Top

Ουκρανία: Σειρήνες συναγερμού παντού- Οι Pink Floyd αφαιρούν μουσικές σε Ρωσία- Λευκορωσία

 Η Μαδρίτη υποδέχεται 25 καρκινοπαθή παιδιά από την Ουκρανία.

Parallaxi
ουκρανία-σειρήνες-συναγερμού-παντού-893906
Parallaxi

Σειρήνες συναγερμού για αεροπορική επιδρομή ήχησαν νωρίς σήμερα το πρωί στις περισσότερες ουκρανικές πόλεις καλώντας τον κόσμο να αναζητήσει καταφύγια, έγινε γνωστό από τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Σειρήνες ήχησαν στην πρωτεύουσα Κίεβο, τη δυτική πόλη Λβιβ, στην Οδησσό και το Χαρκίβ, το Τσερκάσι, καθώς και στην περιφέρεια του Σούμι στη βορειοανατολική Ουκρανία, ανέφερε αριθμός τοπικών ουκρανικών μέσων ενημέρωσης.

Οι ρωσικές δυνάμεις φάνηκαν να ανασυντάσσονται χθες, Παρασκευή, για μια ενδεχόμενη επίθεση στο Κίεβο.

Ήχησαν σειρήνες στο Κίεβο για αεροπορική επιδρομή

Λίγα λεπτά πριν από τις 5:30 τα ξημερώματα ήχησαν σειρήνες στην ουκρανική πρωτεύουσα για αεροπορική επιδρομή.

Σύμφωνα με μήνυμα του επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης του Κιέβου, Ολέξι Κουλέμπα, στο Telegram: «Η περιοχή του Κιέβου βρίσκεται σε συναγερμό για αεροπορική επιδρομή. Όλοι να αναζητήσουν καταφύγιο άμεσα».

Δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στα περίχωρα του Κιέβου (Maxar)

Δορυφορικές φωτογραφίες που τραβήχτηκαν χθες, Παρασκευή, δείχνουν ότι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις συνεχίζουν την ανάπτυξη τους πιο κοντά στο Κίεβο, ενώ μοίρες πυροβολικού βάλλουν εναντίον κατοικημένων περιοχών, σύμφωνα με την αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar Technologies.

Ο Ζελένσκι κατηγορεί τη Ρωσία ότι δεν επιτρέπει σε αμάχους να εγκαταλείψουν τη Μαριούπολη και άλλες πολιορκημένες πόλεις

Αισθητά μικρότερος ήταν χθες Παρασκευή ο αριθμός των αμάχων που κατάφεραν να εγκαταλείψουν τέσσερις πολιορκημένες πόλεις της Ουκρανίας, σύμφωνα με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σύμφωνα με όσα είπε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, συνολικά 7.144 πολίτες απομακρύνθηκαν από τις εμπόλεμες ζώνες, αριθμός που είναι σημαντικά χαμηλότερος σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα 24ωρα.

Ο Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι αρνείται να επιτρέψει σε αμάχους να εγκαταλείψουν τη Μαριούπολη και άλλες πολιορκημένες πόλεις της Ουκρανίας, διαβεβαιώνοντας πως το Κίεβο θα προσπαθήσει ξανά σήμερα να στείλει τρόφιμα και φάρμακα στις περιοχές αυτές.

Υποστήριξε ότι οι εισβολείς, αντιμέτωποι με τη σθεναρή αντίσταση σε όλη την Ουκρανία, επιδίδονται σε αποτρόπαιες πράξεις — ανάλογες με εκείνες των τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους, όπως χαρακτηριστικά είπε — στηλιτεύοντας την απαγωγή του δημάρχου της Μελιτόπολης Ιβάν Φεντόροφ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, περισσότεροι από 12.000 ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της εισβολής στη χώρα του. Χιλιάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί, αιχμαλωτιστεί ή παραδοθεί, συμπλήρωσε.

 Η Μαδρίτη υποδέχεται 25 καρκινοπαθή παιδιά από την Ουκρανία

Η Ισπανία υποδέχθηκε σήμερα 25 καρκινοπαθή παιδιά από την Ουκρανία προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν τις θεραπείες τους που διακόπηκαν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

“Μια πτήση του υπουργείου Άμυνας προσγειώθηκε πριν από λίγο με 25 παιδιά από την Ουκρανία που πάσχουν από καρκίνο και τις οικογένειές τους, θα μπορούν έτσι να συνεχίσουν τη θεραπεία τους στην Ισπανία”, έγραψε στο Twitter η κυβέρνηση.

Το στρατιωτικό αεροσκάφος, που προσγειώθηκε στη Μαδρίτη, μετέφερε επίσης “22 άλλους (Ουκρανούς) πρόσφυγες”, οι οποίοι θα φιλοξενηθούν επίσης στην Ισπανία, διευκρίνισε στο Twitter το υπουργείο Άμυνας.

Τα παιδιά “θα νοσηλευτούν σε δημόσια νοσοκομεία ειδικά στη θεραπεία των παιδιατρικών καρκίνων”, δήλωσε η ισπανική ομοσπονδία γονέων παιδιών με καρκίνο, που χρηματοδότησε την άφιξη των μικρών Ουκρανών στην Ισπανία μαζί με την Ισπανική Εταιρία Παιδιατρικής Αιματολογίας και Ογκολογίας.

Η Ομοσπονδία ανακοίνωσε ότι ελπίζει να φιλοξενήσει περισσότερα καρκινοπαθή παιδιά από την Ουκρανία και τις οικογένειές τους “εντός των προσεχών ημερών”. Η ιατρική τους περίθαλψη θα γίνει σε νοσοκομεία της Βαρκελώνης, της Βαλένθιας και της Ανδαλουσίας.

Περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι έφυγαν από την Ουκρανία από τότε που άρχισε η ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ.

H Deutsche Bank αποσύρεται από τη Ρωσία

Η Deutsche Bank ανακοίνωσε αργά χθες Παρασκευή ότι αποσύρεται από τη Ρωσία, ακολουθώντας τα βήματα άλλων διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Deutsche Bank αναφέρει: «Όπως έχουμε επανειλημμένως δηλώσει, καταδικάζουμε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία με τον πλέον σθεναρό τρόπο και στηρίζουμε τη γερμανική κυβέρνηση και τους συμμάχους της στην προστασία της δημοκρατίας και της ελευθερίας.

Να ξεκαθαρίσουμε: Η Deutsche Bank έχει μειώσει ουσιαστικά την πιστωτική έκθεσή της στη Ρωσία από το 2014. Όπως άλλες διεθνείς τράπεζες και σύμφωνα με τις νομικές και ρυθμιστικές υποχρεώσεις μας, βρισκόμαστε στη διαδικασία σταδιακού τερματισμού των υπολοίπων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων μας στη Ρωσία, ενώ παράλληλα παρέχουμε βοήθεια στους μη Ρώσους πολυεθνικούς πελάτες μας για να μειώσουν τις δραστηριότητές τους. Δεν θα υπάρξει καμία νέα επιχειρηματική δραστηριότητα στη Ρωσία».

Ενδεικτικό της μεταστροφής της πολιτικής της Deutsche Bank, είναι πως ένα 24ωρο νωρίτερα ο διευθύνων σύμβουλος Κρίστιαν Ζέβινγκ ανέφερε σε ενημερωτικό σημείωμα προς τα στελέχη της τράπεζας: «Συχνά μας ρωτούν γιατί δεν αποσυρόμαστε πλήρως από τη Ρωσία. Η απάντηση είναι ότι αυτό θα ήταν ενάντια στις αξίες μας» και συμπλήρωνε ότι αυτό «δεν θα ήταν σωστό αναφορικά με τη διαχείριση των σχέσεων πελατών της και για να τους βοηθήσει να διαχειριστούν την κατάσταση».

Ρωσία: Μόνο σε ρούβλια στο εξής θα μπορούν οι Ρώσοι να κάνουν ανάληψη των χρημάτων που τους μεταφέρουν οι ξένες τράπεζες

Σε ρούβλια και μόνον στο εξής θα μπορούν οι Ρώσοι να κάνουν ανάληψη των χρημάτων που τους μεταφέρουν οι ξένες τράπεζες.

Έτσι, σύμφωνα με όσα έγιναν σήμερα γνωστά από την Κεντρική Τράπεζα, η εν λόγω απόφαση εντάσσεται στα μέτρα που λαμβάνει η Μόσχα για να αντικρούσει τις δυτικές κυρώσεις.

Επιπλέον, η Κεντρική Τράπεζα ανέφερε ότι αυτό το νέο, προσωρινό μέτρο, θα εφαρμοστεί από το Σάββατο 12/3, ωστόσο δεν διευκρινίστηκε πότε θα λήξει.

Την ερχόμενη Τρίτη η Κεντρική Τράπεζα είχε ανακοινώσει ότι μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου οι τράπεζες δεν θα μπορούν να πωλούν συνάλλαγμα στους Ρώσους πολίτες.

Γερμανία: Ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ δεν βρίσκεται στη Μόσχα για λογαριασμό της ουκρανικής κυβέρνησης, δήλωσε η αναπληρώτρια πρωθυπουργός Ό. Στεφανίσινα

Η ουκρανική κυβέρνηση δεν εκπλήσσεται από την παρουσία του πρώην καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ στη Μόσχα, αλλά τονίζει ότι «ασφαλώς και δεν βρίσκεται εκεί για λογαριασμό» του ουκρανού πρωθυπουργού.

Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός και υπουργός ευρωπαϊκών θεμάτων Όλγα Στεφανίσινα, μιλώντας σε εκπομπή του ZDF, διέψευσε τις πληροφορίες που έκαναν λόγο για ουκρανικό αίτημα διαμεσολάβησης, ενώ επέκρινε τη γερμανική κυβέρνηση, η οποία «δεν στήριξε την ένταξη» της χώρας της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Λάβαμε χθες την πληροφορία ότι ο Γκέρχαρντ Σρέντερ βρίσκεται στη Μόσχα προκειμένου να συναντηθεί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Δεν αποτέλεσε έκπληξη για εμάς, καθώς ο πρώην καγκελάριος είναι ένα άτομο που χρηματοδοτείται από τη Ρωσική Ομοσπονδία και διευθύνει κάποιες ρωσικές εταιρίες οι οποίες χρηματοδοτούνται από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Δεν γνωρίζουμε όμως ποια εντολή έχει ο κ. Σρέντερ ούτε τον σκοπό της επίσκεψής του», δήλωσε η κυρία Στεφανίσινα, τονίζοντας ότι «ασφαλώς και δεν βρίσκεται εκεί για λογαριασμό» του πρωθυπουργού Ζελένσκι. «Η εντολή του Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τέτοιες διαπραγματεύσεις με στόχο την αποκλιμάκωση της κατάστασης αφορά άλλους πολιτικούς», διευκρίνισε η ουκρανή πολιτικός, η οποία άσκησε δριμεία κριτική προς τη γερμανική κυβέρνηση για την απόρριψη του αιτήματος του Κιέβου να ενταχθεί η Ουκρανία με διαδικασία «εξπρές» στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Θα πρέπει να είναι απολύτως σαφές για τον καγκελάριο και την ομάδα του ότι αυτές είναι εντελώς νέες εποχές στην Ιστορία. Μια τραγωδία επαναλαμβάνεται τώρα σε αυτήν τη ήπειρο για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και η Γερμανία έχει συγκεκριμένη ιστορική ευθύνη, ακόμη και ενώπιον των άλλων ευρωπαϊκών χωρών», τόνισε η κυρία Στεφανίσινα.

Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ουκρανίας αντέδρασε επίσης με επιφύλαξη στις δηλώσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν περί «θετικών αλλαγών» στις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία. «Φυσικά και είμαστε προσεκτικοί. Αυτό είναι το κόλπο του (Βλαντίμιρ) Πούτιν τα τελευταία 30 χρόνια, με την προσφορά συνομιλιών προς τη Δύση να “σηματοδοτεί” υποτίθεται την προθυμία για διαπραγμάτευση», τόνισε.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποιεί τους Αμερικανούς να μην ταξιδεύουν στην Ουκρανία για να πολεμήσουν

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποίησε σήμερα τους Αμερικανούς πολίτες που θέλουν να ταξιδέψουν στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που θέλουν να πολεμήσουν, ότι αντιμετωπίζουν έναν “πολύ πραγματικό κίνδυνο” να αιχμαλωτιστούν ή και να πεθάνουν, καθώς η Ουάσινγκτον δεν θα είναι σε θέση να οργανώσει την απομάκρυνσή τους από τη χώρα.

“Μπορεί να κινδυνεύσουν να τους ασκηθούν ποινικές διώξεις και ίσως να αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο κακομεταχείρισης”, είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις.

ΗΠΑ: Η υπουργός Ενέργειας κατηγορεί τη Ρωσία ότι παραβιάζει τις «αρχές για την πυρηνική ασφάλεια»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν τη Ρωσία για παραβίαση των αρχών για την πυρηνική ασφάλεια, εκφράζοντας την ανησυχία τους για τα «συνεχιζόμενα ρωσικά πυρά εναντίον πυρηνικών εγκαταστάσεων» στην Ουκρανία. Υπογραμμίζουν ωστόσο ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις για έκλυση ραδιενέργειας.

«Εξετάζουμε αναφορές για ζημιές σε ερευνητικό κέντρο στο Χάρκοβο. Ο άμεσος κίνδυνος είναι χαμηλός, αλλά τα συνεχιζόμενα ρωσικά πυρά εναντίον πυρηνικών εγκαταστάσεων πρέπει να σταματήσουν», αναφέρει η υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Τζένιφερ Γκράνχολμ σε ανάρτησή της στο Twitter.

Ειδικότερα η αμερικανίδα υπουργός αναφέρει στην ενημέρωσή της:

«Το υπουργείο Ενέργειας εξακολουθεί να παρακολουθεί την κατάσταση. Παραμένουμε ανήσυχοι για τις απερίσκεπτες ενέργειες της Ρωσίας και τις παραβιάσεις των αρχών για την πυρηνική ασφάλεια.

Ευτυχώς, οι σταθμοί παρακολούθησης της ακτινοβολίας στην Ουκρανία λειτουργούν ακόμη και δεν έχουμε εντοπίσει σημάδια έκλυσης ραδιενέργειας.

Συνομίλησα χθες με τον Ραφαέλ Γκρόσι και τον ευχαρίστησα για τις προσπάθειες της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας με σκοπό της αποκατάστασης της ασφάλειας. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε αυτές τις προσπάθειες.

Δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τους ισχυρισμούς ότι η ηλεκτροδότηση έχει αποκατασταθεί στο Τσερνόμπιλ. Οι ουκρανοί συνάδελφοι αναφέρουν ότι παραδόθηκε κάποια ποσότητα ντίζελ για να τροφοδοτηθούν εφεδρικές γεννήτριες.

Η αποκατάσταση της εξωτερικής ηλεκτροδότησης στο Τσερνόμπιλ αποτελεί σημαντικό βήμα για την ασφάλεια και η Ρωσία πρέπει να δράσει γρήγορα για να επιτρέψει την επαναφορά της.

Παραμένουμε ανήσυχοι από την έλλειψη δεδομένων από τους σταθμούς επίβλεψης στο Τσερνόμιλ και στη Ζαπορίζια, που δεν επιτρέπουν στη διεθνή κοινότητα να παρακολουθεί υλικό από αυτές τις τοποθεσίες.

Εξετάζουμε αναφορές για ζημιές σε ερευνητικό κέντρο στο Χάρκοβο. Ο άμεσος κίνδυνος είναι χαμηλός, αλλά τα συνεχιζόμενα ρωσικά πυρά εναντίον πυρηνικών εγκαταστάσεων πρέπει να σταματήσουν.

Παραμένουμε επίσης ανήσυχοι για το γεγονός ότι το προσωπικό στο Τσερνόμπιλ και στη Ζαπορίζια εργάζεται υπό πίεση και χωρίς την απαραίτητη ανάπαυση, κάτι που αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια.

Σύμφωνα με αναφορές η ροή ανταλλακτικών και προμηθειών στη Ζαμπορίζια έχει διακοπεί, κάτι που αποτελεί έναν επιπλέον κίνδυνο για την ασφάλεια.

Εν κατακλείδι: Η παραβίαση από τη Ρωσία βασικών αρχών για την πυρηνική ασφάλεια είναι απαράδεκτη και οι επιθέσεις που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια στην Ουκρανία και όχι μόνο, πρέπει να σταματήσουν».

Η υπουργός Οικονομικών αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης του φόρου στη βενζίνη

Η μείωση του φόρου στη βενζίνη είναι μεταξύ των επιλογών που εξετάζονται για την ανακούφιση των καταναλωτών, δήλωσε σήμερα η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία της ότι η αμερικανική οικονομία θα έχει καλή απόδοση φέτος.

Η Ουάσινγκτον επιβάλλει κυρώσεις σε Ρώσους για τις πυραυλικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν σήμερα νέες οικονομικές κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα, μετά την ανακοίνωση Αμερικανών και Νοτιοκορεατών αξιωματούχων ότι η Πιονγκγιάγκ χρησιμοποίησε το μεγαλύτερο διηπειρωτικό βαλλιστικό πυραυλικό σύστημά της (ICBM) σε δύο πρόσφατες δοκιμές.

Οι κυρώσεις, που ανακοινώθηκαν από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, στοχεύουν δύο Ρώσους πολίτες και τρεις ρωσικές οντότητες που κατηγορούνται ότι υποστήριξαν τη Βόρεια Κορέα στις δύο πρόσφατες δοκιμές της, οι οποίες παρουσιάστηκαν ως δοκιμές εκτόξευσης δορυφόρου.

Τα μέτρα αυτά λαμβάνονται εν μέσω ανησυχιών ότι η Βόρεια Κορέα μπορεί σύντομα να συνεχίσει τις απειλές για να επαναλάβει πλήρεις δοκιμές των ICBM μεγάλου βεληνεκούς και των πυρηνικών όπλων για πρώτη φορά από το 2017.

Η Βόρεια Κορέα “συνεχίζει να εκτοξεύει βαλλιστικούς πυραύλους παραβιάζοντας κατάφωρα το διεθνές δίκαιο, γεγονός που συνιστά σοβαρή απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια”, δήλωσε ο Αμερικανός υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και τις χρηματοοικονομικές πληροφορίες Μπράιαν Νέλσον, που διευκρινίζει ότι οι κυρώσεις αυτές “απαντούν σε αυτή την απειλή στοχεύοντας ένα δίκτυο ατόμων και οντοτήτων που έχουν τη βάση τους στη Ρωσία, συνεργών γιατί βοήθησαν τη Βόρεια Κορέα να προμηθευτεί συστατικά για τα παράνομα βαλλιστικά πυραυλικά της συστήματα”.

Οι Pink Floyd αφαιρούν τις ηχογραφήσεις τους από μουσικές πλατφόρμες σε Ρωσία και Λευκορωσία, καταδικάζοντας τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Το διάσημο βρετανικό ροκ συγκρότημα Pink Floyd (φωτογραφία, επάνω, AP) ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι αφαιρεί όλες τις ηχογραφήσεις του από μουσικές πλατφόρμες στη Ρωσία και στη Λευκορωσία, σε ένδειξη αποδοκιμασίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Για να σταθούμε δίπλα στον υπόλοιπο κόσμο καταδικάζοντας σθεναρά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τα έργα των Pink Floyd από το 1987 και μετά, καθώς και όλες οι σόλο ηχογραφήσεις του Ντέιβιντ Γκίλμουρ αφαιρούνται από όλους τους παρόχους ψηφιακής μουσικής στη Ρωσία και στη Λευκορωσία από σήμερα», αναφέρει η ανακοίνωση του συγκροτήματος.

Πριν λίγες ημέρες ο Ντέιβιντ Γκίλμουρ είχε ζητήσει τον τερματισμό του πολέμου, αναφέροντας σε ανάρτηση που έκανε στο twitter: «Ρώσοι στρατιώτες, σταματήστε να σκοτώνετε τα αδέλφια σας. Δεν θα υπάρξουν νικητές σε αυτόν τον πόλεμο. Η νύφη μου είναι Ουκρανή και οι εγγονές μου θέλουν να επισκεφθούν και να γνωρίσουν αυτήν την όμορφη χώρα. Σταματήστε προτού καταστραφούν τα πάντα. Ο Πούτιν πρέπει να φύγει».

Δ.Π., Ukrinform, ΑΓ/ AΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα