Ελλάδα

Ολοκληρωτική καταστροφή σε Πήλιο, Βόλο, Σκιάθο

Η νύχτα στις πληγείσες περιοχές αναμένεται δραματική χωρίς ηλεκτρικό, τηλέφωνο και ίντερνετ - Πέντε οι αγνοούμενοι

Parallaxi
ολοκληρωτική-καταστροφή-σε-πήλιο-βόλ-1052848
Parallaxi

Κεντρική εικόνα: Χρήστος Μάρτζος

Εικόνες βγαλμένες από ταινίες καταστροφής όπου τίποτε πια δεν θυμίζει την μαγεία των πηλιορείτικων χωριών και της πόλης του Βόλου έρχονται διαρκώς από το νομό Μαγνησίας. 

Το ένα μετά το άλλο τα Πηλιορείτικα χωριά, οι Σποράδες, τα περίχωρα και το κέντρο του Βόλου χτυπήθηκαν ανελέητα από την πρωτοφανή σε ένταση βροχόπτωση. 

Οδοστρώματα και υποδομές κατέρρευσαν εντός λίγων λεπτών, γέφυρες έγιναν κομμάτια, εκατοντάδες αυτοκίνητα κατέληξαν στο νερό, σπίτια και καταστήματα είναι πλέον ακατοίκητα, άνθρωποι παραμένουν για ώρες εγκλωβισμένοι, μπαζωμένα ρέματα φούσκωσαν παρασέρνωντας τα πάντα και οι ζημιές είναι πλέον ανυπολόγιστες. Η νύχτα στις πληγείσες περιοχές αναμένεται δραματική χωρίς ηλεκτρικό,νερό, τηλέφωνο και ίντερνετ στο 90% του Βόλου.

Πέντε αγνοούμενοι

Η κακοκαιρία Daniel προκάλεσε μια κατάσταση που δεν έχει προηγούμενο και σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις των ειδικών θα συνεχιστεί και για τις επόμενες ώρες, χωρίς να μειωθεί η ένταση των φαινομένων.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ άλλοι 4 αγνοούμενοι από την κακοκαιρία Daniel ανεβάζοντας τον αριθμό στους πέντε.

Τα τέσσερα άτομα αγνοούνται στην περιοχή του Νοτίου Πηλίου, ενώ από το μεσημέρι αγνοείται ακόμα ένας άνδρας στον Βόλο, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.

Δήλωση Κικίλια: «Το φαινόμενο δεν έχει τελειώσει – Νέα έξαρση το πρωί»

Σε δηλώσεις προέβει ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, μεταφέροντας εκτιμήσεις μετεωρολόγων πως «πρόκειται για το πιο ακραίο φαινόμενο σε ότι αφορά το μέγιστο ύψος βροχής σε ένα 24ωρο, από τότε που κρατούνται αρχεία στη χώρα».

Στη Ζαγορά Πηλίου μέχρι τις 3 το μεσημέρι το ύψος βροχής είχε ανέβει στα 645 χιλιοστά.

«Η εκτίμηση των μετεωρολόγων είναι ότι τα χιλιοστά θα αυξηθούν μέχρι να κλείσει το 24ωρο. Αυτό σημαίνει ότι το φαινόμενο δεν έχει τελειώσει. Μετά από κάποια μικρή ύφεση θα έχει και πάλι έξαρση τις πρωινές ώρες» πρόσθεσε ο υπουργός.

«Οι πολίτες θα πρέπει να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και της Ελληνικής Αστυνομίας καθότι το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη. Ιδιαίτερη προσοχή από όλους και καμία μετακίνηση.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων θα υπάρξει σταδιακή αποκλιμάκωση από αύριο το μεσημέρι.

«Από την έναρξη του φαινομένου στην περιοχή επιχειρούν 77 συνεργεία της Πυροσβεστικής, καθώς και ομάδες από την 1η, 2η, 5η, 7η και 8η ΕΜΑΚ με λέμβους και ερπιστριοφόρα, μηχανήματα έργου, δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων και φυσικά η Ελληνική Αστυνομία και οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Συνολικά η Πυροσβεστική έχει δεχτεί έως τώρα 690 κλήσεις».

Διακοπή κυκλοφορίας σε δρόμους  λόγω πλημμύρας

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας ανακοινώνεται ότι, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, η κατάσταση στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, έχει ως εξής:

Α. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

– Έχει διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία των οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας:

στην επαρχιακή οδό Βελίκας – Αγιοκάμπου, στην επαρχιακή οδό Κουτσουπιάς – Καρίτσας, εντός του οικισμού του Κόκκινου Νερού, στην επαρχιακή οδό Παλαιόπυργου – Ομολίου, στην επαρχιακή οδό Στομίου – Αλεξανδρινής – Παλαιόπυργου & στην επαρχιακή οδό Γόννων – Ελιάς. Β. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Απαγορεύεται η κυκλοφορία των οχημάτων:

στην ευρύτερη περιοχή της πόλης του Βόλου, στον ορεινό όγκο του Πηλίου, στην επαρχιακή οδό Ριζόμυλου – Καναλίων (από τη διασταύρωσή της με την ΠΕΟ Λάρισας – Βόλου έως το χωριό Κανάλια), στην επαρχιακή οδό Βόλου – Καναλίων, από το χωριό Κερασιά έως το χωριό Κανάλια, σε ολόκληρο οδικό δίκτυο της νήσου Σκιάθου & στην επαρχιακή οδό Αγιάς – Βόλου, από το χωριό Κανάλια έως τα όρια του νομού Μαγνησίας προς το χωριό Καλαμάκι του νομού Λάρισας. Έχει διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία των οχημάτων:

στον Περιφερειακό (κόμβος Φυτόκου), εκτροπή οχημάτων, στην Παραλιακή Αγριάς, Περιφερειακός προς Αγριά, εκτροπή οχημάτων & στον κόμβο Διμηνίου. Εξαιρούνται τα οχήματα οδικής βοήθειας και εκτάκτου ανάγκης.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι πιθανώς είναι η μεγαλύτερη νεροποντή που είχαμε ποτέ στη χώρα με πολύ περισσότερο νερό από αυτό που έπεσε στην κακοκαιρία του Ιανού, το πιο ακραίο φαινόμενο που συνέβη στην περιοχή (Μαγνησίας κ.λπ.) από πλευράς ύψους βροχής σε ένα 24ωρο – συνήθως τέτοια φαινόμενα συμβαίνουν Οκτώβριο με Νοέμβριο.

Μαρτυρία: Πήραμε την Πυροσβεστική, μας είπαν να καλέσουμε άλλα νούμερα

«Από το πρωί είναι έτσι, δεν έχει έρθει κανείς – πήραμε στην Πυροσβεστική και μας λένε να καλέσουμε άλλα νούμερα που δεν απαντάει κανείς», τονίζει κάτοικος της περιοχής της Νέας Ιωνίας Βόλου, όπου έχουν πλημμυρίσει οι δρόμοι και η κατάσταση εξακολουθεί να παραμένει εξαιρετικά δύσκολη.

Το κέντρο του Βόλου δεν είναι προσεγγίσιμο λόγω της υπερχείλισης των χειμάρρων

Πολλαπλασιάζονται τα προβλήματα και στη Νέα Ιωνία του Βόλου, καθώς η βροχόπτωση είναι αδιάκοπη. Τεχνικά κλιμάκια του δήμου προσπαθούν να αντιμετωπίσουν μια σειρά προβλημάτων.

Ο ΔΕΔΔΗΕ προειδοποιεί επίσης όλους τους πολίτες να μην προσεγγίζουν σε καμία περίπτωση αγωγούς, κολόνες ή άλλα στοιχεία του Δικτύου τα οποία είτε βρίσκονται στο έδαφος είτε παρουσιάζουν εμφανείς ζημιές, αλλά να ειδοποιήσουν άμεσα τις βλάβες στο 800 400 4000 ή το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής τους.

Βόλος: Επιχείρηση για τον εντοπισμό άνδρα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση για τον εντοπισμό άνδρα στο ρέμα της Αγίας Αικατερίνης Βόλου, ο οποίος παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Πυροσβεστική, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για έναν 42χρονο άντρα, ο οποίος προσπάθησε να περάσει με το αυτοκίνητό του ρέμα στην περιοχή της Αγίας Αικατερίνης Βόλου.

Τρομακτικές καταστροφές στο Πήλιο – Σκαρφάλωσαν σε δέντρα για να σωθούν

Τουλάχιστον δύο σπίτια στο χωριό Χόρτο στο Πήλιο έχουν μετακινηθεί από τη θέση τους και έχουν καταλήξει στο ρέμα της περιοχής από την επέλαση της κακοκαιρίας Daniel.

Μάλιστα, κάτοικοι της περιοχής έχουν σκαρφαλώσει σε δέντρα προκειμένου να σωθούν από τους ορμητικούς χειμάρρους που προκάλεσαν οι έντονες βροχοπτώσεις.

ην εκκένωση του Κέντρου Υγείας Αργαλαστής αποφάσισαν από κοινού ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Φώτης Σερέτης και ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου. Στόχος η προστασία των 6 εργαζομένων και 2 πληρωμάτων ΕΚΑΒ.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση για την απρόσκοπτη παροχή των ιατρικών υπηρεσιών δημιουργείται προσωρινή δομή στο δημαρχείο της Αργαλαστής σε συνεργασία με τον Δήμο, ενώ άμεσα εκδιδεται ανακοίνωση για την προσωρινή παροχή πρώτων βοηθειών στο δημαρχειο.

Διευκρινίζεται ότι στο Κέντρο Υγείας Αργαλαστής παραμένει πυροσβεστικό όχημα για την συνεχή άντληση των υδάτων, ενώ μετά την ομαλοποίηση της κατάστασης αναμένεται να επιστρέψουν με ασφάλεια στο Κέντρο Υγείας.

754 χιλιοστά ημερήσιου ύψους υετού στη Ζαγορά Πηλίου

754 χιλιοστά ημερήσιου ύψους υετού έχει καταγράψει ο μετεωρολογικός σταθμός του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr στη Ζαγορά Πηλίου, μέχρι τις 18:06.

Απεγκλωβισμός γυναίκας στο κέντρο του Βόλου

Αντιμέτωποι με τεράστια προβλήματα που προκαλεί στο πέρασμά της η κακοκαιρία Daniel βρίσκονται οι κάτοικοι στον Βόλο. Όπως ανακοίνωσε απόψε η πυροσβεστική υπηρεσία στην Περιφέρεια Θεσσαλίας έγιναν 670 κλήσεις, εκ των οποίων στη Μαγνησία, 500, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 80 αντλήσεις υδάτων, και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 100 άνθρωποι.

Δραματική έκκληση για βοήθεια απευθύνουν κάτοικοι στην περιοχή στον κόμβο Φυτοκου στην οδό Παπαφλέσσα όπου τα ορμητικά νερά της βροχής απειλούν να μπουν μέσα σε σπίτια.

Ήδη έχουν πλημμυρίσει υπόγεια και οι κάτοικοι έχουν επιστρατεύσει ακόμη και ξαπλώστρες που τυλίγουν με νάιλον για να αποτρέψουν τα νερά να μπουν μέσα στα σπίτια τους.

Το ύψος του νερού ξεπερνά το γόνατο και οι κάτοικοι δεν μπορουν καν να εκκενώσουν τα σπίτια τους.

Έχουν ενημερώσει το 112 αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει καταφθάσει βοήθεια και ανησυχούν για τις επόμενες ώρες.

Κόλαση στη Σκιάθο

Στιγμές αγωνίας ζουν κάτοικοι και τουρίστες στην Σκιάθο, καθώς η κακοκαιρία «Daniel» σφυροκοπά το νησί, με την στάθμη του χειμάρρου να ανεβαίνει επικίνδυνα. Το νησί της Σκιάθου είναι από τις περιοχές που σφυροκοπά ανελέητα η κακοκαιρία «Daniel».

Νωρίτερα σήμερα, με εντολή των Αρχών και με μήνυμα μέσω του 112 απαγορεύτηκε καθολικά η κυκλοφορία στο νησί, καθώς τα καιρικά φαινόμενα ήταν κάτι παραπάνω από ακραία.

Όπως θα δείτε και βίντεο από το meteo.gr, οι κεντρικοί δρόμοι του νησιού θυμίζουν αγριεμένο ποτάμι το χειμώνα και όχι τουριστικό θέρετρο.

Σύμφωνα με το meteo.gr τα έντονα φαινόμενα αναμένεται να συνεχιστούν και τις βραδυνές ώρες.

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο με τον χείμαρρο στο νησί της Σκιάθου

Σκιάθος: Πολλοί τουρίστες παραμένουν εγκλωβισμένοι στο νησί, ακυρώνονται πτήσεις Στο νησί βρίσκονται και πολλοί τουρίστες, οι οποίοι ζουν επίσης στιγμές αγωνίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Dailymail, απελπισμένοι Βρετανοί έχουν προσφύγει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και εκλιπαρούν για βοήθεια, αφού το νησί σε πολλά σημεία είναι χωρίς ρεύμα.

Καθώς πέφτει το βράδυ στο νησί, τουρίστες που βρίσκονται σε σημεία χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα περιγράφουν την κατάσταση ως «τρομακτική».

Ένας Βρετανός παραθεριστής ανέφερε στην DailyMail, ότι αυτός και η σύζυγός του επρόκειτο να αναχωρήσουν από το νησί στις 8 το βράδυ, αλλά η πτήση τους ακυρώθηκε και έχουν λάβει ελάχιστες πληροφορίες από την TUI για το πότε μπορούν να επιστρέψουν στο αεροδρόμιο του Μάντσεστερ.

«Οι προμήθειες τροφίμων στο ξενοδοχείο τελειώνουν. Δεν υπάρχει δυνατότητα προμήθειας άλλου γιατί ο δρόμος δίπλα στο ξενοδοχείο μας έχει καταρρεύσει.Η βροχή ήταν δυνατή εδώ και περίπου 36 ώρες. Το ξενοδοχείο μας φιλοξενεί τώρα ντόπιες οικογένειες που έχουν χάσει τις δικές τους στην παραλία», είπε ο Βρετανός τουρίστας.

Χαλκιδική: Αγνοείται στη θάλασσα γυναίκα με κανό

Συναγερμός έχει σημάνει στις Αρχές της Χαλκιδικής καθώς μία χειρίστρια κανό, αγνώστων – μέχρι στιγμής – στοιχείων αγνοείται από την περιοχή της Τορώνης.

Η γυναίκα αγνοείται εδώ και περίπου μία ώρα, ενώ ήδη τα έντονα φαινόμενα της κακοκαιρίας έχουν αρχίσει να εμφανίζονται σε περιοχές της χερσονήσου της Σιθωνίας.

Στην έρευνα για τον εντοπισμό της συνδράμουν ένα σκάφος του Λιμενικού και ένα ελικόπτερο.

Πηγές: kathimerini/ieidiseis/in.gr/ταχυδρομος/

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα