Top

Κορονοϊός: Aνησυχία για Βραζιλία και Ινδία – Το Sputnik V καλύτερο από άλλα εμβόλια

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως. 

Parallaxi
κορονοϊός-aνησυχία-για-βραζιλία-και-ιν-650324
Parallaxi

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως. 

Βραζιλία

Η Βραζιλία ανακοίνωσε χθες Πέμπτη νέο ρεκόρ θανάτων από covid-19, 4.249, ξεπερνώντας για δεύτερη φορά το όριο των 4.000 θανάτων από την έναρξη της πανδημίας, με τα νοσοκομεία της χώρας να αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε εξοπλισμό και τη Γερουσία να ετοιμάζεται να ξεκινήσει έρευνα για τη διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης από την κυβέρνηση του ακροδεξιού προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Η Βραζιλία πλησιάζει το ημερήσιο ρεκόρ των ΗΠΑ, όπου στις 20 Ιανουαρίου καταγράφηκαν 4.405 θάνατοι από covid-19. Η πανδημία στη Βραζιλία είναι εκτός ελέγχου, με ελλείψεις στα εμβόλια και τον Μπολσονάρου να αντιτίθεται σθεναρά στην επιβολή lockdown.

Το δημόσιο σύστημα υγείας φαίνεται να λυγίζει υπό το βάρος των χιλιάδων νέων κρουσμάτων κορονοϊού που εντοπίζονται καθημερινά και έρευνα της Εθνικής Ένωσης Ιδιωτικών Νοσοκομείων (ANAHP) αυτή την εβδομάδα αποκαλύπτει ότι ακόμη και τα πιο πλούσια νοσοκομεία αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε βασικά φάρμακα. Τρία στα τέσσερα ιδιωτικά νοσοκομεία ανέφεραν ότι τα αποθέματά τους σε οξυγόνο, φάρμακα αναισθησίας και διασωληνώσεων αρκούν για μία εβδομάδα ή και λιγότερο, σύμφωνα με την έρευνα της ANAHP σε 88 νοσοκομεία σε όλη τη Βραζιλία.

Η κυβέρνηση Μπολσονάρου υποβιβάζει τον κίνδυνο να εξαντληθούν τα αποθέματα των νοσοκομείων, καθώς ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας προσπαθεί να καθησυχάσει τους πολίτες για τον κορονοϊό, ενώ παράλληλα τάσσεται κατά των προσπαθειών των τοπικών αρχών να επιβάλλουν περιορισμούς στις μετακινήσεις σε μια προσπάθεια να ανασχέσουν την εξάπλωση της covid-19.

“Ό,τι έγινε, έγινε. Βρισκόμαστε ακόμη εν μέσω μιας πανδημία η οποία εν μέρει χρησιμοποιείται πολιτικά όχι για να ηττηθεί ο ιός αλλά για να πέσει ο πρόεδρος”, κατήγγειλε την Τετάρτη ο Μπολσονάρου. “Σε ποια χώρα σε όλο τον κόσμο δεν πεθαίνουν άνθρωποι; Δυστυχώς, άνθρωποι πεθαίνουν παντού”.

Έρευνα της Γερουσίας

Στο μεταξύ η Γερουσία της Βραζιλίας θα συστήσει την επόμενη εβδομάδα ειδική επιτροπή η οποία θα εξετάσει τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του σώματος Ροντρίγο Πατσέκο. Δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου απεφάνθη χθες Πέμπτη ότι η Γερουσία πρέπει να προχωρήσει στη σύσταση της επιτροπής, την οποία ο Πατσέκο προσπάθησε να καθυστερήσει παρά το γεγονός ότι έχει εγκριθεί από επαρκή αριθμό γερουσιαστών.

Σύμφωνα με τον δικαστή Λουίς Ρομπέρτο Μπαρόσο, η έρευνα θα πρέπει να επικεντρωθεί κυρίως “στις ενέργειες και τις παραλείψεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης (…) κυρίως σε ό,τι αφορά την επιδείνωση της υγειονομικής κρίσης στις πολιτείες Αμαζόνας, μετά τις ελλείψεις οξυγόνου για νοσηλευόμενους ασθενείς”. Τον Ιανουάριο δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Μανάους, πρωτεύουσα της πολιτείας Αμαζόνας, λόγω έλλειψης οξυγόνου στα νοσοκομεία.

Αν και δήλωσε ότι θα συμμορφωθεί με την απόφαση του δικαστή, ο Πατσέκο εκτίμησε ότι είναι πολύ νωρίς να εξεταστεί η διαχείριση της κρίσης, την οποία η Βραζιλία ακόμη αντιμετωπίζει, και ότι η σύσταση επιτροπής θα θέσει σε κίνδυνο την υγεία των μελών της, καθώς οι συνεδριάσεις της θα γίνονται με φυσική παρουσία. Περισσότεροι από 345.000 άνθρωποι έχουν υποκύψει στην covid-19 στη Βραζιλία των 212 εκατ. κατοίκων, η οποία καταγράφει τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας παγκοσμίως, μετά τις ΗΠΑ, με περίπου 330 εκατ. κατοίκους.

Στο μεταξύ χθες το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι οι απαγορεύσεις που είχαν θέσει οι τοπικές αρχές στις θρησκευτικές συγκεντρώσεις είναι νόμιμες, καταφέροντας πλήγμα στον Μπολσονάρου ο οποίος τις είχε χαρακτηρίσει επίθεση στη θρησκευτική ελευθερία.

Ρωσία

Το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V κατά της Covid είναι λιγότερο αποτελεσματικό κατά της νοτιοαφρικανικής παραλλαγής του νέου κορωνοϊού, αναφέρει ο επικεφαλής της ομάδας επιστημόνων που το ανέπτυξαν, προσθέτοντας ωστόσο ότι εξακολουθεί να έχει καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με τα άλλα εμβόλια.

«Σε ό,τι αφορά το στέλεχος από τη Νότια Αφρική, μειώνεται η αποτελεσματικότητα των αντισωμάτων που παράγονται από το Sputnik V, όπως και από άλλα εμβόλια», ανέφερε, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax.

Σημειώνεται ότι ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν είπε στους συναδέλφους του υπουργούς Υγείας την Τετάρτη ότι το Βερολίνο ξεκινά διαπραγματεύσεις για την αγορά του Sputnik V, σύμφωνα με τρεις Ευρωπαίους διπλωμάτες.

Επιβεβαιώνοντας μια έκθεση που δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά από το Reuters, οι διπλωμάτες δήλωσαν ότι ο Σπαν έκανε την ανακοίνωση σε τηλεδιάσκεψη των υπουργών Υγείας της Ε.Ε. λίγο αφότου ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Μάρκους Σόντερ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με Ρώσους παραγωγούς για την αγορά 2,5 εκατομμυρίων δόσεων.

Παράλληλα, τονίζεται ότι σύμφωνα με δημοσκόπηση, το 55% των Γερμανών θα δεχόταν να εμβολιαστεί με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V, εφόσον ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε τη χρήση του.

Ιαπωνία

Οι ιαπωνικές αρχές ετοιμάζονται σήμερα να ενισχύσουν τα μέτρα κατά του νέου κοροναϊού στο Τόκιο, λιγότερο από τρεις εβδομάδες μετά την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που είχε επιβληθεί στην ιαπωνική πρωτεύουσα και λίγο περισσότερο από 100 ημέρες από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο, που ήταν προγραμματισμένοι για το 2020, αλλά μετατέθηκαν για τη φετινή χρονιά λόγω της πανδημίας, αναμένεται να αρχίσουν στις 23 Ιουλίου στην ιαπωνική πρωτεύουσα, όπου τα κρούσματα έχουν μειωθεί χάρη στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης που είχε επιβληθεί, αλλά ξανάρχισαν να αυξάνονται μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων στις 21 Μαρτίου.

Τα νέα μέτρα, τα οποία είναι πολύ λιγότερο σκληρά από τα αυστηρά lockdown που επιβάλλονται σε άλλες χώρες, προβλέπουν το κλείσιμο των εστιατορίων και των μπαρ στις 20:00, ενώ πρόστιμα θα μπορούν να επιβληθούν σε όσες επιχειρήσεις δεν συμμορφώνονται.

Η πόλη της Οσάκα, στο δυτικό τμήμα της χώρας, έχει ήδη επιβάλλει ειδικά μέτρα έπειτα από μια αναζωπύρωση των κρουσμάτων του νέου κοροναϊού, γεγονός το οποίο προκάλεσε την ακύρωση εκδηλώσεων για την ολυμπιακή φλόγα.

Από τη Δευτέρα και ως τις 11 Μαΐου, μεγάλο μέρος της ιαπωνικής πρωτεύουσας θα υπόκειται ως εκ τούτου στα νέα μέτρα, τα οποία είναι στο σύνολό τους παρόμοια με αυτά της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που είχε επιβληθεί προηγουμένως, αλλά επιτρέπουν να μπαίνουν πιο εύκολα στο στόχαστρο εστίες του ιού, σύμφωνα με τις αρχές.

“Για την διαχείριση της κρίσης ζήτησα να εφαρμοστούν στο Τόκιο ειδικά μέτρα”, δήλωσε η κυβερνήτης της πόλης Γιούρικο Κόικε σε δημοσιογράφους χθες, Πέμπτη, το βράδυ.

“Επείγει να λάβουμε πιο πολλά και πιο ισχυρά μέτρα, όπως η μείωση της μετακίνησης ανθρώπων μεταξύ των μεγάλων πόλεων, διότι διαφορετικά θα δούμε αναγκαστικά μια κατάσταση στην οποία οι λοιμώξεις θα επεκταθούν και θα γίνουν πιο σοβαρές”, σημείωσε.

Η πόλη του Κιότο, στη δυτική Ιαπωνία, και πολλές ζώνες του νομού της Οκινάουα, στο νότιο τμήμα της χώρας, θα υιοθετήσουν επίσης νέα μέτρα ως τις 5 Μαΐου, συμπεριλαμβανομένων των διακοπών της “Χρυσής Εβδομάδας”, κατά την οποία κατακλύζονται συνήθως από επισκέπτες. Η Ιαπωνία έχει καταφέρει να αναχαιτίσει σε σχετικά μεγάλο βαθμό την πανδημία της COVID-19 σε σχέση με άλλες χώρες, έχοντας καταγράψει περίπου 9.300 θανάτους από τις αρχές του Ιανουαρίου του 2020.

Ωστόσο τα αστικά κέντρα αντιμετωπίζουν μια αναζωπύρωση των κρουσμάτων του νέου κοροναϊού και οι επαγγελματίες του τομέα της υγείας επισημαίνουν μια αυξανόμενη πίεση στις υποδομές τους και το προσωπικό τους. Γιατροί έχουν επίσης επισημάνει την ταχεία εξάπλωση παραλλαγμένων στελεχών.

Ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 προχωράει με αργούς ρυθμούς στην Ιαπωνία, η οποία έχει εγκρίνει μέχρι στιγμής το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech. Μόνον το υγειονομικό προσωπικό έχει λάβει δόσεις του εμβολίου και ο εμβολιασμός των ηλικιωμένων αναμένεται να αρχίσει την ερχόμενη εβδομάδα. Καμία ημερομηνία δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη για τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού.

Τσεχία

Το μεγαλύτερο εμβολιαστικό κέντρο κατά της COVID-19 στην Τσεχία ξεκίνησε σήμερα δοκιμαστικά τη λειτουργία του, αλλά δεν θα είναι πλήρως λειτουργικό μέχρι τον Μάιο καθώς η χώρα, η οποία έχει πληγεί σφόδρα από την πανδημία, αναμένει να παραλάβει περισσότερες δόσεις εμβολίων.

Η κυβέρνηση έχει δεχτεί έντονη κριτική για τους χειρισμούς της στην υγειονομική κρίση, περιλαμβανομένης και της αποτυχίας της να παραγγείλει όσα περισσότερα εμβόλια θα μπορούσε με βάση το πρόγραμμα της ΕΕ.

Έπειτα από μια κόντρα με τις Βρυξέλλες σχετικά με τη διανομή επιπλέον εμβολίων μεταξύ των χωρών μελών, οι Τσέχοι εκτιμάται τώρα ότι θα έχουν μείνει πίσω σε σχέση με όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ μέχρι τα μέσα του χρόνου.

Η χώρα αυτή των 10,7 εκατομμυρίων κατοίκων έχει τον υψηλότερο κατά κεφαλήν αριθμό νεκρών από COVID-19, σύμφωνα με το Our World in Data, ενώ ο ρυθμός μόλυνσης μόλις ξεκίνησε να μειώνεται.

Ο αριθμός των νεκρών στην Τσεχία από τη νόσο που προκαλεί ο κορονοϊός έχει φθάσει τους 27.617, δηλαδή έχει υπερδιπλασιαστεί μόνο μέσα στο 2021.

Χθες καταγράφηκαν 5.245 νέα κρούσματα, ο μικρότερος ημερήσιος απολογισμός από τα μέσα Δεκεμβρίου.

Συνολικά, 1,57 εκατομμύριο κρούσματα έχουν καταγραφεί από τον Μάρτιο του 2020.

Το εμβολιαστικό κέντρο στο συγκρότημα O2 Arena της Πράγας θα κατέχει σημαντικό ρόλο στην επίσπευση της διαδικασίας εμβολιασμού.

Αλλά θα καθυστερήσει τη λειτουργία του μέχρι τις 3 Μαΐου οπότε και θα έχει δυνατότητα να εμβολιάζει καθημερινά 7.000 ανθρώπους.

Σήμερα 1.000 δημόσιοι υγειονομικοί υπάλληλοι αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών πρόκειται να εμβολιαστούν.

Η χώρα έχει χορηγήσει 1,97 εκατομμύριο δόσεις εμβολίου, περιλαμβανομένων 663.006 πολιτών που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις.

Χθες, εμβολιάστηκαν 58.928 πολίτες, ο μεγαλύτερος ημερήσιος αριθμός μέχρι σήμερα.

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ: Πάνω από 830 χιλιάδες κρούσματα σε μια μέρα

Πολωνία

Πολωνοί γιατροί και νοσηλευτές/νοσηλεύτριες κοιμούνται μόνο για ελάχιστη ώρα ανάμεσα στις βάρδιες καθώς μάχονται εναντίον ενός τρίτου κύματος του κορονοϊού, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας εν μέσω πληροφοριών σύμφωνα με τις οποίες το ιατρικό προσωπικό παίρνει οξυγόνο και ενδοφλέβιους ορούς προκειμένου να αυξήσει την ενέργειά του.

Η χώρα των 38 εκατομμυρίων κατοίκων, η μεγαλύτερη στην ανατολική πτέρυγα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε σήμερα 768 σχετιζόμενους με τον κορονοϊό θανάτους, μετά το νέο ρεκόρ των 954 θανάτων που ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη.

“Πρόκειται πραγματικά για πόλεμο και η κατάσταση απαιτεί μη κανονικές συμπεριφορές”, δήλωσε ο Πολωνός υπουργός Υγείας στον ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό RMF 24.

“Είναι οι πιο σκληρές, οι πιο δύσκολες εικόνες που δείχνουν την επιβάρυνση αυτής της δουλειάς”, είπε ο Άνταμ Νιντζίλσκι, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τη χρήση από γιατρούς ορών και οξυγόνου προκειμένου να ανακτήσουν δυνάμεις για τη δουλειά.

“Όταν επισκέφθηκα ένα προσωρινό νοσοκομείο στο Κατοβίτσε, είδα γιατρούς και νοσηλευτές να κοιμούνται ελάχιστα ανάμεσα στις βάρδιές τους. Η ένταση της δουλειάς είναι σημαντική, που είναι αποτέλεσμα ελλείψεων προσωπικού”, είπε ο Νιντζίλσκι.

Η Πολωνία κατέγραψε ρεκόρ νέων θετικών διαγνώσεων την περασμένη εβδομάδα –περίπου 35.000 καθημερινά- και την Τετάρτη η κυβέρνηση παρέτεινε τους περιορισμούς έως τις 18 Απριλίου, διατηρώντας κλειστά τα νηπιαγωγεία, τα σχολεία, τα εμπορικά κέντρα, τα ξενοδοχεία, τους κινηματογράφους και τα θέατρα.

Το προηγούμενο ρεκόρ θανάτων μέσα σε 24 ώρες, 674, είχε καταγραφεί τον Νοέμβριο. Σήμερα η Πολωνία ανακοίνωσε 28.487 νέες μολύνσεις από κορονοϊό, με τον συνολικό αριθμό τους να υπερβαίνει τα 2,5 εκατομμύρια.

“Αν κοιτάξουμε την πορεία του αριθμού των νέων μολύνσεων, φαίνεται πως το απόγειο των μολύνσεων βρίσκεται πίσω μας”, δήλωσε ο Νιντζίλσκι σε συνέντευξη Τύπου, προειδοποιώντας να μην υπάρξει εφησυχασμός.

“Η πανδημία είναι ακόμη μια πραγματική απειλή και το γεγονός ότι βλέπουμε κάποιες ελαφρές μειώσεις δεν είναι σε καμία περίπτωση ένα σημάδι που θα μας επέτρεπε να σκεφθούμε ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας… Τώρα θα έχουμε να κάνουμε με ένα απόγειο, ας το πούμε έτσι, στα νοσοκομεία”, είπε.

Ρωσία

Η Ρωσία κατέγραψε 9.150 νέα κρούσματα του κορονοϊού κατά το τελευταίο 24ωρο, από 8.672 που ήταν μια ημέρα νωρίτερα, με τα οποία ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανήλθε σε 4.623.984, ανακοίνωσε σήμερα το κέντρο διαχείρισης του κορονοϊού.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, 1.198 νέα κρούσματα, δηλαδή το 13,1%, δεν παρουσίαζαν συμπτώματα. Ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων ανήλθε σε 0,2%.

Το κέντρο ανέφερε επίσης 402 θανάτους από επιπλοκές της COVID-19, σε σύγκριση με 365 που ήταν μια ημέρα νωρίτερα, με τους οποίους ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανήλθε σε 102.247.

Ινδία

Για πρώτη φορά από την εκδήλωση της πανδημίας του νέου κοροναϊού στην Ινδία, το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα πως επιβεβαιώθηκαν σε 24 ώρες πάνω από εκατόν τριάντα χιλιάδες κρούσματα του SARS-CoV-2 –επακριβώς 131.968–, με το σύνολο των πολιτών της γιγαντιαίας ασιατικής χώρας που έχει καταγραφεί πως μολύνθηκαν από τον νέο κοροναϊό να ξεπερνά έτσι το όριο των 13 εκατομμυρίων και να φθάνει τους 13.060.542.

Το ίδιο διάστημα, υπέκυψαν ακόμη 780 ασθενείς με την COVID-19, με τον απολογισμό της πανδημίας στη χώρα να φθάνει ως αυτό το στάδιο τους 167.642 νεκρούς, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Είναι η τέταρτη φορά αυτή την τρίτη εβδομάδα και η τρίτη συνεχόμενη ημέρα που τα κρούσματα ξεπερνούν τα 100.000 μέσα σε μία ημέρα στην Ινδία. Τη Δευτέρα, ανακοινώθηκαν πάνω από 103 χιλιάδες, την Τρίτη σχεδόν 116 χιλιάδες και χθες Πέμπτη σχεδόν 127 χιλιάδες.

Τα επιλεγόμενα ενεργά κρούσματα ανέρχονται σε 979.608 (+69.289 σε σχέση με την προηγουμένη). Το νέο κύμα πλήττει την Ινδία παρότι στις αρχές του χρόνου η κατάσταση έμοιαζε να έχει τεθεί υπό έλεγχο με τον αριθμό των κρουσμάτων να πέφτει κάτω από τα 10.000 την ημέρα.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επικρίνεται ολοένα εντονόερα παρότι στο πλαίσιο της εκστρατείας ανοσοποίησης που άρχισε τη 16η Ιανουαρίου έχουν λάβει ήδη την πρώτη δόση του εμβολίου τους 94.334.262 άνθρωποι ως εδώ, κατά τα επίσημα στοιχεία.

Κυρίως επειδή το Νέο Δελχί έδωσε στο αρχικό στάδιο του γιγαντιαίου εγχειρήματος την έμφαση στο ιατρικό και το υγειονομικό προσωπικό, όσο και διότι τις τελευταίες ημέρες καταγράφονται ελλείψεις δόσεων.

Αυστραλία

Η Αυστραλία διπλασίασε τις παραγγελίες του εμβολίου της Pfizer Inc κατά της COVID-19, όπως δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον, καθώς η χώρα του προσπαθεί να κινηθεί ταχύτατα για την αναδιαμόρφωση του εμβολιαστικού προγράμματος της, μετά από τις ανησυχίες για τους κινδύνους πρόκλησης θρόμβων στο αίμα από το εμβόλιο της AstraZeneca Plc.

Μέχρι αργά χθες, Πέμπτη, το βράδυ, η Αυστραλία στήριζε το εμβολιαστικό της πρόγραμμα στο μεγαλύτερο μέρος του σε μία δόση εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca, με μία παραγγελία 50 εκατομμυρίων δόσεων. Οι δόσεις αυτές επαρκούσαν για τις δύο δόσεις εμβολίου του συνολικού πληθυσμού των 25 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας, με εσωτερική παραγωγή από την biopharma CSL Ltd.

Ωστόσο, τώρα η Αυστραλία ακολούθησε μία σειρά άλλων χωρών, περιορίζοντας τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca εξαιτίας των ανησυχιών για πρόκληση θρομβώσεων.

Οι τοπικές υγειονομικές αρχές άλλαξαν τη σύστασή τους, ανακοινώνοντας ότι οι περίπου 12 εκατομμύρια άνθρωποι ηλικίας κάτω των 50 ετών πρέπει να κάνουν το εμβόλιο της Pfizer.

Ως αποτέλεσμα, η Αυστραλία διπλασίασε μία προγενέστερη παραγγελία της για το εμβόλιο της Pfizer, στα 40 εκατομμύρια δόσεις, που είναι αρκετές για να καλύψουν τα 4/5 του πληθυσμού της, ενώ οι δόσεις αυτές θα μπορούν να έχουν διατεθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, όπως δήλωσε ο Μόρισον.

Η αλλαγή πολιτικής για τη χρήση του εμβολίου της Pfizer τερματίζει τα σχέδια για τον εμβολιασμό ολόκληρου του πληθυσμού μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

«Δεν είναι μία απαγόρευση για το εμβόλιο της AstraZeneca. Για όσους είναι άνω των 50 ετών, υπάρχει ισχυρή ενθάρρυνση να κάνουν αυτό το εμβόλιο της AstraZeneca» δήλωσε ο Μόρισον στους δημοσιογράφους, μετά τη συνεδρίαση της εθνικής κυβέρνησης, κατά την οποία συζητήθηκε το σχέδιο αντιμετώπισης του κορονοϊού.

Ουγγαρία

Η Ουγγαρία θα ανοίξει και πάλι τα Γυμνάσια στις 10 Μαΐου, δηλαδή τρεις εβδομάδες αργότερα από τον αρχικό προγραμματισμό, δήλωσε σήμερα στο κρατικό ραδιόφωνο ο πρωθυπουργός της χώρας Βίκτορ Ορμπάν.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι αναμένει πως 3,5 εκατομμύρια Ούγγροι, από τον συνολικό πληθυσμό των δέκα εκατομμυρίων, θα έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση του εμβολίου κατά της COVID-19 μέχρι τις 19 Απριλίου, το οποίο θα επιτρέψει στη συνέχεια την περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Η Ουγγαρία ξεκίνησε το σταδιακό άνοιγμα των καταστημάτων και των υπηρεσιών πριν από δύο ημέρες αφού έχει εμβολιάσει το 25% του πληθυσμού της, παρόλο που το Ουγγρικό Ιατρικό Επιμελητήριο χαρακτήρισε πρώιμο το άνοιγμα καθώς το τρίτο κύμα της πανδημίας κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει.

Ωστόσο η χώρα είχε επίσης τον υψηλότερο ημερήσιο κατά κεφαλήν αριθμό νεκρών λόγω της COVID-19 στον κόσμο τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Η Ουγγαρία είναι η μοναδική χώρα της ΕΕ που χορηγεί στους πολίτες της το εμβόλιο της κινεζικής Sinopharm, μετά την κυκλοφορία του ρωσικού Sputnik V, αν και κανένα από τα δύο δεν έχει λάβει έγκριση για έκτακτη χρήση από το ευρωπαϊκό μπλοκ.

Το ρωσικό και το κινεζικό εμβόλιο χορηγούνται παράλληλα με το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech και των σκευασμάτων της Moderna και της AstraZeneca, τα οποία έχουν όλα λάβει το ‘πράσινο φως’ από την ΕΕ.

Ο προσωπάρχης του Ούγγρου πρωθυπουργού είχε δηλώσει χθες ότι τα σχολεία θα άνοιγαν όπως είχε προγραμματιστεί στις 19 Απριλίου καθώς δεν υπήρχαν σοβαροί κίνδυνοι σε ό,τι αφορά την επαναλειτουργία τους, απορρίπτοντας τις ανησυχίες δασκάλων και μαθητικών οργανώσεων.

Βρετανία

Οι Βρετανοί μπορούν τώρα να σκεφτούν σχετικά με κρατήσεις για καλοκαιρινές διακοπές στο εξωτερικό, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς, μετά την αποκάλυψη από την βρετανική κυβέρνηση λεπτομερειών του νέου συστήματός της σηματοδότησης για τα ταξίδια. «Δεν λέω στους ανθρώπους ότι δεν θα πρέπει να κάνουν κράτηση για κάποιες διακοπές τώρα, είναι η πρώτη φορά που μπόρεσα να το πω αυτό εδώ και πολλούς μήνες, πιστεύω ότι όλοι όσοι το κάνουν καταλαβαίνουν ότι υπάρχουν κίνδυνοι με τον νέο κορωνοϊό», δήλωσε ο Σαπς στο Sky News. «Για πρώτη φορά, οι άνθρωποι μπορούν να αρχίσουν να σκέφτονται να επισκεφθούν αγαπημένα τους πρόσωπα στο εξωτερικό ή ίσως καλοκαιρινές διακοπές, αλλά το κάνουμε πάρα πολύ προσεκτικά επειδή δεν θέλουμε να δούμε επιστροφή του κορωνοϊού σε αυτή τη χώρα», πρόσθεσε.

Η Βρετανία θα επιβεβαιώσει στις αρχές Μαΐου αν θα επιτρέψει την επανέναρξη των διεθνών ταξιδιών από τις 17 Μαΐου και ποιες χώρες θα κατατάσσονται στην κόκκινη, την πορτοκαλί ή την πράσινη κατηγορία ενός συστήματος σηματοδότησης της κυβέρνησης που θα στηρίζεται στους κινδύνους λόγω της COVID-19. Οι αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες εναποθέτουν τις ελπίδες τους στις καλοκαιρινές διακοπές έπειτα από ένα έτος περιορισμών, επέκριναν τις προτάσεις της κυβερνητικής Ομάδας Κρούσης για τα Παγκόσμια Ταξίδια, στις οποίες περιλαμβάνονται διαγνωστικά τεστ για τον νέο κορωνοϊό, λέγοντας ότι το κόστος του τεστ PCR, που ανέρχεται σε περίπου 100 στερλίνες, για αυτούς που φτάνουν στη Βρετανία από “πράσινες” χώρες χαμηλού κινδύνου θα αποθαρρύνει πολλούς ταξιδιώτες. Αποκαλύπτοντας νέες λεπτομέρειες όσον αφορά τον τρόπο που ελπίζει να επιτρέψει στον κόσμο να ταξιδέψει το φετινό καλοκαίρι, η ομάδα αυτή που είναι αρμόδια για τα ταξίδια ανακοίνωσε επίσης ότι συνεχίζεται η εργασία της για την ανάπτυξη ενός συστήματος πιστοποίησης, το ονομαζόμενο ορισμένες φορές ως “διαβατήριο εμβολιασμού”, για εσωτερικές και εξωτερικές πτήσεις.

Η Βρετανία επανέρχεται σταδιακά από ένα αυστηρό χειμερινό λοκντάουν στο οποίο εισήλθε λόγω μιας αύξησης των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού και των θανάτων από την COVID-19. Αυτόν τον καιρό απαγορεύονται τα διεθνή ταξίδια με εξαίρεση αυτά που γίνονται υπό συγκεκριμένες συνθήκες που έχει ορίσει η κυβέρνηση. Ωστόσο οι κυβερνητικές προτάσεις για την επανέναρξη των ταξιδιών δεν ανταποκρίθηκαν στις ελπίδες της αεροπορικής βιομηχανίας. «Αυτό δεν εκπροσωπεί ένα νέο άνοιγμα των ταξιδιών όπως υποσχέθηκαν οι υπουργοί», ανακοίνωσε η Airlines UK, ο βιομηχανικός οργανισμός που εκπροσωπεί τις: British Airways, easyJet, Ryanair, Virgin Atlantic και άλλες αεροπορικές εταιρείες. Η easyJet, η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Βρετανίας σε αριθμό επιβατών, ανακοίνωσε ότι η αξίωση για τεστ PCR για χώρες χαμηλού κινδύνου αποτελεί πλήγμα για τους ταξιδιώτες και κάλεσε την κυβέρνηση να προβεί στην επανεκτίμηση του σχεδίου της. «Αυτό ενέχει τον κίνδυνο να γυρίσει πίσω τους δείκτες του ρολογιού και να καταστήσει τα αεροπορικά ταξίδια κάτι που θα είναι μόνο για τους πλούσιους», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της easyJet Γιόχαν Λούντγκρεν.

Παράλληλα και ο διευθύνων σύμβουλος της Virgin Atlantic επέκρινε τις προτάσεις της βρετανικής κυβέρνησης για την επανάληψη των ταξιδιών που ανακοινώθηκαν σήμερα, σημειώνοντας ότι τα ταξίδια στις χώρες χαμηλού κινδύνου δεν θα πρέπει να συνεπάγονται ακριβά τεστ PCR για την COVID-19. «Για τα ταξίδια ανάμεσα στις πράσινες χώρες θα πρέπει να μην υπάρχει καραντίνα και τεστ», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Virgin Atlantic Σάι Βάις στο BBC Radio. «Υπάρχουν καλύτεροι τρόποι για να γίνει αυτό που έχει ορίσει να κάνει η κυβέρνηση», πρόσθεσε. Τα πιο ακριβά τεστ PCR που απαιτούνται για τα ταξίδια θα αποθαρρύνουν ορισμένους πελάτες, σημείωσε και ο ίδιος.

Οι αριθμοί των κρουσμάτων στη Βρετανία έχουν μειωθεί δραματικά από την κορύφωση του Ιανουαρίου, αλλά η κυβέρνηση έχει ως προτεραιότητα να αποφύγει να υπονομευτεί η επιτυχία του προγράμματός της εμβολιασμού με την εισαγωγή από το εξωτερικό παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορωνοϊού που είναι ανθεκτικά στα εμβόλια. «Το πλαίσιο που ανακοινώθηκε σήμερα θα συμβάλει στο να μας επιτρέψει να ξανανοίξουμε τα ταξίδια με ασφάλεια και βιώσιμο τρόπο, να διασφαλίσουμε ότι προστατεύουμε τα δύσκολα κατακτηθέντα επιτεύγματά μας στην διάθεση του εμβολίου και να προσφέρουμε ψυχική ηρεμία τόσο στους επιβάτες όσο και στη βιομηχανία καθώς θα αρχίζουμε να κάνουμε ταξίδια στο εξωτερικό ξανά», είχε δηλώσει κατά την ανακοίνωση λεπτομερειών του κυβερνητικού σχεδίου ο Σαπς. Η βρετανική κυβέρνηση σημείωσε ότι συνεργάζεται με την βιομηχανία ταξιδιών και με ιδιωτικούς παρόχους τεστ για την COVID-19 για να μειώσει το κόστος των ταξιδιών. «Αυτό θα μπορεί να περιλαμβάνει τη χρήση φθηνότερων τεστ όταν αυτοί που κάνουν διακοπές επιστρέφουν στη χώρα, όπως επίσης και το αν η κυβέρνηση θα μπορεί να παρέχει τεστ προ-αποχώρησης», ανέφερε η αρμόδια ομάδα που καταρτίζει το σχέδιο για τα ταξίδια.

Βάσει του συστήματος σηματοδότησης, περιορισμοί όπως η καραντίνα σε ξενοδοχείο, η καραντίνα στο σπίτι και τα υποχρεωτικά τεστ για τον νέο κορωνοϊό θα εφαρμόζονται διαφορετικά, ανάλογα με την κατηγορία της χώρας από την οποία φτάνει στη Βρετανία ένας επιβάτης. Μεταξύ των παραγόντων που θα παίξουν ρόλο στην κατηγοριοποίηση αυτή είναι το ποσοστό του πληθυσμού που θα έχει εμβολιαστεί, το ποσοστό των κρουσμάτων, η επικράτηση παραλλαγμένων στελεχών που προκαλούν ανησυχία και η πρόσβαση της χώρας σε αξιόπιστη ανάλυση αλληλουχίας γονιδιώματος. Θα υπάρξει ένας “πράσινος κατάλογος επιτήρησης” στον οποίο θα εντοπίζονται οι χώρες που κινδυνεύουν περισσότερο να μετακινηθούν από την κατηγορία των πράσινων σε αυτήν των πορτοκαλί, αν και η κυβέρνηση σημείωσε ότι δεν θα διστάσει να αλλάξει την κατηγορία μιας χώρας αν τα δεδομένα δείχνουν ότι ο κίνδυνος σε αυτή έχει αυξηθεί. Η ομάδα κρούσης επισήμανε ότι ένα σύστημα ψηφιακού ταξιδιωτικού πιστοποιητικού θα αποτελεί μέρος του σχεδίου, αλλά δεν υπεισήλθε σε περισσότερες λεπτομέρειες πέραν της δήλωσής της ότι η Βρετανία θέλει να διαδραματίσει έναν ηγετικό ρόλο στην ανάπτυξη προτύπων σε αυτόν τον τομέα.

Φινλανδία

Η φινλανδική κυβέρνηση σχεδιάζει να ξεκινήσει σταδιακά να χαλαρώνει τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στη χώρα λόγω της COVID-19, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου η πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν.

Η ίδια πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η εξάπλωση του ιού συνεχίζει να είναι σοβαρή και ότι δεν θα πρέπει να αρθούν πρώιμα οι περιορισμοί.

«Στόχος μας είναι όταν τελειώσει το σχολείο, τα παιδιά να μπορούν να πάνε σε θερινές κατασκηνώσεις και ο κόσμος να μπορεί να αρχίσει να σχεδιάζει τα πάρτι για τη γιορτή του μεσοκαλόκαιρου στα εξοχικά τους» δήλωσε η Μαρίν. Το σχολικό έτος στη Φινλανδία λήγει στις 5 Ιουνίου.

Το προσχέδιο της κυβέρνησης για «έξοδο» από τους περιορισμούς, που εξαρτάται από την εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος, έχει στόχο να ξεκινήσει με την άρση αργότερα αυτό τον μήνα της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που κηρύχτηκε την 1η Μαρτίου.

Αυτόν τον μήνα αναμένεται να ξανανοίξουν επίσης τα εστιατόρια με περιορισμούς στον αριθμό των πελατών και τις ώρες λειτουργίας, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο.

Τον Μάιο, θα επιτραπούν ταξίδια για επαγγελματικούς λόγους από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τη Φινλανδία και για τον Ιούνιο ο σχεδιασμός προβλέπει άρση των περιορισμών για τις δημόσιες συναθροίσεις καθώς και να επιτραπούν τα ταξίδια από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Τα ταξίδια για επαγγελματικούς λόγους από χώρες εκτός της Ε.Ε. προς τη Φινλανδία ίσως επιτραπούν από τον Ιούλιο.

Η Μαρίν δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα επιτρέψει στους πολίτες να υποβάλουν τα σχόλιά τους για το σχέδιο «εξόδου» μέσω ιστοσελίδας. Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση απέσυρε την πρόταση για lockdown στο σπίτι καθώς κρίθηκε αντισυνταγματική.

Η σκανδιναβική χώρα των 5,5 εκατ. κατοίκων έχει καταγράψει 80.842 κρούσματα κορωνοϊού και 866 θανάτους και είναι μια από τις λιγότερο πληγείσες χώρες στην Ευρώπη. Αυτή τη στιγμή 235 άνθρωποι στη χώρα νοσηλεύονται με COVID-19.

ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επανέλαβε σήμερα ότι, ελλείψει «των κατάλληλων δεδομένων», δεν μπορεί να κάνει σύσταση για αλλαγή του εμβολίου κατά της Covid από την πρώτη στη δεύτερη δόση, όπως σχεδιάζει να κάνει η Γαλλία για τους πολίτες κάτω των 55 ετών που έχουν εμβολιασθεί με μια πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca.

«Δεν υπάρχουν τα κατάλληλα δεδομένα για να πούμε αν αυτό είναι κάτι που μπορεί να γίνει» και συνεπώς οι ειδικοί του οργανισμού κατέληξαν στο συμπέρασμα «ότι η εναλλαγή εμβολίων δεν είναι κάτι που μπορούν να συστήσουν στο στάδιο αυτό», δήλωσε η Μάργκαρετ Χάρις, εκπρόσωπος του ΠΟΥ, στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στη Γενεύη.

Η εκπρόσωπος υπενθύμισε πως αυτή είναι η θέση που υιοθετήθηκε από τη συμβουλευτική ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ (SAGE) για τον εμβολιασμό τον Φεβρουάριο, όταν δημοσιοποίησε τις συστάσεις της για το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid και πριν από τις πληροφορίες για μια ενδεχόμενη σχέση ανάμεσα στο εμβόλιο αυτό και πολύ σπάνιες παρενέργειες.

Η ίδια υπογράμμισε επίσης πως οι επιστήμονες αυτοί είχαν απευθύνει τότε έκκληση για να γίνουν επιστημονικές έρευνες για το αν μπορεί κάποιος να αλλάξει εμβόλια κατά της Covid από την πρώτη στη δεύτερη δόση.

Οι κάτω των 55 ετών, που έχουν εμβολιασθεί κατά της Covid-19 με μια πρώτη δόση της AstraZeneca, θα κάνουν τη δεύτερη δόση με ένα άλλο εμβόλιο, αυτό της Pfizer ή αυτό της Moderna ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική Ανώτατη Αρχή Υγείας (HAS).

Αυτό αφορά 533.000 ανθρώπους στη Γαλλία, σύμφωνα με τη HAS. Η εν λόγω αρχή είχε αναστείλει τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca για τους κάτω των 55 ετών στις 19 Μαρτίου, εξαιτίας σπάνιων περιπτώσεων θρομβώσεων που εντοπίστηκαν στην Ευρώπη. Προηγουμένως, όμως, κάποιοι, κυρίως νοσηλευτικό προσωπικό, είχαν κάνει μια πρώτη δόση αυτού του εμβολίου που είχε αρχίσει να χρησιμοποιείται στις αρχές Φεβρουαρίου.

«Για τα πρόσωπα αυτά, συνιστούμε να χορηγηθεί ένα εμβόλιο με αγγελιοφόρο RNA» για τη δεύτερη δόση με απόσταση 12 εβδομάδων ανάμεσα στις δύο, δήλωσε η πρόεδρος της HAS Ντομινίκ Λε Γκιλιντέκ στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης.

Πηγή: AΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα