Ακρίβεια: Πού θα φτάσει η τιμή του ψωμιού- Είδος πολυτελείας το σουβλάκι

Σκέψεις να κοπούν τηγανητά κολοκυθάκια και καλαμαράκια από τις ταβέρνες


Parallaxi
ακρίβεια-πού-θα-φτάσει-η-τιμή-του-ψωμιο-902824
Parallaxi

Την ώρα που οι καταναλωτές αδυνατούν να πλησιάσουν βασικά αγαθά λόγω ακρίβειας, το… ράλι της τιμής του ψωμιού δείχνει και αυτό να μην αντικρίζει την «καρό σημαία» του τερματισμού.

Σε πολλές περιοχές η τιμή του ψωμιού έχει πάρει τεράστιες αυξήσεις, με τους καταναλωτές να είναι διστακτικοί ακόμη και στο να αγοράσουν μισό κιλό!

Τo Newsbomb.gr επικοινώνησε με τον κύριο Μιχάλη Μούσιο, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας, ο οποίος από την πλευρά του ανέλυσε την κατάσταση που έχει φέρει αυτή τη ραγδαία αύξηση τιμών.

«Μιλάμε προφανώς για μια κατάσταση πρωτόγνωρη. Η τιμή του ψωμιού έχει πάρε αύξηση λόγω αύξησης στα άλευρα, στην ηλεκτρική ενέργεια και στο ηλιέλαιο, ωστόσο αίσθηση μου είναι πως η μέγιστη τιμή του θα φτάσει στα 2,40 ευρώ ανά κιλό και όχι παραπάνω», ήταν η πρώτη τοποθέτηση του κύριου Μούσιου σχετικά με το σοκ στα ράφια των αρτοπωλείων που βιώνουν καθημερινά οι καταναλωτές.

Σχετικά με το πρόβλημα που έχει παρατηρηθεί με τα άλευρα, ο κύριος Μούσιος τόνισε: «Θέλω να τονίσω πως υπάρχει επάρκεια. Υπήρξε μια ανησυχία αρχικά, κάτι πολύ λογικό, ωστόσο δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα ή καθυστέρηση. Το πλαφόν σαν μέτρο έχει επιβληθεί ώστε να γίνεται λελογισμένη χρήση των αγαθών. Δεν μπορεί κάποιος να πάει να πάρει 10 κιλά αλεύρι χωρίς λόγο. Αυτόματα και πρόβλημα σε εμάς θα δημιουργήσει γιατί δεν θα βρίσκουμε αλλά και θα του χαλάσει σε έναν μήνα. Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι στο ηλιέλαιο καθώς και πρόβλημα στην ποσότητά του υπάρχει αλλά και ακριβό είναι. Εμείς αγοράζαμε με 1,30 το λίτρο και μέσα σε λίγες ημέρες έφτασε στα 3 ευρώ».

Πώς όμως φτάσαμε σε αυτό το «κοκτέιλ» αυξήσεων; Ο κύριος Μούσιος απαντά: «Προφανώς ο πόλεμος της Ουκρανίας, καθώς παράγει το 20% των σιτηρών. Και μετά είναι οι τεράστιες αυξήσεις στην ενέργεια. Ένα μικρό αρτοποιείο για παράδειγμα, ενώ είχε 1.000 ευρώ μηνιαία κατανάλωση, έφτασε να πληρώνει ρεύμα 3.000 ευρώ. Ένα μεσαίο, με 2.000 ευρώ μηνιαία κατανάλωση, έφτασε να πληρώνει 6.000 ευρώ. Όλα αυτά εξαιτίας της ρήτρας αναπροσαρμογής, η οποία ωστόσο επιδοτείται από την κυβέρνηση για τις επιχειρήσεις».

Σχετικά με το τι μας επιφυλάσσει το μέλλον, ο κύριος Μούσιος σχολίασε: «Το Μάρτιο ξεκινάει κανονικά η σπορά στην Ουκρανία και ο θερισμός τον Σεπτέμβριο. Νομίζω πως τότε θα δούμε ένα πιο μεγάλο πρόβλημα. Ακόμη και αν ο πόλεμος τελειώσει, θα χρειαστεί χρόνος για να επανέλθουμε στα προηγούμενα επίπεδα».

Ενδεικτικά η τιμή για 1 κιλό ψωμί σε διάφορες περιοχές στην Ελλάδα:

– Άρτα 2.40€

– Πάτρα 2.00€

– Σέρρες 2.40€ (*Από 1.80€ Τον Φεβρουάριο)

– Πύργος Ηλείας 2.40€

– Ναύπακτος 2.40€ (*Από 2€)

– Αμφιλοχία 2.40€

– Μήλος 2.50€

– Ολυμπία 2.60€

Σκέψεις να κοπούν τηγανητά κολοκυθάκια και καλαμαράκια από τις ταβέρνες

Μετά τις σκέψεις για τις τηγανητές πατάτες, οι ιδιοκτήτες σε ταβέρνες, εστιατόρια και fast food, σκέφτονται να αφαιρέσουν από τα μενού και άλλα αγαπημένα είδη όπως τα καλαμαράκια και τα κολοκυθάκια.

Και αυτό γιατί είναι αντιμέτωποι με τις τσουχτερές τιμές στο ηλιέλαιο λόγω του κύματος της ακρίβειας που χτυπά την αγορά.

Όπως αναφέρουν, το κόστος για το τηγάνισμα των προϊόντων αυτών είναι αποτρεπτικό. Ωστόσο εάν συνεχίσουν να τα συμπεριλαμβάνουν στο μενού θα αναγκαστούν να αυξήσουν τις τιμές, κάτι το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί η πελατεία.

«Φτάσαμε σήμερα να αγοράσουμε 32,50 ευρώ το 10λιτρο που το αγοράζαμε 14,5 ευρώ. Οι περισσότεροι συνάδελφοι θέλουν να βγάλουν από το μενού ότι έχει σχέση με τηγανιτό» τόνισε -μεταξύ άλλων- επιχειρηματίας της εστίασης στην Χαλκιδική, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Έχει γίνει απαγορευτικό το ηλιέλαιο. Ή πρέπει να πέσουν οι τιμές ή πρέπει να βρούμε μια εναλλακτική για να συνεχίσουμε να τηγανίζουμε. Αλλιώς δεν έχει νόημα το να πουλάω ένα προϊόν το οποίο το βάζω από το τσέπη μου. Εμείς εάν ανεβάσουμε τις τιμές στα μενού, ο κόσμος δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει καθώς οι μισθοί παραμένουν ίδιοι», τόνισε άλλος καταστηματάρχης.

Σουβλάκι: Πάνω από 3 ευρώ στο κέντρο της Αθήνας- Πού θα φτάσει η τιμή του

pita-ghiro-soyvlaki-soyvlatzidiko.png

Είδος πολυτελείας κινδυνεύει να γίνει το σουβλάκι, λόγω των συνεχών ανατιμήσεων με αρκετούς να υποστηρίζουν ανοικτά ότι η τιμή για ένα τυλιχτό ίσως ξεπεράσει τα 5 ευρώ.

Ο Λευτέρης Ιωσηφίδης, ιδιοκτήτης ψητοπωλείου στη Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε στην διαφορετική πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι επαγγελματίες της εστίασης, περιγράφοντας πώς οι ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες και η ακρίβεια οδηγούν τους εστιάτορες υποχρεωτικά σε αυξήσεις στις τιμές.

«Η αύξηση του ενεργειακού κόστους μάς ξεπερνάει. Οι λογαριασμοί εκτοξεύονται πια», σημείωσε ο κ. Ιωσηφίδης στην ΕΡΤ, λέγοντας ότι η τιμή στη Θεσσαλονίκη αγγίζει τα 3,5 ευρώ.

«Από το Γενάρη οι αυξήσεις στα προϊόντα είναι πια δυσβάσταχτες. Ότι μπαίνει μέσα στο μαγαζί είναι πιο ακριβό. Παράλληλα, αντιμετωπίζουμε και το φόβο των καταναλωτών ότι η τιμή θα πάει σε ένα δυσπρόσιτο επίπεδο. Το σουβλάκι πρέπει να παραμείνει σε μια φιλική τιμή για τον κόσμο», σχολίασε ο Νίκος Αγγελικούσης, πρόεδρος του Συλλόγου Ψητοπωλών Αττικής.

Ωστόσο δηλώνει αισιόδοξος λέγοντας ότι οι αυξήσεις δεν θα κάνουν το σουβλάκι απαγορευτικό είδος για τον κόσμο και ένα μεγάλο μέρος των ανατιμήσεων θα απορροφηθεί από τους επαγγελματίες που δεν θέλουν να χάσουν πελατεία.

Στις περισσότερες περιοχές της Αττικής η τιμή στο σουβλάκι, και συγκεκριμένα στο τυλιχτό, έχει συγκρατηθεί κάτω από τα 2,8 ευρώ, αν και πολλοί επαγγελματίες υποστηρίζουν ότι το τυλιχτό σουβλάκι έχει ήδη φτάσει στα 3 ευρώ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, η τιμή στο σουβλάκι αναμένεται να αυξηθεί κατά 20%, ενώ για το «πιτόγυρο», η τιμή από τα 2,30 αναμένεται να φτάσει στα 2,90 ευρώ και το καλαμάκι από 1,60 ευρώ θα κοστίζει 1,90.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ, Newsbomb

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα