Top

Κοροναϊός: 858 θετικά self test μαθητών- Έκρηξη κρουσμάτων στο Μεσολόγγι

Συνολικά έχουν δηλωθεί στην πλατφόρμα 255.528 τεστ από το σύνολο των 1,7 εκατομμυρίων ατόμων που επιστρέφουν αύριο στα σχολεία.

Parallaxi
κοροναϊός-858-θετικά-self-test-μαθητών-έκρηξη-κρ-757355
Parallaxi

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κοροναϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.428, εκ των οποίων 1 εντοπίστηκε κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 362.004 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 51 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.309 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 51, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 11.029 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 728 (62.1% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 83.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.183 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 370 (ημερήσια μεταβολή -0.27%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 375 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Για άλλη μια μέρα, σχεδόν τα μισά (712) από τα σημερινά 1.428 νέα κρούσματα εντοπίζονται στην Αττική. Ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 150 νέες μολύνσεις. Πολύ ανησυχητική είναι η κατάσταση στην Αιτωλοακαρνανία, όπου για άλλη μια μέρα εντοπίστηκε υψηλός αριθμός κρουσμάτων (82). Ήδη, το Μεσολόγγι βρίσκεται στο «βαθύ κόκκινο».

Χάρτης των κρουσμάτων: 712 σε Αττική- Κάτω από 200 στη Θεσσαλονίκη

Σχολεία: 858 θετικά self-tests από τα 255.528 που δηλώθηκαν

Στα 858 υπολογίζονται σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΙ τα θετικά self test μαθητών, εκπαιδευτικών και λοιπού προσωπικού σχολείων που έχουν δηλωθεί στην πλατφόρμα πλατφόρμα self-testing.gov.

Συνολικά έχουν δηλωθεί στην πλατφόρμα 255.528 τεστ από το σύνολο των 1,7 εκατομμυρίων ατόμων που επιστρέφουν αύριο στα σχολεία.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να σημειωθεί πως αρκετοί με αρνητικό αποτέλεσμα τεστ, θα μεταβούν στα σχολεία χωρίς υποβολή στοιχείων στο σύστημα αλλά με γραπτή δήλωση του αποτελέσματος.

Kόκκινος συναγερμός για το Μεσολλόγι- Τι οδήγησε στην «εκτόξευση» κρουσμάτων

Κλιμάκια του ΕΟΔΥ πραγματοποίησαν rapid test στο επιδημιολογικά «κόκκινο» Μεσολόγγι.  Μέσα σε μόλις μια εβδομάδα τα ενεργά κρούσματα στην περιοχή πενταπλασιάστηκαν και έφτασαν τα 233, ενώ όλο και περισσότερα τεστ βγαίνουν θετικά.  «Υπήρξε συνωστισμός το Πάσχα και σε μπαρ και σε μαγαζιά και σε εκκλησίες» αναφέρει κάτοικος.

Στο νοσοκομείο του Μεσολογγίου έγιναν χθες 6 εισαγωγές περιστατικών κορωνοϊού. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Σήμερα τα μισά σχεδόν pcr που έχουν σταλεί σε Αθήνα και Πάτρα μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί θετικά»

«Έχουμε φτάσει σε σημείο να κάνουμε 10πλάσια τεστ σε ότι κάναμε πριν 15, 20 μέρες. Ο αριθμός των θετικών έχει αυξηθεί σε ένα βαθμό που αν δεν προσέξουμε τώρα, θα αυξηθεί τις επόμενες ημέρες περισσότερο» αναφέρει ο Γιώργος Στεφανάτος, οδηγός ΕΟΔΥ.

Λόγω του αυξημένου αριθμού ενεργών κρουσμάτων, με απόφαση της δημοτικής αρχής,  όλα τα σχολεία στο Μεσολόγγι, θα παραμείνουν κλειστά έως την Τετάρτη. «Για τρείς μέρες να μην ανοίξουν τα σχολεία για να γίνει επανεξέταση και έχουμε καλύτερη εικόνα» δήλωσε ο Κώστας Λυρός, Δήμαρχος Μεσολογγίου. «Αρκετοί εκπαιδευτικοί και μαθητές από το δήμο Μεσολογγίου είναι θετικοί και επίσης αρκετοί βρίσκονται σε καραντίνα γιατί ήρθαν σε επαφή με κρούσμα.

Υπάρχουν σχολικές μονάδες που οι καθαρίστριες νοσούν και υπάρχει και πρόβλημα καθαριότητας» αναφέρει ο Αναστάσιος Σκαρμούτσος, Εκπρόσωπος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσολογγίου «Στην εκπαιδευτική κοινότητα θρηνούμε δύο θύματα στην περιοχή μας και μάλιστα είναι μια τραγική κατάσταση γιατί ήταν πολύτεκνοι, ήταν ένα ζευγάρι και αφήνουν πίσω τους  παιδιά. Καταλαβαίνετε ότι εμάς μας άφησε έντονα τα σημάδια της η πανδημία» επισημαίνει Ο Πρόεδρος Ά ΕΛΜΕ Μεσολογγίου Κωνσταντίνος Κατσαρός

Τρείς είναι οι καθοριστικοί παράγοντες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην αύξηση των κρουσμάτων σε Αιτωλικό και Μεσολόγγι Αιτωλοακαρνανίας. Ο πρώτος ήταν κάποια υπαίθρια κορωνοπάρτι που έλαβαν χώρα το προηγούμενο διάστημα με την συμμετοχή δεκάδων νεαρών, ένας δεύτερος είναι οι αρνητές του κορωνοϊού, οι οποίοι δεν τηρούσαν κανένα μέτρο προφύλαξης και φυσικά δεν προχώρησαν σε εμβολιασμό. Ένας τρίτος παράγοντας ήταν ότι κάποιοι ιερείς σε ναούς τη περιοχής ζητούσαν από τους πιστούς να μην φορούν μάσκες ενώ μπαίνουν στις εκκλησίες.

«Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί ιερείς σήμερα είναι θετικοί, πολλοί άνθρωποι του περιβάλλοντος είναι θετικοί και από τα στοιχεία τα δεδομένα όλοι γύρω από αυτό το χώρο είναι πάρα πολλοί θετικοί στην πανδημία» σχολιάζει ο Αναπληρωτής Διοικητής Γ.Ν. Αιτωλοακαρνανίας, Παναγιώτης Παπαδόπουλος.

«Ήταν φουλ οι εκκλησίες, γεμάτες. Ερχόταν ο κόσμος μέχρι εδώ με τη μάσκα και ύστερα την πετάγανε» περιγράφει κάτοικος. Οι εικόνες συνωστισμού σε εκκλησίες συνεχίζονται να καταγράφονται σε όλη τη χώρα και μετά το Πάσχα.

Στο Χορτιάτη Θεσσαλονίκης δεκάδες άτομα χωρίς να τηρούν τα προβλεπόμενα μέτρα, στριμώχτηκαν στο προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου, για να παρευρεθούν στην κηδεία ιερέα που έχασε τη ζωή του από κορωνοϊό.

Η παχυσαρκία μπορεί να επηρεάζει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κοροναϊού

Από την ερχόμενη Πέμπτη η προμήθεια των νέων self tests για τους υπαλλήλους του Δημοσίου

Από την Πέμπτη 13 έως την Τετάρτη 19 Μαΐου θα μπορούν οι υπάλληλοι του Δημοσίου να προμηθευτούν τα self tests των δύο επόμενων εβδομάδων.

Οι συγκεκριμένοι αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι αφορούν στις εβδομάδες 10 – 16 Μαΐου και 17 – 23 Μαΐου, ενώ το αποτέλεσμά τους θα μπορεί να υποβληθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα (self-testing.gov.gr) μέχρι τις 23 Μαΐου.

Υπενθυμίζεται ότι το υποχρεωτικό μέτρο του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορονοϊό, αφορά σε υπαλλήλους του Δημοσίου που παρέχουν τις υπηρεσίες τους με φυσική παρουσία στον τόπο εργασίας τους.

Η προμήθεια των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων (ένας για κάθε εβδομάδα) πραγματοποιείται δωρεάν από τα φαρμακεία με την επίδειξη του ΑΜΚΑ και της αστυνομικής ταυτότητας ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου ταυτοποίησης.

Εναλλακτικά, οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τη διεξαγωγή διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR test) από επαγγελματία υγείας είτε δωρεάν σε δημόσια δομή, στην οποία παρέχεται η σχετική δυνατότητα, είτε με δική τους επιβάρυνσή σε ιδιωτική δομή.

Γυμναστήρια: Ανοίγουν στις 17 Μαΐου μόνο για εμβολιασμένους – Πότε θα μπορούν να πηγαίνουν όλοι

Άνοιγμα των γυμναστηρίων από τις 17 Μαΐου προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης. Σε συνέντευξή του , ο υπουργός ξεκαθάρισε πως εάν όλα πάνε καλά, θα πάμε σε άνοιγμα των γυμναστηρίων από τις 17 του μηνός, ωστόσο σε πρώτη φάση διευκρίνισε πως θα αφορά μόνο όσους πολίτες έχουν εμβολιαστεί.

Το ολικό άνοιγμά τους για όλους τους πολίτες θα γίνει στις αρχές Ιουνίου, επεσήμανε και ξεκαθάρισε πως οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες. «Οι τελικές ανακοινώσεις θα γίνουν μέσα στη βδομάδα» είπε, ειδικότερα, και σημείωσε πως θα δοθεί χρονοδιάγραμμα ανοίγματος και για άλλες δραστηριότητες.

Έκτακτη ενίσχυση για τα γυμναστήρια

Παράλληλα, ο ίδιος προανήγγειλε έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τα γυμναστήρια. «Θα υπάρχει ειδικό πρόγραμμα για γυμναστήρια και παιδότοπους ως επιδότηση. Θα ανακοινωθεί αυτή την εβδομάδα» είπε. Ξεκαθάρισε πως «θα χρειαστεί self test», εννοώντας προφανώς τους εργαζομένους, ενώ σημείωσε πως εντός αυτών των χώρων δε φοράμε μάσκα και εισπνέουμε και εκπνέουμε με μεγάλη ταχύτητα, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες μόλυνσης.

«Η περίοδος του lockdown έχει μείνει πίσω» επεσήμανε ο ίδιος και τόνισε πως «όσο προχωρούν τα εμβόλια, τόσο θα αυξάνονται βαθμοί ελευθερίας». Ωστόσο, πολλοί επιχειρηματίες παραμένουν ανήσυχοι για τον τρόπο λειτουργίας των γυμναστηρίων τους. Αποδυτήρια και ντουζιέρες δε θα λειτουργούν, ενώ μετά απο κάθε χρήση μηχανήματος η απολύμανση θα είναι υποχρεωτική.

Πρόστιμα ύψους 240.400 ευρώ για παραβίαση των μέτρων 

Συνολικά 108.462 ελέγχους διενήργησαν το Σάββατο οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ., Λιμενικό Σώμα, ΕΑΔ, ΔΙ.Μ.Ε.Α., Σ.ΕΠ.Ε., Περιφέρειες και Δημοτική Αστυνομία) και κατέγραψαν 758 περιπτώσεις παραβίασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού.

Σύμφωνα με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 240.400 ευρώ, πραγματοποιήθηκε μία σύλληψη, ενώ πέντε επιχειρήσεις υποχρεώθηκαν σε αναστολή της λειτουργίας τους για 15 ημέρες. Η Ελληνική Αστυνομία επιφορτίστηκε με τον κύριο όγκο των ελέγχων (90.901).

Οι κυριότερες παραβάσεις αφορούσαν μη χρήση μάσκας / μη τήρηση αποστάσεων, μη επίδειξη βεβαίωσης μετακίνησης/Επίδειξη μη νόμιμης βεβαίωσης μετακίνησης, μη τήρηση της αναστολής λειτουργίας/ειδικών κανόνων λειτουργίας του κλάδου και διοργάνωση και συμμετοχή σε ιδιωτικές συναθροίσεις.

Με πληροφορίες από Mega/ SKAI/ ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

https://parallaximag.gr/epikairotita/koronaios-apo-15-ma%ce%90ou-to-orario-stin-estiasi-paei-mechri-tis-12-to-vrady

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα