Top

Καμπανάκι από ΠΟΥ: Η μετάλλαξη Δέλτα «είναι μία προειδοποίηση»

Αναλυτικά οι τελευταίες εξελίξεις της πανδημίας παγκοσμίως.

Parallaxi
καμπανάκι-από-που-η-μετάλλαξη-δέλτα-ε-752070
Parallaxi

corona

Τα κέρδη που αποκτήθηκαν δύσκολα στον αγώνα κατά της Covid-19 χάνονται, καθώς εξαπλώνεται η μεταδοτικότερη παραλλαγή Δέλτα, αλλά τα εμβόλια που έχει εγκρίνει ο ΠΟΥ παραμένουν αποτελεσματικά απέναντι στην ασθένεια, διαβεβαίωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

“Τα εγκεκριμένα από τον ΠΟΥ εμβόλια παρέχουν όλα σημαντική προστασία απέναντι στη σοβαρή νόσηση και τη νοσηλεία”, τόνισε ο Δρ Μάικ Ράιαν κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων. “Μαχόμαστε τον ίδιο ιό, αλλά έναν ιό που έχει γίνει πιο ικανός”, πρόσθεσε.

Η παραλλαγή Δέλτα “είναι μια προειδοποίηση που μας λέει ότι ο ιός εξελίσσεται, αλλά είναι επίσης και μια έκκληση για δράση, να κάνουμε κάτι πριν εμφανιστούν πιο επικίνδυνες παραλλαγές”, πρόσθεσε ο Ράιαν, ο οποίος είναι επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ. “Τα ίδια μέτρα που έχουμε χρησιμοποιήσει και στο παρελθόν θα σταματήσουν τον ιό. Σταματούν την παραλλαγή Δέλτα, ιδίως αν προσθέσουμε και τον εμβολιασμό”, επέμεινε.

“Κατά μέσο όρο, ένας άνθρωπος που φέρει τον ιό αυτόν θα μολύνει περισσότερους, εκτός και αν τον εμποδίσουμε, συνεχίζοντας να εφαρμόζουμε μέτρα που περιορίζουν τη μετάδοση, όπως την τήρηση των αποστάσεων, τη χρήση μάσκας, την υγιεινή των χεριών, να φροντίζουμε ότι δεν θα περνάμε πάρα πολύ χρόνο σε χώρους με κακό εξαερισμό μαζί με πολλά άτομα και να τηρούμε όλα τα μέτρα που έχουμε αναφέρει τόσες πολλές φορές”, συνέχισε.

Ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους ανέφερε ότι κατά μέσο όρο, στις πέντε από τις έξι περιοχές που παρακολουθεί ο Οργανισμός, οι μολύνσεις αυξήθηκαν κατά 80% κατά τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες. Στην Αφρική οι νεκροί αυξήθηκαν επίσης κατά 80% την ίδια περίοδο. Το γεγονός αυτό “δεν αλλάζει τη στρατηγική μας, που συνεχίζει να δουλεύει αλλά θα πρέπει να την εφαρμόσουμε πιο αποτελεσματικά (…) και να στείλουμε περισσότερα εμβόλια”, εξήγησε ο Ράιαν. “Δεν υπάρχει μαγική σκόνη, δεν υπάρχει μαγική λύση, η μόνη μαγική σκόνη που έχουμε είναι τα εμβόλια”, κατέληξε.

Ιταλία: Η παραλλαγή Δέλτα ανιχνεύεται στο 95% των κρουσμάτων

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιταλικού Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας, η παραλλαγή Δέλτα ανιχνεύεται, πλέον, στο 95% των περιστατικών κορονοϊού. Παράλληλα, ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών με κορονοϊό, την τελευταία εβδομάδα ήταν 27 ετών και εκείνων που χρειάσθηκε να εισαχθούν στο νοσοκομείο, 49.

“Η αύξηση της διάδοσης της παραλλαγής Δέλτα, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ήταν αναμενόμενη και η όλη κατάσταση επιβάλλεται να παραμείνει υπό συνεχή παρακολούθηση”, προσθέτει το Ιταλικό Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας.

Σε ό,τι αφορά τη χρήση του “πράσινου πάσου εμβολιασμένου”, ο Ιταλός υφυπουργός Υγείας Πιερπάολο Σιλέρι τόνισε ότι “η χρήση του, θα εξαρτηθεί από την διάδοση του ιου. Θα μπορεί, δηλαδή, να ρυθμίζεται, ανάλογα με τα επιδημιολογικά στοιχεία”.

Υπενθυμίζεται ότι το “πράσινο πάσο” στην Ιταλία θα είναι υποχρεωτικό από τις 6 Αυγούστου, για την είσοδο και καφέ που έχουν τραπέζια σε εσωτερικούς χώρους, αλλά και σε εστιατόρια, πισίνες, θέατρα, γυμναστήρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, η ιταλική κυβέρνηση προτίθεται να μην επιβάλει τη χρήση του πάσου στα εστιατόρια των ξενοδοχείων, υπό τον όρο να μην δέχονται “εξωτερικούς πελάτες”.

Η Ιταλίδα υπουργός Εσωτερικών Λουτσιάνα Λαμορτζέζε, τέλος, δήλωσε ότι “πρόκειται να αυξηθούν οι έλεγχοι που ήδη πραγματοποιούνταν” και ότι η αυστηροποίηση αυτή “θα αφορά, κυρίως, τα αεροδρόμια, λαμβάνοντας υπόψη τις χώρες προέλευσης των επιβατών και τον αντίστοιχο αριθμό κρουσμάτων”.

Κύπρος: Ανεμβολίαστο το 90% των νοσηλευομένων

Τρεις θανάτους και 635 (ποσοστό θετικότητας: 0,86%) νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της Κύπρου, σημειώνοντας ότι ο συνολικός αριθμός θανάτων από κορονοϊό ανέρχεται πλέον σε 419.

Νοσηλεύονται 279 ασθενείς COVID-19, εκ των οποίων οι 85 σε σοβαρή κατάσταση. Ποσοστό 90% των νοσηλευόμενων δεν έχουν ιστορικό εμβολιασμού. Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 74.122 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).

Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων ανέρχεται πλέον σε 101.419.

Γαλλία: Το 85% των νοσηλευομένων για Covid-19 είναι ανεμβολίαστοι  

Τα άτομα, που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19, αντιπροσωπεύουν περίπου το 85% των ασθενών που νοσηλεύονται στη Γαλλία, περιλαμβανομένων εκείνων σε ΜΕΘ, και το 78% των θανάτων που οφείλονται στον ιό, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε σήμερα, που συνδέει την εμβολιαστική κατάσταση με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Έχοντας δημοσιευθεί για πρώτη φορά, αυτή η έρευνα που διενεργήθηκε από τη Drees, τη στατιστική υπηρεσία των υπουργείων κοινωνικών υποθέσεων, αντιπαραβάλλει τα δεδομένα σχετικά με τα αποτελέσματα των τεστ Covid, τους εμβολιασμούς κατά της Covid και τις νοσηλείες, σε συμβατικές κλίνες ή σε ΜΕΘ, ασθενών που έχουν προσβληθεί από τη νόσο.

Από τον Αύγουστο, θα διεξάγεται κάθε εβδομάδα και θα δημοσιεύεται στον ιστότοπο του Drees, όπως ανέφερε το υπουργείο Υγείας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Βάσει των πρώτων αποτελεσμάτων, για την περίοδο από τις 31 Μαΐου έως τις 11 Ιουλίου, οι ανεμβολίαστοι αντιπροσώπευαν το 84% των λεγόμενων συμβατικών εισαγωγών στα νοσοκομεία και το 85% των εισαγωγών σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Οι πλήρως εμβολιασμένοι ασθενείς αντιπροσώπευαν, από την πλευρά τους, το 7% των εισαγωγών, ήτοι ένα ποσοστό πέντε φορές μικρότερο σε σύγκριση με την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού εκείνο το διάστημα.

Την περίοδο που διεξήχθη η μελέτη, περίπου το 35% του πληθυσμού είχε εμβολιαστεί πλήρως και το 45% δεν είχε λάβει καμία δόση εμβολίου.

«Η πρόσφατη αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία οφείλεται στα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί», σημειώνει η Drees.

Η στατιστική αυτή υπηρεσία διευκρινίζει πως στις 11 Ιουλίου καταγράφονταν κατά μέσο όρο 55 εισαγωγές ημερησίως στα νοσοκομεία ανεμβολίαστων ατόμων και 7 πλήρως εμβολιασμένων ατόμων, έναντι 50 και 6 αντίστοιχα την προηγούμενη εβδομάδα.

Αναφορικά με τους θανάτους ασθενών Covid-19, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό (78%) αφορούν άτομα που δεν είχαν εμβολιαστεί, το 11% άτομα πλήρως εμβολιασμένα και το 11% άτομα που είχαν λάβει μια πρώτη δόση, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν.

Κίνα: Η πρόσφατη έξαρση της πανδημίας στην Ναντζίνγκ συνδέεται με πτήση από τη Ρωσία

Η πόλη Ναντζίνγκ στην ανατολική Κίνα ανακοίνωσε 13 νέα εγχώρια μετάδοσης κρούσματα COVID-19 για τις 29 Ιουλίου, ανεβάζοντας τον συνολικό τους αριθμό σε 184 από τις 20 Ιουλίου, καθώς επιμένει η τελευταία μεγάλη έξαρση στη χώρα την οποία προκάλεσε το περισσότερο μεταδοτικό στέλεχος Δέλτα.

Τα αποτελέσματα αλληλούχησης γονιδίων σε 52 περιστατικά που συνδέονται με την έξαρση έδειξαν ότι όλοι προσβλήθηκαν από το στέλεχος Δέλτα, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο Ντινγκ Τζίε, αναπληρωτής διευθυντής στο κέντρο ελέγχου και πρόληψης ασθενειών της πόλης.

Τα κρούσματα στην πρώτη φάση της έξαρσης αφορούσαν εργαζόμενους στο διεθνές αεροδρόμιο Nanjing Lukou, που καθάρισαν αεροσκάφος που είχε φθάσει από τη Ρωσία, δήλωσε ο Ντινγκ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αλληλούχηση γονιδίου του ιού σε δείγματα από τους εργαζόμενους ήταν ίδια με αυτή ενός μολυσμένου επιβάτη από την πτήση.

«Αφού ολοκλήρωσαν τη δουλειά τους, και καθώς τα μέτρα καθαρισμού και προστασίας δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές, είναι πιθανόν κάποια μέλη του προσωπικού να μολύνθηκαν, με αποτέλεσμα ο ιός να εξαπλωθεί μεταξύ του προσωπικού καθαρισμού», δήλωσε ο Ντινγκ.

Η Κίνα ανακοίνωσε 64 κρούσματα COVID-19 στην ηπειρωτική χώρα για τις 29 Ιουλίου, συγκριτικά με 49 περιστατικά μία ημέρα νωρίτερα, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές.

Έως τις 29 Ιουλίου, η ηπειρωτική Κίνα είχε συνολικά 92.875 επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19, σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές, ενώ ο αριθμός των νεκρών λόγω του κορονοϊού παρέμεινε αμετάβλητος στους 4.636.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα