Top

Κοροναϊός: Μια «ανάσα» από τους 500.000 θανάτους η Βραζιλία

Οι νεότερες εξελίξεις του ιού σε όλο τον κόσμο.

Parallaxi
κοροναϊός-μια-ανάσα-από-τους-500-000-θανάτ-752070
Parallaxi

corona

Ο απολογισμός των νεκρών στη Βραζιλία από την Covid-19 αναμένεται να ξεπεράσει σήμερα τους 500.000, την ώρα που ειδικοί προειδοποιούν ότι η δεύτερο φονικότερο ξέσπασμα της πανδημίας στον κόσμο ενδέχεται να επιδεινωθεί εξαιτίας των καθυστερήσεων στους εμβολιασμούς και την άρνηση της κυβέρνησης να στηρίξει τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Μονάχα το 11% των Βραζιλιάνων έχει πλήρως εμβολιαστεί και οι επιδημιολόγοι προειδοποιούν ότι, με τον χειμώνα να καταφθάνει στο νότιο ημισφαίριο και τις νέες παραλλαγές του κορονοϊού να κυκλοφορούν, οι θάνατοι θα συνεχίσουν να αυξάνονται, ακόμα κι αν οι εμβολιασμοί κερδίσουν έδαφος.

Η Βραζιλία έχει καταγράψει 498.499 θανάτους από τα 17.801.462 επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας χθες, τον χειρότερο επίσημο απολογισμό θανάτων πέραν των ΗΠΑ. Την τελευταία εβδομάδα, η Βραζιλία κατέγραφε κατά μέσο όρο 2.000 θανάτους την ημέρα.

Ειδικοί κρίνουν πως ο απολογισμός στη Βραζιλία θα αυξηθεί περαιτέρω.

«Νομίζω ότι θα φθάσουμε τους 700.000 ή 800.000 θανάτους προτού δούμε τον αντίκτυπο των εμβολιασμών», δήλωσε ο Γκονσάλο Βεκίνα, πρώην επικεφαλής της υγειονομικής ρυθμιστικής αρχής της Βραζιλίας Anvisa.

«Αντιμετωπίζουμε την άφιξη νέων παραλλαγών και η ινδική παραλλαγή θα μας σοκάρει».

Ο ίδιος επέκρινε τη διαχείριση της πανδημίας από τον ακροδεξιό πρόεδρο Ζαϊχ Μπολσονάρου, μεταξύ άλλων για την απουσία μιας συντονισμένης εθνικής απάντησης και τον σκεπτικισμό του απέναντι στα εμβόλια, τα λοκντάουν και τη χρήση της μάσκας.

Από την πλευρά του, ο Ραφαέλ Γκουιμάρες, ένας ερευνητής στο κέντρο βιοιατρικής Fiocruz, είπε πως οι καθυστερήσεις στο εμβολιαστικό πρόγραμμα του πολυπληθέστερου έθνους της Λατινικής Αμερικής σημαίνουν πως ο πλήρης αντίκτυπος δεν θα γίνει αισθητός έως τον Σεπτέμβριο ή αργότερα.

«Βρισκόμαστε ακόμη σε μια εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση, με πολύ υψηλούς δείκτες μεταδοτικότητας και πληρότητα κλινών στα νοσοκομεία που παραμένει κρίσιμη σε πολλές περιοχές», τόνισε.

Ο εμβολιασμός θα είναι αποφασιστικής σημασίας στην καταπολέμηση του ιού στη Βραζιλία, καθώς η χώρα απέτυχε στο να βρει συναίνεση σχετικά με τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης και τις μάσκες, εκτιμά η Εστέρ Σαμπίνο, μια επιδημιολόγος στο πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο.

«Πρέπει πραγματικά να αυξήσουμε τους εμβολιασμούς πολύ γρήγορα», υπογράμμισε.

Ρωσία: Νέο ρεκόρ κρουσμάτων της Covid καταγράφηκε σήμερα στην Μόσχα

Νέο ρεκόρ κρουσμάτων της Covid καταγράφηκε σήμερα στην Μόσχα για δεύτερη συνεχή ημέρα, με 9.120 νέα κρούσματα κατά το τελευταίο 24ωρο, έναντι 9.056 χθες και 3.000 κρουσμάτων καθημερινά πριν από δύο εβδομάδες. Οι αρχές της Αγίας Πετρούπολης ενίσχυσαν για μία ακόμη φορά τα περιοριστικά μέτρα.

Οι αρχές δηλώνουν ότι η αναζωπύρωση αυτή της επιδημίας οφείλεται στην παραλλαγή Δέλτα του κορονοϊού που εμφανίσθηκε στην Ινδία και απειλεί να πλημμυρίσει τα νοσοκομεία της ρωσικής πρωτεύουσας.

Συνολικά η χώρα ανακοίνωσε 17.906 νέα κρούσματα και 466 θάνατοι κατά το τελευταίο 24ωρο. Στην Μόσχα καταγράφηκαν 76 νεκροί.

Η Ρωσία ανακοίνωσε 17.906 νέα κρούσματα covid-19 το προηγούμενο 24ωρο, εκ των οποίων 9.120 στη Μόσχα, ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας στη ρωσική πρωτεύουσα.

Παράλληλα τις προηγούμενες 24 ώρες άλλοι 466 ασθενείς με covid-19 υπέκυψαν, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών από την ασθένεια στη Ρωσία σε 128.911.

Συνολικά στη χώρα έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 5.299.215 κρούσματα κορονοϊού.

Με την κατάσταση της επιδημίας να επιδεινώνεται ραγδαία στη Μόσχα, η αντιδήμαρχος Αναστασία Ράκοβα δήλωσε σήμερα ότι οι αρχές της πόλης θα αυξήσουν τον αριθμό των νοσοκομειακών κλινών που διατίθενται για ασθενείς με covid-19.

«Μέχρι στιγμής υπάρχουν σχεδόν 17.000 κλίνες στην πρωτεύουσα. Δεκαέξι νοσοκομεία, δύο νοσοκομεία παίδων, πέντε εφεδρικά νοσοκομεία καθώς και κινητές μονάδες σε οκτώ νοσοκομεία της πόλης δέχονται ασθενείς με covid-19. Τις επόμενες δύο εβδομάδες, αν κριθεί απαραίτητο, ο αριθμός των κλινών θα αυξηθεί στις 24.000», τόνισε.

Η Ράκοβα πρόσθεσε ότι στη Μόσχα θα ανοίξουν δύο ακόμη κέντρα καραντίνα στις 20 και τις 25 Ιουνίου για τους ασθενείς με κορονοϊό που δεν μπορούν να απομονωθούν στα σπίτια τους.

«Λόγω της επιδεινούμενης επιδημιολογικής κατάστασης στη Μόσχα, οι ανάγκες για κέντρα καραντίνας αυξάνονται πάλι (…) Δύο ακόμη κέντρα θα επαναλειτουργήσουν στις 20 και 25 Ιουνίου», εξήγησε η αντιδήμαρχος.

Ισραήλ: Τα εμβόλια κατά της Covid που παραδόθηκαν στους Παλαιστίνιους είναι απολύτως έγκυρα, υποστηρίζει το ισραηλινό υπουργείο Υγείας

Τα εμβόλια κατά της Covid που παραδόθηκαν στους Παλαιστίνιους είναι απολύτως έγκυρα, διαβεβαίωσε σήμερα το ισραηλινό υπουργείο Υγείας, μία ημέρα αφού η Παλαιστινιακή Αρχή ακύρωσε την συμφωνία που αφορά παρτίδες εμβολίων της Pfizer που ήταν ληγμένα, όπως κατήγγειλε.

Σε ανακοίνωση, το ισραηλινό υπουργείο διαβεβαιώνει ότι οι παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές «παρέλαβαν εμβόλια της Pfizer έγκυρα, με ημερομηνίες λήξης γνωστές, αποδεκτές και οι οποίες αντιστοιχούσαν στην συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές».

Η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι περί το «ένα εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου της Pfizer που βρίσκονται κοντά στην ημερομηνία λήξης» θα σταλούν στην Παλαιστινιακή Αρχή στο πλαίσιο συμφωνίας.

Με βάση την συμφωνία, το Ισραήλ επρόκειτο να παραλάβει σε αντάλλαγμα την ίδια ποσότητα δόσεων, οι οποίες επρόκειτο να παραδοθούν στους Παλαιστίνιους το φθινόπωρο από την αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία.

Ομως, λίγες ώρες μετά, εκπρόσωπος της παλαιστινιακής κυβέρνησης δήλωσε ότι η πρώτη παρτίδα 90.000 δόσεων που παρελήφθη «δεν αντιστοιχούσε στα χαρακτηριστικά που όριζε η συμφωνία» και, κατόπιν αυτού, ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Στάγεχ έδωσε εντολή για την ακύρωση της συμφωνίας. Ο εκπρόσωπος δεν διευκρίνισε ποια είναι η ημερομηνία λήξης των εμβολίων.

Πλέον , η παλαιστινιακή κυβέρνηση αναμένει από την εταιρεία να της παραδώσει απευθείας τα προβλεπόμενα εμβόλια τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

Χάρη σε μία τεράστια εμβολιαστική εκστρατεία, που ξεκίνησε στο τέλος του Δεκεμβρίου έπειτα από συμφωνία με την Pfizer, το Ισραήλ έχει εμβολιάσει το 55% του πληθυσμού του, δηλαδή περισσότερα από 5,1 εκατομμύρια άτομα, με δύο δόσεις εμβολίου.

Από την παλαιστινιακή πλευρά, μόνο 270.000 άτομα έχουν λάβει δύο δόσεις εμβολίου, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας. Περισσότερα από 2,8 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι κατοικούν στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη και 2 εκατομμύρια στην Λωρίδα της Γάζας.

Κύπρος: 62 νέα κρούσματα και κανένας θάνατος το τελευταίο 24ωρο

62 νέα κρούσματα ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της Κύπρου, ενώ δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι ασθενών με τελική αιτία θανάτου την COVID-19 το τελευταίο 24ωρο, συνεπώς ο συνολικός αριθμός θανάτων παραμένει 378.

44 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 21 σε σοβαρή κατάσταση.

Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 41.226 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).

Το ποσοστό θετικότητας ανέρχεται στο 0,15%, ενώ ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων σε 73.582.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα