Κοροναϊός: 60 χώρες ζητούν άρση των πατεντών για τα εμβόλια

Ξεπέρασαν το μισό εκατομμύριο οι εμβολιασμοί στην Κύπρο.

Parallaxi
κοροναϊός-60-χώρες-ζητούν-άρση-των-πατε-763066
Parallaxi

Περίπου εξήντα χώρες ζήτησαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) μια ευρύτερη άρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και όχι μόνο για τα εμβόλια κατά της Covid-19, προκειμένου να συμπεριλάβει τα ιατρικά εργαλεία που είναι απαραίτητα στη μάχη κατά της πανδημίας, ανέφεραν σήμερα ΜΚΟ.

Σύμφωνα με τους Γιατρούς χωρίς σύνορα (Médecins sans frontières -MSF) και τη Knowledge Ecology International (KEI), περισσότερες από 60 χώρες παρουσίασαν στον ΠΟΕ μια αναθεωρημένη έκδοση του κειμένου τους για την παραίτηση από την προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια κατά της Covid-19 και άλλα ιατρικά εργαλεία.

Η KEI δημοσιοποίησε το αναθεωρημένο κείμενο, που απαιτεί η εξαίρεση να είναι ευρεία και μακράς διάρκειας.

Ο ΠΟΕ δεν ήταν σε θέση προσώρας να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα του εγγράφου, όμως δυτικός διπλωμάτης που πρόσκειται στις συνομιλίες για την άρση των πατεντών δήλωσε στο AFP πως πρόκειται για αυθεντικό κείμενο και πως έχει διανεμηθεί σε όλα τα μέλη του ΠΟΕ.

Σύμφωνα με το κείμενο αυτό, η εξαίρεση θα πρέπει να περιλαμβάνει, εκτός από τα εμβόλια, τις θεραπείες, τα διαγνωστικά μέσα, τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα και τους εξοπλισμούς προστασίας, καθώς και τα υλικά και τα απαραίτητα συστατικά για την παραγωγή τους.

Το κείμενο υπογραμμίζει επίσης πως οι εξαιρέσεις θα πρέπει να διαρκέσουν “τουλάχιστον τρία χρόνια”, από την ημερομηνία εφαρμογής του κειμένου, μετά το τέλος των οποίων το Γενικό Συμβούλιο του ΠΟΕ θα πρέπει να αποφασίσει αν οι εξαιρέσεις πρέπει να αρθούν ή να παραταθούν

“Είμαστε ευτυχείς που βλέπουμε τις κυβερνήσεις που υιοθέτησαν την πρόταση εξαίρεσης από τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας Covid-19 να δηλώνουν πως η εξαίρεση έχει στόχο να καταργήσει τους μονοπωλιακούς φραγμούς για όλα τα ιατρικά εργαλεία (…) που είναι απαραίτητα στη μάχη κατά της πανδημίας αυτής”, ανέφερε η Λίνα Μανγκάνεϊ, επικεφαλής των MSF Νότιας Ασίας, σε μια ανακοίνωση.

“Με την τρομακτική αύξηση των μολύνσεων και των θανάτων στις αναπτυσσόμενες χώρες, και με δυνητικά ελπιδοφόρες θεραπείες να αναπτύσσονται, είναι κρίσιμης σημασίας οι κυβερνήσεις να διαθέτουν κάθε απαραίτητη ευελιξία προκειμένου να καταπολεμήσουν αυτήν την πανδημία”, πρόσθεσε.

Από τον Οκτώβριο, η Ινδία και η Νότια Αφρική έχουν καλέσει τον ΠΟΕ να καταργήσει προσωρινά την προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, κίνηση η οποία, σύμφωνα με τους υποστηρικτές της, θα τόνωνε την παραγωγή στις αναπτυσσόμενες χώρες και θα αντιμετώπιζε τις κατάφωρες ανισότητες σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στα εμβόλια.

Η ιδέα αυτή προσκρούει εδώ και πολύ καιρό στην εντονότατη αντίδραση των φαρμακευτικών κολοσσών και των χωρών όπου λειτουργούν, αλλά οι θέσεις φάνηκαν να εξελίσσονται στις αρχές του μήνα, όταν η Ουάσινγκτον τάχθηκε υπέρ μιας παγκόσμιας εξαίρεσης των πατεντών για τα εμβόλια, ενώ άλλοι αντιτιθέμενοι επί μακρόν δήλωσαν έτοιμοι να συζητήσουν το θέμα.

Οι ευρωβουλευτές κάλεσαν αυτή την εβδομάδα την ΕΕ να υποστηρίξει ενώπιον του ΠΟΕ την άρση των πατεντών.

Με τη νέα αναθεώρηση πάνω στο τραπέζι, οι MSF κάλεσαν τις “κυβερνήσεις περάσουν αμέσως σε διαπραγματεύσεις βάσει του κειμένου”, επιμένοντας ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

Σύμφωνα με τους MSF, περισσότερες από 100 χώρες υποστηρίζουν στο εξής την πρόταση, της Κίνας και της Ρωσίας συμπεριλαμβανομένων.

Συνολικά 62 χώρες υποστηρίζουν στο εξής την πρόταση, με την Ινδονησία, τα Φίτζι, το Βανουάτου και τη Ναμίμπια να έχουν προστεθεί σε αυτές τις τελευταίες εβδομάδες.

Γαλλία: Δεν θα χρειάζεται πλέον να κάνουν τεστ κορονοϊού όσοι διασχίζουν καθημερινά τα σύνορα με τη Γερμανία για δουλειά ή άλλες δραστηριότητες

Η Γερμανία θα άρει τα μεσάνυκτα (01:00 της Κυριακής ώρα Ελλάδας) την υποχρέωση για τεστ COVID-19 για τους διασυνοριακούς εργαζομένους από τη Γαλλία, ανακοίνωσε σήμερα ο Γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

“Όλοι όσοι διασχίζουν τα σύνορα κάθε μέρα για να πάνε στη δουλειά τους και τις καθημερινές δραστηριότητές τους δεν θα υποβάλλονται πλέον σε τεστ”, ανέφερε ο Κλεμάν Μπον σε μια ανακοίνωση όπου εκφράζει τη χαρά του για μια “επιστροφή στην κανονικότητα” για αυτή την πληθυσμιακή κατηγορία.

Οι διασυνοριακοί εργαζόμενοι είναι σήμερα υποχρεωμένοι να κάνουν τεστ ανίχνευσης κάθε 48 ώρες. Η υποχρέωση αυτή ήρθη ωστόσο στις 13 Μαΐου για όσους κινούνται ανάμεσα στο γαλλικό διαμέρισμα Μοζέλ και το περιφερειακό κρατίδιο Σαρ.

Η άρση των περιορισμών ακολουθεί τη απόφαση που έλαβε χθες η Γερμανία να αφαιρέσει τη Γαλλία από τις “ζώνες υψηλού κινδύνου” εξαιτίας της βελτίωσης της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό, όλοι οι ταξιδιώτες που φθάνουν από τη Γαλλία δεν θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να μείνουν σε καραντίνα για πέντε έως έξι ημέρες μετά την άφιξή τους στο γερμανικό έδαφος.

Θα πρέπει να παρουσιάζουν αρνητικό τεστ PCR 72 ωρών, να έχουν πλήρως εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού –δηλ. να έχουν λάβει και τις δύο δόσεις– ή να έχουν νοσήσει και να έχουν αναρρώσει.

Αντίθετα, η Γερμανία θα επιβάλει καραντίνα δύο εβδομάδων από αύριο Κυριακή για όλους τους ταξιδιώτες από τη Βρετανία λόγω της εξάπλωσης του ινδικού παραλλαγμένου στελέχους στη χώρα αυτή.

Κύπρος: Ξεπέρασαν το μισό εκατομμύριο οι εμβολιασμοί – Χορηγούνται 57,3 δόσεις ανά 100 κατοίκους

Ξεπέρασαν το μισό εκατομμύριο οι εμβολιασμοί που έγιναν στην Κύπρο από τις 27 Δεκεμβρίου 2020 μέχρι τις 21 Μαΐου 2021.

Συγκεκριμένα, έχοντας εντατικοποιήσει τον ρυθμό υλοποίησης του Εθνικού Πλάνου Εμβολιασμού κατά της COVID-19, έγιναν μέχρι χθες 504,008 εμβολιασμοί, χορηγούνται δηλαδή 57,3 δόσεις ανά 100 κατοίκους. Την 1η δόση του εμβολίου έχουν λάβει 356,376 άτομα (ποσοστό 48,2% των ατόμων που δύνανται να εμβολιαστούν) και 147,632 άτομα έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους σχήμα (ποσοστό 20% των ατόμων που δύνανται να εμβολιαστούν). Σύμφωνα με το ECDC, το ποσοστό εμβολιασμών στην Κύπρο είναι αρκετά πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου με την 1η δόση εμβολιάστηκε το 39,6% του πληθυσμού, ενώ ολοκλήρωσε τον εμβολιασμό του το 16,6% και η χώρα μας κατατάσσεται 4η ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ.

Αναγνωρίζοντας ότι ο εμβολιασμός είναι το ισχυρότερο επιστημονικό όπλο που έχουν στη διάθεσή τους οι πολίτες για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η θετική ανταπόκριση αποτελεί το κλειδί για την επίτευξη του στόχου για εμβολιαστική θωράκιση του 65% του πληθυσμού μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

ΒΧ/AΠΕ-ΜΠΕ

Κορονοϊός: Τι έδειξε πείραμα «δοκιμαστικών» συναθροίσεων με 60.000 συμμετέχοντες

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα