Διεθνή

Ιταλία: Έλεγχος στα τραίνα για κρούσματα

Οι νεότερες εξελίξεις του ιού σε όλο τον κόσμο

Parallaxi
ιταλία-έλεγχος-στα-τραίνα-για-κρούσμα-841696
Parallaxi
εικόνα SOOC

Στην Ιταλία καταγράφηκαν σήμερα 5.144 κρούσματα κορονοϊού και 44 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Χθες τα περιστατικά ήταν 7.569, με 36 νεκρούς. Από την αρχή της πανδημίας, οι μολύνσεις στη χώρα είναι 4.865.260 και 132.819 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Στις ιταλικές μονάδες εντατικής θεραπείας συνολικά βρίσκονται 475 ασθενείς με Covid-19, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους έχουν εισαχθεί 3.808 πολίτες με συμπτώματα της ασθένειας.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, επίσης, πραγματοποιήθηκαν 248.825 διαγνωστικά τεστ, το 2% από τα οποία προέκυψε θετικό.

Σήμερα, τέλος, το υπουργείο Μεταφορών αποφάσισε ότι στους μεγάλους σιδηροδρομικούς σταθμούς της Ιταλίας είναι προτιμότερο οι αρμόδιοι να ελέγχουν την «πράσινη κάρτα εμβολιασμένου» των επιβατών, πριν αυτοί ανέβουν στα βαγόνια.

Παράλληλα, αποφασίσθηκε ότι αν κατά την διάρκεια του ταξιδιού υπάρχει ένα ύποπτο περιστατικό, οι υγειονομικές αρχές μπορούν να σταματήσουν το τραίνο, ώστε να γίνει η όποια επαλήθευση και να απολυμανθεί στη συνέχεια ο συρμός.

Βρετανία- Μπόρις Τζόνσον: Εμβολιαστείτε κατά της Covid για να αποφευχθούν νέοι περιορισμοί

Οι πολίτες στη Βρετανία πρέπει να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους κατά της Covid-19, όταν είναι επιλέξιμοι, εάν θέλουμε να αποφύγουμε νέους περιορισμούς κατά της Covid αυτόν τον χειμώνα, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

«Εάν θέλουμε να αποφύγουμε νέους περιορισμούς στην καθημερινότητά μας, πρέπει όλοι μας να εμβολιαστούμε αμέσως μόλις είμαστε επιλέξιμοι», τόνισε ο Τζόνσον κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

«Σας παρακαλώ πηγαίνετε και εμβολιαστείτε για να προστατεύσετε τους εαυτούς σας και τους άλλους και κάνοντάς το αυτό, μπορούμε να βοηθήσουμε προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να συνεχίσουμε με τον τρόπο που έχουμε ξεκινήσει: να παραμείνουμε στο σχέδιό μας του να χρησιμοποιούμε τον εμβολιασμό για να ελέγξουμε τον ιό».

Επιπλέον, ο Μπόρις Τζόνσον είπε σήμερα ότι ο ορισμός του πλήρως εμβολιασμένου θα πρέπει να προσαρμοστεί προκειμένου να λαμβάνεται υπόψη και η τρίτη, αναμνηστική δόση κατά της covid-19, αν και δεν έδωσε κάποιο χρονοδιάγραμμα για την κίνηση αυτή.

Πλήρως εμβολιασμένος αυτή τη στιγμή σημαίνει πως έχει λάβει δύο δόσεις εμβολίου κατά της Covid. Όλοι οι πολίτες άνω των 40 ετών είναι επιλέξιμοι τώρα για μια αναμνηστική δόση έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση τους.

«Είναι πολύ ξεκάθαρο ότι λαμβάνοντας τρεις δόσεις, λαμβάνοντας την αναμνηστική δόση σας, αυτό θα γίνει ένας σημαντικός παράγοντας και θα κάνει ευκολότερη τη ζωή για εσάς με κάθε τρόπο», σημείωσε ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης.

«Θα πρέπει να προσαρμόσουμε την ιδέα του τι συνιστά πλήρης εμβολιασμός προκειμένου να ληφθεί υπόψη αυτό και νομίζω ότι είναι όλο και προφανές».

H Ευρώπη απομονώνει τους ανεμβολίαστους-Σενάρια για πέρασμα του ιού σε ζώα

Ολλανδία: Αυξάνεται η πίεση στα ολλανδικά νοσοκομεία, καθώς τα κρούσματα νέου κορονοϊού σπάνε ρεκόρ

Τα ολλανδικά νοσοκομεία νιώθουν την πίεση από την αύξηση του αριθμού των ασθενών με Covid-19, όμως τα χειρότερα δεν έχουν ακόμη έρθει, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ένωσης νοσοκομείων της χώρας.

Ο αριθμός των ασθενών Covid-19 στα ολλανδικά νοσοκομεία αυξήθηκε σε περίπου 2.000 σήμερα, μεταξύ αυτών 400 σε μονάδες εντατικής θεραπείας, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο.

Με περίπου 250 νέες εισαγωγές καθημερινά, τα νοσοκομεία αναμένεται να ξεπεράσουν την κορύφωση του περασμένου χειμώνα με περίπου 2.800 ασθενείς με νέο κορονοϊό σε διάστημα λίγο παραπάνω από μία εβδομάδα, είπε σε βουλευτές ο επικεφαλής της ένωσης LNAZ Ερντστ Κούιπερς.

«Δεν έχουμε δει ακόμη την κορύφωση, οι αριθμοί συνεχίζουν να αυξάνονται», τόνισε ο ίδιος.

Τα νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα περιορίζουν τις τακτικές υπηρεσίες φροντίδας εδώ και εβδομάδες, προκειμένου να διαχειριστούν τα επείγοντα περιστατικά ασθενών Covid-19.

Τα νοσοκομεία στη νότια επαρχία Λιμβουργία, μία από τις πλέον πληγείσες στη χώρα, ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα πως δεν είχαν πλέον χώρο ή προσωπικό για να διαχειριστούν περισσότερα περιστατικά Covid.

Η Ολλανδία επέστρεψε σε μερικό λοκντάουν το Σάββατο, αφότου η κυβέρνηση διέταξε εστιατόρια και καταστήματα να κλείνουν νωρίτερα και απαγόρευσε τους θεατές από τις μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την ταχεία διασπορά της νόσου Covid-19.

Πάνω από 100.000 νέες μολύνσεις καταγράφηκαν την εβδομάδα έως σήμερα, το υψηλότερο επίπεδο σε μία μόνο εβδομάδα από την αρχή της πανδημίας.

Την περασμένη εβδομάδα, ένας μέσος όρος περίπου 14.500 κρουσμάτων επιβεβαιωνόταν καθημερινά στη χώρα με πληθυσμό 17,5 εκατομμυρίων κατοίκων, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ των λίγο κάτω των 13.000 μολύνσων την ημέρα, πέρυσι τον Δεκέμβριο.

Σχεδόν το 85% του ενήλικου πληθυσμού στην Ολλανδία έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά της Covid-19 και η χώρα θα αρχίσει να χορηγεί ενισχυτικές δόσεις σε υγειονομικούς και τους πιο ηλικιωμένους στα τέλη αυτής της εβδομάδας.

Ισπανία: Ο φαρμακευτικός όμιλος Hipra έλαβε άδεια για δοκιμές Φάσης 2 εμβολίου κατά της COVID-19

Η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Ισπανίας ενέκρινε την αίτηση του φαρμακευτικού ομίλου Hipra, με έδρα την Καταλωνία, για δοκιμή ενός εμβολίου κατά της COVID-19 το οποίο αναπτύσσει σε τουλάχιστον 1.000 εθελοντές, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

Η Hipra θα πραγματοποιήσει τη λεγόμενη δοκιμή Φάσης 2 –το δεύτερο στάδιο μιας διαδικασίας δοκιμών τριών γύρων– σε εθελοντές σε 10 νοσοκομεία σε όλη την Ισπανία, δήλωσε ο Σάντσεθ.

Μιλώντας σε μια εκδήλωση για το πώς θα διοχετευθούν τα κεφάλαια του ταμείου ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε επενδύσεις στην υγεία, ο Σάντσεθ χαρακτήρισε την ανάπτυξη του εμβολίου “εξαιρετική είδηση”.

“Δείχνει πως η Ισπανία μπορεί να τοποθετηθεί στην πρώτη γραμμή της απόκρισης απέναντι στην COVID”, είπε, και προσέθεσε πως η κυβέρνηση επιχορήγησε με 15 εκατ. ευρώ την ανάπτυξη του σκευάσματος.

Η Hipra, ένα φαρμακευτικό εργαστήριο το οποίο κυρίως δραστηριοποιείται στην έρευνα και παρασκευή κτηνιατρικών εμβολίων, εργάζεται σε δύο εμβόλια κατά της COVID-19.

Το ένα από αυτά βασίζεται στην ίδια τεχνολογία mRNA που χρησιμοποιείται σε εμβόλια που παρασκευάστηκαν από την Pfizer και τη Moderna, ενώ το δεύτερο, το οποίο έλαβε μόλις την άδεια για δοκιμές, χρησιμοποιεί μια ανασυνδυασμένη πρωτεΐνη όπως εκείνην της Novavax, μιας φαρμακοβιομηχανίας με έδρα τις ΗΠΑ.

Η Hipra ανέφερε στον ιστότοπό της πως προβλέπει ότι θα είναι σε θέση να παραγάγει 600 εκατ. δόσεις το 2022 και να παραγάγει διπλάσιο αριθμό δόσεων το επόμενο έτος.

Βρετανία: Αστυνομικές δυνάμεις διεξήγαγαν μια ελεγχόμενη έκρηξη μετά το περιστατικό στο Λίβερπουλ

Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα ότι διεξήγαγε μια ελεγχόμενη έκρηξη μετά από τον εκρηκτικό μηχανισμό που εξερράγη χθες Κυριακή μέσα σε ένα ταξί στην πόλη της βόρειας Αγγλίας, Λίβερπουλ, έξω από νοσοκομείο στο Λίβερπουλ, ένα συμβάν που χαρακτηρίστηκε τρομοκρατική ενέργεια από τις αρχές.

«Αστυνομικοί που ερευνούν την έκρηξη που σημειώθηκε χθες έξω από το Γυναικολογικό Νοσοκομείο στο Λίβερπουλ… πραγματοποίησαν προληπτικά μια ελεγχόμενη έκρηξη στο Σέφτον Παρκ στο Λίβερπουλ στο πλαίσιο της εν εξελίξει έρευνας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αστυνομία του Μείζονος Μάντσεστερ.

«Πιστεύεται ότι δεν υπάρχει ευρύτερος κίνδυνος για το κοινό και η έρευνα συνεχίζεται».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα