Ελλάδα

Όλα τα φώτα στις καταγγελίες για τον πατέρα Αντώνιο

Στέλεχος της οργάνωσης και τρεις εργαζόμενοι στο "κάδρο" των ερευνών.

Parallaxi
όλα-τα-φώτα-στις-καταγγελίες-για-τον-πα-581994
Parallaxi

Νέα τροπή φαίνεται να παίρνει η υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου», καθώς, σύμφωνα με δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας, το πρόσωπο που κατήγγειλε ο 19χρονος για σεξουαλική κακοποίηση είναι ο πατέρας Αντώνιος.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας, στην επτασέλιδη κατάθεση του στον 8ο όροφο της ΓΑΔΑ την περασμένη Τετάρτη, 19χρονος πρώην φιλοξενούμενος στην Κιβωτό του Κόσμου υποστηρίζει πως έπεσε θύμα ασελγών πράξεων από τον ιερέα, ενώ αναφέρεται και σε περιστατικά κακοποίησης άλλων φιλοξενούμενων

Στην κατάθεσή του αναφέρεται και σε περιστατικά κακοποίησης άλλων φιλοξενούμενων στην Κιβωτό του Κόσμου. «Για έναν μήνα είχαν 4 παιδιά κλειδωμένα σε δωμάτια και τα χτυπούσαν κάθε μέρα και ενώπιον του πατέρα Αντώνιου, για να μάθουν κάποια πράγματα. Ότι δηλαδή παίζαμε στοίχημα στον ΟΠΑΠ, καπνίσαμε και κάναμε κοπάνες. Αυτά μου τα είπε ένα από τα παιδιά και μου είπε ότι τους έκαναν μπλε στο πρόσωπο από το ξύλο», είπε στους αστυνομικούς.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Πρώτου Θέματος, οι δικαστικές αρχές έχουν στη διάθεσή τους δέκα καταθέσεις για ασέλγεια σε βάρος ανηλίκων, ξυλοδαρμούς αλλά και μαύρη εργασία σε δομές της «Κιβωτού του Κόσμου».

Καταγγελίες για ξυλοδαρμούς σε Βόλο και Πωγωνιανή

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι αρχές ερευνούν πλέον πέντε δομές σε Αττική και Περιφέρεια. Από την εισαγγελία ανηλίκων ερευνώνται τρεις υποθέσεις ασέλγειας και τέσσερις καταγγελίες ξυλοδαρμού.

Κλήση σε 15χρονο φιλοξενούμενο της δομής της «Κιβωτού του Κόσμου» στην Πωγωνιανή Ιωαννίνων επέδωσε χθες, Παρασκευή η Εισαγγελία για κατάθεση με όσα φέρεται να συνέβαιναν στην δομή της «Κιβωτού του Κόσμου» στον Βόλο.

Άλλος φιλοξενούμενος στη δομή της Κιβωτού στην Πωγωνιανή, 18 χρόνων σήμερα, 13 ετών όταν έλαβαν χώρα τα γεγονότα, κατήγγειλε πως τον είχε χτυπήσει για ασήμαντη, όπως υποστήριξε αφορμή, στέλεχος της δομής τόσο τον ίδιο όσο και άλλα παιδιά.

Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, στη δομή του Βόλου εργαζόμενοι έμπαιναν νύχτα στα δωμάτια και χτυπούσαν τα παιδιά, ζητώντας τους να ομολογήσουν κλοπές αν και η αστυνομική έρευνα δεν έδειξε υπόπτους για κλοπή σε προσδιορισμό υπόπτων για την κλοπή.

Όπως λέει, οι άνθρωποι αυτοί κλείδωναν τα παιδιά στα δωμάτια, έμπαιναν τη νύχτα στα δωμάτιά τους και τα χτυπούσαν σκληρά, ενώ μετέπειτα έλεγαν ως δικαιολογία ότι τα παιδιά «έβλεπαν εφιάλτες και αυτοτραυματίστηκαν».

«Ήταν βία, τους χτυπήσανε άσχημα. Ένα παιδί 17 ετών το πλακώσανε, είχε χτυπήσει στο κεφάλι και στο αυτί, του τρέχανε αίματα. Μπήκανε μεσάνυχτα στο δωμάτιο, ο ένας του κρατούσε το στόμα και ο άλλος το χτυπούσε», είπε χαρακτηριστικά ο 18χρονος πρώην τρόφιμος της «Κιβωτού του Κόσμου».

Ο πατήρ Αντώνιος, μίλησε χθες στην ΕΡΤ και έκανε λόγω για για ανυπόστατα ψεύδη, ενώ η σύζυγός του, πρόεδρος του Οργανισμού, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τα παιδιά να είναι υποκινούμενα.

«Είμαστε λυπημένοι και στενοχωρημένοι για όλο αυτό το μεγάλο κύμα καταγγελιών. Έχουμε κάνει την έρευνά μας και όσα καταγγέλλονται είναι ανυπόστατα ψεύδη. Είμαι θυμωμένος και αγανακτισμένος.

Στέλεχος της οργάνωσης και τρεις εργαζόμενοι στο “κάδρο” των ερευνών

Τέσσερα πρόσωπα μπαίνουν στο “μικροσκόπιο” των Αρχών, σχετικά με την υπόθεση για τις συνθήκες διαβίωσης στην “Κιβωτό του Κόσμου”, μετά τις καταγγελίες για ασέλγεια και κακοποιήσεις σε δομές της οργάνωσης.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, η Εισαγγελία ανηλίκων που ανέλαβε τη δικογραφία της υπόθεσης, ερευνά στέλεχος της οργάνωσης, σε βάρος του οποίου υπάρχει η καταγγελία ενός 19χρονου για σεξουαλική κακοποίηση.

Τα άλλα τρία πρόσωπα που ερευνώνται είναι εργαζόμενοι στην Κιβωτό, από το στενό περιβάλλον του παραπάνω στελέχους, που ζούσαν από παιδιά σε δομές της οργάνωσης και κατέληξαν να εργάζονται εκεί.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν για τα τρία αυτά πρόσωπα ότι δεν ελέγχονται για σεξουαλική κακοποίηση, αλλά για κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος παιδιών.

Ο ρόλος των τριών φαίνεται να ήταν πολύ συγκεκριμένος, με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ να αναφέρει ότι αναλάμβαναν να διαχειριστούν δύσκολες καταστάσεις που προέκυπταν μέσα στις δομές.

“Κιβωτός του Κόσμου”: Νέες καταγγελίες για ξυλοδαρμούς ανηλίκων σε Βόλο και Πωγωνιανή Παράλληλα, κλήση σε 15χρονο φιλοξενούμενο της δομής της «Κιβωτού του Κόσμου» στην Πωγωνιανή Ιωαννίνων επέδωσε την Παρασκευή (18/11) η Εισαγγελία για κατάθεση με όσα φέρεται να συνέβαιναν στη δομή στο Βόλο.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Ιωαννίνων και τον Β. Σιώμο, ένας άλλος φιλοξενούμενος στην δομή της «Κιβωτού του Κόσμου» στην Πωγωνιανή -18χρονος σήμερα- προέβη σε καταγγελίες σχετικά με την δομή, στην οποία φοιτούσε όταν ήταν 13 ετών.

Σύμφωνα με την καταγγελία του, στέλεχος της δομής τον είχε χτυπήσει για ασήμαντη -όπως ανέφερε- αφορμή, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, το συγκεκριμένο στέλεχος είχε χτυπήσει κι άλλα παιδιά από την δομή. Όπως υποστήριξε, ο άνθρωπος αυτός το κλείδωσε σε αποθήκη και τον χτύπησε ζητώντας του να παραδεχτεί ότι κάπνιζε.

Αντίθετα ο 18χρονος μιλά με τα καλύτερα λόγια για τους παιδαγωγούς που εργάζονταν στην δομή της Πωγωνιανής. Οι συνθήκες διαβίωσης, το φαγητό στην δομή της Πωγωνιανής, ήταν σε υψηλό επίπεδο, σύμφωνα με τον 18χρονο, ο οποίος όμως ανέφερε πως δύο στελέχη της «Κιβωτού του Κόσμου» είχαν την ευχέρεια να μετακινούνται από δομή σε δομή και είναι αυτοί που καταγγέλλονται πως χτύπησαν παιδιά. Για τις κατηγορίες της ασέλγειας, ο 18χρονος δήλωσε πως δεν έχει γνώση για σχετικά περιστατικά.

Οι καταγγελίες του 18χρονου που μίλησε στην ΕΡΤ, αφορούν και στην δομή του Βόλου, όπου το ίδιο το στέλεχος που καταγγέλλεται για βιαιοπραγία στην Πωγωνιανή, είχε μεταβεί μετά από μια κλοπή που είχε σημειωθεί εκεί.

Σύμφωνα πάντα με τον 18χρονο, στη δομή του Βόλου άνθρωποι που εργάζονταν εκεί έμπαιναν νύχτα στα δωμάτια και χτυπούσαν τα παιδιά, ζητώντας τους να ομολογήσουν ποιος έκανε την κλοπή. Η έρευνα της αστυνομίας δεν κατέληξε σε προσδιορισμό υπόπτων για την κλοπή.

Ο 18χρονος δήλωσε πως είναι πρόθυμος να καταθέσει όσα γνωρίζει, αν κληθεί από τον Εισαγγελέα.

Τα δύο πρόσωπα – «κλειδιά» στα οποία ο 19χρονος εκμυστηρεύτηκε τα όσα καταγγέλλει

Όπως αποκάλυψε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN η Μίνα Καραμήτρου, υπάρχουν δύο πρόσωπα που ο ρόλος τους είναι «κλειδί» για την έρευνα της υπόθεσης. Είναι δύο παιδιά που διέμεναν στη δομή, μαζί με τον -σήμερα- 19χρονο, που έχει αποκαλύψει στις Αρχές την ασέλγεια σε βάρος του από υψηλόβαθμο στέλεχος της δομής. Ο 19χρονος καταγγέλλων εκμυστηρεύτηκε τα όσα συνέβαιναν στα δύο άλλα παιδιά που, εκείνη την περίοδο, ήταν στη δομή. Τα δύο αυτά πρόσωπα παίζουν κεντρικό ρόλο καθώς υπάρχει ήδη η αποκάλυψη ότι ένα άλλο παιδί έχει υπάρξει μάρτυρας ασέλγειας σε βάρος του 19χρονου, και μάλιστα αυτό το παιδί έχει καταθέσει, ωστόσο υπάρχουν και δύο ακόμη πρόσωπα που τώρα θα μπουν στο μικροσκόπιο των Αρχών, θα αναζητηθούν για να καταθέσουν για την υπόθεση.

Έπαιρνε παιδιά της δομής μαζί στα ταξίδια του

Από την έρευνα, επιπλέον, έχει διαπιστωθεί μία διαδικασία η οποία δημιουργεί ερωτήματα κι έχει να κάνει με κάποια ταξίδια που συνέβαιναν. Καθώς το υψηλόβαθμο πρόσωπο της Κιβωτού του Κόσμου, το οποίο καταγγέλλεται για ασέλγεια φαίνεται αρκετά συχνά να έκανε ταξίδια στην Ελλάδα. Το περίεργο, ωστόσο, είναι ότι σε αυτά τα ταξίδια έπαιρνε μαζί του συγκεκριμένα παιδιά της δομής. Ακόμα και όταν πήγε στο νησί όπου έγινε η ασέλγεια και υπήρξε η μαρτυρία του ανήλικου παιδιού, τα συγκεκριμένα παιδιά δεν έπρεπε να βρίσκονται εκεί. Περιέργως, είχαν «συνοδεύσει» το κεντρικό αυτό πρόσωπο στο ταξίδι του. Τέτοια ταξίδια υπήρχαν πολλά και πάνω σε αυτά τα στοιχεία θα σταθεί πάρα πολύ η εισαγγελία που έχει αναλάβει την έρευνα.

Σε ημερήσια διάταξη οι κακοποιητικές συμπεριφορές

Την ώρα που ολόκληρη η Ελλάδα παρακολουθεί άφωνη τις καταγγελίες για κακοποιήσεις παιδιών στην «Κιβωτό του Κόσμου» έρχονται μαρτυρίες για τη βίαιη συμπεριφορά εργαζομένων σε βάρος ανηλίκων. Όπως ισχυρίστηκε στον Γιώργο Σιαδήμα και την Ευλαμπία Ρέβη νεαρή γυναίκα η οποία έζησε από 12 χρονών σε δομές φιλοξενίας, είχε δει και τον πατέρα Αντώνιο να χτυπάει παιδί. «Είχε δώσει ο ίδιος χαστούκι σε ένα κορίτσι. Γενικά εκείνο το κορίτσι δεν ήταν από τα ήρεμα παιδιά που υπήρχαν στο σπίτι, είχε συνέχεια παραβατικές συμπεριφορές, έβριζε, φώναζε, χτυπούσε, δεν άκουγε καθόλου, έκανε τα δικά της. Σε μία στιγμή έντασης που φώναζαν ο ένας στον άλλο, της έδωσε ένα χαστούκι». Όπως είπε η ίδια στο OPEN, οι κακοποιητικές συμπεριφορές ήταν σε ημερήσια διάταξη. Την ίδια την είχαν κρατήσει κλειδωμένη για μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα σε ένα δωμάτιο.

Ποιοι θα κληθούν από τη Δικαιοσύνη

Όπως ανέφερε η δικαστική συντάκτρια του MEGA, Άννα Κανδύλη, τρία άτομα βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» της εισαγγελέως Ανηλίκων, που έχει αναλάβει να ερευνήσει την υπόθεση των σοκαριστικών καταγγελιών για την Κιβωτό του Κόσμου, ενώ ελέγχονται όλες οι δομές της οργάνωσης.

Προσέθεσε, μάλιστα, ότι άμεσα θα κληθούν να καταθέσουν τόσο παιδιά που φιλοξενούνταν στην Κιβωτό, όσο και εργαζόμενοι.

Τα αδικήματα, προς το παρόν, που διερευνώνται είναι η ασέλγεια και η σωματική βλάβη σε αδύναμο, τόνισε η Άννα Κανδύλη.

Ωστόσο, σημείωσε, «δεν αποκλείεται να δούμε να μεγαλώνει ο κύκλος των υπόπτων, αλλά και των υπό διερεύνηση αδικημάτων».

Όλα θα εξαρτηθούν από τις καταθέσεις των επόμενων ημερών, αφού προς το παρόν, έχουν καταθέσει τρία άτομα.

Σύμφωνα με την δημοσιογράφο, η έρευνα έχει πάρει τη μορφή πήρε «κατεπείγοντος» και αναμένεται να «τρέξει» πολύ γρήγορα, είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση.

Δηλαδή, εξήγησε, είτε θα κληθούν να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι εφόσον αποδειχθούν οι καταγγελίες, ή θα κλείσει η υπόθεση, καθώς πρόκειται για μία πολύ ευαίσθητη περίπτωση, καθώς έχουμε να κάνουμε με μία οργάνωση που φιλοξενεί πάνω από 200 παιδιά.

πηγή  – LIFO, news247, ΕΘΝΟΣ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα