Η νύχτα βρίσκει τη Σιθωνία σε κατάσταση ολέθρου

Η φωτιά κινείται ανεξέλεγκτη σε τρία μέτωπα.

Parallaxi
η-νύχτα-βρίσκει-τη-σιθωνία-σε-κατάστασ-372316
Parallaxi

Η κατάσταση αυτή την ώρα στη Σιθωνία βρίσκεται δυστυχώς στο χειρότερο σημείο της ημέρας. Τα 4 αεροπλάνα που πετούσαν κατά τη διάρκεια της ημέρας  θα σταματήσουν μόλις νυχτώσει ενώ αυτή τη στιγμή πετά  ένα ελικόπτερο σε συντονιστικό ρόλο για να έχει τη συνολική εικόνα από ψηλά. Στην περιοχή επιχειρούν 135 πυροσβέστες με 59 οχήματα και 73 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Η φωτιά κινείται ανεξέλεγκτη σε τρία μέτωπα. Ένα, από την περιοχή που ξεκίνησε, στο Πλατανίτσι όταν ένας κορμός δέντρου έπεσε τα ξημερώματα σε καλώδια της ΔΕΗ, βρίσκεται σε εξέλιξη στη θέση Αχλάδα και έχει περάσει το δρόμο καίγοντας προς τα πάνω και προς τα κάτω, στη μεριά του βουνού και της θάλασσας. Εκεί υπήρχαν πριν λίγο μόνο δυο αξιωματικοί που ρύθμιζαν την κυκλοφορία και σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες προσπαθούσαν να σβήσουν τις φλόγες με τις μπότες τους.

Ένα άλλο μέτωπο καίει νότια από τις κεραίες της Σάρτης απειλώντας το χωριό το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία εκκένωσης όταν χρειαστεί. Στις παρυφές του χωριού πλησίον του βενζινάδικου η φωτιά πέρασε μέσα από αυλές σπιτιών ενώ πληροφορίες λένε ότι έκαψε και βίλες. Ένα ακόμα μέτωπο καίει ανεξέλεγκτο και κατευθύνεται πλέον προς την πλευρά του Μαρμαρά. Το μέτωπο αυτό εφόσον δυναμώσουν οι άνεμοι είναι πιθανό να επεκταθεί στη βόρεια πλευρά του βουνού απειλώντας πλέον όλο το πόδι. Ο καπνός της φωτιάς είναι ορατός από τον Κίσσαβο και τα νησιά του βορείου Αιγαίου.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε τη Σάρτη Σιθωνίας Χαλκιδικής, όπου από το πρωί βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγάλη πυρκαγιά, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Σε περίπτωση ανάγκης εκκένωσης της Σάρτης θα είναι σε ετοιμότητα μισθωμένα λεωφορεία καθώς και 3 σκάφη του λιμενικού και 15 ιδιωτικά σκάφη. Ρεύμα δεν υπάρχει στο Πλατανίτσι και νερό τα βυτιοφόρα παίρνουν απόψε από τον Αρμενιστή για να αντιμετωπίσουν τη φωτιά.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, οι επικεφαλής της αστυνομίας και ο υπαρχηγός επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, Κωνσταντίνος Γιόβας, συντόνισαν νωρίτερα την οργανωμένη απομάκρυνση λιγοστών κατοίκων που βρίσκονταν στην περιοχή, καθώς η φωτιά είχε φτάσει γύρω από τα σπίτια τους.

“Αν παραστεί ανάγκη είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε εκκένωση της Σάρτης, δεν πρόκειται να αφήσουμε να κινδυνεύσει κανείς”, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Τζιτζικώστας.

Στο μεταξύ, πυροσβεστικά αεροσκάφη, ελικόπτερα και μεγάλη επίγεια δύναμη, συνεχίζει το έργο της κατάσβεσης, ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στον επαρχιακό δρόμο που συνδέει τη Σάρτη με τη Βουρβουρού, στο ανατολικό τμήμα της χερσονήσου.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πάνω από το υδραγωγείο, στις παρυφές της Σάρτης, έχει φτάσει η πυρκαγιά που μαίνεται από τα ξημερώματα στο νότιο τμήμα της χερσονήσου Σιθωνίας στη Χαλκιδική. Ανήσυχοι πολλοί κάτοικοι, βλέποντας τις φλόγες και τον πυκνό καπνό, εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, χωρίς ωστόσο να έχει δοθεί εντολή εκκένωσης. Νωρίτερα ο Περιφερειάρχης είχε δηλώσει:’‘Η φωτιά κινείται παράλληλα με το χωριό έχουμε ενημερώσει όλους σε ετοιμότητα. Εκκενώσαμε προληπτικά κάποια σπίτια κυρίως με ηλικιωμένους με αναπνευστικά προβλήματα λόγω του καπνού”

Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια διάχυτη εντύπωση ότι η φωτιά είναι αδύνατον να ελεγχθεί οπότε η μοίρα της Σιθωνίας είναι άγνωστη.

UP: Η εικόνα αυτή την ώρα, 19:15 είναι καλύτερη στη Σάρτη όμως υπάρχει τεράστια φωτιά στο Πλατανίτσι, στο πάρκινγκ του δρόμου και στην περιοχή των τροχόσπιτων με αποτέλεσμα μεγάλα τμήματα στρατού να βρίσκονται εκεί και να επιχειρούν. 

Διαβάστε ακόμα:

Φωτιά στη Χαλκιδική – Σε εξέλιξη μεγάλο πύρινο μέτωπο στη Σιθωνία

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα