Top

Κορονοϊός: Ανησυχεί η μετάλλαξη της Ουγκάντα – Εμφάνιση σπάνιου συνδρόμου σε 5χρονο

Διαβάστε τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας.

Parallaxi
κορονοϊός-ανησυχεί-η-μετάλλαξη-της-ου-652343
Parallaxi

corona

Διαβάστε τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας.

Καθηγητής ΑΠΘ: Ανησυχία για το άγνωστο στέλεχος της Ουγκάντα

Την ανησυχία του για το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού που εντοπίστηκε στην Ουγκάντα και έχει έρθει πλέον και στη χώρα μας, εκφράζει μέσω του ethnos.gr ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής και Γενετικής του Ανθρώπου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης. Κάνει λόγο για πολύ υψηλή μεταδοτικότητα, αντίστοιχη με αυτήν του στελέχους από τη Νότια Αγγλία και κυρίως για το γεγονός ότι το στέλεχος από την Ουγκάντα βρίσκεται σε διαφορετικό γενετικό κλάδο από αυτόν που βρίσκεται όλες οι υπόλοιπες γνωστές και επικίνδυνες μεταλλάξεις (της Μεγάλης Βρετανίας, της Νότιας Αφρικής και της Καλιφόρνιας), με αποτέλεσμα αυτήν τη στιγμή να υπάρχει άγνοια στην επιστημονική κοινότητα, για το πώς θα συμπεριφερθεί καθώς και για τις συνέπειες που θα προκαλέσει.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει στο ethnos.gr o κ. Τριανταφυλλίδης, όλες οι μέχρι στιγμής μεταλλάξεις του κορονοϊού που προκάλεσαν ανησυχία, βρίσκονται στη γενετική γραμμή Β΄ του ιού, ενώ αυτή της Ουγκάντας βρίσκεται στη γενετική γραμμή Α΄. «Αυτό σημαίνει ότι στην επιστημονική κοινότητα σήμερα υπάρχει άγνοια για τη βιολογική σημασία του συγκεκριμένου στελέχους και αυτό είναι γεγονός που μου προκαλεί ανησυχία. Δεν ξέρουμε ακόμα, για παράδειγμα, αν το συγκεκριμένο στέλεχος μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη θνητότητα. Είναι σημαντικό να συνεχιστεί η προσεκτική παρακολούθηση αυτής της παραλλαγής, ώστε να δούμε τις συνέπειές της», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Τριανταφυλλίδης.

Να σημειωθεί ότι τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού είχαν ταξινομηθεί σε έξι βασικές γενετικές γραμμές (Α, Β, Β.1, Β.1.1, Β.1.177 και Β.1.1.7).

Υψηλή μεταδοτικότητα

Κατά τον ομότιμο καθηγητή Γενετικής και Γενετικής του Ανθρώπου του ΑΠΘ, είναι δεδομένο ότι το στέλεχος του κορονοϊού από την Ουγκάντα παρουσιάζει υψηλή μεταδοτικότητα, κατά τουλάχιστον 50% υψηλότερη από αυτή του αρχικού στελέχους που εντοπίστηκε πριν από περισσότερο από ένα χρόνο στην Κίνα.

«Και η υψηλή μεταδοτικότητά του είναι γεγονός που μου προκαλεί ανησυχία για τη συγκεκριμένη παραλλαγή. Η μεταδοτικότητά του είναι αντίστοιχη με το στέλεχος που εντοπίστηκε στη Νότια Αγγλία, δηλαδή κατά τουλάχιστον 50% υψηλότερη σε σύγκριση με το αρχικό στέλεχος που εμφανίστηκε το Δεκέμβριο του 2019 στη Γουχάν. Είναι ανησυχητικό ότι στην πρωτεύουσας της Ουγκάντας μέσα σε μόλις 4-5 μήνες το συγκεκριμένο στέλεχος παρουσιάζει συχνότητα κατά 61%. Η εξάπλωση μιας νέας παραλλαγής με αυξημένη μεταδοτικότητα ή και μολυσματικότητα μπορεί να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης κάθε χώρας και τελικά να οδηγήσει σε υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας. Υπάρχει, επίσης, ο κίνδυνος νέες παραλλαγές να υπονομεύσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων», τονίζει ο κ. Τριανταφυλλίδης.

Τουλάχιστον 4.000 μεταλλάξεις

Σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή του ΑΠΘ, μέχρι τον Φεβρουάριο του 2021 είχαν καταγραφεί τουλάχιστον 4.000 μεταλλάξεις στο γενετικό υλικό, το RNA, του κορονοϊού. Εκτός από την παραλλαγή της Ουγκάντας από αυξημένη μεταδοτικότητα σε σχέση με τα συμβατικά στελέχη χαρακτηρίζονται οι παραλλαγές της Νότιας Αγγλίας, της Νότιας Αφρικής και της Καλιφόρνια. Μάλιστα, οι δύο τελευταίες χαρακτηρίζονται και από μειωμένη αντίδραση σε παραγωγή αντισωμάτων από τα μολυσμένα άτομα.

Σπάνιο υπερφλεγμονώδες σύνδρομο σε 5χρονο που νόσησε από κορονοϊό

Μάχη για τη ζωή του δίνει ένα 5χρονο παιδί στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου «Παίδων – Αγλαΐα Κυριακού». Οπως μετέδωσε η Δέσποινα Βλεπάκη στο OPEN TV, το παιδί νοσεί από ένα σπάνιο υπερφλεγμονώδες σύνδρομο ονόματι MIS-C που δημιουργείται στα παιδιά, 4 με 6 εβδομάδες μετά τη νόσησή τους από κορονοϊό.

Το 5χρονο παιδί είχε νοσηλευτεί και τις προηγούμενες ημέρες στη ΜΕΘ του νοσοκομείου, όμως τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην καρδιά του από αυτό το σπάνιο σύνδρομο, ανάγκασαν τους γιατρούς να αποφασίσουν τη διακομιδή του παιδιού στο «Ωνάσειο».

Ωστόσο, το 5χρονο παιδί την Παρασκευή επέστρεψε εκ νέου στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παίδων – Αγλαΐα Κυριακού», όπου παραμένει διασωληνωμένο. Οπως τονίζουν οι γιατροί πρόκειται για την πρώτη περίπτωση του συγκεκριμένου συνδρόμου, που εμφανίζεται ως επιπλοκή του κορονοϊού στη χώρα μας.

Θεσσαλονίκη: Έκαναν γυμναστική σε ημιυπόγειο – Τέσσερις συλλήψεις

Λιανεμπόριο: Πτώση 11% στον τζίρο τον Δεκέμβριο λόγω lockdown

Μεγάλη πτώση 11% σημείωσε, λόγω και του lockdown, ο τζίρος στο λιανικό εμπόριο της χώρας τον περασμένο Δεκέμβριο, με τον όγκο των πωλήσεων να αυξάνεται μόνο στα σούπερ μάρκετ και στα καταστήματα τροφίμων γενικότερα, και στα φαρμακεία.

Ειδικότερα, ο όγκος των πωλήσεων μειώθηκε σε: Ένδυση- υπόδηση (59,1%), Καύσιμα και λιπαντικά αυτοκινήτων (27,8%), Βιβλία- χαρτικά- λοιπά είδη (26,9%), Έπιπλα- ηλεκτρικά είδη- οικιακό εξοπλισμό (17,9%) και Πολυκαταστήματα (11,2%). Στον αντίποδα, οι πωλήσεις αυξήθηκαν σε: Φαρμακευτικά- καλλυντικά (21,4%), Μεγάλα καταστήματα τροφίμων (10,8%) και Τρόφιμα- ποτά- καπνό (7%).

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, ο γενικός δείκτης όγκου (κύκλος εργασιών σε σταθερές τιμές) παρουσίασε μείωση 11% τον Δεκέμβριο 2020 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Δεκεμβρίου 2019, ενώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Νοεμβρίου 2020 σημείωσε αύξηση 7,5%. Ο εποχικά διορθωμένος γενικός δείκτης παρουσίασε μείωση 3% τον Δεκέμβριο 2020 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Νοεμβρίου 2020.

Ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών (κύκλος εργασιών σε τρέχουσες τιμές) παρουσίασε μείωση 12,3% τον Δεκέμβριο 2020 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Δεκεμβρίου 2019, ενώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Νοεμβρίου2020 σημείωσε αύξηση 8,5%. Ο εποχικά διορθωμένος γενικός δείκτης παρουσίασε μείωση 2,8% τον Δεκέμβριο 2020 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Νοεμβρίου 2020.

Σε οριακό σημείο οι ΜΕΘ – Ανακούφιση οι κλίνες στον Ευαγγελισμό

Βαθιά ανακούφιση προκαλούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και τη μάχη που δίνει κόντρα στον κορονοϊό, οι ετοιμασίες των νέων κλινών ΜΕΘ που φτιάχνονται στον Ευαγγελισμό. Μάλιστα, αυτή η εξέλιξη έρχεται σε μια περίοδο που οι εργαζόμενοι στην Υγεία τονίζουν πως η πληρότητα των ΜΕΘ που ήδη υπάρχουν είναι πολύ υψηλή.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου δήλωσε στο OPEN πως είναι αυξημένες οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και πως η κάλυψη στις ΜΕΘ όλης της χώρας είναι 75-78% και στο λεκανοπέδιο 90%. Επίσης, ανέφερε πως μετά από κάθε μεταφορά απολυμαίνονται τα ασθενοφόρα.

«Είναι αυξημένες οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, κάποια νοσοκομεία έχουν μπει στο κόκκινο. Η πληρότητα των ΜΕΘ όλης της χώρας αγγίζει το 75& με 78% η κάλυψη στις ΜΕΘ όλης της χώρας για την Ελλάδα. Την τελευταία εβδομάδα έχουμε πάνω από 150 κλήσεις καθημερινά για επιβεβαιωμένα κρούσματα Σπάμε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο», ήταν τα λόγια του Νίκου Παπαευσταθίου.

Ταυτόχρονα, 30 νέες εισαγωγές έγιναν στις κλινικές covid και μία σε ΜΕΘ στον Ευαγγελισμό μετά την εφημερία του νοσοκομείου. Ο Δ. Πιστόλας διευθυντής νοσηλευτικής υπηρεσίας νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» δήλωσε πως ετοιμάζουν νέες κλίνες ΜΕΘ προσθέτοντας πως βρίσκονται σε ετοιμότητα κάνοντας σενάρια για το χειρότερο.

«Ετοιμάζονται νέες κλίνες ΜΕΘ στον Ευαγγελισμό. Είμαστε σε ετοιμότητα κάνουμε σενάρια για το χειρότερο», ήταν τα λόγια του στο OPEN.

Επίδομα 534 ευρώ: Ξεκίνησε η υποβολή μονομερών δηλώσεων για Ιανουάριο, Φεβρουάριο

Γρεβενά: Ανησυχία από την αύξηση των κρουσμάτων – Η έκκληση του δημάρχου

Έκκληση στους δημότες των Γρεβενών να τηρούν με ευλάβεια όλα τα μέτρα προστασίας για την Covid-19 που έχει υποδείξει ο ΕΟΔΥ και η πολιτική Προστασία απευθύνει ο δήμαρχος της πόλης Γιώργος Δασταμάνης.

Με αφορμή την αισθητή άνοδο των κρουσμάτων που ανακοίνωσε πριν από δύο ημέρες ο ΕΟΔΥ και το ποσοστό θετικότητας των rapid tests, ο δήμαρχος καλεί τους πολίτες «να περιορίσουν τις άσκοπες μετακινήσεις τους, να αποφεύγουν αυστηρά τις συναντήσεις σε σπίτια, να διατηρούν αποστάσεις και να μην υποτιμούν τη χρήση της μάσκας σε δημόσιους και εξωτερικούς χώρους».

«Η κατάσταση αρχίζει να γίνεται κρίσιμη καθώς τα επιδημιολογικά στοιχεία των τελευταίων ωρών δείχνουν μία άκρως επιθετική αύξηση των κρουσμάτων στον δήμο μας», τονίζει ο κ. Δασταμάνης και προειδοποιεί ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επαναληφθούν φαινόμενα όπως του περασμένου Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, όταν «θρηνήσαμε αρκετούς συμπολίτες μας».

Τραγωδία στην Κρήτη: Πέθαναν από κορονοϊό με διαφορά 20 λεπτών – Δάκρυα στο Βενιζέλειο νοσοκομείο

Μέσα σε μόλις 20 λεπτά δύο ασθενείς από κορονοϊό άφησαν την τελευταία τους πνοή στο Βενιζέλειο νοσοκομείο μετά από πολλές μέρες νοσηλείας.

Σύμφωνα με το cretapost.gr, πρόκειται για έναν 62χρονο ο οποίος νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ο οποίος εξέπνευσε στις 23:20 το βράδυ της Πέμπτης.

Λίγα λεπτά νωρίτερα στις 23:00 άφησε την τελευταία του πνοή ένας 74χρονος ο οποίος νοσηλευόταν στην κλινική covid του νοσοκομείου από αναπνευστική ανεπάρκεια.

Και οι δύο είχαν υποκείμενο νόσημα.

Μακριδάκης: Μας ακύρωσαν κάθε προσπάθεια – Σε δέκα μέρες εξάπλωσαν τον ιό στη Χίο

Συναγερμός για τα κρούσματα σε Ρόδο και Κάλυμνο

Εννέα κρούσματα στην Περιφερειακή Ενότητα Ρόδου και 16 στην Περιφερειακή Ενότητα Καλύμνου ανακοίνωσε την Πέμπτη (25/02) ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας.

Κλειστά είναι από σήμερα, λόγω κρουσμάτων σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, τέσσερα δημοτικά σχολεία της Ρόδου. Πρόκειται για το 1ο και 2ο Πειραματικό Σχολείο και το ειδικό Πειραματικό, που στεγάζονται στο συγκρότημα της Ακαδημίας, καθώς και το 1ο Ειδικό Σχολείο Ρόδου στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη.

Με απόφαση της Δ/νσης Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Δωδεκανήσου κλείνουν από σήμερα και για 5 ημέρες, επίσης, τα Ειδικά Σχολεία Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Κλειστό το Δημαρχείο στην Κω

Έκλεισε από χθες, μετά την ανακοίνωση του βουλευτή Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννη Παππά, ότι είναι θετικός στον ιό, το Δημοτικό Μέγαρο της Κω.

Σημειώνεται ότι ο βουλευτής είχε επισκεφθεί την Κω την περασμένη Τρίτη και είχε επαφές με στελέχη της δημοτικής αρχής. Σε ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Κω, Θεοδόσης Νικηταράς, αναφέρει ότι ο Δήμος θα μείνει κλειστός έως την 1η Μαρτίου. Τα αποτελέσματα των τεστ στα οποία υποβλήθηκαν αιρετοί και εργαζόμενοι βγήκαν αρνητικά, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Θετικός στον κορονοϊό διαγνώστηκε ο αντιδήμαρχος Αφάντου και Πεταλούδων, Τάσος Σπανός. Είναι ο τρίτος αντιδήμαρχος στον Δήμο Ρόδου που εντοπίζεται θετικός. Σε ανάρτησή του στο facebook αναφέρει ότι έχει τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό και θα διαχειρίζεται τις υποθέσεις του εξ αποστάσεως.

Την ίδια ώρα, μέσω της ΕΡΤ, ο Διευθυντής του Γ.Ν. Ρόδου, Γρηγόρης Ρουμάνης, απευθύνει έκκληση στους πολίτες που τις τελευταίες μέρες προσέρχονται για εξέταση επειδή ήρθαν σε επαφή με κρούσμα κορονοϊού, να παραμένουν σε ολιγοήμερη καραντίνα και κατόπιν, μετά την παρέλευση λίγων ημερών, να ζητήσουν να υποβληθούν σε τεστ.

Πηγή: ethnos.gr, newsbomb.gr, OPEN TV, ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα