Λέκκας για Σαντορίνη: Θα ήθελα έναν σεισμό 5,3R για να εκτονωθούν πιο γρήγορα οι δυνάμεις

Τι απαντά για το σενάριο σεισμού 6 Ρίχτερ και πάνω

Parallaxi
λέκκας-για-σαντορίνη-θα-ήθελα-έναν-σει-1276256
Parallaxi

Ανησυχία επικρατεί στην Σαντορίνη εξαιτίας της έντονης σεισμικής δραστηριότητας με τη γη να συνεχίζει να σείεται. Τα ξημερώματα μάλιστα καταγράφηκε σεισμική δόνηση 4,9 Ρίχτερ ανοιχτά της Αμοργού.

Στο… πόδι βρίσκονται πέντε νησιά των Κυκλάδων μετά το πλήθος σεισμών που καταγράφηκαν βόρεια της Σαντορίνης. Πάνω από 200 σεισμούς μέσα σε μόλις 48 ώρες έχουν θορυβήσει το νησί, με πολλές οικογένειες με παιδιά να παίρνουν την απόφαση να εγκαταλείψουν τη Σαντορίνη.

Οι συσκέψεις είναι συνεχείς στην Πολιτική Προστασία, ενώ στο νησί έφτασε ομάδα της ΕΜΑΚ με σκυλιά, drones και σωσίβιες λέμβους.

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην περιοχή, με τους ειδικούς να αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Ο Καθ. Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGΑ» για την ακολουθία σεισμών στην περιοχή.

«Μας έχει καλέσει για διυπουργική σύσκεψη ο κ. Κικίλιας, να ενημερώσουμε τους υπουργούς για την κατάσταση και μετά θα επιστρέψω στην Σαντορίνη. Σήμερα το πρωί στις 4.40 είχαμε έναν σεισμό της τάξης των 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Το βραδύ ήταν σχετικά ήρεμο αλλά στην συνέχεια είχαμε μια ανοδική έξαρση. Εκτιμούμε ότι η έξαρση αυτή θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες.

Με αυτούς τους σεισμούς εκτονώνεται αργά και σταδιακά. Θα ήθελα έναν σεισμό 5,2-5,3 ρίχτερ για να εκτονωθούν πιο γρήγορα οι δυνάμεις. Με έναν σεισμό της τάξης των 5,5 ρίχτερ εκτιμούμε ότι δεν θα υπάρχει καμία επίπτωση στο νησί», είπε αρχικά.

Και συνέχισε ο κ. Λέκκας: «Το σενάριο των 6 ρίχτερ και πάνω συγκεντρώνει μικρές πιθανότητες. Οι κάτοικοι στην Σαντορίνη πρέπει να νιώθουν ασφαλείς. Δεν πρέπει να υπάρχει αυτός ο πανικός για φυγή που υπάρχει. Έχω διαπιστώσει ότι φεύγουν κυρίως αλλοδαποί που εργάζονται εδώ. Αυτοί οι σεισμοί γίνονται σε βάθος 15 χιλιομέτρων. Είναι σημαντικό για εμάς το βάθος που εκδηλώνεται ένας σεισμός.

Έχει σημασία γιατί προσδιορίζουμε το σεισμίκο ρήγμα και αυτό είναι σημαντικό γιατί εκεί έχουμε ένα σύμπλεγμα ρηγμάτων και ο ακριβής υπολογισμός του ρήγματος, μας κάνει να είναι πιο εύκολη η ερμηνεία».

Σε ερώτηση που δέχθηκε για το βουητό που ακούγεται τις τελευταίες ώρες στα νησιά, ο κ. Λέκκας εξήγησε ότι είναι το αποτέλεσμα επιφανειακών διεργασιών, και όχι του ίδιου του σεισμού.

Όπως είπε, προέρχεται κυρίως από διάχυση ηχητικών κυμάτων και αλλού είναι έντονο και αλλού δεν είναι. «Είναι μια επαγωγική διαδικασία και δεν σχετίζεται με τον σεισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Εκτός κι αν είναι ο σεισμός σε κοντινή απόσταση, δηλαδή στα 1-2 χιλιόμετρα, ή μικρότερη απόσταση. Τότε ακούγεται και ήχος από τον σεισμό. Σε μεγαλύτερες αποστάσεις δεν ακούγεται ήχος», τόνισε ο κ. Λέκκας.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα