Ελλάδα

Πόσο επικίνδυνο είναι να κολυμπάς πλάι στους βιολογικούς της Χαλκιδικής;

Συνεργεία από την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας έκαναν και πάλι δειγματοληψία στα νερά της περιοχής και τα αποτελέσματα αναμένονται τις προσεχείς ημέρες.

Μυρτώ Τούλα
πόσο-επικίνδυνο-είναι-να-κολυμπάς-πλά-1049169
Μυρτώ Τούλα

Πριν λίγες ημέρες απαγορεύτηκε προσωρινά η κολύμβηση σε σημείο της παραλίας της Νικήτης καθώς μετά τη δειγματοληψία που πραγματοποιήθηκε στις 9 Αυγούστου, αλλά και από τα αποτελέσματα των μικροβιολογικών αναλύσεων, το θαλασσινό νερό είναι ακατάλληλο επειδή στην περιοχή πέφτουν «επιβαρυμένα νερά» από την εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων που βρίσκεται στην τοποθεσία Αγία Βαρβάρα.

Μέχρι σήμερα, ωστόσο, τουρίστες και παραθεριστές κολυμπούν κανονικά στο σημείο όπου εντοπίστηκαν κολοβακτηρίδια από τις σχετικές μετρήσεις, αγνοώντας τις συστάσεις των αρχών.

Η απόφαση εφαρμόζεται σε ένα μήκος ακτογραμμής 100 μέτρων εκατέρωθεν της εκβολής του ρέματος όπου διατίθενται τα επεξεργασμένα υγρά απόβλητα της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Νικήτης.

Ο ομότιμος καθηγητής του τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ Xαρίτων-Σαρλ Χιντήρογλου, εξηγεί πως με τον όρο μόλυνση εννοούνται αυξημένα ποσοστά κολοβακτηριδίων στα ύδατα. Αντίστοιχο περιστατικό σημειώθηκε και στα Χανιά πριν μερικά χρόνια, τότε οι αρχές προσανατολιζόντουσαν στο να αυξήσουν την φέρουσα ικανότητα επεξεργασίας λυμάτων εξαιτίας του αυξημένου τουρισμού:

“Στην πραγματικότητα οι βιολογικοί καθαρισμοί δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην χρήση λυμάτων εξαιτίας του μεγάλου φορτίου του τουρισμού, διότι τα τουριστικά καταλύματα τα οποία καταλήγουν στον βιολογικό καθαρισμό, έχουν πολύ μεγάλο φορτίο. Αν ένας βιολογικός καθαρισμός έχει προβλέψει λύματα για 10.000 κατοίκους αντιλαμβανόμαστε πως στην Χαλκιδική αυτή την στιγμή μπορεί να είναι πάνω από 500.000, aυτό είναι ένα σημαντικό πρόβλημα για όλους τους βιολογικούς καθαρισμούς.

Κάθε βιολογικός καθαρισμός έχει μία φέρουσα ικανότητα επεξεργασίας λυμάτων. Η επέμβαση των αρχών για την απαγόρευση της κολύμβησης είναι καθαρά προληπτική, ωστόσο θα πρέπει να δώσουν λύση στο μεγάλο αυτό πρόβλημα, είτε των ατυχημάτων (πχ σπάει ο αγωγός και χύνονται τα λύματα) είτε της φέρουσας ικανότητας. Αυτά τα πράγματα συμβαίνουν δεν είναι κάτι καινούριο, αλλά αντιμετωπίζονται και το σύστημα το βιολογικό της θάλασσας, θα απορροφήσει τα κωλοβακτηρίδια σε έναν σύντομο ορίζοντα χρόνο.”

Ο κ. Χιντήρογλου τονίζει πως η συγκεκριμένη μόλυνση είναι επικίνδυνη εάν τα λύματα προέρχονται από ζώα:

“Tα λύματα των κτηνοτροφικών μονάδων πολλές φορές είναι ανεξέλεγκτα, μπορεί να μην εμπεριέχουν σαλμονέλα αλλά εμπεριέχουν πραγματικά πολλά βακτήρια και ιούς. Τα μολυσμένα αυτά νερά μπορούν να προκαλέσουν κολπικές μολύνσεις στις γυναίκες, δερματικές παθήσεις σε όλους τους ανθρώπους, για ορισμένους ανθρώπους που καταλάθος θα καταπιούν νερό μπορεί να πάθουν δηλητηρίαση. Όμως τα μεγαλύτερα προβλήματα των μολυσμένων νερών συγκεντρώνονται σε αυτό που ονομάζουμε “γυναικείο κόλπο”.

Είναι αυθαίρετο να απαγορεύσεις την κολύμβηση στα 100 μέτρα, διότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα, θα έπρεπε να απαγορευτεί η κολύμβηση σε τουλάχιστον 5 με 10 χιλιόμετρα από το σημείο και μάλιστα, να απαγορευτεί και η αλιεία για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Τα μολυσμένα νερά διαλύονται εύκολα, επειδή υπάρχουν θαλάσσια ρεύματα, η πυκνότητα γίνεται μηδενική.

Το θαλάσσιο σύστημα είναι ιδιαίτερα δυναμικό σε τέτοιου είδους καταστάσεις και μπορεί να αποκαταστήσει την ζημιά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, αρκεί να υπάρχουν σωστές εκτιμήσεις σχετικά με το μέγεθος του πλήγματος στην μονάδα και πόσο μεγάλη είναι η έκχυση των λυμάτων. Σημαντική είναι επίσης η καταγραφή της ροής και η αποτύπωση της φοράς των ρευμάτων, όλα αυτά παίζουν τον ρόλο τους για την διαχείριση μίας τέτοιας κατάστασης.”

Κατά την γνώμη του, υπάρχει μία αδιαφορία σε τέτοιου τύπου ζητήματα και όπως αναφέρει η Πολιτεία παίρνει τα μέτρα της χαλαρά για να μην δημιουργήσει σύγχυση στον τουρισμό:

“Aυτό όμως είναι πολύ επικίνδυνο γιατί όταν παίρνεις χαλαρά μέτρα, ο πολίτης και ο τουρίστας δεν σε παίρνει στα σοβαρά. Είναι αστείο να έχεις αποτελέσματα περί μόλυνσης και να καθυστερείς να απαγορεύσεις τις θαλάσσιες δραστηριότητες. Αυτά τα πράγματα οφείλουν να γίνονται άμεσα. Όταν υπάρχει διαρροή αμέσως δίνεις εντολή και τα κλείνεις όλα, αυτό είναι ένα σοβαρό κράτος.

Η Χαλκιδική από τις 20 Ιουνίου μέχρι και τις 30 Αυγούστου είναι εστία μόλυνσης. Σε ένα μέρος που έχει τον χειμώνα 1.000 μόνιμους κατοίκους το βιολογικό δεν μπορεί να αντέξει παραπάνω, αποδεδειγμένα. Γι αυτό πολλές φορές βγαίνουν φουσκάλες στην θάλασσα. Φοβάμαι πως το βράδυ οι βιολογικοί καθαρισμοί ανοίγουν το βράδυ και βγάζουν λύματα γιατί δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Οι προβλέψεις για τον τουρισμό στην Χαλκιδική ήταν για 30-40 χιλιάδες επισκέπτες και τώρα ξεπεράσαμε τους 100.000″

Κάτοικος της Σίβηρης αναφέρει πως και στην περιοχή που διαμένει η κατάσταση είναι ίδια. Οι αρχές αδιαφορούν να συμβάλλουν στην καθαριότητα:

“Ο βιολογικός καταλήγει στο κέντρο της παραλίας ανάμεσα στα beach bar όπου και κολυμπάει κόσμος. Στο σημείο επίσης καταλήγει ένα ποταμάκι με απόβλητα και υπάρχει τρομερή δυσωδία. Ο Δήμος Κασσανδρίας δεν προσφέρει τίποτα, παλιότερα ήταν ο δεύτερος πλουσιότερος δήμος της Ελλάδας. Υπάρχουν ακαθάριστα οικόπεδα, δεν περνά να κάνει ελέγχους ο δήμος.

Με τα χρήματα που έχει ο δήμος θα έπρεπε να είναι ασφαλής η περιοχή. Όταν τους παίρνεις τηλέφωνο και τους λες να καθαρίσουν δεν εμφανίζονται. H Σίβηρη είναι καθαρά τουριστική περιοχή δεν έχει ούτε φαρμακείο. Οι ευθύνες είναι μοιρασμένες ανάμεσα στην κυβέρνηση, στην τοπική αυτοδοιήκηση και φυσικά στους πολίτες. Ανά διαστήματα κάτοικοι έχουν κάνει όχληση για το βιολογικό και οι αρχές δεν έχουν παρέμβει ακόμη, δεν έχουν κάνει καμία μέτρηση.”

Συνεργεία από την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας έκαναν και πάλι δειγματοληψία στα νερά της περιοχής και τα αποτελέσματα αναμένονται τις προσεχείς ημέρες.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα