Ελλάδα

Ο ισχυρός άνεμος είναι ο «μεγάλος εχθρός» για την φωτιά στην Αλεξανδρούπολη

Νέο μήνυμα του 112 για εκκένωση οικισμού.

Parallaxi
ο-ισχυρός-άνεμος-είναι-ο-μεγάλος-εχθρ-1046502
Parallaxi

Εικόνα: Facebook / FireNews Greece

Μαίνεται η φωτιά που έχει ξεσπάσει από χθες Σάββατο το πρωί στην Αλεξανδρούπολη με τις αρχές να αποφασίζουν την εκκένωση πέμπτου οικισμού την Κυριακή. Πρόκειται για τον οικισμό Άβαντας.

“Αν βρίσκεστε στον οικισμό Άβαντας απομακρυνθείτε προς Αλεξανδρούπολη” τονίζεται στο μήνυμα του 112.

Τα ενεργά μέτωπα έχουν περιοριστεί σε δύο, σύμφωνα με τον ρεπόρτερ του ΣΚΑΪ Χρήστο Νικολαΐδη. Το ένα στο Λουτρό και το δεύτερο σε Αμφιτρίτη και Απαλό. Οι ισχυροί άνεμοι είναι ο «μεγάλος αντίπαλος» για την πυρόσβεση, καθώς με ένα απαλό «άγγιγμα» του ανέμου να είναι ικανό για υπάρξει αναζωπύρωση και να έχουμε νέο μέτωπο.

Νέα μηνύματα από το 112 εστάλησαν νωρίτερα στους κατοίκους των περιοχών Μοναστηράκι, Δορίσκος να απομακρυθούν προς τις Φέρες. Επίσης, στους κατοίκους των οικισμών Αμφιτρίτης και Μαΐστρου εστάλη μήνυμα να απομακρυνθούν προς την Αλεξανδρούπολη.

Μιλώντας νωρίτερα στον ΣΚΑΪ 100,3 ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος Γιάννης Αρτοποιός ανέφερε ότι στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι εντάσεως 6 με 7 μποφόρ και σπρώχνουν τα μέτωπα της φωτιάς προς τη θάλασσα.

Τόνισε ότι η μεγαλύτερη ανησυχία υπάρχει για τα μέτωπα της Αμφιτρίτης και του Μαΐστρου.

Σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, μεγάλη αναζωπύρωση σημειώνεται και στο μέτωπο νοτίως του οικισμού Νίψα, εκεί όπου διεκόπη εκ νέου η κυκλοφορία στην Εγνατία λόγω των πυκνών καπνών.

Νωρίτερα εστάλη μήνυμα από το 112 προς τους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους με κλειστά παράθυρα και πόρτες λόγω του καπνού της μεγάλης πυρκαγιάς, εστάλη πριν από λίγα λεπτά.

Το μήνυμα αναφέρει: «Αλεξανδρούπολη, εξελίσσεται δασική πυρκαγιά, οι καπνοί κατευθύνονται στην περιοχή σας. Παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους κλείστε παράθυρα και πόρτες».

Εν τω μεταξύ, νέα διακοπή κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό Κήπων – Αλεξανδρούπολης τέθηκε σε ισχύ λόγω της πυρκαγιάς.

Όπως ανακοίνωσε η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, διακόπηκε η κυκλοφορία από από το ύψος του κόμβου Αρδανίου έως το ύψος του κόμβου Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ.) Αλεξανδρούπολης.

Η κυκλοφορία των οχημάτων εκτρέπεται μέσω της Εθνικής Οδού Φερών – Αλεξανδρούπολης.

Ενισχυμένες οι δυνάμεις της πυροσβεστικής και σήμερα

Με το πρώτο φως της μέρας επιχείρησαν από αέρος 4 αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα, ενώ σε όλη τη διάρκεια της μέρας, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Κέντρο Επιχειρήσεων, θα επιχειρήσουν 11 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα συντονιστικό.

Από επίγειες δυνάμεις συνολικά επιχειρούν 176 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 48 οχήματα και ισχυρές δυνάμεις του στρατού, της Περιφέρεια και των δήμων και πολλοί εθελοντές.

Στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, δυνάμεις της ΕΛΑΣ, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού και των ΟΤΑ.

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, στην επιχείρηση πυρόσβεσης συνδράμουν από πλευράς Ενόπλων Δυνάμεων: 4 πυροσβεστικά αεροσκάφη CL-415, 1 PZL, 2 ομάδες των 20 ατόμων του σχεδίου ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ, 2 ομάδες των 10 ατόμων του σχεδίου ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ, προωθητές γαιών για δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, υδροφόρα οχήματα, βυτιοφόρα οχήματα και οχήματα γενικής χρήσεως.

Η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη από τον δορυφόρο

Δορυφορική εικόνα που αποτυπώνει το μέγεθος της καταστροφικής πυρκαγιάς που μαίνεται από χθες στην Aλεξανδρούπολη, απειλώντας οικισμούς και οδηγώντας σε εκκενώσεις μέχρι αυτή την ώρα έδωσε στη δημοσιότητα η ευρωπαική υπηρεσίας διαχείρισης έκτακτης ανάγκης «Copernicus», η οποία ενεργοποιήθηκε για την άμεση χαρτογράφηση περιοχών των περιοχών που έχουν πληγεί μέχρι στιγμής από την φωτιά.

Οι κόκκινες περιοχές είναι οι καμένες περιοχές και τα ροζ στίγματα ενεργά σημεία πυρκαγιάς.

Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus

Κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, ενεργοποίησε την Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για περιοχές του Δήμου Αλεξανδρούπολης της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, οι οποίες επλήγησαν από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο 19 Αυγούστου προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση (κωδικός ενεργοποίησης EMSR686) και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για την διαχείριση του έργου τους.

Κλειστή η συνοριακή διάβαση Υψάλων-Κήπων στα ελληνοτουρκικά σύνορα

H νομαρχία της Αδριανούπολης ανακοίνωσε ότι η συνοριακή διάβαση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στα Ύψαλα από την τουρκική πλευρά (προς το τελωνείο των Κήπων στην Ελλάδα) έχει κλείσει μέχρι νεωτέρας εξαιτίας των πυρκαγιών στον Έβρο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, καθώς υπάρχει η πληροφορία ότι έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων από την ελληνική πλευρά της μεθορίου.

Κικίλιας για φωτιές:« Εφιστώ την προσοχή όλων – Πρέπει όλοι μαζί να προστατεύσουμε τη χώρα μας»

Την προσοχή όλων των πολιτών εφιστά ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, λόγω των προβλέψεων για ακραίες συνθήκες κινδύνου πυρκαγιάς αύριο, κάνοντας αναφορά στις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν οι δυνάμεις πυρόσβεσης στην Αλεξανδρούπολη.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κικίλιας, σε δήλωση του που δόθηκε στη δημοσιότητα αναφέρει:

«Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος – επίγειες και εναέριες-, εθελοντές, ο Στρατός, η Αστυνομία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση δίνουν πολύ μεγάλη μάχη στη φωτιά της Αλεξανδρούπολης.

Ο Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιών για τη Δευτέρα 21/8 έχει σε κατάσταση συναγερμού, στο κόκκινο δηλαδή, την Εύβοια, την Αττική, τη Βοιωτία, την Αργολίδα, την Κορινθία.

Εφιστώ την προσοχή όλων. Δεν επιτρέπεται καμία εργασία εξωτερικού χώρου που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά. Πρέπει όλοι μαζί να προστατεύσουμε τη χώρα μας».

Καταργούνται τα δρομολόγια των λεωφορείων C682/C683 προς Ορμένιο λόγω της πυρκαγιάς

Τα δρομολόγια των λεωφορείων C682/C683 (Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο) καταργούνται ολικώς με εντολή της Τροχαίας εξαιτίας της πυρκαγιάς στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, όπως αναφέρει σχετικά ενημέρωση της Hellenic Train.

Τι είναι το φαινόμενο hot-dry-wind και πως ευνοεί τις φωτιές

Επικίνδυνες προβλέπονται οι επόμενες μέρες για πυρκαγιές, εξαιτίας του ιδιαίτερα θερμού και ξηρού καιρού.

Σύμφωνα με το Meteo, η σωρευτική επίδραση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών (θερμός και ξηρός καιρός) στην ευκολία ανάφλεξης των δασικών καυσίμων έχει ως αποτέλεσμα η ευφλεκτότητα να είναι υψηλή ή πολύ υψηλή στο σύνολο σχεδόν της χώρας, ήδη από το ξεκίνημα (Σάββατο 19.08.2023) του νέου θερμού κύματος που αναμένεται να μας επηρεάσει έως και τουλάχιστον την Παρασκευή 25.08.2023.

Αυτό προκύπτει από την ανάλυση των δεδομένων των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), τα οποία χρησιμοποιούνται για την καθημερινή αποτίμηση της πυρομετεωρολογικής επικινδυνότητας και τα οποία λαμβάνουν υπόψη τη σωρευτική επίδραση των μετεωρολογικών συνθηκών στα δασικά καύσιμα και την αναμενόμενη συμπεριφορά των δασικών πυρκαγιών.

Οι πολύ θερμές και ξηρές συνθήκες που ήδη επηρεάζουν τη χώρα μας και οι οποίες θα επιμείνουν έως και την Παρασκευή 25.08.2023, σε συνδυασμό με την πολύ υψηλή ευκολία ανάφλεξης των δασικών καυσίμων και τους κατά τόπους ενισχυμένους ανέμους, αναμένεται να διαμορφώσουν ιδιαίτερα επικίνδυνες πυρομετεωρολογικές συνθήκες, ικανές να δυσχεράνουν τον έλεγχο τυχόν δασικών πυρκαγιών που εκδηλωθούν. Ειδικότερα και με βάση τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία της Πυρομετεωρολογικής Ομάδας FLAME της μονάδας ΜΕΤΕΟ/ΕΑΑ, πολύ υψηλή έως και ακραία επικινδυνότητα με καιρό τύπου Hot-Dry-Windy αναμένεται την Κυριακή και τη Δευτέρα, 20 -21.08.2023 σε μεγάλο τμήμα της ηπειρωτικής Ελλάδας και των νησιών του Β. Αιγαίου.

Τέλος, τα προγνωστικά στοιχεία που αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμα υποδεικνύουν συνέχιση του τύπου καιρού Hot-Dry-Windy έως και την Τετάρτη 23.08.2023. Η Πυρομετεωρολογική μας Ομάδα θα παρακολουθεί τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά και πραγματικά στοιχεία και θα επανέλθει με νεότερη πυρομετεωρολογική ενημέρωση.

*Με πληροφορίες από skai.gr, ΕΘΝΟΣ, ΕΡΤ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα