Χαλκιδική : Ο εναλλακτικός τουρισμός που απογείωσε τις κρατήσεις

Τουριστικό ενδιαφέρον από όλη την Ευρώπη για ένα project που αναδεικνύει την περιοχή

Γιώργος Σταυρακίδης
χαλκιδική-ο-εναλλακτικός-τουρισμός-π-912210
Γιώργος Σταυρακίδης

Με τον τουρισμό στη Χαλκιδική να πηγαίνει φέτος από το καλό στο καλύτερο και με τις κρατήσεις να υπόσχονται έναν ιδιαίτερο καλό Αύγουστο, σε συνάρτηση με την τουριστική κίνηση όλης της Ελλάδας, η δραστηριότητα του Δήμου Αριστοτέλη δείχνει ακόμα πιο σημαντική.

Σε έναν μεγάλο Δήμο, όπως ο Δήμος Αριστοτέλη της Χαλκιδικής, με 20000 μόνιμους κατοίκους στην περιοχή, θα περίμενε κανείς πως τα καλοκαίρια θα ήταν σίγουρα στοχευμένα σε παραλίες, ήλιο και όλα εκείνα τα γνωστά υλικά που φτιάχνουν το «Summer in Greece».

Από την άλλη όμως, καλά τα «ήλιος και θάλασσα», όπως χαρακτηριστικά λέει στην Parallaxi ο Δήμαρχος Αριστοτέλη, αξιόλογη όμως είναι η αναζήτηση εναλλακτικού τουρισμού που δείχνει μία τάση πλέον, για πιο ειδικό και στοχευμένο τουρισμό στην περιοχή.

«Είμαστε στη διαδικασία εύρεσης νέων τρόπων για να προσελκύσουμε τουρισμό πια. Η εποχή έχει αλλάξει. Εμείς θεωρούμε ότι καλό το ήλιος και θάλασσα αλλά πρέπει να μπορέσουμε να χτυπήσουμε τη πόρτα και σε διαφορετικές αγορές. Ο τουρισμός πλέον σε ένα μεγάλο ποσοστό γίνεται βιωματικός. Δηλαδή θέλουν βιωματική εμπειρία πλέον οι τουρίστες που έρχονται.» αναφέρει ο κ. Βαλιάνος.

Ο trekking τουρισμός επιστρέφει στην Ανατολική Χαλκιδική, με τον Δήμο Αριστοτέλη να έχει έτοιμες νέες διαδρομές, αλλά να έχει συντηρήσει και τις ήδη γνωστές με αποκατάσταση της σήμανσης όπου ήταν αναγκαίο.

peripathtikos-turismos-dhmos-aristotelh.jpg

Σύμφωνα με τον Δήμο, οι εργασίες συντήρησης έγιναν στον «Αριστοτελικό Περίπατο» (και τις διακλαδώσεις του) , στον «Ακάνθιο Περίπατο», και έπονται ο «Προαθωνικός Περίπατος», αλλά και η «διαδρομή του Ξέρξη στην Ευρώπη». Επίσης, στο τέλος Αυγούστου θα συντηρηθεί η ποδηλατική διαδρομή του «προαθωνικού περιπάτου της ελιάς», που ενώνει τα Πυργαδίκια με την Ιερισσό.

Το περιπατητικό δίκτυο της Ανατολικής Χαλκιδικής εμπλουτίζεται με νέες διαδρομές, όπως στο Παλαιοχώρι, με προορισμό το «Θεοφύλακτον Κάστρον», δηλαδή τον αρχαιολογικό χώρο του Μεταβυζαντινού Κάστρου Νέπωσι, ως μέρος των διαδρομών του Ζορμπά, στη χερσόνησο «Προστόμιτσα» στο Στρατώνι, ως μέρος του Αριστοτελικού Περιπάτου μέχρι τη θάλασσα, μεταξύ Στρυμωνικού και Ακάνθιου κόλπου και στη Μεγάλη Παναγία, όπου η «διαδρομή των «γεφυριών» αναδεικνύει τα φυσικά και προσκυνηματικά του μνημεία, περιμετρικά του οικισμού, στο πλαίσιο του έργου με προϋπολογισμό περίπου 400.000€, που ανακοινώθηκε πρόσφατα.

dimos-aristoteli-monopatia-2-17-07-2022.webp

Για την κίνηση αυτή, μίλησε στην Parallaxi o Στέλιος Βαλιάνος, Δήμαρχος Αριστοτέλη, λέγοντας πως «Κάνουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα τουριστικής προβολής με 18 project εναλλακτικού τουρισμού. Ένα από αυτά, είναι και οι περιπατητικές διαδρομές. Με προωθητικές ενέργειες σε πολλές χώρες της Ευρώπης και μέσα από συνεργασίες με τα μεγαλύτερα πρακτορεία που διακινούν τουρίστες περιπατητικού τουρισμού, προσπαθούμε να ενισχύσουμε τη μορφή αυτού του τουρισμού γιατί θεωρούμε ότι με αυτόν τον τρόπο θα επεκτείνουμε τη χρονική περίοδο της τουριστικής περιόδου και από τον Μάιο και προς τον Σεπτέμβριο, γιατί τότε κυρίως επιλέγουν να περπατήσουν αυτοί. Επίσης, με αυτόν τον τρόπο προσπαθούμε να συνδυάσουμε το φυσικό περιβάλλον και τα τοπόσημα του Δήμου, τις αρχαιότητες μέσα από αυτές τις διαδρομές. Έχουμε κάνει δηλαδή έτσι τις διαδρομές, ώστε να περνάει κάποιος τόσο από τα μνημεία της φύσης αυτού του τόπου, όσο και από τα αρχαιολογικά μνημεία. Επίσης, μέσα από την επιλογή των περιπατητικών διαδρομών, εμπλέκουμε τουριστικά και τις 16 κοινότητες του Δήμου μας.»

Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ… ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΟΥ

Στις ενέργειες που γίνονται για την προώθηση του περιπατητικού τουρισμού στην Χαλκιδική, ο Δήμος Αριστοτέλη προχώρησε και σε τεχνολογικές κινήσεις που διευκολύνουν τους ενδιαφερόμενους μέσα από ηλεκτρονικούς χάρτες αλλά και μία πρωτοποριακή εφαρμογή για smart phones όπου ο… Αριστοτέλης γίνεται ο προσωπικός ξεναγός του κάθε τουρίστα. Ο Δήμαρχος της περιοχής, αναφέρει:

Έχουμε κάνει μία πρωτοποριακή ηλεκτρονική μπροσούρα, το «Trekking: life is an adventure», που μέσω ενός link μπορεί κάποιος να την κατεβάσει και να έχει τις διαδρομές μπροστά του ώστε να τις ακολουθήσει. Επίσης, ετοιμάζουμε και μία εφαρμογή για κινητά, όπου θα την κατεβάζει κάποιος στο κινητό του και περπατώντας θα βλέπει τον Αριστοτέλη να του μιλάει για αυτά που θα βλέπει μπροστά του».

Σύμφωνα λοιπόν με όσα γνωρίζουμε, αυτή η μπροσούρα λειτουργεί και μέσω του συστήματος των QR CODES, το οποίο έχει αναρτηθεί στο Άλσος Αριστοτέλη, αλλά και σε receptions ξενοδοχειακών μονάδων. Παράλληλα, όπως αναφέρει παραπάνω ο Δήμαρχος, ολοκληρώνεται σύντομα η εφαρμογή για έξυπνες συσκευές με τίτλο «Αριστοτέλης, ο Συνοδοιπόρος», η οποία εμφανίζει τον φιλόσοφο Αριστοτέλη να συνοδεύει τους περιπατητές στην περιήγησή τους, ενισχύοντας με στοιχεία του έργου του, την εμπειρία του περιπάτου.

peripathtiko-dhmos-aristotelh.jpg

Η επιστροφή του περιπατητικού τουρισμού στην περιοχή, μετά από δύο χρόνια λόγω covid φαίνεται πως δεν άφησε ασυγκίνητους όλους εκείνους που ενδιαφέρονται για αυτού του είδους τον τουρισμό. Άλλωστε, μιλάμε για ένα brand που στο παρελθόν έχει βραβευτεί αλλά και έλειψε όπως όλα δείχνουν. 

ΑΝΕΒΗΚΑΝ ΟΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ

Ο κ. Βαλιάνος αναφέρει χαρακτηριστικά πως «Αποδεδειγμένα έχουν ανεβεί οι διανυκτερεύσεις στη περιοχή εξαιτίας αυτής της πρωτοβουλίας. Έχει ανταπόκριση μεγάλη. Ας πούμε, στην Ολυμπιάδα που είναι η αρχή του Αριστοτελικού περιπάτου και ο μεγαλύτερος μας περίπατος, οι διανυκτερεύσεις έχουν ανεβεί κατά 5.000 με αυτή την πρωτοβουλία για φέτος»

peripathtiko.jpg

Η περιπατητική υποδομή του Δήμου Αριστοτέλη συνοδεύεται από ένα ειδικά σχεδιασμένο πλάνο προωθητικών εκδηλώσεων, απευθυνόμενο στη Γερμανία, τη Σκωτία, την Αγγλία, την Πολωνία, την Ελλάδα και τη Μάλτα, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή τους τέσσερις τελευταίους μήνες του έτους.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΕΣ

Σύμφωνα με τον κ. Βαλιάνο πάντως, η τουριστική κίνηση της περιοχής πάει όλο και καλύτερα έτσι κι αλλιώς, αλλά υπάρχουν και παράπονα για αυξημένες ανάγκες.

«Ανεβαίνουμε πια, ο Ιούλιος φαίνεται πως είναι πολύ καλός και ο Αύγουστος θα πάει καλά. Αυξημένες οι ανάγκες, αυξημένη η ετοιμότητα της αυτοδιοίκησης, η Πολιτεία όμως δεν καταλαβαίνει ότι ενώ ο Δήμος έχει 20000 μόνιμο πληθυσμό, το καλοκαίρι γίνεται 100.000. Οπότε, οι ανάγκες είναι πολλαπλάσιες σε υποδομές. Ίσως μια μεγαλύτερη επιχορήγηση μέσα από αυτοτελείς κεντρικούς πόρους σε Δήμους που έχουν μεγαλύτερο τουριστικό πληθυσμό και αυξάνεται ο πληθυσμός το καλοκαίρι, να είναι ένα θέμα που πρέπει να συζητηθεί κάποια στιγμή.» αναφέρει.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα