόφος κ. Κώστας Πατσιούρας έχει υποστεί τεράστια ζημιά καθώς από τα 1200 του πρόβατα, πνίγηκαν τα 800!
Πηγές: in.gr/skai.gr/onlarisa