Top

Κοροναϊός: Ο Σαλβίνι καλεί τους Ιταλούς να πουν «όχι» στη βραδινή απαγόρευση κυκλοφορίας

Την ίδια ώρα το Λονδίνο στέλνει βοήθεια στην Ινδία.

Parallaxi
κοροναϊός-ο-σαλβίνι-καλεί-τους-ιταλού-752550
Parallaxi

Οι βρετανικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα 1.712 νέα κρούσματα COVID-19, που σημαίνει ότι καταγράφηκαν 17.063 νέα κρούσματα μεταξύ της 19ης και της 25ης Απριλίου, σημειώνοντας μια πτώση 4,6% σε σχέση με το προηγούμενο επταήμερο.

Άλλοι 11 άνθρωποι πέθαναν μέσα σε διάστημα 28 ημερών μετά τη διάγνωσή τους με COVID-19, αριθμός που διαμορφώνει τη μείωση των επτά ημερών στο 12,6%, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία.

Συνολικά 33,67 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν κάνει μια πρώτη δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού και 12,59 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν κάνει και τη δεύτερη δόση.

Βρετανία: Το Λονδίνο στέλνει ιατρικό εξοπλισμό έκτακτης ανάγκης στην Ινδία

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι στέλνει περισσότερες από 600 ιατρικές συσκευές, συμπεριλαμβανομένων συμπυκνωτών οξυγόνου και αναπνευστήρων, στην Ινδία, για να βοηθήσει τη χώρα να διαχειριστεί την έξαρση των κρουσμάτων του κορονοϊού, καθώς οι μολύνσεις και οι θάνατοι από την επιδημία αυξάνονται κατακόρυφα.

“Ιατρικός εξοπλισμός ζωτικής σημασίας, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων εκατοντάδες συμπυκνωτές οξυγόνου και αναπνευστήρες, είναι καθ’οδόν από τη Βρετανία προς την Ινδία”, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, προκείμενου να “υποστηρίξει τις προσπάθειες ώστε να αποτραπούν οι τραγικές ανθρώπινες απώλειες εξαιτίας αυτού του φρικτού ιού”.

Ο εξοπλισμός έκτακτης ανάγκης προέρχεται από το πλεόνασμα των αποθεμάτων της Βρετανίας και η πρώτη αποστολή αναμένεται να φθάσει στο Νέο Δελχί νωρίς την Τρίτη, ανακοίνωσε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.

“Στεκόμαστε στο πλευρό της Ινδίας ως ένας φίλος και εταίρος κατά τη διάρκεια μιας πολύ ανησυχητικής περιόδου στην καταπολέμηση της COVID-19”, τόνισε ο Μπόρις Τζόνσον.

“Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με την ινδική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου και είμαι αποφασισμένος να διασφαλίσω ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να στηρίξει τη διεθνή κοινότητα στην παγκόσμια μάχη κατά της πανδημίας”, πρόσθεσε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν το Σάββατο ότι θα στείλουν πρόσθετη βοήθεια στην Ινδία, η οποία έχει εξοντωθεί από την Covid-19.

Η Ουάσινγκτον θα στείλει “αμέσως” ιατρικό εξοπλισμό και συστατικά εμβολίων στην Ινδία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παράσχουν αμέσως στην Ινδία πρώτες ύλες για εμβόλια κατά της Covid-19, ιατρικό και προστατευτικό εξοπλισμό για να τη βοηθήσουν να ανταποκριθεί σε μια τεράστια αύξηση των μολύνσεων από κορονοϊό, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στείλουν “αμέσως” συστατικά για την παραγωγή εμβολίων καθώς και ιατρικό εξοπλισμό στην Ινδία, η οποία μαστίζεται από μια έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες εντόπισαν την προέλευση συγκεκριμένων συστατικών που είναι απαραίτητα για την παραγωγή στην Ινδία εμβολίων κατά της Covid-19, τα οποία θα παραδοθούν αμέσως στην Ινδία”, διευκρίνισε ο Τζέικ Σάλιβαν χωρίς ωστόσο να κάνει λόγο για την αποστολή εμβολίων σε αυτήν τη χώρα, η οποία κατέγραψε σήμερα παγκόσμιο ρεκόρ νέων μολύνσεων από κορονοϊό.

Το Παρίσι θα στείλει οξυγόνο και εξοπλισμό στην Ινδία

Η Γαλλία “θα προσφέρει μέσα στις επόμενες ημέρες σημαντική βοήθεια σε οξυγόνο” στην Ινδία, η οποία αντιμετωπίζει μια έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Το Παρίσι “θα αρχίσει να στέλνει αναπνευστήρες στην Ινδία από την ερχόμενη εβδομάδα, αεροπορικώς”, εξήγησε η προεδρία, χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις για το μέγεθος της παρεχόμενης βοήθειας.

Η Γαλλία προστίθεται σε άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες προσφέρουν τη βοήθειά τους μετά τη δραματική εξάπλωση της πανδημίας στην Ινδία, όπου κυριαρχεί μια νέα παραλλαγή. Σήμερα η χώρα σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ με σχεδόν 350.000 μολύνσεις σε μία μέρα.

Νωρίτερα σήμερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενεργοποίησε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας για να σταλεί “βοήθεια” στην Ινδία. Η ΕΕ ανέφερε ότι θέλει να στείλει οξυγόνο και φάρμακα, μετά το αίτημα που έλαβε από το Νέο Δελχί.

Σε αυτήν τη χώρα, 2.767 άνθρωποι πέθαναν από την Covid-19 σε 24 ώρες, ένα θλιβερό εθνικό ρεκόρ. Στα νοσοκομεία, αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν διαδρόμους γεμάτους με κρεβάτια, με φορεία και οικογένειες που ζητούν μάταια οξυγόνο ή μια θέση για τους οικείους τους που αργοπεθαίνουν.

Ιταλία: O Ματέο Σαλβίνι και η Λέγκα ζητούν από τους Ιταλούς να πουν «όχι» στη βραδινή απαγόρευση κυκλοφορίας. Άκρως ενοχλημένη η αντίδραση της κεντροαριστεράς

Αίσθηση έχει προκαλέσει στην Ιταλία η τελευταία πρωτοβουλία του γραμματέα της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι. Παρ΄όλο που το κόμμα του μετέχει στην κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι, ο Σαλβίνι ζήτησε από τους Ιταλούς να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην απαγόρευση κυκλοφορίας (από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί), βάζοντας την υπογραφή τους σε συγκεκριμένο ιστότοπο.

«Τουλάχιστον στις περιοχές εκείνες όπου η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, λέμε όχι στην απαγόρευση κυκλοφορίας, σε περιορισμούς και όρους», γράφει ο επικεφαλής της Λέγκα.

Η θέση του αυτή προκάλεσε την άκρως ενοχλημένη αντίδραση του γραμματέα του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Ενρίκο Λέτα, ο οποίος τόνισε ότι ο Ματέο Σαλβίνι πρέπει να αποφασίσει, τελικά, αν θεωρεί ότι βρίσκεται εντός ή εκτός κυβέρνησης. Υπενθυμίζεται ότι από αύριο, σε 15 ιταλικές περιφέρειες (επί 21 συνολικά ) η εστίαση θα ξανανοίξει, όπως και τα θέατρα και οι κινηματογράφοι.

Το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Ντράγκι, όμως, αποφάσισε ότι για να παραμείνει η πανδημία υπό έλεγχο, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα συνεχίσει να ισχύει από τις 10 το βράδυ. Η Λέγκα και πολλοί πρόεδροι περιφερειών είχαν ζητήσει επιμόνως να μπορούν να κυκλοφορούν χωρίς περιορισμούς οι πολίτες τουλάχιστον μέχρι τις 11 το βράδυ, αλλά το αίτημά τους δεν έγινε δεκτό.

Ιταλία-Covid-19: 13.158 κρούσματα κορονοϊού, 217 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

Σήμερα καταγράφηκαν στην Ιταλία 13.158 περιστατικά κορονοϊού και 217 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 239.482 διαγνωστικά τεστ, το 5,5% από τα οποία ήταν θετικό στον κορονοϊό.

Χθες, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 4,3%, τα κρούσματα 13.817 και 322 οι θάνατοι.

Από την αρχή της επιδημίας, στη χώρα έχουν μολυνθεί 3.962.674 άνθρωποι από τον νέο κορονοϊό και 119.238 έχουν χάσει τη ζωή τους.

Στις μονάδες εντατικής θεραπείας της Ιταλίας σήμερα οι ασθενείς μεCovid-19 είναι 32 λιγότεροι από χθες, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 309 λιγότεροι.

Με πληροφορίες από ΑΓ/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Guardian: Γιατί η έκρηξη του ιού στην Ινδία είναι παγκόσμιο πρόβλημα

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα