Πηγές Γεραπετρίτη για το “κατέβασμα” της ροζ ελληνική σημαία: Το προξενείο δεν είναι ιδιωτική γκαλερί

Aπαντούν στις κατηγορίες σε βάρος της ελληνικής κυβέρνησης για περιορισμό της ελευθερίας της τέχνης

Parallaxi
πηγές-γεραπετρίτη-για-το-κατέβασμα-1096361
Parallaxi

Τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί μετά την παρέμβαση του Γιώργου Γεραπετρίτη για να αποσυρθεί η ροζ ελληνική σημαία από την έκθεση του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, σχολιάζουν πηγές του υπουργού Εξωτερικών.

Πηγές του Γιώργου Γεραπετρίτη απαντούν στις κατηγορίες σε βάρος της ελληνικής κυβέρνησης για περιορισμό της ελευθερίας της τέχνης, με αφορμή την απόσυρση της ροζ ελληνικής σημαίας, τονίζοντας ότι “δεν πρόκειται για ζήτημα ελευθερίας της τέχνης. Θα μπορούσε σε οποιαδήποτε ιδιωτική έκθεση να υπάρχει το συγκεκριμένο. Σε κτήριο του σκληρού πυρήνα του ελληνικού κράτους όμως δεν είναι δυνατόν. Το προξενείο δεν είναι ιδιωτική γκαλερί!”.

Μάλιστα, παραπέμπουν και στη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, ότι “προφανώς πάντοτε εμείς προστατεύουμε την ελευθερία της τέχνης. Υπάρχουν όμως και πράγματα που είναι πάνω από όλα, είναι ιερά και πάνω από την τέχνη. Η Ελληνική σημαία είναι το σύμβολο του έθνους και πρέπει να εξαιρείται όλων των υπολοίπων που συζητάμε”.

Τη διαφωνία της με την εντολή που έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης να κατέβει το έργο της Γεωργίας Λαλέ με τη ροζ σημαία που δημιούργησε από σεντόνια κακοποιημένων γυναικών, εξέφρασε νωρίτερα η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Μιλώντας στον real fm η κα Μενδώνη σχολίασε με απόλυτη σαφήνεια ότι «η Τέχνη δεν πρέπει να λογοκρίνεται, αυτή είναι η πάγια θέση του Υπουργείου Πολιτισμού».

Εξηγήσεις, για την απόφαση του Υπουργείου Εξωτερικών ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ντόρα Μπακογιάννη. Συγκεκριμένα, η κα Μπακογιάννη, έθιξε το ζήτημα στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής και είπε «διαφωνώ με αυτό που έγινε, να μη λογοκρίνουμε την τέχνη».

Στην ίδια γραμμή, ωστόσο, με τους διαφωνούντες, κινήθηκε και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, λέγοντας αρχικά ότι «δεν έχει παρακολουθήσει το θέμα» και δηλώνοντας αμέσως μετά ότι «θα πρέπει να κατανοούμε την ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης και να μην τα συγχέουμε». «Οι καλλιτέχνες έχουν μία ελευθερία και καλά την έχουνε», ανέφερε ο κ. Καιρίδης.

Πηγη – newsit

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα