Top

Κοροναϊός: Το σχέδιο για άρση του lockdown έως τον Απρίλιο

Τι ισχύει από αύριο, 1 Μαρτίου.

Parallaxi
κοροναϊός-το-σχέδιο-για-άρση-του-lockdown-έως-729122
Parallaxi

corona

Στο “κόκκινο” παραμένει η Αττική, καταγράφοντας καθημερινά υψηλό αριθμό κρουσμάτων και αυξάνοντας επομένως τον αριθμό των εισαγωγών της στα νοσοκομεία. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση φαίνεται να έχει σχεδιάσει αναλυτικά την άρση του lockdown έως τον Απρίλιο, με τους ειδικούς να παίρνουν θέση αναφορικά με το επικείμενο άνοιγμα.

Παρακάτω αναλυτικά τα νεότερα:

Στο επίκεντρο όλων τίθεται αυτή τη στιγμή η αποσυμφόρηση των ΜΕΘ καθώς η πληρότητα στις εντατικές φτάνει σχεδόν στο 90%.

Το μέγεθος του προβλήματος επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Στέλιος Λουκίδης.

Ο ίδιος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι αυτή τη στιγμή καταγράφεται η μεγαλύτερη πίεση, από την άποψη εισαγωγών, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Αττική από την αρχή της πανδημίας.

Λόγω των ραγδαίων εξελίξεων, ειδικοί και κυβέρνηση αποφάσισαν την παράταση του lockdown.

Σημειώνεται ότι, συγκεκριμένα τη χθεσινή ημέρα τα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ εντοπίστηκαν στην Αττική.

Πώς κατανέμονται τα κρούσματα στην Αττική:

69 κρούσματα στην Π.Ε.Ανατολικής Αττικής 94 κρούσματα στην Π.Ε.Βόρειου Τομέα Αθηνών 103 κρούσματα στην Π.Ε.Δυτικού Τομέα Αθηνών 28 κρούσματα στην Π.Ε.Δυτικής Αττικής 220 κρούσματα στην Π.Ε.Κεντρικού Τομέα Αθηνών 101 κρούσματα στην Π.Ε.Νοτίου Τομέα Αθηνών 182 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς 18 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων

Βεβαίωση μετακίνησης- Τι θα ισχύει από αύριο 

Στο μεταξύ με νέες βεβαιώσεις μετακίνησης θα πρέπει να κυκλοφορούν από αύριο, Δευτέρα 1 Μαρτίου, οι εργαζόμενοι καθώς το lockdown παρατείνεται τουλάχιστον μέχρι τις 8 Μαρτίου.

Οι εργοδότες υποχρεούνται να έχουν εφοδιάσει τους εργαζόμενούς τους με νέες βεβαιώσεις κίνησης για την εκτέλεση της εργασίας τους.

Υπογραμμίζεται ότι οι συγκεκριμένες βεβαιώσεις ισχύουν μέχρι και τη Δευτέρα 8 Μαρτίου ενώ από την Τρίτη στις 9 του μήνα, οι επιχειρήσεις πρέπει να χορηγήσουν νέες βεβαιώσεις που δύνανται να έχουν ισχύ έως 14 ημέρες.

Πώς λαμβάνει ο εργαζόμενος τη βεβαίωση

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, οι βεβαιώσεις αυτές μπορούν να εκδίδονται από τις 25/2/2021. Κατά την ανακοίνωση, χορηγούνται αφενός μεν ηλεκτρονικά από το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αφετέρου δε από τον ιστότοπο forma.gov.gr, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης-αίτησης του εργοδότη, η οποία χορηγείται αποκλειστικά στους εργαζόμενους που παρέχουν με αυτοπρόσωπη παρουσία την εργασία τους στην επιχείρηση-εργοδότη.

Δεν χορηγείται βεβαίωση μετακίνησης σε όσους εργαζόμενους βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας, τηλεργασία και νόμιμη άδεια και οι οποίοι μπορούν να μετακινούνται μόνο μέσω της χρήσης των 6 ειδικών κατηγοριών, που επιτρέπουν την κατ΄ εξαίρεση μετακίνηση πολιτών με αποστολή SMS στο 13033.

Οι κλειστές επιχειρήσεις με εντολή δημόσιας αρχής, βάσει Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), μπορούν να χορηγούν τις αντίστοιχες βεβαιώσεις μόνο σε όσους εργαζόμενους απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητές τους.

Με έντυπο, μέσω του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» ή από τον ιστότοπο forma.gov.gr, μπορούν επίσης να μετακινούνται οι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς εργοδότη, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες. Οφείλουν να φέρουν μαζί με εκτύπωση από το Πληροφοριακό Σύστημα TAXIS των φορολογικών στοιχείων φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας ή αντίστοιχη ηλεκτρονική απεικόνιση.

Οι επιστήμονες-αυτοαπασχολούμενοι μπορούν να επιδεικνύουν την επαγγελματική ταυτότητα του συλλόγου τους.

Τέλος, με νέο έντυπο, μέσω του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», μπορούν επίσης να μετακινούνται τα μέλη οργάνου διοίκησης, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης της επιχείρησης που μετέχουν.

Άρση lockdown- Το σχέδιο μέχρι τον Απρίλιο

Με βάση τα ανωτέρω δεδομένα, δύσκολη υπόθεση παραμένει η άρση του lockdown.

Μάλιστα, όπως είπε η Σοφία Φασουλάκη και το OPEN TV, κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν πως αν δεν αποκλιμακωθεί η κατάσταση στο σύστημα υγείας, είναι πολύ δύσκολο να γίνει σταδιακή άρση των περιορισμών.

Πάντως, η κυβέρνηση σχεδιάζει το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων σταδιακά και με συγκεκριμένο σχεδιασμό.

Τα βήματα για το άνοιγμα

Αρχικά αναμένεται να ανοίξει το λιανεμπόριο και έπειτα τα σχολεία.  Εφόσον δεν υπάρξει πρόβλημα, το άνοιγμα των σχολείων δρομολογείται για μετά τις 15 Μαρτίου.

Ακολούθως, σειρά έχουν τα ξενοδοχεία, τα οποία εφόσον και πάλι δεν υπάρξει πρόβλημα θα δουλέψουν πάλι τον Απρίλιο και τελευταία έρχεται η εστίαση.

Ποια ημερομηνία «κλειδώνει» για το άνοιγμα της αγοράς- Μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα