Κάτοικοι Χαλκιδικής: Μαρτύριο η ένταση της μουσικής μέρα νύχτα
Κάτοικοι καταγγέλλουν ηχορύπανση, μιλώντας για ανομία σε όλη την περιοχή. Από την άλλη η αστυνομία αναφέρει συνεχείς ελέγχους και οι Δήμοι σηκώνουν ψηλά τα χέρια
Το φετινό καλοκαίρι αναμένεται να είναι από τα πιο επιδραστικά για τον τουρισμό της χώρας και αυτό σίγουρα – από τα πρώτα δείγματα – είναι ιδιαίτερα ευχάριστο για όλους.
Το άλλο πρόσωπο όμως σε όλο αυτό το παιχνίδι διασκέδασης, διακοπών και παροχής υπηρεσιών σε παραθαλάσσιες περιοχές, δεν είναι λίγες οι φορές που βρέθηκε στο στόχαστρο λόγω ασυδοσίας, με κατοίκους των γύρω περιοχών να διαμαρτύρονται έντονα.
Μία τέτοια πρόσφατη περίπτωση, είναι οι καταγγελίες κατοίκων από την Κασσάνδρα Χαλκιδικής για ολοήμερη ηχορύπανση όπου, όπως αναφέρουν στην Parallaxi, «Είναι μία κατάσταση που ξεκίνησε πριν από χρόνια αλλά πλέον έχει ξεφύγει. Δεν έχει κανένα όριο.»
Σε επικοινωνία της με την Parallaxi, κάτοικος της περιοχής αναφέρει πως περνάει τα καλοκαίρια της έξω από το Πευκοχώρι, σε ένα σπίτι που είναι γεμάτο – όπως λέει – με τις παιδικές και οικογενειακές της αναμνήσεις. Την περιοχή την γνωρίζει καλά, όπως και τους ανθρώπους.
«Αυτοί που έχουν την οικονομική δυνατότητα, φεύγουν πια από την περιοχή για να αγοράσουν αλλού σπίτι» αναφέρει, μιλώντας για την ηχορύπανση των καταστημάτων που «Συνεχίζεται χωρίς τέλος. Τα βράδια μας άρχισαν να γίνονται μπουζούκια» δηλώνει χαρακτηριστικά.
«Κολυμπάς και ακους μπάσα στο νερό»
«Όλα ξεκίνησαν όταν κάποιος πήρε το μοναδικό τότε κενό χωράφι. Το ξεκίνησε ως beach bar εστιατόριο αλλά το βράδυ γινόταν μπουζουξίδικο. Θυμάμαι να έχουν πάει για να διαμαρτυρηθούν, και ο ιδιοκτήτης με μπράβους απλά τους έδιωξε με άσχημο τρόπο. Η κατάσταση είναι τραγική. Κάποιες φορές κάτι έκανε η αστυνομία, περνούσε και τα χαμηλώνανε αλλά για λίγα λεπτά μέχρι να φύγουν και μετά ξανά τα ίδια. Σκεφτείτε ότι είμαστε υποχρεωμένοι όλη τη μέρα να ακούμε μουσική. Όλη τη μέρα. Τελευταία φέρνουν και συγκροτήματα και ξέρω μέχρι και πελάτες τους που ενοχλούνται με την ένταση ή με τα πυροτεχνήματα στις δώδεκα τη νύχτα. Τα πρώτα χρόνια που είχε τον αιγιαλό το λιμενικό, τα πράγματα ήταν καλύτερα. Μαζευόταν λίγο τα μαγαζιά. Πάντως, να πούμε πως κάθε φορά που τους παίρνουμε τηλέφωνο για τη μουσική, είναι πολύ ευγενικοί και για λίγο το χαμηλώνουν, αλλά μετά πάλι τα ίδια γίνονται» αναφέρει η κάτοικος που μας ενημέρωσε για το θέμα της περιοχής, ενώ σε επικοινωνία με άλλη κάτοικο, που επίσης δεν επιθυμεί να γίνει γνωστό δημόσια το ονοματεπώνυμο της προς το παρόν, μας αναφέρει πως «Υπάρχει μουσική συνεχώς. Σε πολλά σπίτια φτάνει μέσα αυτός ο ήχος από τα μπάσα. Εγώ δε μπορώ να κάτσω σπίτι μου πια, έχω μάθει από έξω όλα τα τραγούδια και τη σειρά που παίζουν. Σκεφτείτε πως κάποιος που κολυμπάει, ακούει μπάσα μέσα στο νερό», ενώ για τις προθέσεις των καταγγελιών αυτών, αναφέρει πως «Εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο ούτε να τους κλείσουμε, ούτε να έρθουμε σε αντιπαράθεση με κάποιον γείτονα μας. Μας ενδιαφέρει η πολιτεία, η αστυνομία και ο Δήμος κυρίως, να τηρούν τους νόμους. Σκεφτείτε πως υπάρχει σπίτι ανάμεσα σε τέσσερα beach bar. Δηλαδή έδωσε ο Δήμος άδειες και στην ουσία, αυτού του ανθρώπου του έχουν καταστρέψει το σπίτι του. Με ποια λογική δίνονται αυτές οι άδειες σε οικιστικούς χώρους, δε θα έπρεπε να υπάρχει ποσόστωση;»
Σε επικοινωνία της Parallaxi με την Δήμαρχο της Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά ώστε να σχολιάσει και να δώσει απαντήσεις στο ρεπορτάζ, μας παρέπεμψε στην αστυνομία της περιοχής που έχει αρμοδιότητα για τους ελέγχους, ωστόσο μας είπε πως η περιοχή είναι ένας τόπος διασκέδασης, αναφέροντας πως «Η Κασσάνδρα είναι ένας τόπος διασκέδασης για τους νέους. Μετά από δύο χρόνια covid υπάρχει σίγουρα πιο έντονο το φαινόμενο της διασκέδασης. Εγώ ζω εδώ 55 χρόνια. Η Κασσάνδρα γι’ αυτό φημίζεται. Για την διασκέδαση της. Όταν υπάρχει ενόχληση για τη μουσική, υπάρχει αστυνομία που πάει και επιβάλει τον νόμο. Δεν εμπλέκεται καμία άλλη υπηρεσία»
Εμείς, επικοινωνήσαμε με το Αστυνομικό Τμήμα Κασσάνδρας, όπου μας επιβεβαίωσαν ότι υπάρχουν συχνές καταγγελίες προς αυτούς, ενώ μας ενημέρωσαν πως γίνονται καθημερινοί έλεγχοι.
«Βγάζουμε συνεχώς περιπολίες για έλεγχο, σε καθημερινή βάση. Σημειώνουμε παραβάσεις, παίρνουμε αυτόφωρα καθημερινά για διάφορους λόγους. Εδώ σε εμάς, πρόβλημα έχουμε, όπως είναι λογικό, μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες. Δεδομένων των συνθηκών του covid, φέτος είναι λίγο πιο αυξημένα τα προβλήματα λόγω μεγαλύτερης προσέλευσης του κόσμου, αλλά δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά.» αναφέρει χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Αστυνομικού Τμήματος Κασσάνδρας στην τηλεφωνική μας επικοινωνία, ενώ συνεχίζει, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «Παράπονα υπήρχαν, υπάρχουν και πάντα θα υπάρχουν. Δεν έχει να κάνει απαραίτητα με τον κόσμο αυτό. Έχει να κάνει και με τον καταγγέλλοντα. Έχει να κάνει δηλαδή και με το πόσο μπορεί να το ανεχτεί ο καθένας. Πέρα από αυτό βέβαια, υπάρχουν τα νόμιμα και επιτρεπτά όρια στα οποία δεν υπάρχει φυσικά καμία ανοχή από μέρους μας. Εφαρμόζονται πάντα οι ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις. Έλεγχοι γίνονται αρκετοί καθημερινά για όλα εδώ. Δεν υπάρχει μέρα που να μη πραγματοποιηθεί έλεγχος, είτε σε μπαρ, είτε σε κλαμπ, είτε σε αναψυκτήριο. Οι καταστηματάρχες έχουν μία δική τους λογική, αντισταθμίζουν το κέρδος, βλέπουν τα έξοδα τους, υπαλλήλους, ενοίκια. Είναι σχετική η συμμόρφωση τους».
“Θα κινηθούμε νομικά”
Μιλώντας με άλλο κάτοικο της περιοχής, μαθαίνουμε πως υπάρχει πρόθεση να κινηθούν νομικά το επόμενο διάστημα, ώστε να βρουν την ησυχία τους «Το βασικό είναι ότι δεν υπάρχει στήριξη στους πολίτες από τον Δήμο. Εδώ προσπαθούμε να μαζευτούμε άνθρωποι ως σύλλογος ή κάτι άλλο, ώστε να κινηθούμε νομικά εναντίον τους. Ίσως μαζευτούμε και από άλλες περιοχές ώστε να γίνει κάτι συνολικά για την κατάσταση στην Χαλκιδική. Υπάρχουν ιδιοκτήτες που φεύγουν από την περιοχή πρέπει να ξέρετε. Που μπορούν και αγοράζουν αλλού. Εδώ, ό,τι πουλιέται πια γίνεται κάτι τέτοιο. Είναι μεγάλο το πρόβλημα. Δεν γίνεται να είμαστε όλη μέρα με ωτοασπίδες. Αυτό είναι απαξίωση της περιουσίας μας, της υγείας μας, όλων.»
ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Πάντως, το πρόβλημα της ηχορύπανσης, είναι σίγουρα από τα πιο σημαντικά σε μία τουριστική περιοχή και όπως λέει κάτοικος του Πευκοχωρίου «Αυτό είναι ένα πρόβλημα που δεν το συναντάς πια μόνο στο Πευκοχώρι, αλλά και στο Πολύχρονο, στη Χανιώτη, στη Καλλιθέα και σε όλη τη Χαλκιδική. Εδώ όμως έχει ξεφύγει. Καλλιθέα και Πευκοχώρι, θέλουν να το κάνουν Μύκονο. Αυτό ρίχνει το επίπεδο του τουρισμού της περιοχής. Μέχρι και ξένοι διαμαρτύρονται για την κατάσταση, όπως και άνθρωποι που έρχονται και ενώ πηγαίνουν σε αυτά τα καταστήματα, δεν αντέχουν την ένταση της μουσικής για τόση ώρα»
Κάτοικος του Μαρμαρά, μας αποκαλύπτει πως «Από πέρυσι η μουσική είναι πολλές φορές μέχρι 4 και 5 το πρωί. Φταίει που έχουν χαλαρώσει φέτος όλα, οι τιμές χαλάρωσαν, οι έλεγχοι το ίδιο…»
Σε αναζήτηση περιστατικών στους Δήμους της περιοχής, μάθαμε πως οι ελεγκτικοί μηχανισμοί περιορίζονται στην Αστυνομία, αφού, όπως μας αναφέρει ο Κυππαρίσης Ντέμπλας, Δήμαρχος Δήμου Σιθωνίας «Δυστυχώς δεν έχουμε Δημοτική Αστυνομία. Έχουνε συμπεριλάβει στο καινούριο οργανόγραμμα ότι μπορούμε να κάνουμε, αλλά δεν έχουμε την έγκριση από το κράτος όσο αφορά τις προσλήψεις ακόμα. Εμάς αν έρθει κάποιος, τον στέλνουμε στην αστυνομία πάντα», ενώ για το πρόβλημα της ηχορύπανσης ο κ. Ντέμπλας αναφέρει πως «Μία αμοιβαία υποχώρηση από όλους μέχρι κάποια ώρα ίσως πρέπει να γίνεται. Δε μπορεί όμως να υπάρχει και εκμετάλλευση της ανοχής. Δε γίνεται δηλαδή τρεις η ώρα κάθε βράδυ να «βαράει» ο άλλος κι εγώ να θέλω να κοιμηθώ. Τα πάντα πρέπει να είναι με σεβασμό, γιατί και η διασκέδαση είναι καλή και η ησυχία του επισκέπτη πρέπει να γίνεται σεβαστή. Δε γίνεται κάποιος να πληρώνει για να έρθει και να ακούει στις 2 τα μεσάνυχτα δυνατά μουσικές.»
Τέλος, ερώτημα γεννάται και αν αυτή η ποιότητα μουσικής και διασκέδασης, είναι αυτή που χαρακτηρίζει τελικά το σύνολο των ανθρώπων που έλκονται από την περιοχή ή ακόμα και από τους κατοίκους της. Χαρακτηριστικά, κάτοικος της περιοχής αναρωτιέται «Αυτός ο φασισμός της διασκέδασης και η λογική που λέει πως είναι πάνω από όλα, διότι η διασκέδαση είναι βιομηχανία, συμφωνώ ίσως, αλλά ποια είναι η διασκέδαση; Είμαι σίγουρη πως σε πολλά ξενοδοχεία, οι επισκέπτες που έρχονται δεν έχουν καμία διάθεση να ακούν όλη μέρα αυτή την ένταση στη μουσική. Μιλάμε για πράγματα που περνάνε το αυτονόητο και δεν έχουν και καμία έννοια πολιτισμού. Κάτι πρέπει να αλλάξει άμεσα»