Διεθνή

Ιταλία: Μαύρο ρεκόρ θανάτων από κορονοϊό – Βελτιώνεται η υγειονομική κατάσταση στην Γαλλία

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως.

Parallaxi
ιταλία-μαύρο-ρεκόρ-θανάτων-από-κορονο-650324
Parallaxi

Διαβάστε αναλυτικά όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως.

Γαλλία-Covid-19: Η υγειονομική κατάσταση βελτιώνεται, λέει ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν Καστέξ δήλωσε σήμερα πως η υγειονομική κατάσταση στη χώρα του βελτιώνεται και ότι τα νέα ημερήσια κρούσματα Covid-19 θα μπορούσαν να μειωθούν κάτω του ορίου των 10.000 κατά μέσο όρο, τις επόμενες ημέρες.

«Το λοκντάουν θα παραμείνει σε ισχύ δύο εβδομάδες πριν από τη φάση χαλάρωσης, εφόσον είμαστε σε εγρήγορση», επισήμανε ο Καστέξ κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Επιπλέον, ο Γάλλος πρωθυπουργός σημείωσε πως είναι «ζήτημα εβδομάδων» προτού η χώρα ξεκινήσει τους εμβολιασμούς κατά της Covid-19 κι ότι θα είναι δωρεάν για όλους.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε είπε επίσης ότι οι εμβολιασμοί θα διεξαχθούν σε τρεις φάσεις.

Τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τον ίδιο, θα εμβολιαστούν, κατά προτεραιότητα, ένα εκατομμύρια άνθρωποι.

Η κυβέρνηση έχει προβλέψει στον προϋπολογισμό κοινωνικής ασφάλισης του 2021 το ποσό του 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ, προκειμένου να προχωρήσει στον δωρεάν εμβολιασμό, διευκρίνισε ο Ζαν Καστέξ.

Πορτογαλία: Δωρεάν και σε εθελοντική βάση θα χορηγηθεί το εμβόλιο

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας ανακοίνωσε σήμερα ότι σχεδιάζει να εμβολιάσει δωρεάν και σε εθελοντική βάση τον πληθυσμό, ελπίζοντας ότι κατά την πρώτη φάση, που θα ξεκινήσει τον επόμενο μήνα, θα εμβολιαστεί το 10% των Πορτογάλων.

Προτεραιότητα θα δοθεί σε άτομα άνω των 50 ετών με υποκείμενα νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες ή πνευμονοπάθειες, τους επαγγελματίες υγείας, τον στρατό και τις υπηρεσίες ασφαλείας. Επίσης θα εμβολιαστούν όσοι ζουν και εργάζονται σε οίκους ευγηρίας καθώς και το προσωπικό των μονάδων εντατικής θεραπείας.

Η πρώτη φάση θα πρέπει να ολοκληρωθεί μεταξύ Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, είπε ο Φρανσίσκο Ράμος, ο συντονιστής της ομάδας εμβολιασμού που συγκρότησε η κυβέρνηση. Αν υπάρξουν καθυστερήσεις, η πρώτη φάση μπορεί να παραταθεί μέχρι τον Απρίλιο, εξήγησε παρουσιάζοντας τη στρατηγική της κυβέρνησης.

Κατά τη δεύτερη φάση θα εμβολιαστούν 2,7 εκατομμύρια άνθρωποι.

«Ο εμβολιασμός είναι ο κύριος παράγοντας της επιτυχίας στη μάχη εναντίον της πανδημίας», τόνισε.

Νωρίτερα, η υπουργός Υγείας Μάρτα Τεμίντο είπε ότι τη διανομή των εμβολίων θα αναλάβει το δημόσιο σύστημα υγείας. Η χώρα έχει υπογράψει συμφωνίες με πολλές εταιρείες (CureVac, Pfizer/BioNTech, Moderna, Sanofi κλπ) για την αγορά 22 εκατομμυρίων δόσεων, έναντι 200 εκατομμυρίων ευρώ.

ΕΙΚΟΝΕΣ:Τα διαφορετικά Χριστούγεννα στην Ευρώπη της πανδημίας

Αυστρία: “Οδήγηση με τραβηγμένο χειρόφρενο” θυμίζει η χαλάρωση των μέτρων από την ερχόμενη Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου

“Οδήγηση με τραβηγμένο χειρόφρενο” θυμίζει η χαλάρωση από την ερχόμενη Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου, του ισχύοντος στην Αυστρία από την 17η Νοεμβρίου δεύτερου “πλήρους lockdown”, που ανακοίνωσε χθες η αυστριακή κυβέρνηση, προαναγγέλοντας ταυτόχρονα δια στόματος του ομοσπονδιακού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, ένα “μερικό lockdown” με ισχύ μέχρι την 6η Ιανουαρίου, ενώ από αύριο, Παρασκευή, ξεκινούν σε όλη τη χώρα τα μαζικά τεστ για το σύνολο του πληθυσμού, τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν έως τα μέσα Δεκεμβρίου.

Η εικόνα που παρουσιάζεται σήμερα ολοκληρωμένη, μετά τις αρχικές ανακοινώσεις του καγκελάριου, τις αργότερα συμπληρωματικές συνεντεύξεις του, και τις μετέπειτα διευκρινίσεις των καθ΄ ύλη αρμοδίων υπουργών, δείχνει πως ανοίγουν ορισμένοι τομείς της καθημερινότητας, αλλά αντί αυτού παραμένουν κλειστές πολλές άλλες δραστηριότητες, τόσο οικονομικές όσο και κοινωνικές, τουλάχιστον μέχρι για μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Επιγραμματικά, πέραν της επιστροφής των περιορισμών νυκτερινής εξόδου (μεταξύ 20.00 και 6.00), θα πρέπει κανείς έως τότε να διαγράψει πράγματα που πολλοί προσδοκούσαν, ειδικά ενόψει των εορτών.

Δεν θα υπάρχει διασκέδαση ή ψυχαγωγία, με όλες τις πολιτιστικές (θέατρα, κινηματογράφοι, συναυλίες) και αθλητικές εκδηλώσεις να ακυρώνονται, με την εστίαση σε όλες της τις μορφές να παραμένει κλειστή όπως και τα ξενοδοχεία, όπως κλειστές, για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, θα παραμείνουν οι φημισμένες Χριστουγεννιάτικες Αγορές, ειδικότερα εκείνες της Βιέννης.

Η πραγματοποίηση ταξιδιών είναι πρακτικά αδύνατη –ακόμη και οι ημερήσιες εκδρομές σε γειτονικές χώρες, εξαιτίας των και εκεί υψηλών αριθμών κρουσμάτων– αφού μετά την επιστροφή επιβάλλεται υποχρεωτική καραντίνα, πέραν των τεστ και άλλων γραφειοκρατικών ταλαιπωριών με την εργασία.

Από την άλλη πλευρά, η χαλάρωση του ισχύοντος “σκληρού lockdown” προβλέπει από την ερχόμενη Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου, την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, ορισμένων επαγγελμάτων παροχής υπηρεσιών, και το άνοιγμα των σχολείων.

Παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια επαναλειτουργούν και επίσης οι τάξεις των τελειόφοιτων των λυκείων, και προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας για μαθητές άνω των δέκα ετών και κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας, ενώ για τις υπόλοιπες τάξεις του λυκείου και τα πανεπιστήμια θα παραμείνει η έως τώρα ισχύουσα τηλεκπαίδευση.

Στα εμπορικά καταστήματα θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας, θα πρέπει να τηρούνται τόσο οι αποστάσεις, όσο και χώρος δέκα τετραγωνικών μέτρων ανά πελάτη, ενώ σε καταστήματα παροχής υπηρεσιών (κομμωτήρια, ινστιτούτα αισθητικής και μασάζ), που επίσης επαναλειτουργούν, δεν θα επιτρέπεται η κατανάλωση φαγητών και ποτών.

Η παραλαβή φαγητού από καταστήματα εστίασης –τα οποία θα είναι κλειστά για επισκέπτες, όπως κλειστά παραμένουν ούτως ή άλλως μπαρ και κέντρα νυχτερινής διασκέδασης– θα είναι δυνατή έως τις 19.00 το βράδυ, ενώ παράδοση κατ’ οίκον θα γίνεται χωρίς χρονικούς περιορισμούς.

Στο πλαίσιο των περιορισμών εξόδου προβλέπεται ότι οι πολίτες θα μπορούν να εγκαταλείπουν την κατοικία τους μόνο για λόγους που συνδέονται με την εργασία, την κάλυψη αναγκών της καθημερινή ζωής, την φροντίδα άλλων ατόμων που έχουν ανάγκη, την ατομική σωματική άσκηση, ενώ θα πρέπει να συνεχιστεί η αποφυγή των μη απολύτως αναγκαίων κοινωνικών επαφών.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας επιτρέπονται συναντήσεις μελών ενός νοικοκυριού μόνο με ανθρώπους ενός άλλου νοικοκυριού, με συνολική συμμετοχή έξι ενήλικων και έξι παιδιών, ενώ ειδικές ρυθμίσεις προβλέπουν ότι στις 24, 25, 26 και 31 Δεκεμβρίου επιτρέπεται η συνάντηση μέχρι συνολικά δέκα ατόμων, ανεξάρτητα από τον αριθμό των νοικοκυριών, στα οποία ανήκουν.

Συνεχίζεται να απαγορεύεται η άσκηση ομαδικών αθλημάτων, όπως το ποδόσφαιρο, με τους εσωτερικούς αθλητικούς χώρους να παραμένουν κλειστοί (με εξαίρεση τον επαγγελματικό αθλητισμό), όπως κλειστά παραμένουν επίσης γυμναστήρια και πισίνες, καθώς και οι ζωολογικοί κήποι, των οποίων θα επιτρέπεται και πάλι η λειτουργία από τις 24 Δεκεμβρίου, όπως και, υπό περιορισμούς, θα είναι δυνατή η λειτουργία λιφτ σε χιονοδρομικά κέντρα.

Κροατία: Μια 99χρονη νικήτρια στη μάχη με τον νέο κορονοϊό

Μια 99χρονη Κροάτισσα επέζησε της Covid-19 και βγήκε νικήτρια στη μάχη με τη νόσο έπειτα από νοσηλεία τριών εβδομάδων.

Η Μαργαρέτα Κράντσετς, που ζει σε έναν οίκο ευγηρίας στο Κάρλοβατς, στην κεντρική Κροατία, χρειάστηκε να νοσηλευτεί στα τέλη Οκτωβρίου, αφού διαγνώστηκε θετική στον νέο κορονοϊό.

Η Στέφιτσα Λιούμπιτς Μλίνατς, η διευθύντρια της μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι διεξήχθησαν διαγνωστικά τεστ στους τρόφιμους, καθώς είχαν καταγραφεί πολλά περιστατικά με πυρετό.

Μεταξύ των ανθρώπων που μολύνθηκαν ήταν και η 99χρονη, η οποία δεν είχε παρουσιάσει κανένα σύμπτωμα.

Η ηλικιωμένη διακομίστηκε στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους.

«Δεδομένης της ηλικίας της και της ευπάθειάς της, προκαλεί πραγματικά έκπληξη που ο κορονοϊός δεν της προξένησε κάποιο κακό», επισήμανε η Μλίνατς.

«Είναι ένα τόσο καλό νέο» αυτήν την εποχή της πανδημίας που δείχνει τον αβέβαιο χαρακτήρα του ιού, συνέχισε η ίδια.

Η Μαργαρέτα Κράντζετς, που ζει κανονικά κλινήρης τις περισσότερες ώρες της ημέρας λόγω της ευαισθησίας της, δεν πάσχει από κανένα υποκείμενο νόσημα.

«Τελείωσε, νιώθω καλά», περιέγραψε στην κροατική εφημερίδα Vecernji list.

Η Κροατία μετρά σχεδόν 140.000 κρούσματα νέου κορονοϊού. Σχεδόν 2000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τη νόσο, στη χώρα των 4,2 εκατομμυρίων κατοίκων.

Έρευνα: Πότε το μοριακό τεστ μπορεί να βγει λανθασμένο αρνητικό

ΗΠΑ: Το εμβόλιο της Moderna παρήγαγε αντισώματα που εντοπίστηκαν 90 ημέρες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης

Το εμβόλιο της φαρμακοβιομηχανίας Moderna για την Covid-19 παρήγαγε αντισώματα τα οποία εξακολουθούσαν να υπάρχουν για 90 ημέρες μετά τον εμβολιασμό, μια θετική είδηση την ώρα που πολλές χώρες εξετάζουν αν θα το εγκρίνουν.

Η διάρκεια της προστασίας που προσφέρει το εμβόλιο είναι αναμφίβολα μεγαλύτερη, όμως αυτά είναι τα πρώτα δεδομένα που συλλέχθηκαν σε μια περίοδο πολλών μηνών και επιβεβαιώθηκαν ανεξάρτητα από μια επιστημονική επιθεώρηση.

Τα συμπεράσματα της μελέτης, σε 34 ανθρώπους που συμμετείχαν στην αρχή των κλινικών δοκιμών, δημοσιεύτηκαν σήμερα στo ιατρικό περιοδικό New England Journal of Medicine.

Οι ερευνητές των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας εξέτασαν το επίπεδο δύο τύπων αντισωμάτων, 90 ημέρες αφότου οι εθελοντές έλαβαν τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Η πρώτη δόση τους είχε χορηγηθεί 28 ημέρες νωρίτερα. Παρατήρησαν μια «ελαφρά» και αναμενόμενη πτώση των αντισωμάτων στους εμβολιασμένους συμμετέχοντες, αλλά σε επίπεδο που παρέμενε υψηλό και μεγαλύτερο από τη φυσική ανοσία που παρατηρήθηκε σε ασθενείς οι οποίοι ανέρρωσαν από την Covid-19.

Επιπλέον, δεν παρατηρήθηκε καμία σοβαρή παρενέργεια σε αυτήν την πρώτη φάση των δοκιμών, που ξεκίνησε τον Μάρτιο.

Τσεχία: Επαναλειτουργούν εστιατόρια και καταστήματα, με τους ιδιοκτήτες να εναποθέτουν τις ελπίδες τους στις χριστουγεννιάτικες αγορές

Οι Τσέχοι τσούγκρισαν ξανά τα ποτήρια τους στις παμπ, έφαγαν το μεσημεριανό τους στα εστιατόρια και ψώνισαν στα καταστήματα, για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο, καθώς χαλάρωσαν τα μέτρα για την πανδημία, ενόψει των Χριστουγέννων.

Αφού περιόρισαν ένα από τα ταχύτερα εξαπλούμενα κύματα του νέου κορονοϊού στην Ευρώπη, και παρά τους φόβους ότι η επανεκκίνηση της οικονομίας μπορεί να οδηγήσει σε νέα έκρηξη κρουσμάτων, οι Τσέχοι που είχαν κλειδαμπαρωθεί για εβδομάδες, έσπευσαν και πάλι σήμερα σε κομμωτήρια, καταστήματα, εστιατόρια και παμπ. Όλα επαναλειτουργούν μεν, αλλά με περιορισμούς στη χωρητικότητά τους. «Είναι σίγουρα τεράστιο όφελος και πιστεύω ότι ταιριάζει στη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα το γεγονός ότι οι άνθρωποι μπορούν και πάλι να απολαύσουν τα καταστήματα», είπε η Μαρτσέλα Γιουντλόνβα, αφού ψώνισε στην κεντρική Πλατεία Βεντσεσλάς της Πράγας.

Τα κρούσματα ωστόσο στην Τσεχία σε 24ωρη βάση μετριούνται κατά χιλιάδες. Η θνησιμότητα τις τελευταίες εβδομάδες είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη.

Οι γειτονικές χώρες προς το παρόν διατηρούν σε ισχύ τα μέτρα που έχουν λάβει. Την Τετάρτη η Γερμανία αποφάσισε να παραμείνουν κλειστά τα εστιατόρια μέχρι τις 10 Ιανουαρίου.

Τα τσεχικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι σε όλη τη χώρα σχηματίζονταν ουρές έξω από καταστήματα και κομμωτήρια. Ο ιδιοκτήτης μιας παμπ είπε στο πρακτορείο Reuters ότι οι πελάτες περίμεναν απ’ έξω προτού καν να ανοίξει τις πόρτες.

«Ήταν κάτι για το οποίο ανυπομονούσαμε εδώ και δύο μήνες», είπε ο καθηγητής πανεπιστημίου Γιαν Κότσι, αφού επισκέφθηκε μια παμπ στην Πράγα μαζί τους συναδέλφους του. «Ήπιαμε μια μπίρα για μεσημεριανό και άλλες τρεις μετά», πρόσθεσε.

Ο Χάβελ Πάρκαν, ο ιδιοκτήτης του Café Jericho της Πράγας, είπε στο πρακτορείο Reuters ότι είναι κλεισμένος για τα επόμενα δύο βράδια.

Για τα καταστήματα λιανικής, όπως το Alpine Pro, το άνοιγμα αφήνει μια αμυδρή ελπίδα ότι θα σώσουν τουλάχιστον τη σεζόν. «Ήταν απολύτως καταστροφικό, επειδή τα καταστήματα έκλεισαν για περισσότερες από 40 ημέρες και δεν έχουμε καθόλου ρευστότητα», είπε ο ιδιοκτήτης Βάτσλαβ Χρμπεκ.

Ιταλία: Μαύρο ρεκόρ θανάτων από κορονοϊό. Έχασαν τη ζωή τους 993 άνθρωποι

Μαύρο ρεκόρ θανάτων από κορονοϊό καταγράφηκε σήμερα στην Ιταλία. Έχασαν την ζωή τους 993 άνθρωποι και διαγνώσθηκαν 23.225 νέα κρούσματα. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 226.729 διαγνωστικά τεστ. Ο ημερήσιος αριθμός των νεκρών δεν ήταν ποτέ τόσο υψηλός, ούτε κατά την διάρκεια του «πρώτου κύματος» της πανδημίας, την περασμένη ‘Ανοιξη.

Χθες τα κρούσματα ήταν 20.709, με 684 νεκρούς. Το μόνο ελπιδοφόρο στοιχείο, συνεχίζει να είναι η μείωση των ασθενών που έχουν εισαχθεί στις μονάδες εντατικής θεραπείας (19 λιγότεροι από χθες) και όσων βρίσκονται στους νοσοκομειακούς θαλάμους (682 λιγότεροι από χθες). Από την αρχή της πανδημίας, στην Ιταλία έχουν χάσει τη ζωή τους 58.038 άνθρωποι.

Βρετανία-Covid-19: Πάνω από 60.000 νεκροί από τον νέο κορονοϊό

Η Βρετανία, η πλέον πληγείσα από την πανδημία Covid-19 χώρα της Ευρώπης, έσπασε σήμερα το φράγμα των 60.000 νεκρών, σύμφωνα με την καταμέτρηση των υγειονομικών υπηρεσιών.

Η χώρα κατέγραψε σήμερα 414 νέους θανάτους, με αποτέλεσμα το σύνολο των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους μέσα στις 28 ημέρες που ακολούθησαν μια θετική διάγνωση, να ανέρχεται πλέον σε 60.113.

Ο αριθμός των νεκρών, το πιστοποιητικό θανάτου των οποίων αναφέρει τη νόσο Covid-19, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται ύποπτα κρούσματα που δεν επιβεβαιώθηκαν από ένα τεστ, ανερχόταν σε 69.752 στις 20 Νοεμβρίου, βάσει των στοιχείων του βρετανικού υπουργείου Υγείας.

Ο αριθμός των θανάτων τις τελευταίες 7 ημέρες ήταν 3.085, μειωμένος κατά 5% σε σύγκριση με το προηγούμενο επταήμερο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε 14.879 νέα κρούσματα COVID-19 σήμερα, με αποτέλεσμα το σύνολο των μολύνσεων των τελευταίων 7 ημερών να ανέρχεται σε 100.857, μειωμένο κατά 17% σε σύγκριση με τις προηγούμενες επτά ημέρες. Το σύνολο των μολύνσεων από την αρχή της πανδημίας ανέρχεται σε 1.674.134.

Πηγή: AΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα