Top

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ: Πάνω από 830 χιλιάδες κρούσματα σε μια μέρα

Τρομακτική αύξηση κρουσμάτων στον κόσμο

Parallaxi
συναγερμοσ-πάνω-από-830-χιλιάδες-κρούσμ-745424
Parallaxi

H εικόνα της πανδημίας σήμερα στον κόσμο

H εικόνα της πανδημίας την ίδια ώρα χθες

Γερμανία: Οι θάνατοι τους 78.000, πάνω από 2,95 εκατ. κρούσματα

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 25.464 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 2.956.316, δείχνουν τα δεδομένα που δημοσιοποίησε σήμερα Παρασκευή το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας. Παράλληλα, ακόμη 296 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού να φθάνει τους 78.003 νεκρούς ως εδώ, κατά την ίδια πηγή.

Κροατία: 3.127 κρούσματα σε 24 ώρες

Ο αριθμός των κρουσμάτων του SARS-CoV-2 που διαγνώστηκαν σε 24 ώρες στην Κροατία έφθασε τα 3.217, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη η πολιτική προστασία.

Από το σύνολο των 11.000 ανθρώπων που υποβλήθηκαν σε τεστ, στο 28% των περιπτώσεων υπήρξε θετικό αποτέλεσμα.

Η Κροατία είναι αντιμέτωπη με τρίτο κύμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Η κυβέρνηση της χώρας των 4 και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων επανεξετάζει τα μέτρα που εφαρμόζονται. Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε χθες ότι τα σχολεία θα είναι κλειστά την επόμενη εβδομάδα στην πρωτεύουσα, το Ζάγκρεμπ, με τις παραδόσεις μαθημάτων να γίνονται αποκλειστικά με τηλεκπαίδευση. Το μέτρο θα εφαρμοστεί και σε άλλες περιοχές όπου καταγράφονται υψηλά επίπεδα μολύνσεων.

«Είναι σημαντικό ο κόσμος να καταλάβει ότι ανά 45 συμπολίτες μας που μολύνονται, ο ένας θα υποκύψει μέσα στις επόμενες εβδομάδες», προειδοποίησε ο πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς. Πρόσθεσε ότι ως την 30ή Ιουνίου, η Κροατία αναμένει να έχει λάβει περίπου 2,5 εκατ. δόσεις εμβολίων για τον νέο κορονοϊό, οι οποίες δεν αρκούν για να ανοσοποιηθεί ο μισός και πλέον ενήλικος πληθυσμός, όπως επιδιώκει η κυβέρνηση.

Μέχρι χθες η Κροατία είχε προμηθευτεί 657.385 δόσεις διαφόρων εμβολίων και είχε χορηγήσει το 81%.

Από την 25η Φεβρουαρίου 2020, όταν εντοπίστηκε η πρώτη μόλυνση, στη χώρα της Βαλκανικής έχουν καταγραφεί 6.185 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 285.765 κρουσμάτων του SARS-CoV-2.

Ντράγκι: Κύρια προτεραιότητα ο εμβολιασμός των πολιτών άνω των 70 ετών

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, στην Ιταλία καταγράφηκαν 17.221 περιστατικά κορωνοϊού και 487 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Πραγματοποιήθηκαν 362.362 διαγνωστικά τεστ, το 4,7% από τα οποία προέκυψε θετικό.

Χθες τα κρούσματα ήταν 13.708, με 627 θανάτους. Σε σχέση με το περασμένο εικοσιτετράωρο, στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας βρίσκονται 20 λιγότεροι ασθενείς με Covid 19, και 465 λιγότεροι στους νοσοκομειακούς θαλάμους.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, δήλωσε πως σε ότι αφορά τον εμβολιασμό των πολιτών, πρέπει να δοθεί, πλέον, άμεση και κύρια προτεραιότητα σε όποιον έχει ξεπεράσει το εβδομηκοστό έτος της ηλικίας και όχι σε διάφορες επαγγελματικές κατηγορίες.

Παράλληλα, ο Ντράγκι, διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν νεώτεροι άνθρωποι που, χωρίς ενδοιασμό, προσπάθησαν και κατάφεραν να εμβολιαστούν, στερώντας την δυνατότητα αυτή σε μεγαλύτερους πολίτες, που το είχαν, σαφώς, περισσότερο ανάγκη.

Με αναφορά, τέλος, στην εμβολιαστική διαδικασία, ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος και ότι μόλις τα επιδημιολογικά στοιχεία το επιτρέψουν, θα δοθεί «πράσινο φως» στην επαναλειτουργία της αγοράς και όλων των οικονομικών δραστηριοτήτων.

Η Ρωσία ξεκίνησε «συζητήσεις» με το Βερολίνο για την πώληση δόσεων του Sputnik-V

Η Ρωσία ξεκίνησε «συνομιλίες» με εκπροσώπους της γερμανικής κυβέρνησης για την πώληση του ρωσικού εμβολίου κατά του Covid-19 Sputnik-V, ανακοίνωσε την Πέμπτη η παρασκευάστρια εταιρεία.

Σε μια ανάρτηση στο λογαριασμό της εταιρείας στο Twitter διευκρινίζεται ότι το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF), το οποίο χειρίζεται τις εξαγωγές του σκευάσματος στο εξωτερικό, ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με το Βερολίνο «για ένα συμβόλαιο προαγοράς» του Sputnik-V.

Την Πέμπτη ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν δήλωσε ότι το Βερολίνο θα ξεκινήσει συζητήσεις με τη Ρωσία για το ενδεχόμενο να αγοράσει το εμβόλιο Sputnik-V κατά του Covid-19, εφόσον αυτό λάβει την έγκριση των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών.

Ισραήλ: 15 θάνατοι και 247 κρούσματα κορωνοϊού σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 247 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό να φθάνει τις 835.437.

Το ίδιο διάστημα, οι θάνατοι άλλων 15 ασθενών με τον COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό της πανδημίας στους 6.277 νεκρούς μέχρι στιγμής στη χώρα.

Ο αριθμός των ασθενών σε σοβαρή κατάσταση μειώθηκε σε 279 από το σύνολο των 438 που νοσηλεύονται. Είναι ο χαμηλότερος από την 1η Δεκεμβρίου. Τα επιλεγόμενα ενεργά κρούσματα μειώθηκαν σε 4.494. Ο δείκτης αναπαραγωγής του νέου κορωνοϊού, ή R0, μειώθηκε στο 0,76.

Όσο για την εκστρατεία ανοσοποίησης, η οποία θεωρείται μια από τις ταχύτερες στον κόσμο, τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου τους έχουν λάβει περίπου 5,3 εκατομμύρια πολίτες – ή περίπου το 57% του πληθυσμού του Ισραήλ – από την έναρξή της την 20ή Δεκεμβρίου.

Αργεντινή: Σχεδόν 23.700 κρούσματα και 290 θάνατοι σε 24 ώρες

Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, η Αργεντινή κατέγραψε ρεκόρ κρουσμάτων του SARS-CoV-2 σε 24 ώρες: επιβεβαιώθηκαν 23.683 μολύνσεις, με το σύνολό τους να φθάνει τις 2.473.751, κατά τα δεδομένα που δημοσιοποίησε χθες Πέμπτη το υπουργείο Υγείας. Παράλληλα, οι θάνατοι άλλων 290 ασθενών με την COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό της πανδημίας του νέου κορονοϊού στο κράτος της Λατινικής Αμερικής σε 57.122 νεκρούς ως αυτό το στάδιο, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Στην επαρχία του Μπουένος Άιρες, επίκεντρο της πανδημίας, επιβεβαιώθηκαν 14.390 κρούσματα με το σύνολό τους να φθάνει τα 1.049.980.

Ως προς την εκστρατεία ανοσοποίησης, που ξεκίνησε την 29η Δεκεμβρίου, έχουν χορηγηθεί 4.879.653 δόσεις εμβολίων, κατά τα επίσημα δεδομένα.

Το νέο ρεκόρ κρουσμάτων ανακοινώθηκε την επομένη της επιβολής νέων περιοριστικών μέτρων στη χώρα από την κυβέρνηση του προέδρου Αλμπέρτο Φερνάντες.

Κούβα: Περισσότερα από 900 κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο

Το υπουργείο Υγείας της Κούβας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 914 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ ένας ασθενής με τον COVID-19 υπέκυψε.

Ο απολογισμός της πανδημίας στη νήσο της Καραϊβικής έχει φθάσει μέχρι στιγμής τους 443 νεκρούς επί συνόλου 83.515 μολύνσεων από τον Μάρτιο του 2020.

Τα 473 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αβάνα, που παραμένει το επίκεντρο της πανδημίας, διευκρίνισε ο επικεφαλής επιδημιολόγος του υπουργείου, ο Φρανσίσκο Ντουράν. Άλλες περιοχές όπου επιβεβαιώθηκαν πολλά κρούσματα είναι η δυτική επαρχία Ματάνσας (113) και η ανατολική επαρχία Σαντιάγο ντε Κούμπα (59).

Από τον Ιανουάριο, η Κούβα έχει βρεθεί αντιμέτωπη με νέο κύμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, που δυσκολεύεται να ελέγξει παρότι επιβάλλει συνεχώς μέτρα. Πάντως, η κατάσταση δεν συγκρίνεται με άλλες χώρες της περιφέρειας της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Δύο εμβόλια που αναπτύχθηκαν εγχωρίως, το Soberana 2 και το Abdala, βρίσκονται στην τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών. Η Αβάνα επιδιώκει να έχει ανοσοποιηθεί έναντι του νέου κορωνοϊού όλος ο πληθυσμός της χώρας μέσα στη χρονιά.

Μεξικό: Ο πρόεδρος ανακοινώνει πως θα κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca για τον νέο κορονοϊό

Ο πρόεδρος του Μεξικού, ο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, ανήγγειλε χθες Πέμπτη ότι θα κάνει το εμβόλιο για τον νέο κορονοϊό που ανέπτυξαν η αγγλοσουηδική φαρμακευτική βιομηχανία AstraZeneca και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, παρότι κυβερνήσεις άλλων χωρών – προστέθηκαν σε αυτές η Ιταλία και το ΗΒ– περιορίζουν τη χρήση του σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες, εξαιτίας των δυνητικών παρενεργειών του. Ο κ. Λόπες Ομπραδόρ, 67 ετών, εξήγησε ότι τα οφέλη ξεπερνούν κατά πολύ τον δυνητικό κίνδυνο του εμβολίου χαμηλού κόστους, στο οποίο βασίζεται η εκστρατεία ανοσοποίησης στη χώρα του.

Ο μεξικανός πρόεδρος μολύνθηκε νωρίτερα φέτος από τον SARS-CoV-2, πάντως παρουσίασε ήπια συμπτώματα της COVID-19.

Επιστήμονες, εποπτικοί φορείς και κυβερνήσεις εφιστούν την προσοχή λόγω της σύνδεσης του προϊόντος της AstraZeneca με –συγκριτικά σπάνιες– περιπτώσεις εκδήλωσης θρομβώσεων.

Μολαταύτα, ο κίνδυνος «είναι ελάχιστος σε σύγκριση με το όφελος», επιχειρηματολόγησε ο κ. Λόπες Ομπραδόρ κατά τη διάρκεια της καθημερινής συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί στην έδρα της μεξικανικής προεδρίας, απηχώντας την άποψη της βρετανικής κυβέρνησης, που διαβεβαίωσε προχθές ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές για τη μεγάλη πλειονότητα του πληθυσμού, αλλά συνέστησε να μη χρησιμοποιείται σε ενηλίκους κάτω των 30 ετών.

Ο μεξικανικός οργανισμός φαρμάκων ανέφερε πως μελετά τις πληροφορίες για τις παρενέργειες του προϊόντος της AstraZeneca αλλά προς το παρόν δεν σκοπεύει να συστήσει να περιοριστεί η χρήση του σε κάποιο συγκεκριμένο ηλικιακό φάσμα.

Ο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ είπε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι αναμένει να εμβολιαστεί μέσα στις επόμενες δύο ως τρεις εβδομάδες.

Το Μεξικό καταγράφει τον τρίτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στον κόσμο σε απόλυτους αριθμούς, με σχεδόν 206.000 νεκρούς επί συνόλου κάπου 2,3 εκατ. μολύνσεων. Το υπουργείο Υγείας δεν κρύβει πως θεωρεί ότι ο πραγματικός απολογισμός είναι ακόμη πιο βαρύς· με βάση τα δεδομένα για την πλεονάζουσα θνησιμότητα που δημοσιοποίησε στα τέλη του Μαρτίου, τα θύματα μάλλον έχουν ξεπεράσει ήδη τα 300.000.

Χιλή: Ολοένα νεότεροι οι ασθενείς με την COVID-19 που χρειάζονται εισαγωγή σε ΜΕΘ

Χθες Πέμπτη καταγράφηκε ρεκόρ 8.195 μολύνσεων και 3.044 ασθενών που έχουν εισαχθεί στις ΜΕΘ Οι ασθενείς με την COVID-19 κάτω των 39 ετών που χρειάζεται να διασωληνωθούν και να εισαχθούν σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) στη Χιλή είναι πλέον πολύ περισσότεροι από αυτούς άνω των 70, ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη οι υγειονομικές αρχές, κάνοντας λόγο περί «δραστικής αλλαγής» σε σύγκριση με το πρώτο κύμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

«Διαπιστώνεται συνεχής μείωση των ηλικιωμένων ασθενών, άνω των 70 ετών, που εισάγονται, σταθεροποίηση των ασθενών μεταξύ των 60 και των 70 ετών και συνεχής και ανησυχητική αύξηση της πληθυσμιακής ομάδας κάτω των 59 ετών», απαρίθμησε χθες Πέμπτη ο υφυπουργός Υγείας Αλφρέντο Ντουνιάκ, τονίζοντας πως πλέον «η ομάδα κάτω των 39 ετών ξεπερνά αυτή των άνω των 70 ετών».

Η εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης –που άρχισε στη Χιλή την 3η Φεβρουαρίου κι έχει επιτρέψει να χορηγηθεί τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου τους σε 7,2 εκατ. ανθρώπους– και η εμφάνιση παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορωνοϊού εξηγούν την αλλαγή αυτή.

Ο εμβολιασμός άρχισε από τους ηλικιωμένους και ως χθες είχαν λάβει τουλάχιστον μία δόση των εμβολίων τους 932.907 πολίτες της χώρας άνω των 60.

Σκοπός της κυβέρνησης είναι να έχουν ανοσοποιηθεί 15,2 εκατομμύρια άνθρωποι –το 80% του πληθυσμού της Χιλής– μέχρι την 30ή Ιουνίου.

Μολαταύτα, η ταχεία πρόοδος της εκστρατείας εμβολιασμού δεν απέτρεψε την αναζωπύρωση των μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό τις τελευταίες εβδομάδες, η οποία ανάγκασε τις αρχές να επιβάλλουν αυστηρά περιοριστικά μέτρα σχεδόν σε όλη τη χώρα και να κλείσουν ξανά τα σύνορα.

Χθες Πέμπτη καταγράφηκε ρεκόρ μολύνσεων (8.195) και αριθμού ασθενών που έχουν εισαχθεί στις ΜΕΘ (3.044).

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού ανέρχεται μέχρι εδώ, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, σε 23.979 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 1.051.270 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων SARS-CoV-2.

Νέο μακάβριο ρεκόρ στη Βραζιλία: 4.249 νεκροί και πάνω από 86.000 κρούσματα σε 24 ώρες

Από ρεκόρ σε τραγικό ρεκόρ πετούν οι αριθμοί όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη Βραζιλία, όπου χθες ανακοινώθηκε πως ξεπεράστηκε για δεύτερη φορά – και δεύτερη αυτή την εβδομάδα – το όριο των τεσσάρων χιλιάδων θανάτων ασθενών εξαιτίας της COVID-19 από την εκδήλωσή της.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 4.249 ασθενείς, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει τους 345.025 νεκρούς μέχρι εδώ.

Ειδικοί έχουν προειδοποιήσει πως τον Απρίλιο επαπειλείται εκατόμβη χειρότερη κι από αυτή του Μαρτίου, του μήνα που χάθηκαν πάνω από 66.000 ζωές εξαιτίας της COVID-19. Επρόκειτο για απολογισμό διπλάσιο από εκείνον του Ιουλίου του 2020, του προηγούμενου χειρότερου μήνα αφότου η πανδημία άρχισε να πλήττει τη χώρα.

Η Βραζιλία των 212 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφει τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στον πλανήτη σε απόλυτους αριθμούς, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ.

Κατατάσσεται επίσης δεύτερη σε αριθμό μολύνσεων παγκοσμίως, με πάνω από 13 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2, εκ των οποίων 86.652 τις προηγούμενες 24 ώρες.

Λίβανος: Πάνω από 3.500 κρούσματα και 37 θάνατοι σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 3.510 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των πολιτών που μολύνθηκαν από τον νέο κορονοϊό να φθάνει τους 489.428. Παράλληλα, οι θάνατοι 37 ασθενών με την COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας στους 6.549 νεκρούς ως αυτό το στάδιο στην αραβική χώρα σε βαθιά οικονομική και πολιτική κρίση.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα