Καταδίωξη- Πέραμα: Τα 3 ερωτήματα – κλειδιά- Οργή από την οικογένεια του 20χρονου

Θέμα εκπαίδευσης των αστυνομικών θέτει εκπρόσωπος των Ρομά.

Parallaxi
καταδίωξη-πέραμα-τα-3-ερωτήματα-κλει-834770
Parallaxi
Στιγμιότυπο από Open

Έρευνα για το τι ακριβώς συνέβη στην καταδίωξη με πυροβολισμούς στο Πέραμα, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός 20χρονου, διενεργεί η ΕΛΑΣ, ενώ η επιχειρησιακή αξιολόγηση των αστυνομικών της Ομάδας ΔΙΑΣ που συμμετείχαν στο περιστατικό θα πρέπει να αξιολογηθεί μέσα σε πέντε ημέρες, όπως ζήτησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος. Ειδικότερα, ο υπουργός ζήτησε να προχωρήσει κατεπειγόντως πειθαρχικός έλεγχος και ταυτοχρόνως πλήρης επιχειρησιακή αξιολόγηση της δράσης της ΕΛΑΣ στο αιματηρό γεγονός.

Στη διάρκεια του περιστατικού έπεσαν περισσότεροι από 30 πυροβολισμοί, σύμφωνα με την έρευνα του Τμήματος Ανθρωποκτονιών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ενώ τα όπλα των αστυνομικών έχουν μεταφερθεί στη Διεύθυνση Εγκληματολικών Ερευνών προκειμένου να γίνει βαλλιστική εξέταση.

Παράλληλα, “φως” στην υπόθεση αναμένεται να ρίξουν όλοι οι διάλογοι των αστυνομικών της Ομάδας ΔΙΑΣ με το Κέντρο Επιχειρήσεων, από τη στιγμή που ξεκίνησε η καταδίωξη, αργά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής έως τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Οι επτά αστυνομικοί, που συνελήφθησαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και παραπέμφθηκαν από τον εισαγγελέα Πειραιά σε τακτικό ανακριτή, για να απολογηθούν την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου, κρατούνται στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Τα 3 ερωτήματα – κλειδιά στην έρευνα 

Για όσα συνέβησαν θα εξεταστούν τρία ζητήματα. Το πρώτο, όπως μετέδωσε το MEGA, είναι ότι οι αστυνομικοί της ΔΙ.ΑΣ είχαν λάβει ρητή εντολή από το Κέντρο Άμεσης Δράσης ώστε να σταματήσουν την καταδίωξη.

Το δεύτερο κομμάτι είναι αν προέκυψε άμεσος κίνδυνος για τις ζωές των αστυνομικών. Πληρώματα αναφέρουν ότι ο οδηγός επέδειξε θανατηφόρο πρόθεση με την όπισθεν κίνησή του. Βέβαια σε άλλο ηχητικό επισημαίνεται ότι ουδείς από τα πληρώματα της ΔΙ.ΑΣ τραυματίστηκε κατά το συμβάν.

Παράλληλα, θα εξεταστεί ο αριθμός των σφαιρών που χρησιμοποίησαν οι αστυνομικοί -υπολογίζονται σε 30 με 40, καθώς και εάν βρέθηκαν ίχνη πυρών στα λάστιχα, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι επιχείρησαν να το ακινητοποιήσουν κ.ό.κ.

Τέλος θα διερευνηθεί γιατί δεν έσπευσαν περιπολικά της ΕΛ.ΑΣ και για ποιο λόγο δεν έστησαν μπλόκα σε δρόμους για να σταματήσουν το ύποπτο όχημα.

Οργή από την οικογένεια του 20χρονου

Η οικογένεια του 20χρονου ξεσπά από μέρους της και ζητά να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 το πρωί της Κυριακής ο πατέρας του 20χρονου λέει:

«Θέλω μια Δικαιοσύνη από το Κράτος. Δεν ήταν αστυνομικοί αυτοί που κυνήγησαν τα παιδιά; Τι πήρανε; Ένα αυτοκινητάκι πήρανε. Τι ήταν; Εγκληματίες ήταν; Θέλω μια Δικαιοσύνη από τον νόμο. Δεν μπορούσαν να τους σκίσουν τα λάστιχα, δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι να τον τραυματίσουν, δεν μπορούσαν να τον συλλάβουν;».

«Θέλω να σαπίσει μέσα. Και να μου τον φέρεται, να τον σκοτώσω εγώ», συνεχίζει και προσθέτει: «Με άφησε με δύο παιδιά. Θα τον σκοτώσω με τα ίδια μου τα χέρια».

Θέμα εκπαίδευσης των αστυνομικών θέτει εκπρόσωπος των Ρομά

Θέμα εκπαίδευσης των αστυνομικών έθεσε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ρομά, Θύμιος Δημητρίου, αναφερόμενος στην φονική καταδίωξη.

Ο κ. Δημητρίου, στηλίτευσε το γεγονός ότι στο πλαίσιο της καταδίωξης υπήρξαν πυροβολισμοί σε μια κατοικημένη περιοχή, «όπου γύρω υπήρχαν σπίτια, οικογένειες με ηλικιωμένους και μικρά παιδιά» και σημείωσε ότι η οικογένεια του νεαρού που έχασε τη ζωή του, είναι συντετριμμένη.

Παράλληλα, κατήγγειλε την εγκατάλειψη διαχρονικά του πληθυσμού των Ρομά και την ελλιπή στήριξη κυρίως των νέων από τις κυβερνήσεις.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα