«Βουλιάζει» από Τούρκους τουρίστες η Λέσβος – Ρεκόρ στις αφίξεις
Ήδη έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις overbooking σε ξενοδοχεία καθώς και αδυναμίας εξυπηρέτησης σε εστιατόρια και ταβέρνες του νησιού.
Επιβεβαιώθηκε και με αριθμούς η ανοδική πορεία που παρουσιάζει η τουριστική κίνηση στη Λέσβο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα, τον μήνα Ιούλιο ήρθαν στη Λέσβο με πτήσεις charter 18.495 άτομα.
«Για πρώτη φορά μετά από μια μακρά περίοδο δυστοκίας ξεπεράσαμε σε αφίξεις το 2015 που ήταν μια από τις καλύτερες χρονιές μας. Τότε είχαμε 18.373 άτομα», αναφέρει σε ανάρτησή του ο τουριστικός πράκτορας Λευτέρης Καραμπλιάς και προσθέτει ότι «στο τετράμηνο Απριλίου-Ιουλίου είχαμε φέτος 43.777 αφίξεις, ενώ πέρυσι στο ίδιο διάστημα, οι αφίξεις ήταν μόλις 30.693. Αύξηση σε σχέση με το 2023 σχεδόν 43%».
Αναλυτικά οι αφίξεις ανά χώρα προορισμού είναι οι ακόλουθες:
Αγγλία 4.369
Ολλανδία 3.541
Δανία 3.442
Πολωνία 1.773
Βέλγιο 1.397
Ισραήλ 1.029
Τσεχία 932
Σουηδία 715
Νορβηγία 704
Σλοβενία 250
Ρουμανία 227
Αυστρία 116
«Είναι σημαντικό όμως να τονίσουμε ότι, στην αίσθηση που υπάρχει ειδικά τον τελευταίο μήνα, πως το νησί ”έχει πολύ κόσμο φέτος”, έπαιξε ρόλο το εκπληκτικά μεγάλο ρεύμα Τούρκων τουριστών. Τον Ιούλιο ήρθαν από τα απέναντι παράλια 27.960 άτομα – αριθμός ρεκόρ. Αφίξεις με πτήσεις charter στα φετινά επίπεδα, έχουμε βιώσει και στο παρελθόν. Αφίξεις Τούρκων όμως, όχι. Κι εδώ θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή, στο αν έχουμε τις δυνατότητες και τις υποδομές να προσφέρουμε, τις απαιτούμενες υπηρεσίες, χωρίς να προκαλέσουμε δυσαρέσκεια και παράπονα στους επισκέπτες μας» σημείωσε ο κ. Καραμπλιάς.
«Οι Τούρκοι, με τις αφίξεις τους καθ΄όλη την διάρκεια της εβδομάδας και δυσανάλογα μεγάλες αφίξεις τα Παρασκευοσάββατα (4.300 άτομα στο πρόσφατο Μπαιράμι) δεν είναι μια εύκολη διαχειρισιακά υπόθεση.
Ήδη έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις overbooking σε ξενοδοχεία καθώς και αδυναμίας εξυπηρέτησης σε εστιατόρια και ταβέρνες του νησιού.
Να αναφέρω ενδεικτικά ότι εστιατόριο ανακοίνωσε με ανάρτηση στο διαδίκτυο ότι θα παρέμενε κλειστό λόγω έλλειψης εφοδιασμού, ενώ σε κάποια άλλα πελάτες εύρισκαν την κουζίνα κλειστή πριν από τις 22.00.
Δυσκολίες παρατηρήθηκαν επίσης και στις μεταφορές των τουριστών με λεωφορεία.
Θέλει λοιπόν μεγάλη προσοχή ώστε αυτή η εξαιρετικά αυξημένη κίνηση, να μην γυρίσει μπούμεραγκ.
Θα πρέπει, με βάση τις δυνατότητες που έχουμε, να αποφασίσουμε πόσο και τι είδους τουρισμό θέλουμε.
Τέλος να αποφύγουμε, όπως ο διάολος το λιβάνι, το πρόσκαιρο κέρδος. Θα ήταν καταστροφικό να το επιδιώξουμε, γιατί έτσι είναι βέβαιο πως θα καταστρέψουμε το όποιο μέλλον έχουμε» καταλήγει ο κ. Καραμπλιάς.