Top

Κοροναϊός: Όλες οι τελευταίες εξελίξεις – Αυξάνονται τα κρούσματα σε όλο τον κόσμο

Όλες τα νεότερα στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως.

Parallaxi
κοροναϊός-όλες-οι-τελευταίες-εξελίξε-647842
Parallaxi

κοροναϊός

Ισπανία-Covid-19: Δημοσιεύθηκε στην ΕτΚ το διάταγμα επιβολής περιοριστικών μέτρων στην Μαδρίτη

Το διάταγμα που επιβάλλει δραστικά περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της Covid-19 στην Μαδρίτη, παρά την αντίθεση των τοπικών αρχών, δημοσιεύθηκε σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθιστώντας υποχρεωτική την εφαρμογή των ρυθμίσεων εντός 48 ωρών. Έπειτα από πολλές ημέρες μπρα-ντε-φερ με την διοίκηση της περιφέρειας της Μαδρίτης, η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε χθες ότι επήλθε συμφωνία με την πλειονότητα των περιοχών της περιφέρειας της πρωτεύουσας, οι οποίες και έχουν την αρμοδιότητα σε θέματα δημόσιας υγείας, για την επιβολή μερικού αποκλεισμού της Μαδρίτης και των πέριξ κοινοτήτων για την ανάσχεση της εξάπλωσης της επιδημίας του κοροναϊού.

Όμως, η τοπική κυβέρνηση, που ελέγχεται από την δεξιά, ψήφισε κατά της συμφωνίας αυτής, μαζί με άλλες περιοχές της πρωτεύουσας που ελέγχονται επίσης από την συντηρητική αντιπολίτευση, ανακοίνωσε ότι το κυβερνητικό διάταγμα δεν έχει νομική υπόσταση και ότι εξετάζει προσφυγή στην δικαιοσύνη.

Το υγειονομικό συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι του ισπανικού κράτους και των περιοχών, «δεν μπορεί να επιβάλλει ό,τι να΄ναι και μάλιστα με τον τρόπο αυτόν», κατήγγειλε στο ραδιοφωνικό δίκτυο Esradio η πρόεδρος της περιοχής της Μαδρίτης Ισαβέλ Ντίαθ Αγιούσο, προσθέτοντας ότι εξετάζει το ζήτημα με τον νομικό σύμβουλο της περιφέρειας.

Στο κείμενο του διατάγματος αναφέρεται ρητώς ότι «η εφαρμογή αυτής της συμφωνίας είναι υποχρεωτική σε όλες τις περιοχές… εντός διαστήματος 48 ωρών».

Το διάταγμα προβλέπει την επέκταση στο σύνολο των περιοχών της πρωτεύουσας και σε εννέα από τις πέριξ κοινότητες, με συνολικό πληθυσμό 3,2 εκατομμυρίων κατοίκων, μέτρων περιοριστικών της ελεύθερης κυκλοφορίας που ισχύουν εδώ και μία εβδομάδα σε ορισμένες συνοικίες της Μαδρίτης και της περιφέρειά της.

Στις ζώνες στις οποίες εφαρμόζεται το διάταγμα, με πληθυσμό ενός εκατομμυρίου κατοίκων από τα 6,6 που αριθμεί ολόκληρη η περιφέρεια, οι κάτοικοι δεν μπορούν να βγουν από την συνοικία τους παρά για λόγους πρώτης ανάγκης, όπως μετάβαση στην εργασία, στον γιατρό, μεταφορά των παιδιών στο σχολείο.

Αντίθετα, εντός της περιοχής τους, μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα και δεν είναι περιορισμένοι στα σπίτια τους, όπως την περασμένη άνοιξη. Η επιδημία έχει προκαλέσει τον θάνατο 31.000 ανθρώπων στην Ισπανία, χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κορονοϊός: Η Γαλλία απηύθυνε κάλεσμα σε 25.000 εθελοντές για τις κλινικές δοκιμές των εμβολίων

Η Γαλλία απηύθυνε κάλεσμα σε 25.000 ενήλικες εθελοντές σήμερα, που θα συμμετάσχουν σε μια σειρά ευρείας κλίμακας κλινικές δοκιμές, οι οποίες στοχεύουν στο να αξιολογήσουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα διαφόρων υποψηφίων εμβολίων κατά της νόσου Covid-19.

Οι κλινικές δοκιμές για τις φάσεις II και III, που θα ξεκινήσουν αυτόν τον μήνα, θα διεξαχθούν σε 24 νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα. Οι εθελοντές καλούνται να εγγραφούν ηλεκτρονικά. Το δημόσιο ερευνητικό κέντρο της Γαλλίας Inserm, που έχει αναλάβει το όλο εγχείρημα, δεν αποκάλυψε τα εμβόλια τα οποία θα αξιολογηθούν και επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε συνομιλίες με τις φαρμακευτικές εταιρείες. Πρόσθεσε, δε, ότι θα επιλέξει τους “πλέον υποσχόμενους” υποψηφίους για τις δοκιμές.

Περισσότερα από 150 πιθανά εμβόλια αναπτύσσονται σε ολόκληρο τον κόσμο και δοκιμάζονται με στόχο να μπει ένα τέλος στην πανδημία Covid-19, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Αίγυπτος: Άλλοι 16 νεκροί από τον κορονοϊό – Στους 5.930 συνολικά οι θάνατοι

Άλλοι 16 άνθρωποι υπέκυψαν χθες από επιπλοκές του κορονοϊού στην Αίγυπτο. Αυτό ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας της χώρας, με το συνολικό αριθμό των θυμάτων να ανέρχεται στα 5.930 άτομα.

Την ίδια μέρα, καταγράφηκαν 119 νέες μολύνσεις με αποτέλεσμα τα κρούσματα να φθάσουν συνολικά τα 103.198. Τέλος, 400 ασθενείς έχουν αναρρώσει με το σύνολο όσων είναι πλέον αρνητικοί στην COVID-19 να φθάνει τα 96.494 άτομα.

Ρωσία: 8.945 νέα κρούσματα κορονοϊού

Η Ρωσία ανακοίνωσε 8.945 νέα κρούσματα κορονοϊού σήμερα, τον μεγαλύτερο ημερήσιο απολογισμό από τις 12 Ιουνίου, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των μολύνσεων στη χώρα στο 1.185.231.

Μόνο στη Μόσχα, επίκεντρο της επιδημίας, εντοπίστηκαν 2.424 νεά κρούσματα covid-19, σύμφωνα με αξιωματούχους. Επίσης τις τελευταίες 24 ώρες έχασαν τη ζωή τους από κορονοϊό άλλοι 169 άνθρωποι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών σε 20.891.

Ο κορονοϊός «μόλυνε» και τα όνειρα των ανθρώπων

Ολλανδία: Ο αριθμός των νεκρών λόγω κορονοϊού είναι τουλάχιστον 10.000 μεγαλύτερος

Τα κρούσματα κορονοϊού οδήγησαν σε χιλιάδες περισσότερους θανάτους στην Ολλανδία συγκριτικά με αυτούς που καταγράφηκαν επίσημα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι στη χώρα των 17 εκατ. κατοίκων είναι πιθανόν να έχασαν τη ζωή τους λόγω της COVID-19 κατά το πρώτο κύμα κρουσμάτων μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της Ολλανδίας (CBS).

Οι υγειονομικές αρχές είχαν ανακοινώσει έως χθες συνολικά 6.406 θανάτους ως αποτέλεσμα επιβεβαιωμένων μολύνσεων κορονοϊού. Η διαφορά μπορεί να οφείλεται στο ότι θετικά τεστ δεν αναφέρθηκαν στις υγειονομικές αρχές, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία.

Από τους 10.067 που ανέφερε, οι 7.797 ήταν άνθρωποι που επιβεβαιωμένα μολύνθηκαν με τον νέο ιό και που έχασαν τη ζωή τους, ενώ η COVID-19 σημειώνεται ως η πιο πιθανή αιτία θανάτου για 2.270 άλλες περιπτώσεις. Ο νέος κορονοϊός προκάλεσε περίπου 9.000 περισσότερους θανάτους από τις 2 Μαρτίου έως τις 10 Μαΐου απ’ ό,τι σε ένα μέσο έτος, ανέφερε η CBS, ενώ μόνο τον Απρίλιο οι νεκροί λόγω της Covid-19 ξεπέρασαν τους 6.000.

Ύστερα από μείωση που σημειώθηκε το καλοκαίρι, τα νέα περιστατικά αυξήθηκαν με ταχείς ρυθμούς τις τελευταίες εβδομάδες, ξεπερνώντας τα 3.000 ημερησίως για πρώτη φορά αυτή την εβδομάδα. Η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα σειρά νέων μέτρων σε μια προσπάθεια να ανακόψει το νέο κύμα κρουσμάτων, όπως η σύσταση για χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους σε όλη τη χώρα.

Ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων κατέγραψε η Σουηδία

Η Σουηδία ανακοίνωσε 752 νέα κρούσματα Covid-19 σήμερα, τον υψηλότερο ημερήσιο απολογισμό από τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Υπηρεσία Υγείας της χώρας, αν και δεν καταγράφηκαν νέοι θάνατοι ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό.

Η Σουηδία απέφυγε την επιβολή καραντίνας, επιτρέποντας τη λειτουργία των περισσότερων σχολείων, εστιατορίων και επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η σημερινή αύξηση είναι η μεγαλύτερη από τις 30 Ιουνίου, όταν η Σουηδία είχε καταγράψει πάνω από 800 νέες μολύνσεις.

Η χώρα μετρά 5.893 θανάτους από επιπλοκές της νόσου Covid-19.

Γερμανοί επιστήμονες ανακάλυψαν εξαιρετικά αποτελεσματικά αντισώματα κατά του κορονοϊού

Οι πάντες ελπίζουν σε ένα εμβόλιο κατά του κορονοϊού και διεξάγονται σχετικές έρευνες σε όλο τον κόσμο. Προφανώς αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να ανακτήσουμε ένα κομμάτι κανονικότητας στο μέλλον. Καλά νέα έρχονται από επιστήμονες του νοσοκομείου Charité του Βερολίνου και από το Γερμανικό Κέντρο Νευροεκφυλιστικών ασθενειών» (DKNE). Οι ερευνητές τους βρήκαν εξαιρετικά αποτελεσματικά αντισώματα στο αίμα ατόμων που έχουν ασθενήσει από τον κορονοϊό.

«Στο μέλλον, αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την προστασία των ανθρώπων, ώστε να μην ασθενήσουν από τον ιό και να τους προστατεύσουν από τις συνέπειές του με τον λεγόμενο παθητικό εμβολιασμό», είπε σε συνέντευξή του στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTL o Δρ. Γιάκομπ Κράιε, συντονιστής του ερευνητικού προγράμματος αντισωμάτων.

Τα αντισώματα χρησιμοποιούνται ως παθητικό εμβόλιο και για άλλες ασθένειες. Το πλεονέκτημα είναι ότι επιδρούν αμέσως, προσφέρουν όμως μόνο προσωρινή προστασία, διότι το σώμα δεν τα παράγει το ίδιο, όπως συμβαίνει με άλλους εμβολιασμούς, αλλά προέρχονται από έξω για να καταπολεμήσουν τον κορονοϊό.

«Εάν επιβεβαιωθούν τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα του πειράματος σε ζώα, τα αντισώματα θα μπορούσαν στη συνέχεια να δοκιμαστούν σε κλινικές μελέτες σε ανθρώπους ήδη από το επόμενο έτος», όπως τόνισε ο Δρ. Γιάκομπ Κράιε στο RTL.

Κορονοϊός: Την ισχύ σε ευρύτερη περιοχή της Αγγλίας των αυστηρών περιοριστικών μέτρων ανακοίνωσε ο υπ. Υγείας

Την ισχύ σε ευρύτερη περιοχή της Αγγλίας των αυστηρών περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν εκεί στην αρχή της εβδομάδας με στοχο την αναχαίτιση της διασποράς του νέου κορονοϊού, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας Ματ Χάνκοκ, σημειώνοντας ότι στην περιοχή αυτή περιλαμβάνεται και το Λίβερπουλ.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον απηύθυνε έκκληση χθες Τετάρτη στον κόσμο να τηρεί τους κανόνες, επαναλαμβάνοντας την βούλησή του όχι μόνον να προστατεύσει τη δημόσια υγεία αλλά και να κρατήσει την οικονομία σε λειτουργία. Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, η βρετανική κυβέρνηση έθεσε το μεγαλύτερο μέρος της βορειοανατολικής Αγγλίας υπό περαιτέρω περιοριστικά μέτρα για να αναχαιτιστεί η αύξηση των κρουσμάτων νέου κορονοϊού.

“Σήμερα επεκτείνω την ισχύ των μέτρων αυτών που εφαρμόστηκαν στα βορειοανατολικά από την αρχή αυτής της εβδομάδας στο Λίβερπουλ, το Ουόρινγκτον, το Χάρτλπουλ και το Μίντλεσμπρο”, δήλωσε ο Χάνκοκ στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι κατανοεί τις ανησυχίες για τις παμπ και τα εστιατόρια, πολλά από τα οποία έχουν πληγεί από την απαγόρευση κυκλοφορίας που ισχύει μετά τις 22:00 τοπική ώρα στην Αγγλία, την Σκωτία και την Ουαλία για να ανασχεθεί το δεύτερο κύμα της COVID-19.

“Ο κλάδος της φιλοξενίας προσφέρει τόσο πολύ χρώμα και ζωή σε αυτήν τη χώρα”, σημείωσε και προσέθεσε: “Και θα κάνουμε οτιδήποτε μπορούμε για να τον υποστηρίξουμε καθόσο θα ενεργούμε γρήγορα για να διατηρήσουμε υπό έλεγχο τον ιό αυτόν. Γνωρίζω ότι τα μέτρα αυτά είναι σκληρά και ότι απαιτούν άλλη μια θυσία”.

Την ίδια ώρα η υπηρεσία διαγνωστικών τεστ και ιχνηλάτησης για την COVID-19 του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) της Βρετανίας ανακοίνωσε σήμερα αύξηση κατά 61% των κρουσμάτων νέου κορονοϊού που καταγράφηκαν σε μια εβδομάδα στην Αγγλία, σημειώνοντας ότι πρόκειται για τον τετραπλάσιο αριθμό από αυτόν που εντοπιζόταν στα τέλη του Αυγούστου. Συνολικά “31.373 άνθρωποι διαγνώσθηκαν θετικοί για νέο κορονοϊό για πρώτη φορά στην Αγγλία μεταξύ της 17ης και της 23ης Σεπτεμβρίου, το οποίο δείχνει αύξηση 61% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα”, ανακοίνωσε η υπηρεσία Test and Trace του NHS.

“Τα θετικά δείγματα αυξάνονται ραγδαία τις τελευταίες 4 εβδομάδες και τα τετραπλάσια κρούσματα εντοπίστηκαν την πιο πρόσφατη εβδομάδα από την οποία έχουμε στοιχεία σε σύγκριση με τα τέλη του Αυγούστου”, επισημαίνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η υπηρεσία αυτή.

Ψάχνουν πως νόσησε σοβαρά ο Βρετανός που συμμετείχε στις δοκιμές της AstraZeneca

Η Σερβία θα επανεξετάσει τον αριθμό των θανάτων λόγω κορονοϊού

Η Σερβία θα επανεξετάσει τα δεδομένα από την αρχή της επιδημίας του κορονοϊού προκειμένου να ελέγξει το ποσοστό των θανάτων και να διορθώσει τις όποιες παρατυπίες ύστερα από τις δηλώσεις του κορυφαίου επιδημιολόγου της χώρας που αμφισβήτησε τα στοιχεία.

“Θα διενεργήσουμε τον έλεγχο με τον πλέον ειλικρινή τρόπο. Πιστεύω στις ειδικές γνώσεις των ανθρώπων μας. Ποτέ δεν κρύψαμε τίποτα και ό,τι κάναμε, το κάναμε με διαφάνεια”, δήλωσε ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς σήμερα σε δημοσιογράφους.

Η Σερβία κατέγραψε το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στις αρχές Μαρτίου. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 33.551 άνθρωποι έχουν μολυνθεί και 749 έχασαν τη ζωή τους αφού ασθένησαν με COVID-19.

Ο Πρέντραγκ Κον, μέλος της ομάδας που διορίστηκε από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, δήλωσε προχθές, Τρίτη, ότι ο επίσημος απολογισμός για τους νεκρούς στην πρωτεύουσα Βελιγράδι είναι τρεις φορές μικρότερος από τον πραγματικό αριθμό. Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό του Βελιγραδίου NewsMax Adria TV, ο Κον συνέδεσε την απόκλιση αυτή, που είπε ότι ήταν ιδιαίτερα μεγάλη τον Ιούνιο, με το ανακριβές, όπως το χαρακτήρισε, πληροφοριακό σύστημα.

Η βαλκανική χώρα κατέγραψε μεγάλη αύξηση στα κρούσματα κορονοϊού πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου και επίσης τον Ιούλιο αφού χαλάρωσε τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στα μέσα Μαρτίου για να ανακοπεί η εξάπλωση της COVID-19. Οι υγειονομικές αρχές της χώρας υποστηρίζουν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων έχει μειωθεί μετά τον Αύγουστο.

Νέο ρεκόρ στο Ιράν με περισσότερα από 3.820 κρούσματα σε 24 ώρες

Ο αριθμός των ανθρώπων που προσβλήθηκαν από τη νόσο Covid-19 κατέγραψε σήμερα νέο ρεκόρ στο Ιράν, με 3.825 νέα κρούσματα σε 24 ώρες, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Με τον απολογισμό αυτό καταρρίπτεται το προηγούμενο ρεκόρ της 22ας Σεπτεμβρίου, κατά το οποίο 3.712 κρούσματα είχαν επιβεβαιωθεί σε μία ημέρα.

Οι θάνατοι που συνδέονται με την ασθένεια παραμένουν σχετικά σταθεροί, βάσει των στοιχείων της ιρανικής κυβέρνησης.

«Δυστυχώς, χάσαμε 211 από τους αγαπητούς συμπατριώτες μας εξαιτίας της νόσου Covid-19 τις τελευταίες 24 ώρες», ανέφερε η εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Υγείας Σίμα Σαντάτ Λαρί, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου που παραχωρεί.

Με τον αριθμό αυτό, το σύνολο των νεκρών από τον νέο κορονοϊό ανέρχεται πλέον σε 26.380 (461.044 κρούσματα) με το Ιράν να είναι η πλέον πληγείσα από την πανδημία χώρα της Μέσης Ανατολής.

Εκφράζοντας τη λύπη της για «έλλειψη σεβασμού στα υγειονομικά πρωτόκολλα» στο σύνολο της χώρας, η Λαρί απηύθυνε για μία ακόμη φορά έκκληση στους Ιρανούς να τηρούν τις συστάσεις, ιδίως τη χρήση της μάσκας όπου είναι υποχρεωτική.

«Η τάση μείωσης της χρήσης της μάσκας τις τελευταίες εβδομάδες παραμένει πολύ ανησυχητική», τόνισε η Ιρανή αξιωματούχος

Διαβάστε επίσης:

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα