Διεθνή

ΗΠΑ: Σε ποιες πολιτείες θα απαγορευτούν οι αμβλώσεις

Και άλλα νεότερα για την απόφαση που συνθλίβει την αυτοδιάθεση των γυναικών. 

Parallaxi
ηπα-σε-ποιες-πολιτείες-θα-απαγορευτού-917893
Parallaxi

Mια απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου επιστρέφει τις ΗΠΑ στο Μεσαίωνα αφού συνθλίβει το δικαίωμα των γυναικών στην αυτοδιάθεση.

Με βάση την απόφαση περίπου οι μισές από τις 50 πολιτείες απαγορεύουν ή περιορίζουν σε μεγάλο βαθμό την πρόσβαση των γυναικών στις αμβλώσεις.

Ο Γενικός Εισαγγελέας του Μιζούρι ανακοίνωσε ότι αυτή η συντηρητική αμερικανική πολιτεία έγινε η “πρώτη” που απαγόρευσε την οικειοθελή διακοπή της εγκυμοσύνης μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

“Αυτή είναι μια μνημειώδης ημέρα για την ιερότητα της ζωής”, είπε ο Έρικ Σμιτ σε ένα tweet συνοδευόμενο από μια εικόνα που τον δείχνει να επικυρώνει το νομοσχέδιο που “πραγματικά” τερματίζει τις αμβλώσεις στο Μιζούρι, μια Πολιτεία που είχε μόνο μία κλινική που επέτρεπε μια τέτοια επέμβαση.

Σύμφωνα με το Reuters, οι πρώτοι περιορισμοί θα τεθούν σε ισχύ σε 13 πολιτείες με τους λεγόμενους νόμους ενεργοποίησης που έχουν σχεδιαστεί για να θεσπιστούν μόλις καταργηθεί η απόφαση.

Οι πολιτείες είναι το Αρκάνσας, το Αϊντάχο, το Κεντάκι, η Λουιζιάνα, το Μισισίπι, το Μιζούρι, η Βόρεια Ντακότα, η Οκλαχόμα, η Νότια Ντακότα, το Τενεσί, το Τέξας, η Γιούτα και το Γουαϊόμινγκ, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Guttmacher, μια ερευνητική ομάδα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των αμβλώσεων.

Ορισμένοι νόμοι επιβάλλουν την απαγόρευση των αμβλώσεων σχεδόν πλήρως, ενώ άλλοι θα απαγορεύσουν την άμβλωση μετά από έξι εβδομάδες ή 15 εβδομάδες.

Το πόσο σύντομα θα τεθούν σε ισχύ αυτοί οι νόμοι εξαρτάται από την πολιτεία. Για παράδειγμα, στο Αρκάνσας τίθεται σε ισχύ μόλις ο γενικός εισαγγελέας της πολιτείας πιστοποιήσει ότι ο νόμος 1973 έχει ανατραπεί, λέει το Ινστιτούτο Guttmacher.

Στο Τέξας, μια σχεδόν πλήρης απαγόρευση των αμβλώσεων θα τεθεί σε ισχύ 30 ημέρες μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Σε ποιες Πολιτείες θα παραμείνουν νόμιμες οι αμβλώσεις

Το Ινστιτούτο Guttmacher εκτιμά ότι συνολικά 26 πολιτείες των ΗΠΑ είναι βέβαιο ή πιθανό να απαγορεύσουν τις αμβλώσεις, αφήνοντας τις γυναίκες σε μεγάλες περιοχές των Νοτιοδυτικών και Μεσοδυτικών των ΗΠΑ χωρίς πρόσβαση στην ιατρική διαδικασία.

Οι περισσότερες πολιτείες όπου οι αμβλώσεις θα εξακολουθούν να είναι νόμιμες βρίσκονται στη Δυτική Ακτή (Καλιφόρνια, Νεβάδα, Όρεγκον και Ουάσιγκτον) ή στα βορειοανατολικά. Ο κυβερνήτης Gavin Newsom της Καλιφόρνια, της πολυπληθέστερης πολιτείας, πρότεινε να κατοχυρωθεί το δικαίωμα στην άμβλωση στο Σύνταγμα της πολιτείας.

Μερικές πολιτείες στα Μεσοδυτικά και Νοτιοδυτικά αναμένεται να διατηρήσουν νόμιμες τις αμβλώσεις, όπως το Ιλινόις, το Κάνσας, η Μινεσότα και το Νέο Μεξικό, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Guttmacher.

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, μια γυναίκα στο Μαϊάμι της Φλόριντα μπορεί να χρειαστεί να πετάξει σε άλλη πολιτεία ή να οδηγήσει 11 ώρες ή περισσότερα από 700 μίλια (1.100 χιλιόμετρα), για να φτάσει στη Βόρεια Καρολίνα, όπου η άμβλωση αναμένεται να παραμείνει νόμιμη.

Το Κολοράντο, το Κονέκτικατ, το Μέριλαντ, το Νιου Τζέρσεϊ και το Βερμόντ ψήφισαν φέτος νομοθεσία για την προστασία ή την επέκταση της πρόσβασης στις αμβλώσεις.

Τι ισχύει με τις συνταγές χαπιών άμβλωσης

Οι συντηρητικές πολιτείες έχουν ήδη βιαστεί να περιορίσουν τα χάπια έκτρωσης, τα οποία μπορούν να συνταγογραφηθούν μέσω διαδικτυακών επισκέψεων τηλεϊατρικής. Τώρα που το δικαστήριο ανέτρεψε τον νόμο Roe vs Wade, θα μπορούν να τους απαγορεύσουν εντελώς, λένε οι ειδικοί.

Τριάντα δύο πολιτείες επιτρέπουν μόνο στους γιατρούς να χορηγούν χάπια για την άμβλωση, σύμφωνα με το Ίδρυμα Οικογένειας Κάιζερ. Έξι πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων του Τέξας και του Μιζούρι, απαγορεύουν οποιαδήποτε χρήση τηλεϊατρικής για φαρμακευτική άμβλωση.

Άλλες 21 πολιτείες δεν έχουν γενικές απαγορεύσεις, αλλά απαιτούν τουλάχιστον μία αυτοπροσώπως επίσκεψη, που σημαίνει ότι οι ασθενείς δεν μπορούν απλώς να έχουν ένα ραντεβού τηλεϊατρικής και να λαμβάνουν τα χάπια ταχυδρομικώς, σύμφωνα με το ίδρυμα.


Η αντίδραση Μπάιντεν στην απόφαση 

Σε έκτακτο διάγγελμα προχώρησε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μετά την απόφαση για τις αμβλώσεις που γυρίζει τις ΗΠΑ 50 χρόνια πίσω. Ο Μπάιντεν έκανε αναφορές στους προηγούμενους προέδρους των ΗΠΑ.

Μια νέα κοπέλα θα πρέπει να επωμιστεί ένα παιδί χωρίς να έχει καμία επιλογή, σημείωσε και πρόσθεσε ότι η δουλειά των γιατρών θα ποινικοποιηθεί.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατήγγειλε την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που ανατρέπει το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση, προειδοποιώντας ότι θέτει σε κίνδυνο την υγεία των γυναικών σε εθνικό επίπεδο.

«Οι γυναίκες και τα κορίτσια θα αναγκάζονται να κυοφορούν το παιδί του βιαστή τους», σημείωσε.

«Το δικαστήριο έκανε αυτό που δεν έχει κάνει ποτέ πριν: αφαίρεσε ρητά ένα συνταγματικό δικαίωμα που είναι τόσο θεμελιώδες για τόσους πολλούς Αμερικανούς», είπε ο Μπάιντεν. «Είναι μια θλιβερή μέρα για το δικαστήριο και για τη χώρα».

«Ας είμαστε πολύ ξεκάθαροι, η υγεία και η ζωή των γυναικών σε αυτό το έθνος βρίσκονται πλέον σε κίνδυνο».

«Δεν τελείωσε η μάχη» διεμήνυσε πάντως ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η αντίδραση Τραμπ

Στο Fox News, εμφανίστηκε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και όταν ρωτήθηκε για την απόφαση για τις αμβλώσεις τόνισε ότι «Ο Θεός πήρε την απόφαση»

Ο Τραμπ είπε επίσης ότι «αυτό είναι κάτι που θα λειτουργήσει για όλους», συμπεριλαμβανομένων των Αμερικανών που τάσσονται υπέρ της άμβλωσης.

«Αυτό έρχεται ακολουθώντας το Σύνταγμα και δίνοντας πίσω τα δικαιώματα που θα έπρεπε να είχαν δοθεί εδώ και πολύ καιρό», είπε. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η απόφαση θα αφήσει το θέμα στις πολιτείες «όπου πάντα ανήκε».

Σημειώνεται ότι ο Τραμπ, κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, διόρισε τους συντηρητικούς δικαστές Νιλ Γκόρσος, Μπρετ Κάβανο και Έιμι Κόνι Μπάρετ στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Με αυτούς τους διορισμούς, το ανώτατο δικαστήριο έγινε κατά πλειοψηφία συντηρητικό.

Τι λέει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μπλίνκεν

Η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να υποστηρίζει “τα δικαιώματα στην αναπαραγωγική υγεία” στον κόσμο παρά την ιστορική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας με την οποία ανακαλείται το δικαίωμα αυτό στις ΗΠΑ, δήλωσε χθες, Παρασκευή, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ “θα παραμείνει εντελώς αποφασισμένο να διευκολύνει την πρόσβαση σε υπηρεσίες αναπαραγωγικής υγείας και να προάγει τα δικαιώματα αναπαραγωγικής υγείας στον κόσμο”, σημειώνει ο Μπλίνκεν σε ανακοίνωσή του.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών διαβεβαιώνει επίσης ότι οι υπηρεσίες του “θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν” ώστε το σύνολο των εργαζομένων στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών να μπορεί να έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες αναπαραγωγικής υγείας “εκεί όπου διαμένει”.

“Δεν θα υποχωρήσουμε απέναντι σε αυτήν την δέσμευση”, υπογραμμίζει.

Χθες το πολύ συντηρητικό Ανώτατο Δικαστήριο έθαψε το δικαίωμα στην άμβλωση στις ΗΠΑ, ακυρώνοντας την εμβληματική απόφασή του “Ρόου εναντίον Γουέιντ” του 1973 για την εθελούσια διακοπή της εγκυμοσύνης και επιστρέφοντας στην κάθε πολιτεία τη δυνατότητα να επιτρέπει ή όχι τις αμβλώσεις. Τουλάχιστον 7 πολιτείες έθεσαν σε ισχύ εντός της χθεσινής ημέρας την απαγόρευση αυτή.

Ηγέτες συμμαχικών χωρών των ΗΠΑ, όπως ο Καναδάς, η Βρετανία και η Γαλλία εξέφρασαν τη λύπη τους για μια οπισθοδρόμηση με αυτήν την απόφαση που τοποθετεί τις ΗΠΑ ενάντια στο ρεύμα της συντριπτικής πλειοψηφίας των χωρών, ιδιαίτερα των ανεπτυγμένων χωρών.

Πηγές: Τhe Toc, ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΣΜ, ieidiseis  

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα