Καλπάζει η ακρίβεια- Σε απόγνωση καταναλωτές και επιχειρήσεις
Ενέργεια και πρώτες ύλες θολώνουν τα αποτελέσματα και απειλούν με ζημιές.
Οι συνέπειες του πολέμου είναι εμφανείς για τα καλά πλέον στην χώρα μας με το τσουνάμι ακρίβειας σε βασικά καταναλωτικά αγαθά.
Κοιτούν και ξανακοιτούν την απόδειξη του σούπερ μάρκετ και συνειδητοποιούν ότι βασικά αγαθά αυξήθηκαν και πάλι.
Τα έξοδα για καύσιμα και ηλεκτρικό ρεύμα είναι πλέον δυσβάστακτα για πολλά νοικοκυριά.
Με εξαίρεση την χθεσινή ημέρα με τη έξοδο των Αθηναίων, τις επόμενες ημέρες παρατηρείται- σύμφωνα με στοιχεία της περιφέρειας- μείωση της κίνησης της των αυτοκινήτων κυρίως της απογευματινές ώρες.
Η έλλειψη σε ηλιέλαιο, έχει σχεδόν τριπλασιάσει το κόστος με πολλούς εστιάτορες να σκέφτονται να αφαιρέσουν τα τηγανητά απο τον κατάλογο.
«Εγώ έχω προβλέψει αλλα έχω αγορασεί ακριβά, χρειαζόμαστε περίπου 20-30 λίτρα την ήμερα μια σοβαρή ποσότητα. Πόσο να κρατήσουμε τις τιμές;» τόνισε ο εστιάτορας Χρήστος Γκολέμης.
«Σίγουρα έχει τσιμπήσει λιγάκι το λάδι, έχει πάει στα ύψη προσπαθούμε να το κρατήσουμε και να μην χαλάσουμε την ποιότητα» συμπλήρωσε ο Αλέξανδρος Στάθης.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο MEGA αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει μείωση του ΦΠΑ σε εστίαση και αλλά και σε βασικά αγαθά για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται η μετάταξη προιόντων όπως αλεύρι, ζάχαρη και σπορέλαιο στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6% από 13%.
«Πρόθεσή μας είναι η επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση για 6 μήνες» τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, ο οποίος συμπλήρωσε πως το επίδομα καυσίμων θα μπορεί να δοθεί και στα δύο αυτοκίνητα της οικογένειας αν είναι σε διαφορετικό όνομα.
Τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα συμμετάσχει σε σύσκεψη με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για τα αποθέματα τροφίμων της χώρας και τους πιθανούς κινδύνους.
Και οι κατασκευές στη μέγγενη των ανατιμήσεων – Αδύναμος κρίκος οι μεγάλες εκπτώσεις
Με αυξημένη προσοχή αντιμετωπίζεται το φαινόμενο των αυξήσεων που παρατηρούνται σε υλικά και ενέργεια στον κατασκευαστικό κλάδο. Μετά από το 2021, που οι τιμές παρουσίασαν σημαντικές αυξήσεις, ο πόλεμος στην Ουκρανία έφερε παγκόσμια αναταραχή και παρατηρούνται νέες σημαντικές αυξήσεις στις τιμές.
Επιπρόσθετα από τις τιμές των πρώτων υλών, σημαντική αύξηση παρουσιάζεται και στα καύσιμα που αυξάνει το μεταφορικό κόστος και τη λειτουργία μηχανημάτων. Σύνδεσμοι του τεχνικού χώρου εξέφρασαν την ανησυχία τους και κατέθεσαν προτάσεις που περιλαμβάνουν μέχρι και παρατάσεις στην υλοποίηση έργων.
Πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε μια πρώτη συνάντηση με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών το οποίο παρακολουθεί τις εξελίξεις. Στη συνάντηση τέθηκαν κάποιες πρώτες προτάσεις, όμως αυτές θα γίνουν πιο συγκεκριμένες σε νέα συνάντηση που θα υπάρξει σε λίγες ημέρες. Σε αυτήν θα προσπαθήσουν να εξεταστούν μέτρα και λύσεις που θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη υλοποίηση των έργων.
Στα μικρότερα έργα τα σοβαρότερα προβλήματα
Το σημαντικότερο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν μικρότερα έργα (κυρίως σε Δήμους και Περιφέρειες) εκ των οποίων τα περισσότερα έχουν συμβασιοποιηθεί με μεγάλες εκπτώσεις (σε πολλές περιπτώσεις άνω του 50%) και ιδιαίτερα εκείνα πριν το 2020, πριν, δηλαδή, ξεκινήσει να παρατηρείται η αύξηση των πρώτων υλών.
Στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών γίνεται μια ψύχραιμη αποτίμηση της κατάστασης και παρακολουθείται η εξέλιξη του θέματος. Αλλωστε, το φαινόμενο είναι παγκόσμιο και δεν αφορά μόνο την ελληνική αγορά.
Επιπλέον, το γεγονός της εισβολής στην Ουκρανία, η οποία είναι σε εξέλιξη, δημιουργεί και μια νέα πραγματικότητα η οποία θα πρέπει να αποτυπωθεί πριν ληφθεί η οποιαδήποτε απόφαση.
Το 2021 η πρώτη παρέμβαση
Να θυμίσουμε πως στα τέλη του 2021 το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προέβη σε μια πρώτη απόφαση με αναθεωρήσεις υλικών που παρατηρήθηκαν σημαντικές αυξήσεις το 2021, όπως η άσφαλτος, το αλουμίνιο, το PVC, η ξυλεία, ο χάλυβας κ.ά. Αυτό ήταν ένα πυροσβεστικό μέτρο μέχρι να ξεκινήσει η λειτουργία της Εταιρείας Προδιαγραφών και Τιμολόγησης Τεχνικών Εργων και Μελετών όπου προβλέπεται και η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.
Από την πλευρά της η αγορά δεν κρύβει την ανησυχία της και σύνδεσμοι του κλάδου όπως η ΠΕΣΕΔΕ, η ΠΕΔΜΕΔΕ και ο ΣΑΤΕ απέστειλαν επιστολές ζητώντας την λήψη μέτρων για να διασφαλιστεί η συνέχεια των έργων.
Μεγάλες αυξήσεις
Οι αυξήσεις των υλικών καταγράφονται και από την ΕΛΣΤΑΤ καθώς ο Γενικός Δείκτης Τιμών Υλικών Κατασκευής Νέων Κτηρίων Κατοικιών, σημείωσε τον Φεβρουάριο άνοδο 9,0% σε ετήσια βάση, έναντι αύξησης 0,7% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών του έτους 2021 με το 2020.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο Γενικός Δείκτης κατά τον μήνα Φεβρουάριο 2022, σε σύγκριση με τον δείκτη του Ιανουαρίου 2022, παρουσίασε αύξηση 2,0%, έναντι αύξησης 0,4% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων μηνών του έτους 2021.
Σε επίπεδο μεγάλης κατασκευής προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει μεγάλη πίεση, καθώς τα μεγέθη των εταιρειών και οι οικονομίες κλίμακας βοηθούν στην καλύτερη διαχείριση πόρων και υλικών.
Σε αυτό θα πρέπει να δούμε το κατά πόσο το φαινόμενο των αυξήσεων θα συνεχίσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, πράγμα που συναρτάται και από την παγκόσμια αγορά πρώτων υλών, όπου το 2021 επικράτησαν ανοδικές τάσεις.
Πηγή: Νίκος Καραγιάννης, Ημερησία
Ενέργεια και πρώτες ύλες θολώνουν τα αποτελέσματα και απειλούν με ζημιές
Στο μεταξύ, η αύξηση του ενεργειακού κόστους σε συνδυασμό με την άνοδο των εμπορευμάτων που χρησιμοποιούνται ως πρώτες ύλες αναμένεται να επηρεάσουν το λειτουργικό κόστος περισσότερων από 60 εισηγμένων εταιρειών στο ελληνικό χρηματιστήριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δείχνουν τα αποτελέσματα χρήσης 2021 και την εικόνα που έχουν οι αναλυτές.
Ωστόσο, η αύξηση του λειτουργικού κόστους δεν θα φανεί τόσο στα αποτελέσματα του α’ τριμήνου 2022, αλλά κυρίως σε αυτά του α’ εξαμήνου του 2022, που θα παρουσιαστούν Σεπτέμβριο-Οκτώβριο 2022.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, εάν το πετρέλαιο συνεχίσει να βρίσκεται πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι το επόμενο δίμηνο, τότε τα λειτουργικά κόστη των περισσότερων εισηγμένων θα αυξηθούν πάνω από 20%-30% (ανάλογα με τον κλάδο), γεγονός που θα επιδράσει και στα τελικά αποτελέσματα.
Ποιοι απειλούνται με ζημιές
Με αύξηση λειτουργικού κόστους 20%-30%, οι εμποροβιομηχανικές εισηγμένες ίσως περάσουν σε ζημιές στο τέλος α’ εξαμήνου.
Οι εμποροβιομηχανικές επιχειρήσεις με μία αύξηση 20% στο λειτουργικό κόστος αναμένεται να έχουν μείωση τουλάχιστον 10% στα λειτουργικά αποτελέσματα. Εάν στη μείωση αυτή προστεθεί και η μειωμένη κατανάλωση, που ήδη είναι εμφανής, τότε ίσως στο α’ εξάμηνο 2022 θα υπάρχουν ζημιές στην τελική γραμμή.
Οι διοικήσεις των εισηγμένων και τα οικονομικά επιτελεία τους καλούνται να ρυθμίσουν τις παραγωγές τους, σε συνδυασμό με μια προυπολογισμένη μείωση στην κατανάλωση λόγω της μειωμένης ανάπτυξης που προβλέπεται να δούμε το επόμενο διάστημα του 2022.
Σε καλύτερη κατάσταση είναι οι εταιρείες που έχουν αυξημένα ρευστά διαθέσιμα και έτσι μπορούν να προγραμματίσουν καλύτερα τις δράσεις τους, ακόμη και στο χειρότερο ενδεχόμενο της υποχώρηση των ρυθμών ανάπτυξης από το 3,5%-4%, που έχει προυπολογιστεί, στο 2%-2,5% που φοβούνται στον ΣΕΒ και στον ΙΟΒΕ.
Διαφοροποιήσεις ανά κλάδο
Ωστόσο, κάθε κλάδος θα έχει τους δικούς του ρυθμούς ανάπτυξης. Οι βιομηχανικές επιχειρήσεις θεωρητικά θα έχουν αυξημένες πιέσεις από το πετρέλαιο και τις πρώτες ύλες, οι μεταφορικές-τουριστικές θα έχουν και αυτές σημαντική υποχώρηση στα αποτελέσματά εξαμήνου, εάν συνεχίσει το πετρέλαιο σε υψηλές τιμές και η ζήτηση παραμείνει στα ίδια επίπεδα. Το εμπόριο (λιανικό) θα επηρεαστεί από τη μείωση της κατανάλωσης των νοικοκυριών και το χονδρικό εμπόριο από τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και τη μείωση της κατανάλωσης.
Οι εταιρείες real estate φαίνεται να αντιμετωπίζουν κάποια μείωση της ζήτησης ιδιαίτερα από το εξωτερικό αλλά και το εσωτερικό. Οι επενδυτές-αγοραστές θέλουν να ξεκαθαρίσει ο οικονομικός ορίζοντας και να εκτονωθούν τα γεωπολιτικά προβλήματα.
Οι τράπεζες έχουν δημιουργήσει δικά τους (εσωτερικά) σενάρια (stress tests) για τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουν από νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που ενδεχομένως ενσκήψουν εάν συνεχιστεί η άνοδος πετρελαίου και πρώτων υλών και το β’ τρίμηνο του 2022.
Στο γ’ τρίμηνο, τέλος, κλειδί θα είναι ο τουρισμός και πώς αυτός θα επηρεαστεί από την εξωγενή ζήτηση. Εάν, δηλαδή, οι ξένοι επισκέπτες πιεστούν εισοδηματικά από την παγκόσμια κρίση ή αλλάξουν προτεραιότητες και κινηθούν προς φθηνότερες αγορές.
Πηγή: Νίκος Σακελλαρίου, Ημερησία
Σάντσεθ και Κόστα «βάζουν φωτιά» στην ελληνική πολιτική σκηνή
Η αδυναμία της Ευρωπαϊκής Eνωσης να καταλήξει σε μια απόφαση ενίσχυσης των Ευρωπαίων καταναλωτών, ώστε να τους προστατεύσει έναντι του ισχυρού κύματος ακρίβειας το οποίο σαρώνει την Ευρώπη, επαναφέρει το θέμα στην εγχώρια πολιτική σκηνή και πυροδοτεί νέα αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για τους τρόπους που η Πολιτεία έδρασε ώστε να ανακουφίσει τους πολίτες.
Η αντιπολίτευση συμπυκνώνει την κριτική της σε μια σειρά επιχειρημάτων, στα οποία η κυβέρνηση δίνει τις δικές της απαντήσεις:
1 Αντιπολίτευση: Η κυβέρνηση άργησε…
Η ουσία της κριτικής του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης άργησε πάρα πολύ να παραδεχτεί ότι υπάρχουν ουρανοκατέβατα κέρδη. Πολύ καθυστερημένα, οκτώ μήνες μετά, λένε τα αντιπολιτευόμενα κόμματα, ανακάλυψε ότι οι λογαριασμοί που λαμβάνουν οι καταναλωτές περιλαμβάνουν άδικα κέρδη!
Για αυτό, προσθέτει, την ευθύνη έχει αποκλειστικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ, επίσης, υποστηρίζει ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα της προηγούμενης εβδομάδας, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έχει ήδη εισηγηθεί να επιβληθεί έκτακτη εισφορά στα ουρανοκατέβατα κέρδη, ενώ τώρα ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι επιτέλους ζητάει από τη ΡΑΕ τα στοιχεία.
Κυβέρνηση: Είμασταν οι πρώτοι στην Ευρώπη…
Από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία αντιτείνει ότι η Ελλάδα ήταν η πρώτη και η μοναδική χώρα στην ΕΕ που δημιούργησε έναν έκτακτο μηχανισμό, το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης.
Το ΤΕΜ χρηματοδοτείται από τα έσοδα των δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, τα αυξημένα πλεονάσματα του ειδικού λογαριασμού ΕΛΑΠΕ, από τον οποίο αμείβονται οι παραγωγοί ΑΠΕ, καθώς και το πλεόνασμα του Ειδικού Λογαριασμού των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας.
Οι κυβερνητικοί παράγοντες προσθέτουν ότι τα μέτρα που έχει λάβει η Ελλάδα αποτελούν ουσιαστική παρέμβαση στις αγορές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου και υπερβαίνουν τα 3,5 δισ. ευρώ έως τώρα, συνυπολογίζοντας τις εκπτώσεις ύψους 800 εκατ. ευρώ που έχει προσφέρει η ΔΕΗ, προσπαθώντας να συμβάλλει στην απορρόφηση μέρους των ανατιμήσεων. Είναι τα σημαντικότερα μέτρα στην Ευρώπη, λαμβάνοντας υπόψη τα δημοσιονομικά περιθώρια και τα οικονομικά μεγέθη της Ελλάδας συγκριτικά με τα υπόλοιπα κράτη – μέλη.
2 Αντιπολίτευση: Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οι Ισπανοί διαπραγματεύθηκαν σωστά, εμείς όχι
Παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ συγκρίνουν την απειλή με βέτο που χρησιμοποίησε ο Ισπανός πρωθυπουργός, προκειμένου να εξαιρεθεί η Ιβηρική Χερσόνησος και προέβαλαν τους λόγους που επικαλέστηκαν οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας και της Πορτογαλίας: «Μπορούμε τώρα να μειώσουμε και με τη βούλα της ΕΕ τις τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ισπανία», είπε ο Ισπανός Σάντσεθ.
«Θα θεσπίσουμε πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, ώστε η αύξησή της να μην έχει αντίκτυπο στην τιμή του ρεύματος» συμπλήρωσε ο Πορτογάλος Κόστα, που πρόσθεσε «Σε αυτή την Ιβηρική πρόκληση, νικήσαμε μαζί», ανακοινώνοντας ότι θα καθορίσει μέγιστη τιμή για το φυσικό αέριο.
Κυβέρνηση: Ποιος πληρώνει αυτές τις λύσεις;
Στην μομφή ότι αυτό που έκαναν οι Ίβηρες πρωθυπουργοί δεν το έκανε ο κ. Μητσοτάκης, η κυβέρνηση απαντά ότι πολλές από τις προτάσεις που περιλαμβάνουν τρόπους για την αποσύνδεση των ορυκτών καυσίμων από τον προσδιορισμό των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, ιδίως σε περιοχές περιορισμένης διασύνδεσης με την κοινή ηλεκτρική αγορά, όπως η Ιβηρική Χερσόνησος, μεταφέρουν μεγαλύτερο οικονομικό βάρος στους κρατικούς προϋπολογισμούς και άρα στους φορολογούμενους που είναι και οι καταναλωτές ενέργειας.
Αντίθετα, η πρόταση των έξι σημείων που έχει καταθέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συγκεκριμένα η εφαρμογή ρυθμιστικών μέτρων όπως η επιβολή πλαφόν σε επίπεδο Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων, η κοινή προμήθεια φυσικού αερίου και άλλες παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και υποστηρίζονται από πολλά κράτη- μέλη, έχει σκοπό να επανέλθει η ισορροπία στη χρηματιστηριακή αγορά φυσικού αερίου, αντιμετωπίζοντας στη βάση της την αιτία της κρίσης, δίχως να επωμίζονται επιπλέον βάρη οι κρατικοί προϋπολογισμοί και άρα οι φορολογούμενοι.
3 Αντιπολίτευση: Φορολογήστε τα υπερκέρδη
Ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι αρχικά η κυβέρνηση κι ο πρωθυπουργός δεν είχαν παραδεχθεί ότι υπάρχουν υπερκέρδη από τις εγχώριες εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κι ότι τώρα η κυβέρνηση πετάει το μπαλάκι στη ΡΑΕ, ενώ ήταν και είναι ξεκάθαρα ευθύνη και πολιτική απόφαση της κυβέρνησης να ελέγξει και να αναδιανείμει τα ουρανοκατέβατα κέρδη, όπως έχουν κάνει άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Κυβέρνηση: Μόλις γίνουν γνωστά θα φορολογηθούν με συντελεστή 90%
Η κυβέρνηση παραπέμπει -απαντώντας στις αιτιάσεις των άλλων κομμάτων- στις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη από του βήματος της Βουλής, λέγοντας ότι έχει δεσμευθεί ότι εφόσον προκύψουν υπερκέρδη από τις εταιρείες παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, αυτά θα φορολογηθούν εκτάκτως με συντελεστή 90%.
Πηγή: Διαμαντής Σεϊτανίδης, Ημερησία
Επισιτιστική επάρκεια στην αγορά «βλέπουν» φορείς από λιανεμπόριο-βιομηχανία τροφίμων
Ανησυχία συνεχίζει να προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και τα προβλήματα που δημιουργεί σε παγκόσμιο επίπεδο σε προϊόντα όπως άλευρα και ηλιέλαια/σπορέλαια. Την ίδια στιγμή, πάντως, φορείς της ελληνικής αγοράς διαβεβαιώνουν για επάρκεια τροφίμων και ομαλή λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας ενώ τα αρμόδια υπουργεία λαμβάνουν σειρά μέτρων για την επισιτιστική ασφάλεια.
Τη βεβαιότητά του ότι οι επιχειρήσεις του κλάδου «καταβάλουν κάθε προσπάθεια ώστε να διασφαλίσουν την αδιάκοπη και ομαλή λειτουργία τής εφοδιαστικής αλυσίδας» εκφράζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, Γρηγόρης Αντωνιάδης. «Στην Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην παγκόσμια αγορά (επάρκεια, κόστος πρώτων υλών/ενέργειας), που προκύπτουν για διάφορους λόγους (κλιματική, υγειονομική κρίση, κλπ.), αλλά και λόγω της πρόσφατης γεωπολιτικής κρίσης» αναφέρει ο κ. Αντωνιάδης και προσθέτει: «Η βιομηχανία μας, όντας ένας καθοριστικός κλάδος της μεταποίησης σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, έχει πάντοτε ως στόχο και μέλημά της την προσφορά στους καταναλωτές ασφαλών και ποιοτικών προϊόντων διατροφής».
Στο ίδιο μήκος κύματος ο retail analyst Κωνσταντίνος Μαχαίρας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημειώνει ότι τόσο η ελληνική βιομηχανία όσο και το οργανωμένο λιανεμπόριο αυτή τη κρίσιμη στιγμή «βάζει πλάτη» και ενεργεί προς όφελος του καταναλωτή. «Η στήριξη λιανεμπόρων και προμηθευτών είναι άξια συγχαρητηρίων και πολύ καλύτερη σε σχέση με άλλες χώρες. Παράλληλα οι τιμές των προϊόντων είναι σε πολύ καλύτερο επίπεδο από άλλες χώρες, παρά τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργεί στις επιχειρήσεις τόσο η αύξηση του ενεργειακού κόστους και των πρώτων υλών, όσο και οι γεωπολιτικές εξελίξεις» τονίζει ο κ. Μαχαίρας. Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρει, υπάρχει προς το παρόν μεγάλη επάρκεια προϊόντων στην αγορά για τους καταναλωτές. «Οι εγχώριες βιομηχανίες κάνουν τεράστιες προσπάθειες να βρουν πρώτες ύλες, ώστε να μην έχουν προβλήματα, κάνοντας εισαγωγές από άλλες χώρες εκτός Ευρώπης» επισημαίνει ο κ. Μαχαίρας και συμπληρώνει: «Λύσεις βρίσκονται πάντα». Ωστόσο επισημαίνει ότι «εάν η κρίση στην Ουκρανία έχει μεγάλη διάρκεια είναι αμφίβολη η εξέλιξη των πραγμάτων και ευνόητο ότι θα υπάρξουν ελλείψεις στην αγορά». Παράλληλα, εστιάζει στο πρόβλημα που υπάρχει με τις ζωοτροφές καθώς καλπάζουν οι τιμές των πρώτων υλών και εντείνονται τα προβλήματα που διαπιστώνονται στις εισαγωγές. «Το πρόβλημα με τις ζωοτροφές είναι μεγάλο. Μην εκπλαγείτε αν δείτε η τιμή του κοτόπουλου ανά κιλό να διπλασιαστεί ή να πάει και παραπάνω. Δυστυχώς δεν υπάρχουν πρώτες ύλες για ζωοτροφές και εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα και για τη χώρα μας» τονίζει ο κ. Μαχαίρας.
Προβληματισμός και λήψη έκτακτων μέτρων
Οι τρέχουσες εξελίξεις προκαλούν προβληματισμό στο υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων, το οποίο προχώρησε στη λήψη έκτακτων μέτρων για την εξασφάλιση της επάρκειας γεωργικών προϊόντων και τροφίμων για την επισιτιστική ασφάλεια και την αποφυγή αθέμιτων εμπορικών πρακτικών. Μάλιστα ήδη επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο ύψους 647.000 ευρώ, με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, σε μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ διότι σε έλεγχο που διενήργησαν ελεγκτές της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) διαπιστώθηκε ότι πωλούσε με μεγαλύτερο μεικτό περιθώριο κέρδους κατά παράβαση της νομοθεσίας. Σημειώνεται ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόστιμο στην ιστορία της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή.
Εξάλλου, όπως ανακοίνωσε μιλώντας πρόσφατα στη Βουλή ο κ. Γεωργιάδης, προβλέπεται με ρύθμιση η υποχρέωση υποβολής δήλωσης αποθεμάτων για ορισμένα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα, οι αγορές των οποίων διαταράσσονται κατά την τρέχουσα κρίση. Δηλαδή, επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα παραγωγής, εισαγωγής, εμπορίας, πώλησης, μεσιτείας, διακίνησης, διανομής και αποθήκευσης γεωργικών προϊόντων και τροφίμων στην ελληνική Επικράτεια, πρέπει να υποβάλλουν τα στοιχεία αποθεμάτων σε: α) πρώτες ύλες για την παραγωγή λιπασμάτων, β) λιπάσματα, γ) ζωοτροφές, δ) ωμά δημητριακά παντός είδους και ιδίως σιτάρι ή σμιγάδι, σίκαλη, κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι, εδώδιμο φαγόπυρο, ε) άλευρα και ιδίως αλεύρια σιταριού ή σμιγαδιού και αλεύρια δημητριακών, στ) ηλίανθο, και ζ) φυτικά έλαια, εκτός από το ελαιόλαδο, και ιδίως ηλιέλαιο (έλαιο ηλιοτροπίου), φοινικέλαιο και αραβοσιτέλαιο. Ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, μιλώντας στην Βουλή, διαβεβαίωσε ότι υπάρχει επάρκεια προϊόντων στα ράφια των σούπερ μάρκετ και δεν χρειάζεται να δημιουργείται πανικός χωρίς λόγο. Σύμφωνα με τον υπουργό, η υποχρέωση υποβολής δήλωσης αποθεμάτων από τις επιχειρήσεις γίνεται «ώστε να έχει το κράτος μας την πλήρη εικόνα της επάρκειας αυτών των προϊόντων και κυρίως να μην επιτρέψουμε, κάποιοι να προκαλέσουν τεχνητή έλλειψη στην αγορά και με την τεχνητή έλλειψη αυτή να θησαυρίσουν είτε με τη μαύρη αγορά, είτε αυξάνοντας τεχνητά πάρα πολύ την τιμή τους, περισσότερο από ό,τι προκαλείται από τη διεθνή κρίση».
Από την πλευρά του, σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο πρόεδρος ΕΒΕΠ & ΠΕΣΑ, Βασίλης Κορκίδης, επισήμανε ότι «η σημερινή πραγματικότητα της ελληνικής αγοράς είναι οι μεγάλες αυξήσεις, αλλά χωρίς ελλείψεις» Σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη, «η σωστή, μάλιστα, διαχείριση με την παρακολούθηση αποθεμάτων συγκεκριμένων προϊόντων στην αγορά, όπως το αλεύρι και το ηλιέλαιο, μπορεί να καλύψει την απότομη αύξηση της ζήτησης, δεν θα δημιουργήσει κενά εφοδιασμού από τις αποθήκες στα ράφια και θα προστατεύσει τον καταναλωτή από αυξήσεις πανικού, υπό τον φόβο ελλείψεων τροφίμων, που δεν υπάρχουν».
Την ίδια στιγμή, μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ βάζουν περιορισμό στις αγορές ηλιέλαιου/σπορέλαιου, αλεύρων και ζάχαρης στο πλαίσιο των διεθνών εξελίξεων και για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών τους. Οι αλυσίδες ξεκινώντας από τα ηλεκτρονικά τους καταστήματα, προχωρούν σε περιορισμούς προκειμένου να εξασφαλίσουν ομαλή τροφοδοσία της αγοράς ενώ πλέον επεκτείνουν το μέτρο του πλαφόν αγοράς και στα φυσικά καταστήματα. Στο πλαίσιο αυτό, οι καταναλωτές μπορούν να προμηθευτούν για παράδειγμα από μεγάλη αλυσίδα μέχρι τρεις συσκευασίες προϊόντων αραβοσιτέλαιου και ηλιέλαιου 1 λίτρου ή 2 λίτρων ανεξαρτήτως μάρκας, μέχρι δύο τεμάχια σπορέλαιου 5 λίτρων ανεξαρτήτως μάρκας ή μέχρι 3 τεμάχια στα άλευρα για όλους τους τύπους. Τα όρια αυτά ισχύουν για παραγγελίες από το ηλεκτρονικό αλλά και το φυσικό κατάστημα. Σε άλλο μεγάλο σούπερ μάρκετ υπάρχει πλαφόν αγορών μέσω του e-market ορισμένων κωδικών αλεύρων, στο ηλιέλαιο στο αραβοσιτέλαιο και στη λευκή κρυσταλλική ζάχαρη. Αντίστοιχα, φυσικά καταστήματα άλλης μεγάλης αλυσίδας έχουν θέσει πλαφόν στο ηλιέλαιο, έως 4 τεμάχια για τις συσκευασίες του 1 λίτρου και 2 λίτρων και έως ένα τεμάχιο για τις συσκευασίες των 5 λίτρων. Η αλυσίδα επιβάλλει ανάλογο όριο αγοράς στο ηλιέλαιο και για παραγγελίες από το ηλεκτρονικό κατάστημα.
Αναφορικά με τα οπωροκηπευτικά, αισιοδοξία επικρατεί στην αγορά με εμπόρους και παραγωγούς να διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει μέχρι σήμερα ζήτημα επάρκειας σε αυτά τα είδη. «Η αγορά, με συντονισμένες ενέργειες των επιχειρήσεων, εξασφαλίζει την επάρκεια», ανέφερε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, Απόστολος Αποστολάκος, στο πλαίσιο επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Κεντρική Λαχαναγορά του Ρέντη. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι το κράτος έχει λάβει μέτρα για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου, ο οποίος θα ευνοηθεί επίσης από την επιστροφή του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο το 2022, την επιδότηση 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό ρεύμα για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και τη μετάταξη των ζωοτροφών και των λιπασμάτων στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ, δηλαδή στο 6%.
Πηγές: Μega, Hμερησία/ Νίκος Καραγιάννης, Νίκος Σακελλαρίου, Διαμαντής Σεϊτανίδης, ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ