Top

Κοροναϊός: Θρίλερ με πάνω από 4000 νεκρούς σε 24 ώρες στην Ινδία

Τι εξετάσει η Astra Zeneca.

Parallaxi
κοροναϊός-θρίλερ-με-πάνω-από-4000-νεκρούς-757005
Parallaxi

H εικόνα στον κόσμο σήμερα:

H εικόνα στον κόσμο χθες:

Αναλυτικά η εικόνα ανά τον κόσμο:

Η Ινδία κατέγραψε για πρώτη φορά περισσότερους από 4.000 θανάτους λόγω του κορονοϊού μέσα σε 24 ώρες, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Οι 4.197 νέοι θάνατοι αυξάνουν το συνολικό απολογισμό στην Ινδία σε 238.270 νεκρούς από την αρχή της πανδημίας. Μέσα σε μία ημέρα καταγράφηκαν στη χώρα 401.078 νέα κρούσματα Covid-19, τα οποία αύξησαν τον συνολικό απολογισμό σε σχεδόν 21,9 εκατομμύρια κρούσματα.

ΗΠΑ-Covid-19: Η AstraZeneca εξετάζει να υποβάλει στον FDA αίτημα για πλήρη άδεια χρήσης του εμβολίου της κατά της Covid-19, αντί για μια άδεια κατεπείγουσας χρήσης, σύμφωνα με την Wall Street Journal

Η φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca Plc ενδέχεται να παρακάμψει την υποβολή αιτήματος στον αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) για χορήγηση άδειας κατεπείγουσας χρήσης για το εμβόλιο της κατά της Covid-19 και αντ΄αυτού να ακολουθήσει την πιο χρονοβόρα διαδικασία ζητώντας πλήρη άδεια πώλησης του εμβολίου της, ανέφερε χθες η Wall Street Journal.

Ένα τέτοιο βήμα θα καθυστερήσει περαιτέρω οποιαδήποτε τη χορήγηση του εμβολίου αυτού στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το δημοσίευμα, που επικαλείται ανθρώπους με γνώση του θέματος.

Ερωτηθείσα να σχολιάσει το δημοσίευμα, η AstraZeneca σχολίασε εμμέσως λέγοντας σε ανακοίνωσή της που έστειλε με mail στο Reuters ότι «συνεχίζει να επεξεργάζεται την αίτησή της στον FDA για το AZD1222».

«Είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί το σημαντικό μέγεθος του φακέλου– επιπρόσθετα με τα δεδομένα της κλινικής δοκιμής στις ΗΠΑ, η κατάθεση του αιτήματος θα περιλαμβάνει επίσης αναλύσεις και φαρμακοεπαγρύπνηση από όλες τις μέχρι σήμερα κλινικές μελέτες, εκτός από τα δεδομένα στοιχείων στον πραγματικό κόσμο», πρόσθεσε η εταιρεία.

Την περασμένη εβδομάδα, η AstraZeneca τόνισε ότι εργάζεται όσο το δυνατόν γρηγορότερα για να συλλέξει δεδομένα σχετικά με το εμβόλιο της κατά της Covid-19 ώστε να υποβάλει αίτημα για έγκριση στις ΗΠΑ. Η εταιρεία δήλωσε ότι σχεδιάζει να υποβάλει αίτημα στον FDA για έγκριση τις ερχόμενες εβδομάδες.

Ο Λευκός Οίκος στα τέλη Απριλίου ανέφερε ότι οι ΗΠΑ θα αρχίσουν να μοιράζονται έως και 60 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca με άλλες χώρες μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Η χορήγηση του εμβολίου κατά της Covid-19 που ανέπτυξαν η AstraZeneca με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, συνοδεύεται με αναφορές σπάνιων θρομβοεμβολών σε συνδυασμό με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων που εμφανίζονται συχνότερα σε ενήλικες νεότερης ηλικίας. Ορισμένες χώρες χορηγούν το εμβόλιο μόνο σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Μεξικό-Covid-19: Ανοίγουν υπαίθριες εκδηλώσεις στην Πόλη του Μεξικού μετά από σταθερή πτώση των κρουσμάτων

Οι κάτοικοι της Πόλης του Μεξικού θα μπορούν να παρευρεθούν σε υπαίθριες συναυλίες και αθλητικές εκδηλώσεις, με περιορισμένη χωρητικότητα, που ξεκινούν την ερχόμενη εβδομάδα μετά από μια σταθερή πτώση του αριθμού των κρουσμάτων της Covid-19, ανακοίνωσε χθες η δήμαρχος της μεξικανικής πρωτεύουσας, Κλαούντια Σάινμπάουμ.

Τα νέα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ στις 10 Μαΐου θα περιλαμβάνουν επέκταση της πρόσβασης σε κινηματογράφους, τράπεζες και συνέδρια σε ξενοδοχεία.

Η χαλάρωση των περιορισμών ακολουθεί μια σταθερή μείωση κατά τους τελευταίους μήνες του αριθμού μολύνσεων του νέου κορονοϊού στην πόλη και στις γύρω μητροπολιτικές περιοχές όπου κατοικούν περίπου 22 εκατομμύρια άνθρωποι.

Τα ποσοστά πληρότητας στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας με ασθενείς Covid-19 έχουν πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο από την αρχή της πανδημίας, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Αυτό θα επιτρέψει τη διεξαγωγή υπαίθριων αθλητικών εκδηλώσεων με χωρητικότητα 25% από τις 12 Μαΐου, ενώ συναυλίες και άλλοι χώροι ψυχαγωγίας, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων εκδηλώσεων σε εσωτερικούς χώρους θα ξεκινήσουν να πραγματοποιούνται από τις 17 Μαΐου με χωρητικότητα 30%. Η κατανάλωση αλκοόλ θα απαγορεύεται σε υπαίθριες αθλητικές εκδηλώσεις.

Σε ερώτηση αν το άνοιγμα ενδέχεται να οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού κρουσμάτων στην πόλη, η Σάινμπάουμ είπε ότι διάφοροι παράγοντες μπορούν να αποτρέψουν αυτό να συμβεί, όπως η αύξηση του ποσοστού εμβολιασμών, η πειθαρχία των πολιτών, ο θερμότερος καιρός και ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων που έχουν νοσήσει με την Covid-19, που μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία ανοσίας της αγέλης.

Βραζιλία-Covid-19: 2.165 θάνατοι, σχεδόν 80.000 κρούσματα σε 24 ώρες – Συμφωνία για αγορά 100 εκατομμυρίων επιπλέον δόσεων του εμβολίου της Pfizer

Στη Βραζιλία καταγράφηκαν τις προηγούμενες 24 ώρες άλλοι 2.165 θάνατοι εξαιτίας της Covid-19 ενώ επιβεβαιώθηκαν 78.886 κρούσματα του SARS-CoV-2, σύμφωνα με τα δεδομένα που ανακοίνωσε χθες Παρασκευή το υπουργείο Υγείας.

Το λατινοαμερικάνικο κράτος των 212 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφει τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό της πανδημίας του νέου κορονοϊού στον πλανήτη σε απόλυτα μεγέθη επίσημα, με 419.114 θανάτους επί συνόλου σχεδόν 15,1 εκατομμυρίων μολύνσεων.

Τον Απρίλιο η Βραζιλία κατέγραψε ρεκόρ θανάτων σε μηνιαία βάση (82.266), για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Η καμπύλη των κρουσμάτων και των θανάτων έχει μειωθεί από την κορύφωση στα τέλη Μαρτίου και μοιάζει να οδεύει σε σταθεροποίηση, πλην όμως σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο.

Ένας αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας δήλωσε χθες πως η χώρα αναμένεται να υπογράψει την ερχόμενη εβδομάδα μια νέα συμφωνία με την αμερικάνικη φαρμακοβιομηχανία Pfizer Inc για 100 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις του εμβολίου της κατά της Covid-19, διπλασιάζοντας την αποστολή δόσεων του εμβολίου αυτού στην λατινοαμερικάνικη χώρα για αυτό το χρόνο.

Βρετανία: Ειδικοί συνιστούν στους κάτω των 40 ετών να αποφύγουν το AstraZeneca

Βρετανία: Ο νέος κορονοϊός δεν θα κυκλοφορεί στη Βρετανία έως τον Αύγουστο δηλώνει ο απερχόμενος πρόεδρος της κυβερνητικής ειδικής ομάδας για τα εμβόλια 

Ο νέος κορονοϊός δεν θα κυκλοφορεί πλέον στη Βρετανία έως τον Αύγουστο, δήλωσε χθες στην Daily Telegraph ο απερχόμενος πρόεδρος της κυβερνητικής ειδικής ομάδας για τα εμβόλια, Κλάιβ Ντιξ.

«Κάποια στιγμή τον Αύγουστο, δεν θα υπάρχει πλέον κυκλοφορία του ιού στο Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο Ντιξ, προσθέτοντας ότι πιστεύει ότι το πρόγραμμα ενισχυτικού εμβολιασμού ενδέχεται να μετατεθεί για τις αρχές του 2022.

Η κυβέρνηση εξετάζει ποια εμβόλια κατά της Covid-19 θα προσφέρουν τον καλύτερο ενισχυτικό εμβολιασμό ευάλωτων ατόμων αργότερα φέτος.

Ο Ντιξ είπε στην Telegraph ότι αναμένει ότι όλοι στο Ηνωμένο Βασίλειο θα έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση μέχρι τα τέλη Ιουλίου, οπότε «θα έχουμε πιθανώς προστατεύσει τον πληθυσμό από όλες τις παραλλαγές που είναι γνωστές».

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει χορηγήσει πάνω από 51 εκατομμύρια εμβόλια και είναι η δεύτερη χώρα στον κόσμο με την ταχύτερη εκστρατεία εμβολιασμού έχοντας χορηγήσει τουλάχιστον μία δόση σε πάνω από το ήμισυ του ενήλικου πληθυσμού της χώρας.

Χθες η αρμόδια για τα εμβόλια επιτροπή της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι άτομα κάτω των 40 ετών θα πρέπει να λαμβάνουν εναλλακτικό εμβόλιο σε αυτό της AstraZeneca όπου αυτό είναι εφικτό, λόγω μικρού κινδύνου για την σπάνια εμφάνιση θρομβοεμβολικών επεισοδίων.

Η Μεικτή Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (JCVI) ανέφερε στην γνωμοδότησή της ότι η σύσταση συνδέεται με τα χαμηλά επίπεδα μετάδοσης της επιδημίας της Covid-19 στην Βρετανία και με την διαθεσιμότητα των εναλλακτικών εμβολίων των Pfizer/BioNTech και Moderna.

Ο Ντιξ, ο οποίος διορίστηκε προσωρινός πρόεδρος της ειδικής ομάδας τον Δεκέμβριο, παραιτήθηκε από το πόστο του την περασμένη εβδομάδα.

Γερμανία-Covid-19: 238 θάνατοι, πάνω από 15.000 κρούσματα σε 24 ώρες

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 15.685 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 3.507.673, δείχνουν τα δεδομένα που δημοσιοποίησε σήμερα Σάββατο το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.

Ταυτόχρονα υπέκυψαν ακόμη 238 ασθενείς με την Covid-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού να φθάνει τους 84.648 νεκρούς ως εδώ, κατά την ίδια πηγή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΣ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα