Περισσότερα από 27,57 εκατομμύρια κρούσματα μόλυνσης από το νέο κορωνοϊό έχουν αναφερθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, με τον αριθμό των θανάτων να φτάνει στους 895.990 θανάτους, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Reuters.
Περιστατικά μόλυνσης έχουν αναφερθεί σε περισσότερες από 210 χώρες και περιοχές, από την καταγραφή των πρώτων μολύνσεων στην Κίνα, το Δεκέμβριο του 2019.
Ισπανία: πρώτη σε κρούσματα στην Ευρώπη
To γεγονός ότι η Βρετανία επιβάλλει περιοριστικά μέτρα ανά περιοχή και όχι πλέον ανά χώρα δίνει ελπίδα στον ισπανικό τουριστικό κλάδο ότι τα Κανάρια Νησιά θα μπορέσουν να επωφεληθούν από τον τουρισμό των χειμερινών μηνών. Η πρόσφατη αύξηση κρουσμάτων στα νησιά τα τοποθέτησε στην «κόκκινη ζώνη», με αποτέλεσμα τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία να σπεύδουν να απομακρύνουν τους τουρίστες.
«Το σημαντικό είναι ότι έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας που δεν υπήρχε προηγουμένως, γιατί έως τώρα η Βρετανία αντιμετώπιζε όλη την Ισπανία με τον ίδιο τρόπο», δήλωσε η Ισπανίδα υπουργός Τουρισμού Αράντσα Γονθάλεθ Λάγια. Η Λάγια προσέθεσε ότι η Μαδρίτη βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο για τις λεπτομέρειες. «Αυτό είναι σημαντικό για το αρχιπέλαγος των Καναρίων Νήσων, που υποδέχεται τουρίστες και τον χειμώνα». Τα νησιά, που βρίσκονται στον Ατλαντικό, ανοικτά του Μαρόκου, συγκαταλέγονται στις ελάχιστες περιοχές της ευρωπαϊκής ηπείρου όπου η θερμοκρασία επιτρέπει μαζικό τουρισμό στις παραλίες και τον χειμώνα.
Για την ώρα, πάντως, η Iσπανία είναι η χώρα της Ευρώπης με τα περισσότερα κρούσματα σε απόλυτο αριθμό και σε αναλογία με τον πληθυσμό της. Η βαθιά κρίση που προκλήθηκε από την καραντίνα δεν έχει μεταφραστεί σε σημαντική αύξηση της ανεργίας, καθώς η μεγάλη πλειονότητα των εργαζομένων καλύπτεται από προγράμματα βραχυχρόνιας απασχόλησης.
Έως τις 3 Σεπτεμβρίου, τα Κανάρια Νησιά είχαν αποφύγει τον χαρακτηρισμό της επικίνδυνης ζώνης, ο οποίος, σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, που βασίζεται στις συστάσεις του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, ίσχυε για την υπόλοιπη Ισπανία. Οπως ανακοίνωσε η τοπική κυβέρνηση των Καναρίων Νήσων, τις τελευταίες επτά ημέρες μολύνθηκαν από τον ιό 95 άτομα ανά 100.000 κατοίκους, ρυθμός διάδοσης πολύ μεγαλύτερος από το θεωρούμενο ως όριο των 50 μολύνσεων.
Ουαλία: Καραντίνα για αφίξεις από Τήνο, Σέριφο, Σαντορίνη
Η τοπική κυβέρνηση της Ουαλίας, στη δικαιοδοσία της οποίας υπάγονται θέματα δημόσιας υγείας, ανακοίνωσε ότι οι αφίξεις από Σαντορίνη, Τήνο και Σέριφο θα πρέπει να τίθενται σε καραντίνα 14 ημερών. Ήδη η κυβέρνηση στο Κάρντιφ είχε τοποθετήσει στην «κόκκινη» λίστα της καραντίνας τη Ζάκυνθο, την Κρήτη, τη Μύκονο, τη Λέσβο, την Πάρο και την Αντίπαρο.
Προσθέτοντας τα τρία νησιά η ουαλική κυβέρνηση υιοθετεί το μέτρο που εξήγγειλε η κεντρική κυβέρνηση του Λονδίνου. Σημειώνεται πως υποχρέωση καραντίνας δύο εβδομάδων ισχύει για τις αφίξεις στη Σκωτία από οπουδήποτε στην ελληνική επικράτεια.
Αμερικανοί επιστήμονες διατυπώνουν νέα θεωρία σχετικά με την λειτουργία της μάσκας
Ενώ όλος ο κόσμος περιμένει ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο για το νέο κορονοϊό, δύο Αμερικανοί επιστήμονες παρουσίασαν μια νέα απρόσμενη -και αναπόδεικτη προς το παρόν- θεωρία ότι οι μάσκες μπορούν να λειτουργήσουν και ως άτυπο «εμβόλιο», καθώς εκθέτουν όσους τις φορούν σε λίγο μεν αλλά αρκετό ιό, ώστε σε μερικούς τουλάχιστον ανθρώπους να πυροδοτείται μια προστατευτική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος τους.
Εφόσον αυτό ισχύει και η χρήση της μάσκας είναι γενικευμένη, υποτίθεται ότι θα αυξάνεται η ανοσία στον πληθυσμό, θα περιορίζεται σταδιακά η εξάπλωση του ιού SARS-CoV-2 και η σοβαρότητα της νόσου Covid-19, ενώ ολοένα περισσότεροι άνθρωποι (έως το 80% από περίπου 40% σήμερα) θα είναι ασυμπτωματικοί, σύμφωνα με τους δύο λοιμωξιολόγους Μόνικα Γκάντι και Τζορτζ Ράδερφορντ του Τμήματος Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “New England Journal of Medicine”.
Οι δύο επιστήμονες, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», εμπνεύστηκαν την ιδέα τους από την παλαιά πρακτική της σκόπιμης έκθεσης των ανθρώπων σε παθογόνους μικροοργανισμούς, κάτι που ξεκίνησε με την ευλογιά, μια ριψοκίνδυνη πρακτική που τελικά εγκαταλείφθηκε, αλλά άνοιξε τον δρόμο για τη δημιουργία των σύγχρονων εμβολίων.
Ασφαλώς οι μάσκες δεν αποτελούν υποκατάστατο ενός εμβολίου, αλλά στοιχεία από ζώα που έχουν μολυνθεί με τον κορονοϊό δείχνουν ότι πιθανώς οι μάσκες, περιορίζοντας σημαντικά τον αριθμό των σωματιδίων του κορονοϊού που εισέρχονται στο σώμα, μειώνουν τον κίνδυνο να αρρωστήσει κανείς. Από την άλλη, εφόσον αναπόφευκτα ένας μικρός αριθμός μολυσμένων με τον ιό σταγονιδίων τελικά περνούν τη μάσκα και διεισδύουν στον οργανισμό, αυτό μπορεί σταδιακά να ωθεί το ανοσοποιητικό σύστημα να παράγει αυξημένα αμυντικά κύτταρα και κύτταρα μνήμης, που θα θυμούνται τον «εισβολέα» και μπορούν να τον καταπολεμήσουν καλύτερα.
Σύμφωνα με τη δρα Γκάντι, οι μάσκες αυξάνουν τα ποσοστά των ασυμπτωματικών φορέων του κορονοϊού και αυτό πιθανώς είναι ένας έμμεσος τρόπος εμβολιασμού του πληθυσμού. Κάτι τέτοιο βεβαίως δεν σημαίνει ότι κανείς πρέπει να μη φοράει πια μάσκα. «Αυτό επουδενί δεν αποτελεί σύσταση, ούτε για πάρτι του ιού», όπως είπε.
Η θεωρία όμως δεν μπορεί να αποδειχθεί, αν δεν γίνουν κλινικές δοκιμές που θα συγκρίνουν την κλινική πορεία ανθρώπων με μάσκες με εκείνους χωρίς μάσκες, ένα πείραμα πέρα από τα αποδεκτά βιοηθικά όρια. ‘Αλλοι επιστήμονες εμφανίστηκαν πάντως επιφυλακτικοί, καθώς δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για να υποστηρίξουν την καινοφανή θεωρία. Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος να δημιουργηθεί σε ορισμένους ανθρώπους ένα παραπλανητικό αίσθημα εφησυχασμού ή, αντίθετα, να δοθεί τροφή στους επικίνδυνους ισχυρισμούς ότι δήθεν οι μάσκες είναι τελείως άχρηστες, αφού δεν εμποδίζουν πλήρως τον ιό να εισχωρήσει στο σώμα.
Η νέα θεωρία βασίζεται σε δύο προς το παρόν αναπόδεικτες υποθέσεις: αφενός ότι οι χαμηλότερες δόσεις του ιού οδηγούν σε λιγότερο σοβαρή λοίμωξη Covid-19 και αφετέρου ότι οι ασυμπτωματικοί ασθενείς ή εκείνοι με ήπια συμπτώματα μπορούν να έχουν και αυτοί μακροχρόνια ανοσιακή αντίδραση. Η ύπαρξη και μελέτη του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2 για λίγους μόνο μήνες δεν έχει επιτρέψει έως τώρα στους επιστήμονες να δώσουν βέβαιη απάντηση στις δύο παραπάνω υποθέσεις.
Πειράματα πάντως σε τρωκτικά στην Κίνα φέτος έδειξαν ότι όσα ζώα προστατεύονταν από μάσκα, ήταν λιγότερο πιθανό να μολυνθούν από τον κορονοϊό, αλλά και όταν μολύνονταν, αρρώσταιναν λιγότερο σοβαρά σε σχέση με εκείνα χωρίς μάσκα. Παρατηρήσεις σε ανθρώπους φαίνεται να επιβεβαιώνουν κάτι τέτοιο. Όσο ευρύτερη είναι η χρήση μάσκας σε μια περιοχή ή χώρα, τόσο τα κρούσματα τείνουν να μειωθούν, ενώ αν και η μάσκα δεν μπλοκάρει το 100% των σωματιδίων του ιού, φαίνεται πως όσοι αρρωσταίνουν, έχουν λιγότερο σοβαρά συμπτώματα, ίσως επειδή μικρότερη ποσότητα του ιού διείσδυσε στον οργανισμό τους.
Στοιχεία που να συνδέουν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων με τη δόση του μικροβίου, έχουν βρεθεί και σε άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς, όπως οι ιοί της γρίπης και τα βακτήρια της φυματίωσης. Παραμένει πάντως δύσκολο να προσδιοριστεί -όπως συμβαίνει και με το νέο κορονοϊό- ποια είναι η λοιμογόνος δόση που θα αρρωστήσει κάποιον. Αυτή φαίνεται να διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως το γενετικό υπόβαθρο, η κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος, η ανατομία των ρινικών κοιλοτήτων κ.α. Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση: https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMp2026913
Συμφωνία Κομισιόν με Biontech/Pfizer για την εξασφάλιση 200 εκατ. δόσεων του εμβολίου
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι έφθασε σε συμφωνία για την εξασφάλιση 200 εκατομμυρίων δόσεων του πειραματικού εμβολίου που αναπτύσσεται από την γαλλο-γερμανική σύμπραξη Biontech/Pfizer, με προοπτική της εξασφάλισης 100 εκατομμυρίων επιπλέον δόσεων.
Πρόκειται για την έκτη συμφωνία αυτού του είδους που συνομολογεί η Ευρωπαϊκή Ενωση.
Η ολοκλήρωση των συνομιλιών με την Biontech-Pfizer αποτελούν νέα πρόοδο για την διεύρυνση της σταθερής και διαφοροποιημένης προσφοράς εν δυνάμει εμβολίων, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ευρωπαία επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συνομολογήσει συμφωνίας πρόσβασης σε εμβόλια με τις AstraZeneca, Sanofi-GSK, Johnson & Johnson, CureVac και Moderna.
ΠΟΥ για Astrazeneca: Ύψιστη προτεραιότητα η ασφάλεια ενός πιθανού εμβολίου κατά της COVID-19
Η ασφάλεια ενός πιθανού εμβολίου κατά της COVID-19 είναι “πάνω από όλα”, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), μετά την αναστολή των δοκιμών του πειραματικού εμβολίου της AstraZeneca, τουλάχιστον προσωρινά, λόγω ανησυχιών για παρενέργειες.
“Επειδή μιλάμε για ταχύτητα (…) δεν σημαίνει ότι αρχίζουμε τους συμβιβασμούς ή να κάνουμε εκπτώσεις στην αξιολόγηση που θα κάναμε υπό φυσιολογικές συνθήκες”, δήλωσε σε εκδήλωση μέσων κοινωνικής δικτύωσης η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ Σούμια Σουαμινάθαν.
“Επιβάλλεται ακόμη η διαδικασία να ακολουθεί τους κανόνες του παιγνιδιού. Για τα φάρμακα και τα εμβόλια που χορηγούνται στους ανθρώπους, οφείλεις να εξετάζεις την ασφάλειά τους, πάνω από όλα”, σημείωσε.
Αξιωματούχοι του ΠΟΥ δεν έχουν προς το παρόν απαντήσει άμεσα σε ερωτήσεις του Reuters για την κίνηση της AstraZeneca να αναστείλει τις παγκόσμιες δοκιμές, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων δοκιμών τελικού σταδίου, του πειραματικού της εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού, λόγω μιας ανεξήγητης ασθένειας σε έναν μετέχοντα στην μελέτη.
Η Επιτροπή ολοκληρώνει το χαρτοφυλάκιο εμβολίων μετά από συνομιλίες με έκτο παρασκευαστή
Ρωσία: 5.218 νέα κρούσματα και 142 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο
Η Ρωσία κατέγραψε 5.218 νέα κρούσματα του κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο με τα οποία ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.041.007, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό κέντρο αντιμετώπισης του κορονοϊού.
Ο αριθμός των νέων θανάτων από COVID-19 που καταγράφηκε το τελευταίο 24ωρο είναι 142, με τους οποίους ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανήλθε σε 18.135.
Γερμανία: 1.176 νέα κρούσματα κορονοϊού και εννέα νέοι θάνατοι
Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από το νέο κορονοϊό στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 1.176 κρούσματα στα 253.474 σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ (RKI). Ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά εννέα στους 9.338, σύμφωνα με την καταμέτρηση.
Βρετανία: Απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 6 ατόμων ακόμα και σε σπίτια
Ο «κανόνας των έξι» είναι μια δραματική μείωση του ορίου των 30 που τέθηκε σε ισχύ στις 4 Ιουλίου. Με απόφαση της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον απαγορεύεται η συγκέντρωση περισσότερων από έξι ατόμων από την ερχόμενη Δευτέρα. Η αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού στη Μεγάλη Βρετανία έχει σημάνει συναγερμό στις υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας κι αποφασίστηκε η λήψη δραστικών μέτρων, για να μην επανέλθει το νησί στη ζοφερή κατάσταση της άνοιξης.
Θα επιβάλλονται πρόστιμα 100 λιρών, τα οποία για επαναλαμβανόμενα συμβάντα μπορεί να φτάσουν μέχρι και τις 3.200 λίρες. Το μέτρο επιβολής θα ισχύσει σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους σε όλη την Αγγλία, κάτι που σημαίνει ότι απαγορεύεται να συγκεντρωθούν πάνω από άτομα ακόμα και σε σπίτια. Εξαιρούνται σχολεία, γάμοι και κηδείες.
Ο «κανόνας των έξι» είναι μια δραματική μείωση του ορίου των 30 που τέθηκε σε ισχύ στις 4 Ιουλίου. Ανακοινώνοντας τους νέους περιορισμούς, ο Μπόρις Τζόνσον είπε: «Πρέπει να δράσουμε τώρα για να σταματήσουμε την εξάπλωση του ιού. Επομένως, απλοποιούμε και ενισχύουμε τους κανόνες για την κοινωνική επαφή – καθιστώντας τους πιο κατανοητούς και για την επιβολή τους από την Αστυνομία. Είναι απολύτως κρίσιμο να συμμορφώνονται οι άνθρωποι με αυτούς τους κανόνες και να θυμούνται τα βασικά – πλύσιμο των χεριών, κάλυψη του προσώπου, διατήρηση αποστάσεων από άλλους και διεξαγωγή τεστ εάν έχετε συμπτώματα».
Βενεζουέλα: Αύξηση θανάτων υγειονομικών
Χθες, Τρίτη, αναφέρθηκαν ακόμα εννέα θάνατοι υγειονομικών με τον συνολικό αριθμό των εργαζομένων στον τομέα της υγείας στη χώρα να αυξάνεται στους 143. Για αύξηση των θανάτων από κορωνοϊο εργαζομένων στον τομέα υγείας της Βενεζουέλας προειδοποίησε η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Ενωμένοι Γιατροί».
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης, η Βενεζουέλα έχει περισσότερα από 55.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού και 444 θανάτους, πολύ λιγότερους σε σχέση με τις γειτονικές Κολομβία και Βραζιλία που μετρούν 680.000 και 4,1 εκατ. κρούσματα του Covid-19, αντίστοιχα.
Ωστόσο οι εργαζόμενοι στον τομέα υγείας ισχυρίζονται ότι τα πραγματικά στοιχεία είναι πολύ υψηλότερα και πως οι χαμηλοί επίσημοι αριθμοί οφείλονται στα λίγα τεστ που γίνονται. Μάλιστα οι ΜΚΟ «Ενωμένοι Γιατροί» καλούν την κυβέρνηση της Βενεζουέλας να παρουσιάσουν τα πραγματικά στοιχεία.
Τσεχία: 1.164 νέα κρούσματα κορονοϊού σε ένα 24ωρο- Καθολική η χρήση μάσκας
Η Τσεχική Δημοκρατία κατέγραψε σήμερα τον υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων κορονοϊού σε μία ημέρα στη χώρα, με συνολικά 1.164 νέες μολύνσεις σε ένα 24ωρο.
Είναι η πρώτη φορά από τον Μάρτιο που ξέσπασε η επιδημία στη χώρα που ο αριθμός των νέων κρουσμάτων σε μια ημέρα ξεπέρασε τα 1.000, εν μέσω μιας αναζωπύρωσης της εξάπλωσης της COVID-19 κατά τη διάρκεια του περασμένου μήνα στην Τσεχία, την ώρα που η κυβέρνηση της χώρας επιδιώκει να αποφύγει τα αυστηρά lockdown, όπως αυτό που επιβλήθηκε όταν ξεκίνησε η πανδημία.
Υποχρεωτική θα είναι η χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας της Τσεχίας Άνταμ Βόιτεκ.
Από αύριο, Πέμπτη, η χρήση μάσκας καθίσταται υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους. Οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στην Τσεχία η χρήση μάσκας ήταν υποχρεωτική μόνο στις δημόσιες συγκοινωνίες απο τη 1η Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία μόνο πέντε χώρες στην Ευρώπη, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ρουμανία, η Κροατία και η Μάλτα, είχαν περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 σε διάστημα 14 ημερών από την Τσεχία. Αντίθετα λιγότερα κρούσματα είχαν η Γερμανία, Αυστρία, Πολωνία και Σλοβακία.
Οι τσεχικές αρχές αναφέρουν ότι οι περισσότερες περιπτώσεις είναι νεότεροι και ασυμπτωματικοί ασθενείς, όμως ο κίνδυνος εξάπλωσης σε ηλικιωμένους και πιο ευάλωτους ανθρώπους αποτελεί απειλή.
Πηγή: REUTERS, DW, Καθημερινή, ΑΠΕ, Έθνος